Természetfeletti és mesés győzelemről írnak a francia lapok a Lyon BL-negyeddöntője után

fbl TOPSHOTS Horizontal
Lyon's players celebrate their win at the end of the UEFA Champions League quarter-final football match between Manchester City and Lyon at the Jose Alvalade stadium in Lisbon on August 15, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
A vezető francia lapok nem spóroltak a dicséről jelzőkkel az Olympique Lyon Manchester City elleni szombati győzelme, és Bajnokok Ligája-elődöntőbe jutása után. 

A Pep Guardiola irányította angol sztárcsapat ellen előzetesen szinte teljesen esélytelennek tartott Lyon szombaton végig betartva a remek taktikáját végül 3-1-re legyőzte a végső sikerre is esélyesnek tartott Manchester Cityt. A BL-elődöntőbe jutás érthetően elszabadította a francia újságírók fantáziáját.

A legnagyobb francia sportlap, a L'Equipe címlapján a Lyon fotója mellett egy szó szerepelt, ez pedig az volt, hogy "Mesés". A meccsről szóló cikkben a "Mad Max"-ként aposztrofált Maxwell Cornet-t dicsérték, aki negyedik BL-gólját szerezte már a City ellen - összesen négynél jár a sorozatban. "Csoda? Sokkal inkább már szokás" – írta a lap lisszaboni tudósítója.

A legjobb osztályzatot (9/10) a középpályás Houssem Aouar kapta, aki a Lyon második és harmadik góljában is fontos szerepet vállalt. "Egy mester... a Lyon vezére mindenhol ott volt, evarázsolta a City játékosait a középpályán" – írták a csapatkapitányról. A sportlap szerint Raheem Sterling hatalmas kihagyott helyzeténél dőlt el mérkőzés, ami után szinte rögtön belőtte a harmadik gólt a Lyon.

A Le Figaro munkatársainál a kapus, Anthony Lopes volt a legjobb (8/10), a holland támadó, Memphis Depay, aki " nem tudta megmutatni igazán a képességeit", azonban csak 4-es osztályzatot kapott.

A Le Monde a Lyon vezetőedzőjét, Rudi Garcíát emelte ki, aki taktikailag egyértelműen Pep Guardiola fölé tudott kerekedni. "Bízott a 3-5-2-es felállásban, a Manchester pedig csak szenvedett a 3-4-1-2-vel."

A lap kitért Guardiola meccs utáni nyilatkozatára is, aki azt mondta, hogy a taktika nem a legfontosabb a BL-ben. "Ez azért megkérdőjelezhető, különösen, amikor valaki olyan támadópotenciált pihentet a padon, mint David Silva, Bernardo Silva vagy Riyad Mahrez. Egyiküket (David Silvát) pedig csak a 84. percben küldte pályára, második csereként, miközben a szabályok szerint ötöt lehetett cserélni a meccs folyamán."

A Le Parisien már előre tekintett a szerdai elődöntőre. "A negyeddöntők után egyetlen igazi favorit maradt a BL-ben, a Bayern München; ott van egy figyelemreméltó esélytelen, a PSG; valamint a két meglepetésvendég, a Lyon és az RB Leipzig, amelyekről már senki nem tudja, hogy vajon mire képesek. A négyből három csapat még soha nem nyerte meg a BL-t, azaz könnyen lehet, hogy példátlan koronázást látunk majd a döntő után."

A lyoni Le Progrès is el volt alélva. "Az OL megérdemelten folytathatja az utazást. Ezen a hihetetlen éjszakán elhihették velünk, hogy valami természetfölötti dolog történik... ez a futball egyik csodája, hogy megtörténhet az elképzelhetetlen."