Vágólapra másolva!
Nehéz lenne azt mondani, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata szerencsés volt a Bajnokok Ligája-sorsolásnál, ugyanis Szergej Rebrov együttese a legrangosabb európai kupasorozat első selejtezőkörében megkapta a svéd aranyérmes Djurgardenst. Ennek ellenére egyáltalán nem lehetetlen a továbbjutás, ráadásul a Fradi esélyeit növelheti, hogy a továbbjutás sorsa egy mérkőzésen dől el, a szerdai összecsapást (19.00) pedig a Groupama Arénában rendezik meg. Igaz, a koronavírus-járvány miatt az UEFA úgy döntött, hogy maradnak a zárt kapus meccsek, így ezúttal Budapesten sem lehetnek nézők. Az „álomsorsolást" emlegető svéd csapatban nem találni kimondott klasszis játékost, de így is nagyon masszívnak tűnik az ellenfél, amely ellen biztosan nem lesz könnyű dolga az FTC-nek.

Szergej Rebrov együttese nagy fölénnyel védte meg az OTP Bank Ligában a bajnoki címét – története során a 31. elsősége volt –, így kiharcolta a jogot, hogy indulhasson a Bajnokok Ligája-selejtezőben. A tavalyi Európa-liga menetelésének köszönhetően – az FTC 15 év után a csoportkörig jutott –

a zöld-fehér klub kiemeltként várta a BL-sorsolást, de így is erős ellenfelet kapott már az első körben.

Az UEFA csoportokra osztotta a csapatokat, így az már korábban eldőlt, hogy a Djurgardens, az izlandi KR Reykjavik, az északír Linfield vagy a koszovói Drita együttesét kaphatta volna a Fradi, ezek közül került ki végül a svéd bajnok.

A sorsolást követően nem is volt elragadtatva az ellenfelet látva az FTC játékosa, Botka Endre.

ám ez nem változtat semmin. Egy a cél: tovább szeretnénk jutni!" – mondta határozottan a védő a fradi.hu-nak.

Botka Endre játszhat Lovrencsics Gergő helyén. Fotó: Koncz Márton - Origo

A Ferencváros sérült csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő elárulta, hogy a Lech Poznan színeiben már játszott a svéd AIK ellen, így van tapasztalata az északi stílusról, így tudja, kemény futballra kell készülniük.

– értett egyet társaival Dibusz Dénes, az FTC kapusa az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában. – Másfelől nekünk így könnyebb feltérképezni őket, mert nem tavalyi meccseket kell majd elemeznünk. A zárt kapuk ellenére a hazai pálya is számunkra jelent előnyt. Képesek vagyunk kivívni a továbbjutást, és szeretnénk ismét csoportkörbe kerülni" – tette hozzá.

Dibusz Dénes bravúrjaira a Djurgardens ellen is szükség lehet Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A svédek viszont „álomsorsolásról" beszéltek, ahogy a 2016-os Eb-pótselejtező előtt a norvégok, amikor kiderült, hogy a magyar válogatottal kell megmérkőzniük a franciaországi repülőjegyekért. Azóta tudjuk, hogy anno Gera Zoltánék nemes bosszút vettek a korai örömünnepért, reményeink szerint így lesz ez a Ferencváros esetében is.

A svéd bajnokcsapat sportigazgatója ugyanis elmondta, nem csalódott, hogy a magyar bajnokot kapták a sorsoláson.

Bosse Andersson örül, hogy a Fradit kapták Forrás: blaranderna.se

de azért tudjuk, hogy a Ferencváros erős csapat. Az lett volna az igazi, ha hazai pályán játszhatunk, de ne legyünk telhetetlenek" – nyilatkozta Bosse Andersson az Aftonbladetnek.

Az 1891-ben alapított svéd klub – amelynél a fociszakosztály 1899-ben jött létre – tavaly, 14 évet követően lett újra bajnok, így nem csoda, hogy nagy volt az öröm. Olyannyira, hogy

a most nagyon magabiztosan nyilatkozó sportigazgató a kupa átvételekor elájult örömében.

A Djurgardens egyébként összesen 12 alkalommal nyerte meg a svéd bajnokságot, és ötször a hazai kupát.

A svéd együttes magyar ellenféllel még nem találkozott a nemzetközi kupaporondon, így ebből nem lehet kiindulni. Az FTC viszont az európai kupaszíntéren eddig ötször csapott össze svéd riválissal, és csak egy párharcot veszített el. Legutóbb, 1997-ben a Helsingborgot búcsúztatta.

Azonban talán ennél is érdekes lehet a svéd bajnok kerete.

A Djurgardens játékosainak az értékét 12,15 millió euróra becsüli az átigazolásokkal foglalkozó Transfermakt. Összehasonlításképpen a Fradi jelenlegi értéke 24,15 millió a portál szerint,

így papíron azért a magyar csapat az erősebb. A csapat legértékesebb játékosa a norvég válogatott középpályás

Fredrik Ulvestad, méghozzá 1,2 millió euróval. A 28 éves játékos a Burnley-vel a Premier League-et is megjárta,

de volt a Charlton labdarúgója is, így rá mindenképpen érdemes lesz figyelni. Ulvestad mellett is van bőven válogatott játékosa a csapatnak: Erik Berg tizenkétszer, Nicklas Barkroth hatszor, Emir Kujovic ötször, Karl Holmberg négyszer, Jacob Larsson háromszor, Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson pedig egyszer-egyszer szerepelt a svéd válogatottban.

Fredrik Ulvestad az Arsenal ellen is játszott Forrás: AFP/Glyn Kirk

A svéd csapatban korábban olyan kiváló labdarúgók is játszottak, mint a 133-szoros válogatott kapus Andreas Isaksson - többek között a Manchester Citynél és a Juventusnál is megfordult -, aki a PSV Eindhovenben vált legendává, vagy éppen a 131-szeres válogatott Kim Kallström is, az ugyancsak visszavonult játékos sokáig a francia Lyon sztárja volt, de pár találkozón az Arsenalban is bizonyíthatott.

Akad jó hír is a ferencvárosi szurkolók számára, ugyanis

Kínába igazolt a tavalyi házi gólkirály, Mohamed Buya Turay, aki 15 gólt szerzett.

Ugyancsak Ázsiába szerződött Marcus Danielson, aki alapember volt, tavaly négy gólt szerzett.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a következő körbe?

A BL-riválisnál az 52 éves Kim Bergstrand a tréner, aki 2018 óta svéd együttes edzője. Játékos pályafutása alatt több mint 100 meccset játszott az AIK-ban, edzőként eddig a Brommapojkarna és az IK Sirius együtteseinél bizonyíthatott.

Utóbbinál 2012 és 2018 között 207 meccsen ült a kispadon, és a harmadosztályból az élvonalig vezette a csapatot.

Bergstrand a 4-3-3-as támadó felállás elkötelezett híve, ettől a Djurgardens kispadján eddig eltöltött 50 összecsapás alatt sem igazán tért el.

Kim Bergstrand története igazi sikersztori Forrás: BILDBYRÅN/Kenta Jönsson

Kim Bergstrand szerint sikerült jól feltérképezniük a Ferencváros játékát. A szakember a keddi edzés előtti sajtótájékoztatón azt mondta, az MTK elleni, pénteki bajnokin kívül a Ferencváros néhány korábbi mérkőzését is megnézték videón, és

összességében egyenlő esélyt ad a két csapatnak a továbbjutásra.

"Bár a Ferencváros játszhat hazai pályán, mivel a meccset a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játsszák, ez nem jelent igazán előnyt a magyar bajnoknak" - fogalmazott Kim Bergstrand, aki szerint együttese a legerősebb kerettel érkezett Budapestre. Azért ez nem teljesen igaz, mivel

a keretből kimaradt egy alapember, a szezonban 14 bajnokin pályára lépő Erik Berg.

A tréner úgy érzi, a jelenlegi svéd és magyar időjárás között nincs jelentős különbség, így legfeljebb az utazás fáradalmai jelenthetnek némi hátrányt nekik.

Jesper Karlström a Fradi támadójátékát emelte ki Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A középpályán játszó csapatkapitány, Jesper Karlström azt mondta, az erejük az egységben van, a bajnokságban pedig a kezdeti hullámzó teljesítmény után jó formába lendültek,

legfeljebb a Ferencváros csatártriójától tartanak egy kicsit.

A négyvédős rendszerben a két szélső hátvéd bátran megy előre támadni, ez általában Witry és Augustinsson, míg a három belső középpályás közül egy a védekezést, kettő inkább a támadást segíti. Ebben óriási szerepe van Ulvestadnak és Karlströmnek. A három támadó közül a középcsatár – általában Kujovic vagy Holmberg – mellett a két szélső támadó, Radetinanc és Ring is állandó veszélyt jelent a kapura.

A Djurgardens veszélyes ellenfél Forrás: Djurgarden/Twitter

A Fradi ellenfelének komoly szurkolótábora is van.

A 2019-es bajnokság során a negyedik legtöbb nézőjük nekik volt a bajnokságban 15 ezres átlagnézőszámmal,

csak a Hammarby, az AIK és a Malmö tudta megelőzni. Igaz, jelen esetben ennek nem lesz szerepe, de azért ez is jelzi, komoly klub érkezik Budapestre.

A svéd bajnokság jelenleg is tart, sőt, már a 16. fordulónál járnak a csapatok.

A Fradi ellenfele jelenleg a Malmö és az Elfsborg mögött a 3. helyen áll, az utóbbi öt meccséből négyet megnyert,

egyedül a Hammarby ellen kapott ki hazai pályán 2-1-re. Ráadásul a Djurgardens BL-selejtező előtti főpróbája is jól sikerült, ugyanis múlt héten szombaton 3-0-ra győzött a mezőny második feléhez tartozó Örebro vendégeként, méghozzá úgy, hogy a kulcsemberek közül Erik Berg és Emir Kujovic csak csereként állt be, míg Fredrik Ulvestad az eltiltása miatt pihent. Utóbbi az idei év eddigi legeredményesebb játékosa a Djurgardensnél a hat góljával, őt Holmberg (4) és Kujovic (3) követi.

A Ferencváros eddig egy tétmérkőzést játszott az idényben, múlt héten pénteken az újonc MTK vendégeként 1-1-es döntetlent játszott az OTP Bank Liga nyitófordulójában. A Fradi egyenlítő gólját Tokmac Nguen szerezte az 59. percben, aki kemény mérkőzésre számít a svéd csapat ellen.

Tokmacban a svédek ellen is bízhatnak a Fradi-szurkolók Fotó: Koncz Márton - Origo

„Az biztos, hogy teljesen másfajta kihívás vár ránk, mint amelyet a bajnoki mérkőzéseken megszokhattunk. Tudjuk, hogy az idei selejtezőben nincs visszavágó, azaz egy meccsen dől el a továbbjutás, ezért fontos, hogy maximálisan koncentráljunk és a legjobb formánkat tudjuk hozni szerdán.

Igyekszünk a lehető legjobban felkészüli az ellenfélből, bízom benne, hogy mi folytathatjuk majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A hétfői edzésünk előtt videón megnéztünk a svédek néhány mérkőzését, ez alapján is elmondható, hogy remek csapat.

Tavaly is megtapasztalhattuk, hogy a Bajnokok Ligájában nincs könnyű ellenfél, ezért mint mondtam, ezúttal sem számítok könnyű mérkőzésre. A Djurgardens bizonyára nem véletlenül lett legutóbb Svédország bajnoka. A csapat célja hozzánk hasonlóan a továbbjutás, de természetesen mi is azon leszünk, hogy kvalifikáljuk magunkat a következő körbe" – árulta el Tokmac a klub honlapjának.

Szergej Rebrov vezetőedző szerint a Ferencváros játékosainak nagyon koncentráltnak kell lenniük a Djurgardens ellen.

"Mivel hazai pályán játszunk, nagy a felelősségünk,

- hangsúlyozta a zöld-fehér együttes ukrán vezetőedzője a keddi sajtótájékoztatón.

Rebrov elmondta, hogy a csapat felkészülése a tervek szerint alakult, mindössze amiatt tűnt bosszúsnak, hogy Lovrencsics Gergő az utolsó edzőmeccsen akkor sérült meg, amikor lejött a pályáról.

"Szinte a semmiből jött ez a sérülés, így rá sajnos nem számíthatunk" - fogalmazott a vezetőedző. Rajta kívül nincs a meccskeretben az előző bajnokság utolsó fordulójában megsérült Olekszandar Zubkov sem,

míg Gróf Dávidnak olyan vetélytársai vannak, akiket jobbnak ítélt, ezért nem nevezte őt a svéd bajnok elleni egymeccses budapesti párharcra. Rebrov szerint Svédország meghatározónak számít a futballban, ezért a bajnokcsapatát száz százalékig komolyan kell venni.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője szerint koncentráltnak kell lennünk, mivel a BL teljesen más szint Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"A Djurgardens egy nagyon atletikus csapat,

- vélekedett.

A svéd csapat legutóbb 2018-ban szerepelt a nemzetközi kupák valamelyikében, egészen pontosan az Európa-ligában,

ahol a selejtezőben az ukrán Mariupol jelentette számára a végállomást.

A jelenleg sérüléssel bajlódó ferencvárosi Olekszandr Zubkov korábbi csapata ellen otthon 1-1-es döntetlent játszott a Djurgardens, majd idegenben hosszabbítás után kapott ki 2-1-re és búcsúzott a sorozattól.

A Ferencváros egyébként hivatalosan is kérvényezte a Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottságánál az OTP Bank Liga 2. fordulójában lejátszandó FTC-DVTK mérkőzés elhalasztását, amennyiben szerdán továbbjut a zöld-fehér együttes a BL-selejtezőből.

Csak reménykedni tudunk, hogy Fedayi San nevével nem kell majd sokat foglalkozni a meccsen Forrás: aargauerzeitung.ch/

Az összecsapáson a svájci Fedayi San fújja a sípot, aki eddig a Bajnokok Ligájában három meccset vezetett.

A 37 éves játékvezető – aki kilenc évvel ezelőtt debütált – hazájában már összesen 130 élvonalbeli meccset vezetett.

A Ferencvárosnak négy párharcot kell megnyernie a BL-főtáblára jutáshoz, három nyert mérkőzés az Európa-liga csoportköréhez elég.

Ha nyer a Fradi, akkor a jövő héten kedden, augusztus 25-én már a selejtező második körében a skót Celtic ellen játszik. Amennyiben a Fradi kiesik a BL-ből, az Európa-liga selejtezőjébe kerül.

A zárt kapus párharc egy mérkőzésből áll - ami szerdán 19 órakor kezdődik a Groupama Arénában -, amennyiben a rendes játékidőben döntetlenre végeznek a csapatok, kétszer 15 perc hosszabbítás következik, és ha szükséges, tizenegyes-rúgásokkal döntik el a továbbjutást.

Bajnokok Ligája, első selejtezőkör
Ferencvárosi TC (magyar) - Djurgardens IF Fotboll (svéd)
Budapest, Groupama Aréna, 19.00
Játékvezető: Fedayi San (svájci)

Várható összeállítások:
Ferencváros: Dibusz - Botka, Dvali, Blazic, Civic - Haratin, Sigér - Tokmac, Isael, Uzuni - Boli
Djurgardens: Bratveit - Witry, Larsson, Nyholm, Augustinsson - Ulvestad, J. Karlström, Banda - Radetinac, Kujovic, Ring