Gulácsiéknak nem sikerült a bravúr, először jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe a Paris Saint-Germain

firo football; 08/18/2020 UEFA Champions League, final tournament 2020, semi-finals RB Leipzig - Paris Saint-Germain, semi-finals UEFA Champions League FOOTBALL 08/18/2020 SP firo RB Leipzig - Paris Saint-Germain Final tournament 2020
firo football; 18.08.2020 UEFA Champions League, final tournament 2020, semi-finals RB Leipzig - Paris Saint-Germain, Marquinhos, jubilation, jubelt, after his goal to make it 1-0, with, and, Neymar UEFA regulations prohibit any use of photographs as image sequences and / or quasi-video, only for journalistic purposes! Only for editorial use! Photo: PICTURE POINT / S. Sonntag / Poolfoto, via / firosportphoto | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain az egy gólt és két gólpasszt szerző Ángel Di María vezérletével 3-0-ra győzte le a Gulácsi Péterrel a kezdőben felálló RB Leipzig csapatát a Bajnokok Ligája egymeccses lisszaboni elődöntőjében. A német csapat, amelybe a 82. percben Willi Orban is beállt, küzdött, de nem volt esélyük Neymarék ellen. A második félidőben Gulácsi több ziccert is védett.

Történelminek is volt nevezhető a mérkőzés, hiszen míg az 1994-95-ös kiírást követően a Paris Saint-Germain is csupán második alkalommal jutott el a Bajnokok Ligája elődöntőjéig, addig az RB Leipzig rövid fennállása során még soha nem járt ilyen magasságban. A 2009-ben alapított német klubnak ezen a néven a 2009-10-es szezonban játszotta első mérkőzését még a német ötödik vonalban, kedden éjjel pedig már a BL-döntő a tét. Az elődöntő, hasonlóan a negyeddöntőkhöz egy meccsen dől el, méghozzá Lisszabonban.

Valószínű, nem járunk messze az igazságtól, hogy az RB Leipzig a legfiatalabb klub, amelyik eljutott a legjobb négyig a világ legerősebb kupasorozatában, ahogy arra is kevés példa van, hogy ez második nekifutásra sikerüljön egy csapatnak – a lipcseiek ezt megelőzően egyszer, a 2017-18-as kiírásban szerepeltek a BL-ben.

Szintén történelmi tény, hogy

Gulácsi Péter személyében először léphetett pályára magyar futballista a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

A német keretből ő az egyetlen, aki klubja eddigi valamennyi BL-meccsén ott volt a kezdőben.

Julian Nagelsmann egyetlen helyen változtatott az Atlético Madrid elleni negyeddöntőt 2-1-re megnyerő csapaton, Halstenberger helyére Mukiele került be a kezdőbe, aki edzője szerint gyorsabb, és jobban helyt állhat az egy-egy elleni játékban, mint a csapatból kikerült német játékos.

A BL-elődöntők történetének legfiatalabb edzője honfitársával nézett szembe, csakhogy Thomas Tuchel előtt egészen más lehetőségek álltak a kezdőcsapat összeállításakor. Bár a negyeddöntőben nagyszerűen védő Costa-Rica-i kapus, Keylor Navas valóban nem tudta vállalni a játékot, a védelem vezére, Thiago Silva ott volt a kezdőben, ahogy visszatért oda az Atalanta ellen a padról beszálló Kylian Mbappé, és az eltiltását letöltő Ángel Di María is.

A két csapat tétmérkőzésen még soha nem találkozott, 2014 júliusában azonban egy barátságos mérkőzésen az éppen azon a tavaszon feljutó RB Leipzig 4-2-re verte a francia sztárcsapatot.

Az első helyzet a lipcseiek előtt adódott, a tavaly nyárom éppen a PSG-től érkező Christopher Nkunku azonban ígéretes helyzetből éppen saját csapatkapitányát, Yussuf Poulsent találta el. A másik oldalon sem kellett sokáig várni az első, még a lipcseinél is nagyobb helyzetre: a 6. percben Mbappé ugratta ki tökéletes ütemben Neymart, aki ugyan elgurította a labdát Gulácsi mellett, de az a bal kapufát érintve hagyta el a pályát.

Egy perc sem telt el, amikor nagyon rosszul gurítottak haza a védők Gulácsinak, aki Neymart találta el a felszabadító rúgással, a brazilról Mbappé elé került a labda, aki az üres kapuba passzolt – a játékvezető azonban jól látta, hogy Neymar kezéről került a labda a francia támadóhoz, így nem adta meg a gólt.

A következő percekben beszorult a Lipcse, sorra rúghatta a PSG a szögleteket, majd a 13. percben a 16-os sarkáról elvégzett Di María-szabadrúgás tökéletesen találta meg Marquinhost, aki védhetetlenül fejelt Gulácsi kapujába.

A gól után két perccel már Mbappé ziccerét védte Gulácsi, igazi, a francia lesen kapta a labdát, azaz, ha belövi, akkor sem lett volna érvényes a gólt. Ezt követően a németek is magukhoz tértek, egyre többször tudták megtartani a labdát, és már egy szögletig is eljutottak, ami után a Sabitzerrel ütköző Thiago Silvát kellett ápollni.

Sorozatban 34. európai kupameccsén lőtt gólt a PSG, amivel beállította a Real Madrid rekordját:

A 25. percben centikre járt az egyenlítéstől az RB Leipzig: Laimert tört be erőszakosan a franciák tizenhatosára, jól gurított vissza, az érkező Poulsen azonban nem tudta jól eltalálni a labdát, ami így a jobb kapufa mellett hagyta el a pályát. Fölényben játszott a PSG, a francia csapat nagyon ügyelt rá, hogy minél többet legyen náluk labda, ezért már a német tizenhatos közelében megkezdték a letámadást, ami többnyire eredményes is volt.

A 35. percben Neymar ijesztett rá Gulácsira és lipcseiekre: jobbról, az oldalvonal mellől végezhetett el szabadrúgást a PSG, amit nem Di María tekert középre, hanem a brazil sztár lőtt kapura, miután látta, hogy Gulácsi beadásra számítva kintebb helyezkedik. A magyar kapus gyorsan kapcsolt, vissza is vetődött, de nem biztos, hogy ki tudta volna ütni a labdát, ha Neymar lövése kicsivel pontosabb.

A félidő hajrájához érve növelte előnyét a PSG: Gulácsi rúgta ki rossz helyre a labdát, amit azonnal visszatettek a tizenhatosára, ahol Neymar gyönyörűen adta tovább Di Maríának, akinek már nem volt nehéz dolga a kapuval szemben állva:

A második félidőre érkezve Julian Nagelsmann jelezte, hogy nem adta még fel a meccset a csapata: Nkunku és Dani Olmo helyére is támadót küldött be Emil Forsberg és Patrik Schick személyében. Erőszakosabb lett a Lipcse, most ők támadtak le mélyen a PSG térfelén, és szögletekig, lövésekig is eljutottak az első percekben, ami láthatóan meglepete a párizsiakat.

De nem annyira, hogy az első valamire való támadásukból nem lőjjenek újabb gólt: Upamecano vezette ki a labdát a lipcsei tizenhatosról, de elcsúszott, Di María megszerezte a labdát, amit pontosan tekert be Juan Bernat fejére, a spanyol pedig Gulácsi kapujába csúsztatott. Még a VAR-szobában megnézték, nem-e lesen volt a spanyol, de nem volt, mert a lassan feltápászkodó francia védő közelebb volt az alapvonalhoz...

A 60. percben Sabitzer vette célba Sergio Rico kapuját, de a spanyol biztos kézzel fogta az első igazi lipcsei lövést. A PSG, ahogy az első félidő közepén, úgy ezúttal is kicsit visszaállt, azaz nem volt annyira gólratörtő a játékuk, de még így is ők voltak fölényben, Mbappé például csak centikkel lőtt a kapu mellé a 70. percben. A következő percben Gulácsi két szép védést is bemutatott, előbb Mbappé közeli lövését védte, majd Paredes 16-ról leadott labdáját fogta magabiztosan.

Azt nem lehetett a Lipcse szemére vetni, hogy ne harcoltak volna a becsület gólért, de nem volt szerencséjük a franciák 16-osának a környékén, miközben a PSG kontrákra rendezkedett be, igaz, azokat többnyire elkönnyelműsködte a Neymar-Mbappé kettős.

A 80. perc újra Gulácsi pillanatait hozta: előbb megint Paredes bombáját kellett védenie, majd a menteni igyekvő Klostermann rúgta a labdát Mbappé lábára, a kapura tartó labdát óriási bravúrral fogta meg a magyar kapus.

A 82. percben még egy honfitársunk pályára lépett, ugyanis Klostermannt Willi Orban váltotta. Ezzel egy időben Thomas Tuchel a Marco Verrattit és a világbajnok Julian Draxlert küldte pályára, majd érkezett még Sarabia és az Atalanta elleni negyeddöntő hőse, Erik Maxim Choupo-Moting is.

A ráadás perceiben is ment még előre az RB Leipzig, de nem tudtak gólveszélyt kialakítani, és végül a Paris Saint-Germain megérdemelten nyerte 3-0-ra az elődöntőt, így története során első ízben jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Bayern München–Olympique Lyon találkozó győztese lesz Neymarék ellenfele.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő:
RB Leipzig–Paris Saint-Germain 0-3 (0-2)
Lisszabon, Estadio da Luz (zárt kapus)
gólszerző: Marquinhos 13., Di María 42., Bernat 56.

A második elődöntöt szerdán 21 órai kezdettel rendezik, a lisszaboni José Alvalade Stadionban a Bayern München és az Olympique Lyon találkozik.