A miniszter törölné a BL-selejtezőt, nagy botrány van Feröeren

Horizontal
KÍ Klakstvik's players (in blue) play against Tórshavn's players during the Faroe Islands football championship football match KÍ Klakstvik (Klaksvíkar Ítrottarfelag) against B36 Tórshavn on June 3, 2018 in Klaksvík, on the island of Borooy, one of the Faroe Islands located between the North Atlantic Ocean and Norwegian Sea. - Football is one of the eight sports where the Faroese are recognised by an international federation. After being admitted to FIFA in 1988, the Faroe Islands made their mark by beating teams like Austria and Greece twice. "Football in the Faroe Islands benefitted hugely from FIFA recognition. It would give all sports a massive lift if we could get the Olympic recognition we deserve," said Atli Gregersen, captain of the current Faroese squad. (Photo by Pierre-Henry DESHAYES / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este 20.00-kor a Feröer-szigetek második legnagyobb városában, Klaksvikban lépne pályára a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében a szlovák bajnok Slovan Bratislava. A meccset szinte biztosan nem rendezik meg, mert a Slovan egyik stábtagja koronavírusosan érkezett meg a szigetországba. A szlovák együttes jelenleg is a szigeteken tartózkodik, emiatt pedig a helyi egészségügyi miniszter csapott botrányt. A politikus vagy kéthetes karanténba zárná a csapatot – ez ugye lehetetlen – vagy azonnal hazaküldené őket az országból.

A Slovan Bratislava együttesénél már korábban találtak koronavírusos játékosokat, de ők nem utaztak el a csapattal a skandináv országba. A szlovák lapok beszámolója szerint a két beteg közül az egyik egy játékos, a másik pedig egy edző. Ők tehát nem tartottak a csapattal Feröerre, de

megfertőzték az együttes fizioterpateutáját, aki koronavírusosan érkezett meg Vagar nemzetközi repülőterére.

Az ottani ellenőrzés kimutatta a bajt, de amíg az eredmény kiderült, a Slovan csapata szabadon járt-kelt a feröeri fővárosban, Tórshavnban.

Abban a pillanatban, amint meglett a pozitív eredmény, Feröeren azonnal a meccs elhalasztását követelték. Kedden este a feröeri lapok már arról írtak, hogy szerdán semmiképpen nem lesz meccs Klaksvíkban. A helyi egészségügyi miniszter, Kaj Leo Hol Johannesen arra szólította fel a Slovan együttesét, hogy

vagy vonuljon kéthetes helyi karanténba (ez ugye szinte lehetetlen, mert a csapat nem tölt el 14 napot Feröeren), vagy a lehető leghamarabb hagyja el a szigeteket.

Az egészségügyi miniszter botrányosnak tartja, hogy miközben a Slovan csapatával fertőzött ember érkezett Feröerre, addig a csapat tagjai az előírásokra fittyet hányva szabadon sétálgattak Tórshavnban.

Az UEFA kedd estig nem adott hivatalos választ arra, hogy mi lesz a szerdai meccs sorsa. Ugyanakkor, ha nem lehet lejátszani a meccset, akkor a KI csapata játék nélkül juthat tovább. A helyzetet nehezíti, hogy a jövő héten már a selejtező második körére kerül sor, így halasztásról nem érdemes beszélni. Az UEFA oldalán közzétett protokoll szerint,

ha valamelyik csapatnál koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, de van tizenhárom bevethető, egészséges játékos (minimum egy kapussal), akkor a mérkőzést nem halasztják el – kivéve ha az ország szabályai szerint az egész csapatnak karanténba kell vonulnia. Márpedig a feröeri szabályok most karanténba küldenék az egész Slovant.

Feröeren két héttel ezelőtt találtak újra fertőzötteket. Előtte három hónapig a szigetországban egyetlen koronavírusos ember sem volt. A szigeteken nagyon tartanak a második hullám beindulásától. A KI kapusedzője a magyar Turi Géza, aki kedden este részt vett az edzésen, amelyet megtartottak. A meccs elhalasztásáról szóló végső döntés szerdán születhet meg.