Társoldalunk:

Legyőzte a svéd bajnokot, továbbjutott a Ferencváros a Bajnokok Ligájában

2020.08.19. 20:54

A Ferencváros a svéd Djurgarden csapatát fogadta a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. Szergej Rebrov csapata magabiztosan, mondhatni simán nyert 2-0-ra, Tokmac Nguen két góljával. A következő körben a Fradira a skót Celtic vár majd idegenben, abban a párharcban is egy meccs dönt majd.

A Ferencváros csapata szerda este kezdte meg szereplését a nemzetközi kupák 2020-21-es kiírásában. A magyar bajnok a svéd bajnok Djurgarden csapatát fogadta a Groupama Arénában, a rendhagyó szabályok szerint egy találkozó döntött a továbbjutásról, a sorsolás értelmében a Fradi lett a pályaválasztó, de a meccset az UEFA szabályainak értelmében zárt kapuk mögött lehetett csak megrendezni.

Szergej Rebrov több helyen is változtatott a szezon első, MTK elleni meccséhez képest. Bekerült a csapatba két új szerzemény is, Adnan Kovacevic és Myrto Uzuni személyében, de kezdett Somália is. Nem kerülhetett a keretbe a sérült Lovrencsics Gergő és Olekszandr Zubkov mellet Sigér Dávid sem, de csak a kispadon kezdett Lasha Dvali és az MTK ellen debütáló Laiduni is.

A Ferencváros a Dibusz - Botka, Kovacevic, Blazic, Civic - Haratin, Somália - Isael, Tokmac, Uzuni – Boli csapattal kezdett, a túloldalon a Bratveit - Une-Larsson, Nyholm, Berg - Witry, Ulvestad, Kalström, Augustinsson - Banda, Kujovic, Edwards tizenegy kezdett.

Újra a kartonszurkolóké lett a főszerep a Groupama Aréna nézőterénFotó: Polyák Attila - Origo

A kivonulás után az előírások értelmében nem pacsizott a társaság, egy térfélválasztás volt a kapitányok között és kezdődött is a meccs, az utca zaja is behallatszott a pályára.

Az első tíz percben többet volt a labda a Ferencvárosnál, Haratin távoli próbálkozása volt az első kaput eltaláló lövés. 

Az első félidőben a magyar bajnok akarata érvényesültFotó: Polyák Attila - Origo

A folytatásban Banda lépett rá Haratin lábára, mindkettejüket ápolni kellett, a svédek zambiai légiósa végül nem tudta folytatni a játékot, hordágyon kellett pár perccel később levinni, Holmberg érkezett a helyére a 18. percben.

A 31. percben Isael szabadrúgása után kellett Bratveitnek elpaskolnia a labdát, majd az érkezők elől is sikerült felszabadítani.

A 33. percben sikerült megszereznie a vezetést a Ferencvárosnak. Tokmac Somália segítségével labdát szerzett, majd nagyon pontosan a jobboldali kapufa mellé lőtt.

A svédek az első félidő folytatásában sem tudtak újítani, kaput eltaláló lövés nélkül zárták az első 45 percet.

Tokmac góljával szerzett vezetést a FerencvárosFotó: Polyák Attila - Origo

A második félidő elején a csereként beállt Edward Chilufya esett el Miha Blazic mellett a tizenhatos előtt, amiért a Fradi védője sárgát kapott, de a szabadrúgást a sorfalba lőtték a svédek.

Az 51. percben egy gyengécske lövés után kellett először védenie Dibusz Dénesnek, de egyre inkább erőre kaptak a svédek. A Fradi gyors kontrákra próbált játszani, és a 62. percben ez be is jött.

Boli indította Tokmacot, aki elől a svéd kapus hátrált, a villámléptű játékos pedig ziccerben elgurította Bratveit mellett a labdát.

A gól után Rebrov le is cserélta Tokmacot, Skvarka érkezett a helyére, aki tíz perccel később komoly helyzetbe került, de blokkolni tudták a lövését.

Később a szintén csereként beállt Laidouni hozott még új lendületet a meccsbe, a svédek pedig nem tudtak komoly nyomást helyezni a Fradira, így inkább az maradt a kérdés, hogy tud-e még harmadik gólt is szerezni a magyar bajnok.

Zöld-fehér örömFotó: Polyák Attila - Origo

Erre Bolinak és a csereként érkezett Varga Rolandnak is lett volna lehetősége, de Boli mellé tekert, Varga pedig a kapusba lőtte a labdát, majd fejbe is rúgta Bratveitet, akit ápolni is kellett.

A Ferencváros végül 2-0-ra nyert, jövő héten pedig a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a Celtic ellen lép pályára idegenben.

BL-selejtező, 1. forduló:
Ferencváros-Djurgarden IF (svéd) 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, zárt kapuk mögött, v.: Fedayi San (svájci)
Továbbjutott: a Ferencváros
gólszerző: Nguen (33., 62.)
sárga lap: Blazic (46.), Kovacevic (66.), illetve Holmberg (64.), Berg (71.)

Ferencváros: Dibusz - Botka, Kovacevic, Blazic, Civic - Haratin, Somália - Uzuni (Varga, 83.), Isael (Laiduni, 75.), Nguen (Skvarka, 63.) - Boli

Djurgarden: Bratveit - Une-Larsson, Nyholm, Berg - Witry, Ulvestad, Kalström, Augustinsson - Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chilufya, a szünetben), Edwards (Radetinac, 75.)