A FIFA etikai bizottsága lezárta a Gianni Infantino elleni vizsgálatot

fbl Horizontal
FIFA president Gianni Infantino give a press conference on transfer reforms and FIFA's social projects, at the european parliament in Brussels on December 11, 2019. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) független etikai vizsgálóbizottsága megszüntette a szervezet elnökével, Gianni Infantinóval szemben indított eljárást.

A FIFA honlapjának szerdai közleménye alapján a vizsgálóbizottság elnöke a rendelkezésére álló dokumentumok, valamint egyéb bizonyítékok ismeretében úgy határozott, hogy a sportvezető nem sértette meg a szervezet etikai szabályait, így az ügyet lezárta.

Gianni Infantinónak most van oka az örömre Forrás: AFP/John Thys

Július végén Stefan Keller svájci különleges ügyész büntetőeljárást indított Infantino ellen, mert állítólag titkos találkozókon vett részt Michael Lauber svájci államügyésszel, aki eltitkolta ezeket a találkozókat és hazudott a feletteseinek, mialatt korrupció gyanújával vizsgálat folyt ellene. Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, aki a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

A FIFA korábban is minden vádat tagadott, és azt állította, hogy az ötvenéves sportvezető semmi törvénybe ütközőt nem tett, az ilyen találkozók egyáltalán nem szokatlanok.

Infantino a megbeszéléseken csak "a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket, és ez a kötelessége volt".

Sajtóhírek szerint a FIFA-elnök azzal is megsértette az etikai kódexet, hogy a szervezet számlájára Suriname-ből Genfig különrepülőt vett igénybe.