Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki ezüstérmes MOL Fehérvár az ír Bohemian FC Dublinnal, a kupagyőztes Budapest Honvéd a finn FC Inter Turkuval, míg a dobogó harmadik fokán végzett Puskás Akadémia a svéd Hammarby IF-fel mérkőzik meg az Európa-liga első selejtezőkörében. A felsorolásból is kiderül, hogy bár egyik magyar klubnak sem lesz könnyű dolga – a mai fociban nagy hiba lenne bármelyik ellenfelet leírni –, azért egyáltalán nem lehetetlen a továbbjutás. Talán a Puskás Akadémia ellenfele emelkedik ki egy picit a többi riválishoz képest, illetve már csak azért is külön figyelmet érdemel, mert a tavalyi év svéd bronzérmese az utóbbi időben Zlatan Ibrahimovic szerepvállalása miatt került a sajtó figyelmébe. Na meg azért is, mert a koronavírussal is meg kell küzdenie a történelmi meccs előtt a felcsúti csapatnak.

Küzdelem a koronavírussal, utazás Ibrahimovic csapatához

Több okból is nagyon érdekes mérkőzésnek ígérkezik a Hammarby és a Puskás Akadémia csatája. A felcsúti csapat a nemzetközi porondon még újonc, így már csak ezért is nehéz megjósolni, mire lesz képes az előző szezon bronzérmese ellen, amely jelenleg csak a 7. helyen áll a bajnokságban. Legutóbbi két meccsén sem tudott nyerni, az utolsó találkozóján 3-1-re kapott ki idegenben a Siriustól.

Érdekesség, hogy a BL-ben a Fradi ellen sima, 2-0-s vereséget szenvedett Djurgarden a harmadik jelenleg. Ám a Hammarby nem elsősorban a pályán nyújtott teljesítménye miatt került mostanság a címlapokra,

sokkal inkább az AC Milan sztárja, Zlatan Ibrahimovic miatt. A sztárfocista ugyanis 23.5 százalékos tulajdonrészt vásárolt az egyszeres bajnokcsapatban.

(A Hammarby még 2001-ben végzett az élen.)

Nem mindenki örült egyébként Ibrahimovic szerepvállalásának, emiatt

több alkalommal is megrongálták, ledöntötték a Malmőben található szobrát.

A helyi futballcsapat, a Malmö FF szurkolóinak haragját váltotta ki azzal, hogy részesedést vásárolt az egyik legnagyobb rivális csapatában. Ezt követően kezdődtek a támadások, amelyek Ibrahimovic stockholmi házát sem kímélték, ott valaki a Júdás feliratot fújta fel a bejárati ajtóra.

Sorozatban rongálták meg Zlatan Ibrahimovic szobrát ismeretlen tettesek Forrás: aftonbladet.se

A Hammarby régóta vár arra, hogy visszatérjen a nemzetközi kupaporondra, egészen pontosan 13 éve.

Legutóbb ugyanis a 2007-2008-as idényben az akkor még UEFA-kupa selejtezőjében volt érdekelt, a norvég Fredrikstadon még túljutott, a második körben a portugál Braga búcsúztatta.

A Tranfermarkt kicsivel több mint 12 millió euróra becsüli a Hammarby értékét – a Puskás Akadémia nem éri el a 11 millió eurót –,

így papíron a svéd együttes az esélyesebb.

A Hammarby legértékesebb játékosai a védekező középpályás, a csapatkapitány Jeppe Andersen és a jobbszélső, Alexander Kacaniklic, mindketten egy-egy millió eurót érnek.

Áprilisban együtt edzett Ibrahimovic a Hammarby játékosaival Forrás: AFP

Nehéz lenne megmondani, milyen formában van a Puskás Akadémia az összecsapás előtt, ugyanis több játékosa is elkapta a koronavírus-fertőzést, így a Honvéd elleni bajnoki mérkőzésük után a Kisvárda ellenit is elhalasztotta az MLSZ, így a PAFC még nem lépett pályára az idényben. Ennek fényében a Puskás Akadémia

nem is tud a legjobb együttesével kiállni, ugyanis jól meg kellett gondolnia, kik utaznak Svédországba. A harmadosztályban szereplő második csapatból többen is bekerültek a keretbe.

Ez borítékolható volt, ugyanis a második csapat szerdai bajnokija elmaradt. A Bajnokok Ligája-selejtező első köre - a Slovan Bratislava is játék nélkül esett ki - és az Európa-liga előselejtező tapasztalata alapján, ha koronavírusos személy tagja a kiutazó küldöttségnek, akkor nem rendezik meg a mérkőzést, az európai szövetség (UEFA) pedig a vétlen csapatot juttatja tovább 3-0-s gólkülönbséggel.

A Puskás Akadémia kiharcolta az El-indulást, de a koronavírus miatt nincs könnyű helyzetben Forrás: Dome Laszlo Balazs (https://www.pfla.hu/)

Az UEFA koronavírusra vonatkozó új kódexe alapján egy futballcsapat akkor is pályára léphet, ha van tizenhárom egészséges játékosa – köztük egy kapus –, ez az útmutatás a 2020-2021-es kiírástól érvényes. Az nso.hu beszámolója szerint emellett a helyi, jelen esetben a svéd hatóságok jóváhagyása is szükséges a meccs lebonyolításához, vagyis egyértelmű: csak frissen tesztelt, negatív eredményt produkáló labdarúgók léphetnek pályára a csütörtökön rendezendő találkozón.

A felcsútiak sokáig teljes hírzárlatot rendeltek el, így azt sem lehetett kizárni, hogy esetleg nem rendezik meg a találkozót, és játék nélkül búcsúzik a PAFC. A klub szerda délután törte meg a csendet, és a honlapján közölte, hogy

megérkezett az együttesük a svéd fővárosba az Európa-liga-selejtezőre. Szerda délben landolt a stockholmi repülőtéren a Puskás Akadémia FC harmincnégy fős küldöttsége.

A felcsúti csapat edzője, Hornyák Zsolt szereti a kihívásokat, és motivált, egymásért küzdő játékosokat akar látni csütörtökön este a Hammarby ellen.

Hornyák Zsolt a nehézségek ellenére bízik a csapatban Forrás: pfla.hu

„Annak, hogy egy mérkőzésen dől el a párharc, megvan az előnye és a hátránya is. A legfontosabb, hogy csapatként helytálljunk, bízom benne, hogy a fiúk átérzik, mekkora tétje van ennek az összecsapásnak. A műfű elvileg jelenthet némi hátrányt, de a pálya talaja olyan minőségű, hogy nem igazán lehet majd érezni a különbséget, és remélem, jó eredménnyel zárjuk az találkozót" – mondta az edző a klub honlapjának, majd hozzátette,

a futballban szinte soha nincs ideális helyzet, most sem vagyunk abban, de valóban, kihívásként tekintek rá, és azon leszünk, hogy a csapat a legszebb arcát mutassa,

és küzdjön a Puskás Akadémiáért, valamint Magyarországért.

A Puskás Akadémia El-kerete:
Kapusok: Auerbach Martin, Kiss Ágoston, Molnár Péter
Védők: Deutsch László, Kamen Hadzsiev, Nagy Zsolt, Joao Nunes, Radics Márton, Spandler Csaba, Szolnoki Roland
Középpályások: Alexandru Baluta, Josip Knezevic, Komáromi György, Jakub Plsek, Urblík József, Yoell van Nieff
Támadók: Corbu Marius, Ganbold Ganbayar, Kiss Tamás, Liridon Latifi, Magasföldi József, Antonio Mance, Luciano Slagveer, Tamás Nándor, Junior Weslen

A Fehérvár ellenfele nem hódította meg Európát

A MOL Fehérvár hazai pályán fogadja az ír Bohemianst, amely tavaly a harmadik helyen végzett a tízcsapatos bajnokságban. Jelenleg a második helyet foglalja el a tabellán, a legutóbbi öt mérkőzését egyaránt megnyerte, legutóbb hazai pályán 2-0-ra győzte le a St. Patricks együttesét.

A dublini Bohemians csapatát 1890-ben alapították, azóta tizenegyszer lett ír bajnok, és hétszer hódította el a kupát. Jól mutatja, hogy nem éppen verhetetlen csapatról van szó, hogy legutóbb a 2012–2013-as idényben szerepelt az európai porondon a Vidi ellenfele, akkor az izlandi Thór Akureyri 5-1-gyel ejtette ki őket az első körben.

Az ír együttes története során 31 európai párharcából mindössze hatot nyert meg, s erre legutóbb 2008-ban volt példa.

A Bohemians nem sokszor örülhetett a nemzetközi kupaporondon Forrás: molfehervarfc.hu

A Bohemians magyar csapattal legutóbb az 1997-1998-as évadban a Ferencvárossal találkozott az UEFA-kupa selejtezőjében, akkor a magyar együttes kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel jutott tovább. Ami a székesfehérváriakat illeti, történetük során még sosem találkoztak ír csapattal.

"Egy meccsen dől el a továbbjutás, ezért nem várok mást, mint győzelmet és továbbjutást" - nyilatkozta a MOL Fehérvár FC vezetőedzője.

Márton Gábor elmondta, nem lesz könnyű meccs az írek elleni, mert feltérképezték az ellenfelet, amely egy kellemetlen, agresszív, sok magas labdával játszó és hosszú előreívelésekkel próbálkozó alakulat.

Jelezte, hogy ezeket a veszélyes felíveléseket igyekeznek levédekezni, amikor pedig náluk lesz a labda, a földön próbálják megverni őket.

Márton Gábor továbbjutást vár Forrás: molfehervarfc.hu

Keith Long, a Bohemians vezetőedzője szerint nagy kihívás lesz számukra a csütörtöki mérkőzés, hiszen egy "kis ország kis futballbajnokságából" érkezve egy nagy csapattal találkoznak. Mint mondta, a Fehérvár 250 hellyel előzi meg őket az UEFA-rangsorban, vagyis

papíron esélytelenek, de fiatal és tehetséges együttesükkel nem fognak beállni védekezni,

és ezzel képesek lehetnek meglepetést okozni. A tréner szerint lesznek lehetőségeik a találkozón, elsősorban kontratámadások formájában, amit ki kell használniuk.

A Transfermakt mindössze 125 ezer euróra becsüli az egész csapatot – a MOL Fehérvár kerete közel 17 millió eurót ér –,

a balszélső Keith Wardnak és a csatár Andre Wrightnak van egyáltalán értéke a csapatból. Az ír játékosok mellett azért akad román, cseh-kanadai és angol labdarúgó is.

Kovács István nem lesz ott az El-meccsen Forrás: molfehervarfc.hu

A fehérvári csapatban biztosan

nem lép pályára a 15-szörös válogatott középpályás Kovács István, aki sérülés miatt nem került be a keretbe.

Márton Gábor elmondta, hogy Kovács mellett Hangya Szilveszterre és a grúz Budu Zivzivadzéra sem számíthat. Ugyanakkor a nemrégiben leigazolt brazil Alef olyan állapotban van már, hogy valószínűleg tudja vállalni a játékot.

A MOL Fehérvár El-kerete:
Kapusok: Kovács Dániel, Kovácsik Ádám, Emil Rockov
Védők: Bolla Bendegúz, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Viszar Muszliu, Loic Nego, Adrián Rus, Stopira
Középpályások: Alef, Lyes Houri, Nyári Patrik, Boban Nikolov, Pátkai Máté
Támadók: Funsho Bamgboye, Evandro, Géresi Krisztián, Armin Hodzic, Nikolics Nemanja, Ivan Petriak, Budu Zivzivadze

A Honvéd fiatal klub ellen juthat tovább

A kispesti csapat El-ellenfelét mindössze 1990-ben alapították, és eredetileg csak utánpótlásklubként indult. 1992-ben viszont felnőtt csapata is lett,

majd 2008-ban története eddigi legnagyobb sikerét elérve bajnoki címet szerzett. Nemzetközi porondon eddig még nem találkozott magyar csapattal az Inter Turku,

így ebből nehéz lenne kiindulni a mérkőzést megelőzően.

A Turku az előző idényben a második helyen végzett, ennek köszönhetően harcolta ki az indulást az Európa-ligában. A csapat jelenleg a bajnoki címért harcol a Helsinki JK-val, még úgy is, hogy az utolsó meccsén 1-0-ra kikapott a városi rivális Turku PS-től. A főpróba a kispestiek számára sem sikerült, ugyanis 3-1-re kikaptak az újonc MTK Budapesttől.

A finn csapat tavaly is szerepelt az El-selejtezőben, és bár a dán Bröndby ellen 4-3-as összesítéssel búcsúzott, nem vallott szégyent. A múlt azonban ebben a párharcban is a magyar csapat sikerét vetíti előre, mivel

a finn gárda eddig mindössze hatszor lépett ki a nemzetközi színtérre, de csupán egyszer tudott egy kört menni, 2005-ös debütálásakor az azóta már megszűnt Intertotó Kupában.

A Honvéd ezzel szemben rutinos kupaindulónak számít, nemcsak hosszú története során, hanem a közelmúltban is, most ugyanis sorozatban negyedszer harcolta ki a nemzetközi kupaszereplés jogát. Ennek ellenére mindössze egyszer találkozott finn együttessel: 1977-ben, az azóta már szintén megszűnt KEK első fordulójában története legfölényesebb sikerét aratta azzal, hogy kettős győzelemmel, 16-2-es összesítéssel kiejtette a Reipas Lahtit.

Az Inter Turku veszélyes csapat Forrás: Inter Turku/Twitter

A Transfermarkt közel hárommillió euróra taksálja az Inter Turku csapatát – a Honvéd közel 10 millió eurót ér. A keret legértékesebb játékosa a 22 éves finn támadó, Benjamin Källman.

A Turku keretében ghánai, spanyol, togói, brazil és japán légiós is található.

"Továbbjutást várok" - jelentette ki határozottan szerdai sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett tréner, Bódog Tamás. "De

Hozzátette, nagyon fontos, hogy futballistái elkerüljék a figyelmetlenségekből kapott gólokat, elsősorban ebben kell előrelépniük a jobb eredmény eléréséhez.

"Ezt előre nem lehet tudni. Lehet úgy is nézni, hogy játékban vannak, de lehet úgy is, hogy fáradtabbak" - válaszolt Bódog arra a kérdésre, hogy a finneknek előnyt jelent-e, hogy már 12 fordulót lejátszottak, míg a Honvéd csak egyet.

Bódog Tamás bizakodó az El-meccs előtt Forrás: honvedfc.hu

José Riveiro, az Inter Turku spanyol vezetőedzője szerint izgatottan és motiváltan várják a találkozót. A kispestiekről szólva úgy vélekedett, erősebb ellenfél lesz, mint amihez a hazai bajnokságban szoktak.

"Jól felkészültünk, azért jöttünk, hogy nyerjünk" - jelentette ki sokkal ambiciózusabban a csatár Timo Furuholm, akit Bódog egyedüliként emelt ki a finn együttesből.

A Budapest Honvéd FC bő felnőttkeretében szerdán két koronavírusos esetet regisztráltak, a két játékost az egészségügyi előírásoknak megfelelően elkülönítették. A hírek szerint nincs veszélyben az eset miatt a kispesti együttes El-meccse.

A Honvéd El-kerete:
Kapusok: Horváth András, Nagy Sándor, Tomás Tujvel
Védők: Naser Aliji, Baráth Botond, Batik Bence, Kálnoki-Kis Dávid, Djordje Kamber, Ivan Lovric, Mohamed Mezgrani, Tamás Krisztián, Eke Uzoma
Középpályások: Gazdag Dániel, Hidi Patrik, Kesztyűs Barna, Nagy Gergő, Zsótér Donát
Támadók: Thierry Gale, Amadou Moutari, Tóth-Gábor Kristóf, Boubacar Traoré, Ugrai Roland

A csoportkörig egy mérkőzésen dőlnek el a párharcok az Európa-ligában, így az első selejtezőkör is. A mérkőzéseket augusztus 27-én, csütörtökön rendezik meg. A magyar csapatok közül a Fehérvár és a Honvéd otthon játszik, a Puskás Akadémia idegenben, erről sorsolás döntött. Az UEFA határozatának értelmében az El-ben is zárt kapuk mögött játszanak a csapatok. Továbbjutása esetén a Fehérvár a selejtező második körében is kiemelt lesz, a Honvéd és a PAFC viszont nem. A második kör sorsolását hétfőn, a harmadikét kedden tartják. A főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.

Európa-liga-selejtező, 1. forduló
Augusztus 27., csütörtök
18.30:MOL Fehérvár FC-Bohemian FC Dublin (ír)
19.00: Hammarby IF (svéd)-Puskás Akadémia
21.00: Budapest Honvéd-FC Inter Turku (finn)