Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona labdarúgócsapata kedden hivatalosan megerősítette, hogy a hatszoros aranylabdás Lionel Messi távozni akar a klubtól. A katalán klub közölte, a csapatkapitány hivatalos dokumentumot juttatott el távozási szándékáról az egyesülethez. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy hova igazolhat.

Amennyiben az argentin játékos húsz év után ingyen távozhat, kérőkben nem lesz hiánya, ugyanakkor jelentős fizetésigénye miatt átigazolási díj nélkül mégis csak néhány csapat engedheti meg magának a leigazolását.

Könnyen lehet, hogy Lionel Messi és a Barcelona útjai már most elválnak Forrás: AFP/Manu Fernandez

A sajtó elsősorban az olyan tehetős klubokat tartja erre esélyesnek, mint a BL-döntős Paris Saint-Germain és a legrangosabb európai kupasorozatban negyeddöntőig jutott Manchester City, amelynek vezetőedzője ráadásul Messi korábbi barcelonai trénere, Josep Guardiola. Vagy éppen az olasz bajnok Juventus, amely Cristiano Ronaldo megszerzésével már húzott egy hasonló nagyot. Főleg úgy lehet esélye a torinói sztárcsapatnak, hogy a hírek szerint CR7 távozhat. Persze érdekes eljátszani a gondolattal, mi lenne, ha Ronaldo maradna, Messi érkezne, és a két világsztár egy csapatban futballozna.

Paris Saint-Germain
PRO: A legkisebb megerőltetés nélkül tudnák magas juttatásait kifizetni. A dél-amerikai közeg is vonzó lehet a számára, elég csak az argentinokra gondolni: Leandro Paredes, Ángel Di María és Mauro Icardi egyaránt olyan honfitársai, akikkel jó kapcsolatot ápol.
KONTRA: Ez a projekt Neymar és Kylian Mbappé köré épül. Kérdés, mennyire férnének meg ők hárman egymás mellett úgy, hogy a 32 éves Di María is élete formájában futballozik.

Vajon mennyire örülne Neymar az argentin zseni Párizsba szerződésének? Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Manchester City
PRO: Pep Guardiola személye összefonódott Messiével. Talán a Barcelona újkori sikerkorszakának a két legfontosabb szereplőjéről beszélünk, nem alábecsülve Xavi és Andrés Iniesta érdemeit. Ha valaki, a katalán szakember tudja, hogyan kell belőle kihozni a maximumot. Mivel Messin is látszik már a kor, lehet, hogy szüksége is lenne a szakember útmutatására. Ráadásul szerda reggeli sajtóhírek szerint az argentin már múlt héten felvette a kapcsolatot korábbi mesterével, ő ugyanis mindenképpen szeretne újra együtt dolgozni Guardiolával.
KONTRA: „Messit a Premier League-ben a védők megennék reggelire" – ez a mondás nem tegnap látott napvilágot, hanem az argentin már pályája csúcsán is megkapta ezt a kritikát. 33 éves játékosok alapból nagyon nehezen érvényesülnek az angol bajnokságban, de azért megnéznénk, ahogyan ebben a kőkemény ligában „vezet le". És ha ezzel még el is hallgattathatná kritikusait, azzal a Messi-Ronaldo kérdés is eldőlne.

Juventus
PRO: A torinóiak az ingyen igazolható futballistákat félelmetes érzékkel szerezték meg az elmúlt időszakban. E nélkül a képesség nélkül aligha járnának sorozatban kilenc bajnoki címnél Olaszországban. Ha összeállna a Messi-Ronaldo páros a Juvénál, az a portugál sztár leigazolásával szemben nem csupán megkétszerezné, de megsokszorozná a klub részvényeinek árát.
KONTRA: Azonban erre vajmi kevés esélyt látunk. Andrea Pirlo vezetésével új csapatot épít a Juve, és nem gondolnánk, hogy Messi köré építené a klub jövőjét, pláne hogy honfitársa, Paulo Dybala is a klub kötelékébe tartozik. Valamint korunk két legnagyobb legendája közül Ronaldo mellett szól az is, hogy ő már három különböző közegben is megállta a helyét, míg Messi csak most jönne ki a „tutiból".

Messi és Ronaldo egy csapatban? Biztos, hogy ez jó ötlet? Forrás: AFP/Josep Lago

Persze a felsorolt csapatokon kívül akadnak még bőven lehetőségek, amelyekkel érdemes foglalkozni. Talán a legnagyobb durranás az lenne, ha az argentin világklasszis a legnagyobb rivális Real Madridhoz igazolna, de hiába mérgesedett el a viszony, nehéz lenne ezt a forgatókönyvet elképzelni.

Real Madrid
PRO: Az összes utálója egy perc alatt megszeretné őt. Ha Ronaldóról beszélnénk, akkor ez a marketingszempont a legtökéletesebb ok lenne, amiért azonnal aláírna az ősi riválishoz. Messi nem ilyen.
KONTRA: Még Luis Figo átigazolása sem verte ki annyira a biztosítékot, mint amennyire Messi Madridba szerződése tenné. Bár a Bartomeu-elnökségből simán kinézzük, hogy felteszik a koronát az elmúlt három-négy év rossz döntéseire. Barcelonában ezúttal nemcsak a disznó feje repülne, hanem az egész állat is. Gondoljunk bele, szegény szurkolóknak mekkora erőfeszítésükbe telne egy 300 kilós állatot becsempészni a Camp Nou-ba...

Könnyen lehet, hogy Messi nem úszná meg a disznó fejével... Forrás: La Liga

Internazionale
PRO: Helenio Herrera, Hector Cúper, Javier Zanetti, Hernán Crespo, Mauro Icardi – az Inter történetében mindig is fontos szerep jutott az argentinoknak. A kínai tulajdonos korlátlan anyagi forrásai lehetőséget kínálnának arra, hogy minden idők egyik legjobbja is csatlakozzon ehhez a sorhoz.
KONTRA: Antonio Contével elindult egy jó úton az együttes. Trófeát ugyan nem nyertek, de a szakember nagyon szépen építette csapatát az egész szezonban. Hatalmas kockázat lenne ebbe az ígéretes projektben 19-re lapot húzni Messi szerződtetésével. Könnyen lehet, hogy ez megbontaná a klubnál nagy nehezen kialakított, még igencsak törékeny egyensúlyt.

Végül pedig két olyan klubot is meg kell említeni, amely az európai topfoci végét jelentené Messi számára, mégsem lehet teljesen kizárni. Az egyik David Beckham csapata, az amerikai Inter Miami, a másik pedig a nevelőklubja, az argentin CF Newell's Old Boys. Mindkettő inkább már levezetés lenne a 33 éves játékos számára. Az amerikai kaland elsősorban marketingszempontból lenne kifizetődő, míg a hazaigazoláshoz a szívére kellene hallgatnia.

A rajongók a bejelentés után egyből kiálltak Messi mellett Barcelonában Forrás: AFP/Pau Barrena

FC Barcelona
PRO: A katalán fővárosban az emberek istenként tisztelik és szeretik. Még ezen is tovább emelhetne, ha ezekben a zivataros időkben is kitartana a Barca mellett. Ha marad, akkor a 2020-21-es szezonban szinte biztosan megelőzné Xavit, és ő lenne a klub történetének legtöbbször pályára lépő játékosa.
KONTRA: A Barcára ráfér a vérfrissítés minden fronton. Ronald Koeman kinevezésével egy évvel a sorsdöntő elnökválasztás előtt megkezdődött az átalakulás. Ebbe a vonulatba abszolút beleillik, hogy Messi jelezte távozási szándékát.

Messi 2000-ben, 13 évesen lett a Barcelona játékosa, a felnőttek között a 2003/04-es idényben mutatkozott be, azóta pedig a klub történetének legeredményesebb futballistája lett. Többek között tíz bajnoki címet, hat Király Kupa-győzelmet, hét spanyol Szuperkupa-diadalt ünnepelhetett, a nemzetközi porondon pedig négy Bajnokok Ligáját, három európai Szuperkupát és három klubvilágbajnoki címet nyert az együttessel. A 2008-ban olimpiai bajnok támadó összesen 731 mérkőzésen 634 gólt és 276 gólpasszt gyűjtött gránátvörös-kék színekben.

Szavazzon!

Ön szerint melyik lesz Lionel Messi következő csapata?