Társoldalunk:

Csaló bírók, harapó, fejelő és kezező csatár – a focimeccsek tíz legnagyobb botránya - videók

2020.10.17. 19:22

Az emberek emlékezetében nem csak a nagyon jó meccsek élnek sokáig, sőt, azok talán még tovább maradnak meg a memóriánkban, amelyeken valamilyen botrányos dolog történt. Ha valaki látta az adott meccset, a végeredményre talán nem is emlékszik, de arra az egy bizonyos botrányos jelenetre biztos, és talán arra is, hogy éppen hol és kivel volt, amikor a meccset nézte. Az elmúlt évtizedekben akadt bőven botrányos jelenet a focipályákon, ezek közül szedtünk össze most tízet.

Éric Cantona kung-fu rúgása

A Manchester United francia légiósa 1995. január 25-én vesztette el a fejét, miután kiállították a Crystal Palace elleni bajnokin. Az egyébként Fulham-szurkoló Matthew Simmons a tizenegyedik sorból leviharzott a pálya szélére, és azt üvöltötte Cantonának, hogy: "Takarodj vissza a picsába Franciaországba, te szemétláda francia!" Először börtönbüntetésre ítélték, majd közmunkára enyhítették a büntetését. A United húszezer, az angol szövetség tízezer fontos pénzbírságot rótt ki, nyolc hónapra száműzték a bajnokságból is.

Rivaldo színészkedése

A 2002-es vb-n történt, a Brazília-Törökország csoportmeccsen, amikor a török játékos 2-1-es brazil vezetésnél szerette volna, ha a dél-amerikaiak gyorsabban végeznének el egy szögletet. Hakan Ünsal talán kicsit erősebben passzolta oda a labdát Rivaldónak, de nem annyira, hogy attól így össze kellett volna esnie. A török játékos piros lapot, Rivaldo képzeletbeli Oscar-díjat kapott.

Dél-Korea-Olaszország 2-1

A 2002-es világbajnokság nyolcaddöntőjében az esélytelenebbnek tartott házigazda csak Byron Moreno játékvezető csalásának köszönhetően jutott tovább. Vieri góljával még az olaszok vezettek, majd Moreno nyilvánvaló koreai szabálytalanságokat hagyott figyelmen kívül. 1-1 után jöhetett a hosszabbítás, amiben Totti második sárgával kiállt színészkedés miatt, elvettek egy szabályosnak tűnő gólt az olaszoktól, majd An Dzsung Hvan aranygóljával továbbjutott Korea. 

Josip Simunic három sárga lapja

A 2006-os világbajnokságon a csoportmeccsek utolsó körében Horvátország Ausztráliával találkozott. A 2-2-es döntetlen a horvátok kiesését, az ellenfél továbbjutását jelentette. Simunic már minden mindegy alapon a 90. percben két embert is levadászott, amiért megkapta a második sárgát, de a pirosat nem, azt csak a 93. percben, a harmadik sárga után mutatta fel neki Graham Poll.

Zidane fejelése

A 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjében Franciaország-Olaszország mérkőzést rendeztek. A berlini döntő 2x15 perces hosszabbításában a franciák egyik legjobbja, a valaha élt egyik legnagyobb focista, Zinedine Zidane lefejelte Marco Materazzit, amiért azonnal kiállította a játékvezető - pontosabban, nem is azonnal, mert a bíró nem vette észre és a tartalékjátékvezető szólt neki. A vb-döntőt tizenegyesekkel az egész meccsen egyébként rosszabbul játszó olaszok nyerték, de talán a meccsről mindenkinek Zizou alakítása jut eszébe.

Thierry Henry kezezése

2009-ben az írek és a franciák playoff-meccset játszottak a vb-kijutásért. Dublinban Anelka góljával 1-0-ra nyertek a franciák, a második meccsen Robbie Keane góljával szintén 0-1 után jöhetett a hosszabbítás. A 103. percben Gallas szerzett gólt, de előtte Henry kézzel vette át a labdát. A franciák kijutottak, az írek teljesen összetörtek és azóta sem jutottak ki világbajnokságra. Az írek a bíróságig mentek az igazukért, a FIFA pedig kártérítést is fizetett.

Frank Lampard fantomgólja

Frank Lampard a 2010-es vb-n lőtt (volna) gólt a németeknek. Az életerős lövése a lécről pattant jócskán Neuer gólvonala mögé, de a játékvezetők nem látták azt, amit mindenki más igen. Az angolok két perc alatt állhattak volna fel kétgólos hátrányból, ki tudja, mi lett volna ezután. Így a németeknek volt idejük magukhoz térni, 4-1-re nyertek és a legjobb nyolc közé jutottak.

Nigel de Jong brutális rúgása

A 2010-es vb-döntő Inieste gólja és a spanyolok világbajnoki győzelme mellett Howard Webb ténykedéséről marad emlékezetes. Az angol bírónak komoly szerepe volt abban, hogy a meccsből inkáb "fafaragás lett". A legbrutálisabb megmozdulás De jongé volt, ő Xabi Alonsót terítette le. Ez tízből tízszer piros lap, de a vb-döntőben nem volt az. (A videón 2:30-tól)

Luis Suárez harapásai

Az uruguayi többször is ott lehetne a listán, de egybefűzzük a produkcióit. Suárez első harapása 2010-ben volt, még Akax-játékosként, majd 2013-ban egy Liverpool-Chelsea meccsen Barniszlav Ivanovicot "kóstolta meg", 2014-ben pedig a világbajnokságon az olasz Chiellini vállába harapott.

Isten keze

Nem maradhat le a listáról az isteni Diego keze sem. Diego Maradona az 1986-os világbajnokságon az angolok elleni negyeddöntőben szerzett két gólt, amivel 2-1-re nyert Argentína. Maradona a kirívó sportszerűtlenséget elintézte annyival, hogy ez bizony Isten keze volt. Az angolokat aligha vigasztalta és vigasztalja ez azóta is.