Vágólapra másolva!
Détári Lajos 1987-es szabadrúgásgólja a lengyel válogatott ellen olyannyira mélyen beleívódott a magyar szurkolók lelkébe, hogy 33 évvel később is komoly versenyre kel azzal a góllal, amit csütörtökön este Szoboszlai Dominik bombázott be a török válogatott kapujába.

Tudjuk, hogy az almát a körtével nem lehet összehasonlítani és így van ez a szabadrúgásgólokkal is. Szoboszlai Dominik csütörtöki bombáját a világ egyetlen kapusa sem védte volna ki.

Ezért is nagy dolog, amit a Salzburg fiatal magyar játékosa Sivasban tett. Ugyanakkor, ha megnézzük Détári Lajos 1987-es gólját, amit a lengyeleknek lőtt be a Népstadionban, ott nem is a "nagy" jelző az igaz. Hanem a tökéletesség, a fantasztikus technikai megoldás és kivitelezés. A nagy dolog ebben az, hogy Détárinak eszébe jutott ez a megoldás, hogy az alapvonal közeléből a kapura tekerje a labdát.

Nincs ember, aki erre azt mondaná, hogy kapushiba, mert nincs olyan kapus, aki erre fel tudott volna készülni. Éppen ezért a lengyelek kapusa sem hibáztatható.

Reggeli kiadásunkban négy gólt mutattunk be, az olvasók ezekről szavazhattak. A szavazás még most is tart, de az a tendencia egyelőre nem fordult meg, hogy Détári gólja - ha csak egy orrhosszal is -, de vezet Szoboszlai előtt. A verseny és a szavazás nagyon szoros, itt nézheti meg, hogyan áll éppen.

Azon az 1987-es magyar-lengyel mérkőzésen amúgy Verebes József ült a magyar válogatott kispadján. Még egy év sem telt el a rossz emlékű mexikói világbajnokság óta. Ugyanakkor ez a magyar-lengyel meccs már úgy kezdődött, hogy egyik csapatnak sem volt esélye az 1988-as Európa-bajnokságra való kijutásra. Verebes ekkor már perben-haragban állt az akkori magyar sportsajtó nagy részével. Ez a meccs azonban - az 5-3-as magyar győzelem - nem csak Détári Lajos gólja miatt marad örökké emlékezetes. A lengyelek a találkozó folyamán kétszer is vezettek (1-0-ra és 2-1-re), a magyar csapat azonban fordítani tudott, majd 5-3-ra megnyerte ezt az Eb-selejtezőt. Azok, akik kint voltak a Népstadionban, napokig erről beszéltek, de akik a tévén keresztül nézték a meccset, szintén a hatása alá kerültek.

Az azonban biztos, hogy Szoboszlai Dominik csütörtök esti gólja méltán kerül oda a Détári-féle gól mellé. És ehhez még szavazást sem kell kiírni.