Cristiano Ronaldo nélkül is nyert Portugália a vb-ezüstérmes ellen

fbl Horizontal
Portugal's forward Diogo Jota (C-R) celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Nations League A group 3 football match between Portugal and Croatia at the Dragao Stadium in Porto on September 5, 2020. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Immáron az A divízióban is befejeződött a teljes első kör a labdarúgó Nemzetek Ligájában. A harmadik csoportban címvédő portugálok Cristiano Ronaldo nélkül is nagyon simán verték otthon a horvátokat, a franciák Svédországból hozták el a három pontot Kylian Mbappé villanásának köszönhetően, míg a második négyesben a belgák Dániában nyertek két góllal.

A játéknap legnagyobb rangadóján az Eb- és Nemzetek Ligája-címvédő portugál válogatott a legutóbbi világbajnokság ezüstérmesét, Horvátországot fogadta az A divízió harmadik csoportjában. A zárt kapus mérkőzésről több klasszis is hiányzott, a hazaiaknál Cristiano Ronaldo méhcsípés miatt nem tudta vállalni a játékot, míg a horvátoknál sem játszott a két legnagyobb név, Luka Modric és Ivan Rakitic.

A portugálok a kezdő sípszótól fogva kezdeményezőbbek voltak, futószalagon gyártották a helyzeteket, de vagy Livakovic, vagy a kapufa menteni tudott. Egészen a 41. percig, ekkor viszont megszakadt a hazaiak pechszériája: Joao Cancelo húzott befelé jobbról, aztán a kapuval szemből, mintegy 22 méterről elsült a bal lába, a labda védhetetlenül vágódott Livakovic kapujába.

A szünet után sem változott sokat a játék képe, a portugálok könnyedén játszották át a horvátokat. Az 55. percben Guerreiro adott parádés indítást Diogo Jotának, aki zavartalanul vette át a labdát és tört be a tizenhatoson belülre, majd a menteni érkező Vida lábai között a kapuba lőtt, megszerezve első válogatottbeli gólját.

A 70. percben Joao Félix is feliratkozott a góllövők közé, aki szintén egy távoli lövésből volt eredményes, igaz, ebben ezúttal Livakovic is benne volt.

A horvátoknak a végén összejött a becsületgól, a hosszabbításban Cancelo hibája után Petkovic fejezett be egy gyors akciót.

A végeredmény azonban nem ez lett, az utolsó másodpercben André Silva is bekanalazott még egy gólt Fernandes szöglete után, ezzel 4-1-re nyertek a portugálok.

Szintén a hármas számú csoportban a franciák is a 41. percben szerezték meg a vezetést, igaz, ők idegenben a svédek ellen. Kylian Mbappé próbálta egyedül átverni az egész svéd védelmet, ami némi szerencsével sikerült is neki, majd rendkívül éles szögből a kapuba lőtt. Mivel a svédeknek nem volt válaszuk a fiatal sztár villanására, így ez végül elég volt a győzelemhez a vb-címvédőnek, még az is belefért, hogy a 95. percben Antoine Griezmann büntetőt hibázott.

Az este harmadik A divíziós meccsén a belgák a dánokhoz látogattak a 2. csoportban. A vendégek korán, a 9. percben előnybe kerültek, Jason Denayer érkezet tökéletes ütemben Mertens szögletére.

A belgák a második félidő vége felé bebiztosították a győzelmüket, Mertens volt a legszemfülesebb egy kapu előtti kavarodásnál.

Eredmények, Nemzetek Ligája, A divízió:
2. csoport:
Dánia - Belgium 0-2 (0-1)

3. csoport:
Portugália - Horvátország 4-1 (1-0)
Svédország - Franciaország 0-1 (0-1)