Vágólapra másolva!
Ha nincs a koronavírus, akkor most nem az angol bajnokság esélyeit latolgatnánk, hanem a negyedik forduló meccsiről írnánk, és arról, hogy a júniusi Európa-bajnokságot követően melyik csapat sztárjai nincsenek még igazán csúcsformában. Ahogy az előző, úgy a 2020-21-es szezon sem nevezhető majd „normálisnak". Az előző szezon kitolódott, nem volt Eb, nem voltak tengerentúli túrák, klasszikus felkészülési meccsek, és nem ért véget az átigazolási időszak sem. Könnyen lehet, hogy hosszú idő után a legkiegyenlítettebb versengés várhat ránk az angol bajnokságban.

A Messi nélküli City vagy a Chelsea legyőzheti a Liverpoolt

A bajnokság eltolódása miatt az átigazolási időszak is soha nem látott periódusban zajlik, egészen október 5-ig, így végleges játékoskeretekről még nem beszélhetünk. A nyár legnagyobb durranása elmaradt, ugyanis Lionel Messi idén nem lesz a Manchester City játékosa, így biztosan kijelenthető, egyelőre a Chelsea igazolt a legjobban, első körben úgy tűnik, a fenti három csapat küzdhet majd a bajnoki címért.

Jürgen Klopp csapata, a címvédő Liverpool tűnik a bajnoki cím fő esélyesének. A 30 év után elnyert bajnokságot követően a Vörösök kerete egyben maradt, Klopp csapatába egy balhátvéd, Kostas Tsimikas érkezett és napirenden van a Bayernnel triplázó Thiago Alcantara megszerzése, akivel akkor sem gyengülne a csapat, ha közben Gigi Wijnaldumot esetleg elvinné a Barcelona.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat nyeri az angol bajnokság 2020-21-es szezonját?

„A következő szezonban nem védünk semmit, támadni fogunk. Nem érzem a csapaton, hogy megelégedettek lennénk, nem végeztünk semmivel, valaminek a közepén járunk" – adta ki a feladatot Klopp a szezon előtt.

30 év után nyert bajnoki címet a Liverpool, a következőre talán nem kell ennyit várni Forrás: AFP/Laurence Griffiths

A Liverpool 18 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot, a csapat egyben maradt, a védelemben a fiatal Trent Alexander-Arnold és Andy Robertson csak rutinosabb lett, a többi csapatrészben is az állandóság a jellemző, a görög védőn kívül mindössze Takumi Minamino tekinthető új embernek a 2018-as átalakítások óta, de ő is télen érkezett.

A nagy kérdés inkább az lesz, mennyire nyúlik majd hosszúra a kispad esetleges sérülések esetén. Dejan Lovren és Adam Lallana is elhagyta a csapatot, Divock Origi és Xherdan Shaqiri helyzete sem biztos. A fiatalok közül Harvey Elliott, Curtis Jones, Rhian Brewster és Neco Williams is kaphat kisebb lehetőséget majd a szezon során.

A Liverpool fő kihívójának a Manchester City tekinthető.

A nagy kérdés, hogy mentálisan milyen helyzetben lesz Pep Guardiola csapata, azok után, hogy a Liverpool 18 bajnoki pontot vert rá, hogy zsinórban negyedik alkalommal nem sikerült a Bajnokok Ligájában sikerrel venni a negyeddöntőt és azok után, hogy nem jött Messi.

Pep Guardiola csapata csúnyán megégett a Lyon ellen a BL-ben Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

Az argentin meglepetésre bejelentette, hogy nem marad a Barcelonánál, mindenki biztosra vette, hogy Pep Guardiola és a City lesz a befutó a hatszoros aranylabdásért, ráadásul mesés szerződést tettek elé, de Messi végül még egy (utolsó?) évet marad Spanyolországban.

Az, hogy Messi nem jött, nem feltétlenül rossz az angoloknak, így biztosan több lehetőség jut majd Phil Fodennek, akit sokan legalább akkora tehetségnek tartanak, mint Mason Greenwoodot a város másik csapatából. A duó az angol válogatottban is egymásra talált, közösen szegték meg az előírásokat, ami után büntetés várhat rájuk.

Könnyen lehet, hogy Guardiola utolsó éve lesz ez Manchesterben, ha nem szerez bajnoki címet és nem jut el minimum a négy közé a BL-ben. Egyelőre nem látszik a hatalmas előrelépés, a védelembe újabb puzzle darab érkezett aranyáron, Nathan Aké személyében, a középpályán spanyol pótol spanyolt: David Silva ment, Ferran Torres jött, Leroy Sané a Bayernhez igazolt.

A Chelsea-nél újra menedzserjáték üzemmódba kapcsoltak.

Roman Abramovich mindenkit megvett, akire Frank Lampard rábökött. A lista egyelőre így fest: Timo Werner, Hakim Ziyech, Kai Havertz, Thiago Silva, Ben Chilwell. A Chelsea jól tartalékolt, a Hazard eladásából befolyt összeggel és az átigazolási eltiltás után pont akkor tudott költekezni a londoni klub, amikor a többi csapat gazdaságilag nehezebb helyzetbe került.

Új sztárcsapat épül Londonban? Forrás: B/R Football

Werner, Ziyech és Havertz érkezésével megfelelően sikerült pótolni Pedrót és Williant, sőt. Rég nem látott potenciál rejtőzik ebben a hármasban, kiegészülve Tammy Abrahammel, Olivier Giroud-val, Mason Mounttal, Callum Hudson-Odoi-jal és Christian Pulisic-kel.

A legnagyobb kérdés az, hogy a védelem mennyire lesz stabil a két új érkezővel, mennyire lehet csökkenteni a kapott gólok számát. A hírek szerint új kapust is kinézett magának Lampard, a rennes-i Edouard Mendy vagy az ajaxos Andre Onana lehet a befutó.

Ha Lampard megtalálja az ideális felállást, akkor akár bajnokesélyes csapatot is faraghat ebből a keretből.

A dobogó közelében

A nagy hármas dolgát talán a leginkább a Manchester United nehezítheti meg. Ole Gunnar Solskjaernak komoly döntéseket kell meghoznia, ugyanis kezd telítődni a United kerete. Ha arra figyel, hogy mindenkinek jusson elég játékperc, akkor nem fog drasztikusan csökkeni a Liverpool 33 pontos előnye.

A szurkolók Jadon Sancho megszerzéséért könyörögnek, de már ott van a csapat támadórészlegében az előző szezon végén remekül működött hármas, Anthony Martial, Marcus Rashford és Mason Greenwood.

A középpályán Bruno Fernandes és Paul Pogba mellé (vagy a francia helyére?) érkezett Donny van de Beek. Olyan játékosok maradhatnak komoly játékpercek nélkül a középpályán, mint Juan Mata, Daniel James, Jesse Lingard, Andreas Pereira vagy Fred, de a védelemben is létszám felettinek tűnhet Marcos Rojo, Chris Smalling és Phil Jones is.

Eddig egy érkező van a Unitednél Forrás: twitter.com/ManUtd

Visszatért a sheffieldi kölcsönből Dean Henderson, aki angol válogatottságig jutott és biztosan nem akar sokáig David de Gea mögött ücsörögni, úgyhogy a korábbi babaarcú gyilkos Solskjaernak ideje lesz kilépni a jófiú szerepből és keményen az asztalra csapnia.

Az Arsenal továbbra is keresi önmagát, de jó jel lehet a szezon első tétmeccse, melyen Mikel Arteta csapata a Liverpool ellen tizenegyesekkel szerezte meg az angol Szuperkupát, miután az előző idényt az FA-kupa megszerzésével zárta le.

Pierre-Emerick Aubameyang megtartása lehet az Arsenal legnagyobb sikere Forrás: AFP/Andrew Couldridge

Az Arsenal megszerezte a védelembe Gabriel Magalhaest, érkezett a Chelsea-től Willian és újra kölcsönvette Dani Ceballost a Real Madridtól. A legnagyobb „igazolás" mégis Pierre-Emerick Aubameyang megtartása lehet, ugyanakkor nem sikerült megszabadulni Mesut Öziltől, aki inkább ücsörög a lelátón csillagászati fizetéssel. Kérdés, van-e még számára visszaút a csapatba. Az Arsenal jelenleg a BL-ért küzdhet, de ennél vérmesebb reményei talán a csapat szurkolóinak sincsenek.

A rivális Tottenham is hasonló célokat fogalmazhat meg. José Mourinho csapata nagyot hajrázott a bajnokságban, indulhat is az Európa-ligában, de a BL-ben kellemetlen volt a Lipcse elleni sima kiesés.
A védelembe érkezett Matt Doherty, a középpályára Pierre-Emile Hojbjerg, a távozók közül Jan Vertonghen és Victor Wanyama hiányozhat majd. A csapat gerincét sikerült megtartani, kérdés, a rövid közös felkészülés alatt mennyire sikerül megújulnia Mourinhónak. A csapat eredményessége bántóan Harry Kane és Szon góljaira épül, ebben léphetne előre a Spurs és van is potenciál Lamela, Lo Celso, Lucas és Bergwijn játékában és az sem ártana, ha Dele Alli újra a játékra és nem a pályán kívüli dolgokra koncentrálna.

Mourinho vezetésével remekül zárta az előző idényt a Tottenham Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Leicester más sokszorosan megmutatta, hogy képes beleszólni a nagyok dolgába, az előző bajnokságban is kevéssel maradt le a BL-indulásról. Brendan Rodgers csapata nem sokat változott, Ben Chilwellre lecsapott a Chelsea, őt nehéz lesz pótolni, de talán a belga válogatott Timothy Castagnénak sikerül majd, ő a Napolitól érkezett. A csapat tehát egyben maradt, kérdés, az Európa-liga mennyit vesz majd ki a csapatból, nem lenne nagy meglepetés, ha kicsit hátrébb csúszna a 2016-os bajnokcsapat.

Az előző szezon hetedik helyezettje, a Wolverhampton Nuno Espírito Santo vezetésével folytatja az „elportugálosodást", lassan tizenegy portugál játékossal is felállhatnának a Farkasok. Rui Patrício, Bruno Jordao, Pedro Neto, Rúben Neves, Daniel Podence, Diogo Jota, Roderick, Joao Moutinho és Rúben Vinagre mellé érkezett a Porto szupertehetsége, Fábio Silva. A 18 éves csatárért 35 millió fontos, klubrekordot jelentő összeget fizetett a Wolves. A portugálok, kiegészülve Adama Traoréval és Raúl Jiménezzel, ezúttal is szép eredményeket érhetnek majd el.

Nagy kérdőjel az Everton csapata, talán még Carlo Ancelotti számára is, aki decemberben vette át a liverpooliakat. A tavalyi 12. helynél mindenképp jobbat várunk a csapattól, pláne olyan igazolásokkal, mint Allan vagy éppen James Rodríguez. Alig egy hét alatt 60 millió fontot költött az Everton, Allan 25 millióért jött Nápolyból, Jamesért 22-t kapott a Real Madrid, Abdoulaye Doucoure a Watfordtól 20 millióba került. Az érkezők jól kiegészíthetik a már amúgy sem gyenge keretet. Ancelotti már bizonyított a Premier League-ben, jót tenne a bajnokságnak egy erős Everton.

Carlo Ancelotti a Real és a Bayern után Liverpoolban is együtt dolgozhat a kolumbiai Jamesszel Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az újoncok

A West Bromwich Albion kettő, a Fulham egy szezont töltött a másodosztályban, mielőtt újra visszakerült a Premier League-be. Scott Parker csapata rájátszást nyert, a West Brom a második helyen végzett a bajnokságban. Egyelőre egyik csapat kerete sem változott sokat a másodosztályhoz képest, a fő feladat a bennmaradás kivívása lesz majd.

Sokkal többet várnak a szakértők attól a Leeds Unitedtól, amelyik 16 év elteltével jutott vissza az élvonalba, ráadásul bajnoki címmel.Az angol sajtó a középmezőnybe várja a Marcelo Bielsa által vezetett csapatot. Az argentin mestert sokan taktikailag a világ egyik legfelkészültebb szakvezetőjének tartják, Pep Guardiola is ódákat zengett róla.

Leedsben komolyan gondolják a bennmaradást, 27 millió fontért vették meg a Valenciától a spanyol válogatott Rodrigót, érkezett a német válogatott Robin Koch a védelembe, a kölcsön után végleg a Leedsé lett a Wolves portugálja Helder Costa.

A Leeds arra is büszke lehet, hogy Gareth Southgate a másodosztályú bajnokcsapatból válogatta be a keretbe Kalvin Phillipst, de fontos tagja a keretnek a csatár, Patrick Bamford, Pablo Hernández és a kapus, Kiko Casilla neve is ismerősen csenghet.

A Leeds rögtön az első hétvégén, a Liverpool ellen mutathatja meg, mennyire készítette fel a legnehezebb ellenfelek ellen Marcelo Bielsa.

Csonka forduló, egyelőre nézők nélkül

A brit kormány szerdán jelentette be, hogy felülvizsgálja a sporteseményekkel kapcsolatos nézőszámokat, így kétségessé váltak a labdarúgó Premier League tervei. Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán kiemelte, a szeptemberi sporteseményeken maximum ezer néző lehet, ezt a létszámot a hónap során folyamatosan vizsgálniuk kell, miként azzal párhuzamosan a jövőre vonatkozóan azt is, hogy október elsejétől visszaengedhetik-e a stadionokba a közönséget.

A Premier League egyelőre nézők nélkül kezdődik, de Richard Masters, a PL vezérigazgatója kifejtette, a liga és a klubok is készen állnak tesztjelleggel nézőkkel megrendezni mérkőzéseket annak érdekében, hogy október elejétől legalább valamilyen korlátozott számú szurkolót beengedjenek a stadionokba.

Hozzátette, a nézők nélküli találkozóknak jelentős pénzügyi vonzata van a PL-csapatok esetében, mert egy bajnoki összecsapás átlagosan 20 millió fontos (7,9 milliárd forintos) forgalmat generál a gazdaság számára.

Az első forduló párosítása:

Szeptember 12. szombat:
Fulham-Arsenal
Crystal Palace-Southampton
Liverpool-Leeds United
West Ham-Newcastle

szeptember 13. vasárnap:
West Brom-Leicester
Tottenham-Everton

szeptember 14. hétfő:
Sheffield Utd-Wolverhampton
Brighton-Chelsea

A Burnley-Manchester United és a Manchester City-Aston Villa meccseket a két manchesteri csapat előző szezonbeli európai kupameccsei miatt későbbre halasztották.