Összeomlott Barcelona és az aranyesélyes Real Madrid - kezdődik a spanyol bajnokság

fbl Horizontal CELEBRITY FULL LENGTH FOOTBALL JOY EMBRACE
Real Madrid's French forward Karim Benzema (2L) celebrates with Real Madrid's Spanish defender Sergio Ramos after scoring during the Spanish League football match between Real Madrid CF and Villarreal CF at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas, on the outskirts of Madrid, on July 16, 2020. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton egy Ebiar-Celta Vigo mérkőzéssel kezdetét veszi a spanyol labdarúgó-bajnokság 90. szezonja. Az, hogy milyen körülmények között, és meddig tart, csak a koronavírus-járványon múlik. A Real Madrid a nyáron nagyon koncentrált, összeszedett futballal meg tudta fordítani a bajnokságot a Barcelonával szemben. A katalánoknál jelenleg komoly válság van kibontakozóban, így ebben a szezonban válhat teljessé a hatalomátvétel. Mindez egy olyan ligában, ami két-három év alatt szinte teljesen elveszítette a varázsát a legnagyobb sztárok számára, cserébe tele van tehetséges fiatalokkal.

A szerencse forgandó

Ahhoz képest, hogy Florentino Pérez 2018 nyarán – nagyrészt egyedül – tönkretette a spanyol válogatott világbajnoki szereplését, majd a következő fél évben a Real Madrid rövid- és középtávú elképzeléseit, jelenleg pontosan azok a szereplők lehetnek a legbizakodóbbak Spanyolországban, akik miatta két éve még nagyon mélyen voltak.

Julen Lopetegui Sevillában bebizonyította, hogy kiváló szakember: már első szezonjában Európa Ligát nyert az andalúzokkal Forrás: AFP/Ina Fassbender

Julen Lopeteguit négy hónap alatt előbb a nemzeti csapattól, majd a Realtól rúgták ki egy bosszúhadjárat, illetve egy elhamarkodott menesztés miatt. A szakember az előző szezonban bebizonyította, hogy igenis érti a dolgát.

Egy olyan Sevillát vezetett Európa Liga-győzelemre és a Bajnokok Ligája csoportkörébe, mely a 2019-20-as szezon előtt szinte a teljes keretét lecserélte.

Az andalúzok sportigazgatója, Monchi ezúttal is kitett magáért: az immáron hatszoros EL-győztes együttesbe visszacsábította a rutinos Ivan Rakiticet, akinek a távozó Éver Banega helyét kellene átvennie, mint a csapat vezére. A Barcelona mellett a Realból is sikerült egy játékost elhoznia, a támadó középpályás Óscar Rodríguez tehetsége, és nyári formája alapján könnyen a kezdőben találhatja magát.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri meg a 2020-21-es spanyol bajnokságot?

A Sevilla fantasztikus formában fejezte be a bajnokságot, legutóbbi 15 mérkőzésén nem talált legyőzőre. Legutóbb február 9-én, Vigóban kaptak ki, ha beleszámoljuk a hat EL-meccset az egyenes kieséses szakaszból, akkor még az is lehet, hogy az első számú kihívóról beszélünk a személyükben.

Lucas Ocampos az előző szezon egyik legnagyobb felfedezettje volt Forrás: AFP/Friedemann Vogel

Egyedül Madridban kék az ég

A Real Madrid a 2018-19-es szezonban Cristiano Ronaldo és Zinédine Zidane távozása után sokáig csak kereste önmagát. Egészen addig, amíg Pérez vissza nem hívta az elmúlt időszak sikeredzőjét. A pletykák szerint Zidane csak úgy ült vissza a fővárosiak kispadjára, hogy teljesen szabad kezet kap Péreztől a klub játékoskeretének kialakításában. A francia legenda kérésére érkezett Eden Hazard is 100 millió euróért, azonban a belga világsztár sérülései miatt eddig nem tudta megközelíteni a Chelsea-ben látott formáját.

Ha még a vb-bronzérmes játékost is be tudja építeni Zidane a csapatba, akkor a klub történetének 34. bajnoki címét azonnal követi a 35. elsőség is. Régen lehetett ezt ennyire egyértelműen leírni, mint most:

A Real Madrid a La Liga első számú esélyese.

Legutóbb a 2007-08-as szezonban fordult elő olyan, ami a legutóbbi idényben: a Real egyik Barcelona elleni bajnokiját sem veszítette el. Előbb a katalán zavargások miatt decemberre halasztott mérkőzésen 0-0-s döntetlent játszott, majd március elején 2-0-ra legyőzte riválisát.

Utoljára Leo Beenhakker tudott címet védeni a Real Madrid edzőjeként (1988-89), most Zinédine Zidane előtt a lehetőség Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ami a madridi szurkolók számára egyszerre furcsa, mégis örömteli hír lehet:

Úgy jött össze a bajnoki cím, hogy csapatként tökéletesen funkcionáltak.

Thibaut Courtois 34-ből 18-szor nem kapott gólt, a klubnál 15. idényét megkezdő Sergio Ramos rendkívül éretten irányította a védelmet, a középpálya soha nem volt ennyire egységes, Karim Benzema pedig a szemünk előtt vált a klub történetének ikonikus alakjává.

Zidane visszatérése óta különösen jól keveri a kártyákat. Ramos és Benzema mellett a (közép)pályán Luka Modric és Toni Kroos képviseli a rutint. Utóbbi két játékos a legjobb tanárok lehetnek az egyértelműen az utódjaiknak szánt Federico Valverdének, és a Real Sociedadból visszatérő Martin Ödegaardnak, akik a következő szezonra teljesen átvehetik az „uralmat" a pálya közepén. Ott, ahol az átmenetben az állandóságot az a Casemiro képviseli, aki még mindig csak 28 éves.

A Real Madrid hosszú idő után először mondható az egyetlen igazi esélyesnek a spanyol bajnokságban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A gólszerzésért Hazard és Benzema mellett szintén a fiatalság lesz a felelős.

A súlyos sérüléséből felépülő, nyáron első labdaérintéséből gólt szerző Marco Asensio, a márciusi Clásicón győztes gólt rúgó Vinícius Junior, és a BL-ben 18 évesen és 301 naposan mesterhármast elérő Rodrygo válhatnak kulcsemberekké.

A távozók között van az Evertonba szerződő James Rodríguez, aki Luka Jovichoz és Gareth Bale-hez hasonlóan nem élvezte Zidane bizalmát.

A Real Madrid nem a közelgő gazdasági válság miatt nem igazolt sztárokat, hanem a Santiago Bernabéu folyamatban lévő felújítása miatt. Jelenleg körülbelül 85 millió eurós pluszban vannak (a Dortmundban kölcsönszereplő Achraf Hakimit az Internek adták 40 millió euróért), de Bale, Jovic, Lucas Vázquez és Mariano Díaz eladásával további bevételre tehet szert a címvédő.

Messire a bajnoki álmoktól(?)

Lionel Messi maradt a Barcelonánál. Ez bizonyos szempontból csoda, bizonyos szempontból pedig várható döntés volt az argentin zsenitől. Csoda, mert az elmúlt pár évtizedben legjobb éveit vesztegette el egy olyan Barcára, amelyik folyamatosan tartott a jéghegy felé az elnökség ámokfutása miatt. Viszont várható volt, mert tudjuk, hogy mennyire fontos számára a város, és hogy mennyit köszönhet az együttesnek.

Lionel Messi maradt Barcelonában, de a klub elnökével, Josep Mari Bartomeuval már nagyjából háborús viszonyban állnak Forrás: AFP/Ho

A 33 éves játékost a klub iránti hűsége mellett az alábbi dolgok mind a Barcához köthették még egy utolsó évre:

  • A 700 millió eurós kivásárlási ár és a járvány miatt elhúzódott szezon okozta herce-hurca dacára 2021 nyarán már ingyen távozhat – pontosítunk: választhat klubot
  • Az új vezetőedző, Ronald Koeman többször is személyesen jelezte neki, hogy számít rá
  • 731 alkalommal lépett pályára a klub mezében, 36 alkalommal kevesebbszer, mint a rekorder Xavi. Ehhez pont egy szezon kell, hogy megdöntse, és így a legtöbb gól (634) melletti másik legfontosabb rekord is az övé legyen
  • A gyermekei Barcelonában illeszkedtek be, a legidősebb, Thiago már iskolába jár, nem akarta őket kiszakítani a megszokott közegükből.

Messi még egy évre marad, Ronald Koeman személyében pedig egy kiváló szakember érkezik a kispadra.

Egyesek butaságnak tartják, hogy otthagyta a felfelé ívelő holland válogatottat egy, a 2000-es évek legnagyobb válságában lévő Barcájáért, mégsem tudott nemet mondani a klub hívó szavára. Nem úgy honfitársa, Donny Van De Beek, aki februárban előbb a Realt, majd most nyáron a Barcát „golyózta ki", hogy végül a Manchester Unitedben folytassa pályafutását.

Ronald Koeman a holland válogatott kispadját hagyta ott a Barcelona kedvéért Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Szintén nem gránátvörös-kékben kell majd keresni a klub történetének harmadik legeredményesebb játékosát, Luis Suárezt. Az uruguayira a hírek szerint Koeman nem számít – ezt nagyon korrekten, szemtől szemben mondta el neki. Ha ez igaz, akkor az elhozhatja Antoine Griezmann felemelkedését. A világbajnok francia támadó ugyan még Neymarnál is jobb mutatókkal bírt első évében, mégis inkább csalódásnak tartják bemutatkozó idényét, mint sem pozitívumnak.

De ki igazolna szívesen egy olyan együttesbe fiatalon, ahol a klub elnöke kémkedik és szabotázsokat szervez a csapat játékosaival és szakmai stábjával szemben?

Márpedig Josep María Bartomeu pontosan ezt csinálta. Emellett legalább akkora bűn a rajongók szemében, hogy

az elmúlt öt évben a Barca teljesen elveszítette identitását.

2019 nyarára a La Masiából Messin kívül csak Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets és Sergi Roberto maradt hírmondónak. Ha nincsen egy példátlan sérüléshullám, akkor Ansu Fati és Riqui Puig sem kapja meg azt a lehetőséget, ami egy picit pozitívabb képet fest a helyzetről.

Ansu Fati (balra) és Riqui Puig jelentik a Barcelona jövőjét Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona számára nem a pályán, hanem az urnáknál fog majd a legfontosabb esemény lezajlani az előttünk álló szezonban: 2021 tavaszán elnökválasztást tartanak a 121. születésnapját ünneplő klub háza táján. Ha Bartomeu-t újraválasztják, akkor nem biztos, hogy az előző volt az utolsó idény, amikor trófeák nélkül marad a csapat...

Gyilkos harc a dobogóért

Ha a Barcelona tovább folytatja lejtmenetét, akkor könnyen lehet, hogy a dobogóról is leszorul. Az Origo Sportnál már most is csak a harmadik erőnek számít a zaklatott közelmúlt miatt – és itt nem a Bayern München elleni 2-8-ra gondolunk.

Az Atlético Madrid extrém esetben még az aranyéremre is esélyes lehet.

Diego Simeone az ősi riválistól érkező Marcos Llorentével, valamint a portugál csodagyerek Joao Félixszel vezérelve egy tőle merőben szokatlanul futballozni akaró csapatot próbál építeni. Ennek nyomait a Liverpool bravúros BL-kiejtése, valamint a bajnokságban fennálló 16 mérkőzéses veretlensége is jól bizonyít. Az év elején még a sok új játékos miatt nem sok jel utalt arra, hogy az argentin edző képes valami más taktikára is, mint a rombolás, aztán ez márciusra, majd júniusra megfordult.

Marcos Llorente új pozícióban kapott szerepet Diego Simeonétól Forrás: AFP/Jose Jordan

Az üldözők közül a Villarreal és a Real Sociedad játszotta a legszebb futballt, ám mindkét együttesnél történtek átalakulások. Előbbinél még amikor a csapat rossz formában volt eldöntötték, hogy Javier Callejának mennie kell a nyáron, aztán a 11 fordulós minibajnokságra feltámadtak, és bejöttek az ötödik helyre. Az Európa Ligának már Unai Emeryvel a kispadon vághatnak neki az ősszel. Ebben nem számíthat már a távozó Santi Cazorlára, cserébe a hihetetlenül tehetséges Take Kubóra igen.

A Real Sociedad teljesen ellentétes utat járt be, mint a Villarreal. Kiválóan futballoztak egészen a járvány miatti leállásig, majd a három hónapos szünet után borzalmas formában tértek vissza, így nem sikerült megtartaniuk a negyedik helyet. Ahogyan Martin Ödegaard-t sem: a fiatal norvég visszatért Madridba, cserébe a Manchester City rutinos spanyolja, David Silva a baszkokat választotta a Lazio helyett.

Peter Lim sorozatos baklövései miatt a Valencia egy év alatt egy ígéretes projektből a csőd szélén álló csapattá vált.

A klub elnöke előbb már szeptemberben kirúgta azt a Marcelino García Toralt, akivel négy hónappal korábban legyőzték a Barcelonát a Király Kupa döntőjében, majd legutóbb a válság miatt potom 27 millió euróért eladta az egyik legtehetségesebb spanyol fiatalt, Ferrán Torrest (Man. City), valamint útjára bocsátott két klubikont, Dani Parejót (Villarreal, Coquelinnel együtt) és Rodrigót (Leeds United) is.

David Silva a Real Sociedadban folytatja Forrás: Real Sociedad, Twitter

Nagy kérdés, mire lesz képes Európában az előző szezon meglepetéseként újoncként az EL-indulást kiharcoló Granada, a Manuel Pellegrinit kinevező Real Betis, valamint az a Getafe, mely a legeredményesebben játssza azt a futballt, amivel vallatni lehetne. Utóbbi csapat mérkőzéseinek megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk, ahogyan az Alavés, az Eibar és a Valladolid összecsapásait is.

Könnyen lehet, hogy a három feljutó egyben a három kieső is lesz. A Cádiz, a Huesca és az Elche egyaránt kiscsapatok, akik korábban jártak már az élvonalban, megragadni azonban egyszer sem tudtak. Nem érezzük őket olyan erősnek, mint az előző triót (Granada, Osasuna, Mallorca - utóbbi kiesett).

Mennyit ér még a La Liga?

Ahogy az látható, a spanyol bajnokság egyre kevésbé tud versenyképes lenni a világ aktuálisan legjobb játékosai számára. Ez adódhat a közvetítési jogok teljesen egyenlőtlen elosztásából, valamint értelmezhető a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági válság előjeleként. Az sokat elmond a helyzetről, amikor egy Leeds United el tudja vinni az egyik legnagyobb múltú, válságban lévő spanyol csapat leggólerősebb támadóját...

Ferrán Torres (balra) az egyetlen fiatal, akit nem sikerült megtartaniuk a spanyol csapatoknak Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Mindez a stabilabb és erősebb anyagi helyzet miatt, amiben a Premier League mellett szépen lassan a Bundesliga és a Serie A is megelőzi a La Ligát. Ami a klubok legfőbb erénye volt a nyáron, hogy

Ferrán Torresen kívül az összes La Ligában játszó tehetséget sikerült megtartaniuk.

Ez volt a minimum, ha már a világ 25 legjobb futballistájából senki újat nem sikerült az Ibériai-félszigetre csábítaniuk.

Ezek a repedések már az európai kupákban is meglátszódtak.

A Sevilla az Európa Liga specialistájaként nem okozott csalódást, viszont a Real Madridot, a Barcelonát és az Atlético Madridot is egyértelműen felülmúlta az ellenfele.

A „Nagy Hármasnál" sokkal korszerűbb játékkal a Bayern München feltörölte a padlót a Barcával, a Lipcse és Julian Nagelsmann taktikai csatát nyert Simeone 'Ticójával szemben, valamint a City is sokkal dinamikusabban játszott a rutinjával és egységével kompenzálni igyekvő Real ellen.

A 2006-07-es szezon óta először nem volt spanyol csapat a legjobb négy között a Bajnokok Ligájában.

A Bajnokok Ligájában kevés volt, amit a "Nagy Hármas" letett az asztalra Forrás: AFP/Dave Thompson

Ez könnyen megismétlődhet a következő, minden eddiginél sűrűbbnek ígérkező évadban is. A La Liga a Real, Barca, Atlético, Sevilla, Getafe ötös (és az Elche) számára nem kezdődik el a szeptember 12-13-i hétvégén, mindenki másnak igen. Az augusztusi érdekeltség miatt egy héttel több felkészülési időt kaptak egy olyan szezonban, aminek időrendjét amúgy is kellő óvatossággal kell kezelnünk a járvány alakulása miatt.

A liga szabályzata szerint, ha nem tudnak egy csapatból nem tudnak 13 egészséges játékost pályára "kiállítani", akkor a mérkőzés halasztásra kerül. Az első osztályban minden csapat egyetlen találkozót halaszthat ezen ok miatt. A bajnokság utolsó nyolc játéknapjában már a halasztás sem lehetséges, a „vétkes" fél játék nélkül 3-0-s vereséget szenved.

Ha pedig minden kötél szakad, egy alternatív, rájátszásos rendszer fog dönteni a legfontosabb kérdésekről. Mert a shownak mennie kell tovább – amíg nincs vakcina, addig Spanyolországban nézők nélkül!