Gyönyörű nők szívét törte össze, majd 73 évesen először tartott egyházi esküvőt

GERMANY-BECKENBAUER RESTAURANT SEATED PERSON-SPORT WIFE HORIZONTAL
A picture dated 02 September 2000 of Franz Beckenbauer, president of German soccer club Bayern Munich, and his wife Sybille. According to reports in Germany's big-selling newspaper Bild-Zeitung 21 November 2000, Beckenbauer has admitted to having an illegitimate son with a former secretary of his soccer club. Baby Johann was born in August 2000 and lives with his mother in Munich, the newspaper reports. Franz and Sybille Beckenbauer, who before her marriage worked as a secretary for the German soccer federation DFB, have been married for ten years.AFP PHOTO EPA-DPA/URSULA DUEREN
Vágólapra másolva!
2001-ben az MLSZ megalakulásának 100. évfordulója alkalmából válogatottunk Németországgal játszott. Természetesen a magyar labdarúgást mindig tisztelő német Császár, Franz Beckenbauer is eljött. A válogatottól külön, viszonylag csendben érkezett a budapesti szállodába. Ám néhány kitartó újságíró és rajongó türelmesen várta a szálloda halljában. Fáradt volt az úttól, de eszébe sem jutott, hogy az általa természetesen nem ismert magyar tv2 riporterét elküldje. Amint elindult a felvétel a tőle megszokott csillogó szemmel, összeszedetten, türelmesen válaszolt a kérdésekre. Aztán a megjelent autogramkérők által elé tolt összes képet, könyvet, papírt aláírta. Majd császári eleganciával felment a szobájába. Mindig is tudta, hogyan kell viselkedni rajongóival, a sajtó munkatársaival. Pedig a sajtó nem mindig volt kegyes a Császárhoz élete során. A Franz Beckenbauerről szóló sorozatunk 3., befejező része következik.

Ha már szóba került a világszerte ismert beceneve, érdekes megemlíteni, hogy a Császár titulust nem egy tollforgatónak, hanem egy fotósnak köszönheti. Erről ő mesélt nem is olyan régen:

Ez volt tehát az alapja a becenevének, amire azért a teljesítményével is bőven rászolgált. Elegánsan, kreatívan, fölényesen játszott. És szinte minden sikerült neki. Pályafutása kezdetétől nagyon népszerű volt, és nemcsak a pályán nyújtott teljesítményére volt kíváncsi rajongóinak jelentős része, hanem mindenre vele kapcsolatban. Beckenbauer adott jócskán témát a sajtónak már tinédzser korában is.

Amikor már a pályán minden kezdett úgy alakulni, ahogy ő szerette volna, a magánéletében még nem ő irányított. És ott a védekezés sem volt erős oldala. Ennek köszönhetően 18 évesen apa lett.

A gyermek anyukájával, a tőle három évvel idősebb Ingrid Grönkével soha nem élt együtt. A hölgy nyilván élete legnagyobb butaságát követte el, amikor nem erőltette a hivatalos kapcsolatot. Így róla összesen ennyit tud az utókor, de valami nem stimmelhetett vele, mert a Thomas nevű kisfiú öt éves korától a Császárral élt, aki akkor már túl volt egy KEK-győzelmen a Bayernnel és egy világbajnoki döntőn a válogatottal. Sőt, egy hivatalos házasságkötésen és két újabb gyerek születésén is. Ugyanis 1968-ra, 23 éves korára már Thomas mellett volt két további fia is: Michael és Stephan.

Franz Beckenbauer három fia Stefan, Michael és Thomas egy 1972-ben készült fotón Forrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Werek

Az utóbbi kettő édesanyja, Brigitte Wittmann már nem volt olyan visszahúzódó, mint a tinédzserkori társ, Ingrid.

Brigitte igen nagyvilági, mondhatni fényűző életet élt Beckenbauer pénzéből.

És ahogy jöttek a nagyobbnál nagyobb sikerek, úgy nőtt a Császár vagyona is.

Brigitte és Franz Beckenbauer 1966-ban Münchenben házasodtak össze Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Georg Goebel

1963-ban 180 márkás havi jövedelemmel kezdte profi karrierjét, az 1974-es világbajnokság előtt társai azzal küldték a szövetség vezetőihez, harcolja ki, hogy aranyérem esetén fejenként százezer márkát kapjanak a keret tagjai. Ugyanis a vezetők harmincezer márkát ígértek. Míg a nagy vetélytársak közül az olaszok 120 ezret, a hollandok 100 ezret kaptak volna.

Végül futballistákhoz és funkcionáriusokhoz méltatlan alkudozás után megegyeztek 70 ezerben.

A vb végeredménye ismert: Beckenbauerék világbajnokok lettek. Majd eljött a győzelmi bankett ideje, és a diadalmas, de megsértett vezetők nem engedték be a játékosokkal a feleségeiket, barátnőiket. Ebből akkora balhé lett, hogy az egész válogatott a fényűző fogadás helyett elment egy müncheni diszkóba bulizni, és a kulcsjátékosok közül Gerd Müller, Breitner, Overath, és Grabowski még aznap este lemondta a válogatottságot. Beckenbauer a feleségének köszönheti, hogy nem, ugyanis Brigitte másnap kérte, hogy ne tegye ezt.

Franz Beckenbauer első feleségével, Brigitte-tel, 1976-ban, Innsbruckban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Horst Ossinger

Minden sikeres férfi mellé kell egy okos nő. Brigitte pedig ügyesen keverte a kártyákat, nemcsak a focista keresett horribilis összegeket különböző reklámszerződésekkel, hanem még ő is hirdetett.

Vasalót. Jó pénzért megmutatta a világnak, mivel vasalja a világsztár ingeit.

Ekkor már kis túlzással a lakás legkisebb helyiségében sem tudott egyedül lenni Beckenbauer. Az a 14 szobás villa persze nem volt kicsi, és nem akármilyen partikat tartott ott a ház úrnője. A Császár harmincadik születésnapjára szervezett 120 fős vendégseregben pl. ott volt Franz Josef Strauss, a bajor miniszterelnök, több politikus, filmsztár, közéleti személyiség. Az ambiciózus feleség kevés szabadidejében állandóan sznob eseményekre vitte a focistát, aki egy idő után megunta a sok jót.

És inkább távol az otthonától a válogatott mellett gyakran feltűnő, szép fotós hölggyel, Diana Sandmann-nal vett részt sokkal kisebb felhajtással járó programokon.

Franz Beckenbauer ebbe a fotós hölgybe, Diana Sandmannba is beleszeretett. A kép 1985-ben készült Münchenben Forrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Werek

Mondjuk így: kétszemélyes, zártkapus eseményen.

Mert a világsztár focistának hiába van két aranyat érő lába, néha bizony megbotlik. És félrelép.

Amikor 1977-ben világ- és Európa-bajnokként, háromszoros BEK- győztesként, 32 évesen New Yorkba szerződött, már csak papíron voltak egy pár Brigittével. Dianával költözött oda.

A laza fotós hölgy mellett természetesebb életet élhetett, mint a nagyvilági dáma mellett. Ennek ellenére csak több mint 10 évvel a szétköltözésük után, 1990-ben váltak el hivatalosan. Mielőtt csapatfőnökként is világbajnoki címet szerzett.

A válásra azért volt szükség, hogy a Császár másodszorra is megnősülhessen.

Ám nem Dianával írta alá az erről szóló papírokat. Ugyanis 1987-ben a labdarúgó szövetségben megismerkedett a vonzó titkárnővel, Sybille Weimarral. Úgyhogy miatta lapátra került Diana, a szerető és Brigitte, a feleség is.

Franz Beckenbauer és felesége, Sybille az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokságon Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Frank Leonhardt

Sybille-lel új életet kezdett, igaz a régi helyen. Ugyanis korábban Dianával Ausztriába, Kitzbüchelbe költözött. 1990-ben a világbajnokság után távozott a válogatott éléről, és a nyugalmasabb alelnöki, majd elnöki szerepkört látta el a Bayern Münchennél. Ám a második feleségénél sem tudott végleg lehorgonyozni.

2000-ben a Bayern karácsonyi partiján a létező legközelebbi kapcsolatba került a klub, tőle 20 évvel fiatalabb alkalmazottjával, Heidi Burmesterrel.

55 évesen ugyanúgy nem tudta türtőztetni magát egy ifjú hölgy közelében, mint 17 évesen. A következmény is ugyanaz lett. Akárcsak Ingrid 1963-ban, Heidi is teherbe esett tőle.

Franz Beckenbauer, Heidrun Burmester és fiuk, Joel Maximilian egy ausztriai sétán 2002-ben Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Silberberger

A klubnál persze tavasszal már látták a hölgy növekvő pocakját, és azt is tudták, hogy nincs férjnél, de senki nem gondolta, hogy a minden téren úriember elnöknek köze van ehhez.

Augusztusban úgy született meg Beckenbauer negyedik fia, Joel, hogy a közvélemény nem tudott róla.

Akkor már ilyen téren rutinosabb volt, mint 37 évvel korábban. Heidinek München mellett bérelt egy lakást, ő maga pedig hivatalosan Kitzbüchelben lakott. Aztán novemberben robbant a bomba. Az összes német újság címlapon közölte a szenzációt, pont akkor, amikor a hagyományos nemzetközi elektronikai kiállítás és vásár miatt zsúfolásig tele volt München külföldiekkel. Volt olyan újság, amely 10 oldalt szánt a szenzációs hírnek. De ez a csoda még három napig sem tartott. Beckenbauer hazudozás, ködösítés, bujkálás helyett másnapra három szót üzent:

„Ja, es stimmt", vagyis: igen, ez így van!

Majd azt nyilatkozta, hogy nem követel apasági vizsgálatot, elismeri, hogy hibázott, elnézést kér Sybille-től, az őt tisztelőktől, és noha szeretne a feleségével maradni, természetesen minden szinten gondoskodni fog negyedik fiáról is. A harmadik napon már nem volt miről írni az újságoknak az ügyben.

Franz Beckenbauer (balra) a fiával, Thomasszal és annak feleségével találkozik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ursula Duren

A félrelépő Császárnak ugyan a feleség megbocsátott, ám ő mégis Heidivel szerette volna folytatni az életét. Ennek a egyértelmű bizonyítéka, hogy a párt 2003-ban egy kislánnyal, Francesca Antoine-nal is megajándékozta a sors.

Ugyan Beckenbauer soha nem volt a hagyományos dolgok híve a magánéletben, 2006-ban harmadszor is megnősülve elvette Heidit.

A létező legcsendesebb módon és legváratlanabb időben. A németországi világbajnokság alatt, amikor nem volt sajtómunkás, aki el tudta volna képzelni, hogy a szervezőbizottság vezetőjeként dolgozó Császárnak lesz erre ideje. A Kitzbüchel melletti Oberndorfban egy kis házasságkötő teremben fogadtak örök hűséget egymásnak Heidivel, közvetlenül a német-svéd nyolcaddöntő előtt.

A német topmodell, Claudia Schiffer és Franz Beckenbauer. Itt csak a 2006-os vb-sorsolás alkalmával kerültek egy képre Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Joel ma már egyetemista Münchenben, ingatlanügyekkel akar majd foglakozni. Francesca bentlakásos intézetben tanul Londonban. A legidősebb Beckenbauer gyerek, Thomas befektetési tanácsadóként dolgozik Svájcban, hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt. Michael orvosként praktizál egy pszichiátriai intézetben. Stephan volt az egyetlen az öt közül, akinek az életében komolyabb szerepet játszott a sport. Néhány alkalommal még a Bayern München amatőrcsapatában is pályára lépett. Ám hiába voltak a jó gének, hiába lehetett volna protekciója a létező legmagasabb szintről a bajor gárdánál, nem tudott a nagycsapat közelébe kerülni.

Utánpótlásedzőként viszont letette a névjegyét, egyebek mellett Schweinsteigert, Thomas Müllert és Hummelst is edzette fiatal korukban.

2015-ben, 46 évesen agydaganatban halt meg. Három gyermeket hagyott árván. Közülük Luca Beckenbauer szerepelt a Schalke és a Hannover korosztályos csapataiban. Jelenleg 20 éves, van esélye eljutni a Bundesligába, de aligha fog akkora karriert befutni, mint a nagyapja.

Luca Beckenbauer, a Császár unokája Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Mert Franz Beckenbauer az ő korában már bemutatkozott a válogatottban.

Majd világ- és Európa-bajnok, BEK-, KEK-, Interkontinentális Kupa-, és Német Kupa győztes, Bundesliga bajnok, valamint Aranylabdás lett.

És ezek csak a legnagyobb trófeái, és többségüket nem is egyszer nyerte el.

Franz Beckenbauer 73 évesen, 2018-ban élete első egyházi esküvőjén, feleségével, Heidivel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ursula Duren

Majd két évvel ezelőtt is tudott még meglepetést okozni. 2018-ban,

73 évesen először állt oltár elé,

vagyis egyházi esküvővel is megerősítette a Heidi és közte lévő kapcsolatot. Úgy tűnik, lassan benő a feje lágya a magánéletében is. Talán ez lesz az utolsó esküvője, bár a nőkhöz való viszonyát ismerve ezt nem lehet biztosan kijelenteni. Hiszen még csak 75 éves.

Vége