Vágólapra másolva!
A Manchester United annak ellenére, hogy trófea nélkül zárta a 2019-2020-as idényt, mutatott életjeleket. Sokan féltették Ole Gunnar Solskjaert, a csapat menedzserét a kihívásoktól, de annyit már bizonyított, képes Bajnokok Ligája-induló csapatot faragni a manchesteriekből. Az elmúlt éveket tekintve ez is valami, de nem túl sok. Egy ekkora klubnál ez minimális elvárás. Eljött az idő, hogy legalább egy szintet feljebb lépjen a United és a cél, ha nem is a bajnoki cím, de az legyen, hogy a Manchester City és a Liverpool brutális előnye látható távolságra csökkenjen.

Ha Sir Alex Ferguson a kiindulási pont, akkor az előző idény botrányosra sikerült. Ha a legenda óta kinevezett menedzsereket vesszük, akkor Solskjaer teljesítménye elfogadható és a koronavírus által megszaggatott szezon második felére azt is lehet mondani, hogy bíztató volt.

A megszerzett 66 pont nem sok, de ezúttal elég volt a harmadik helyhez és a Bajnokok Ligája-induláshoz, tavaly ugyanennyi ponttal csak hatodik lett a United, de akkor csak a szezon fele tartozott a norvég menedzserhez.

Ha nem érkezik Bruno Fernandes, ha nincs a koronavírus miatti leállás és Marcus Rasford felépülése a sérülése után, lehet, hogy a norvégról is múlt időben beszélnénk, de ha ezúttal is 32 vagy 33 pontra lesz a bajnoki címtől, akkor biztosan nem kap több esélyt.

A Manchester United három sorozatban is az elődöntőig jutott, de a Ligakupában, az FA-kupában és az augusztusi Európa-liga végjátékában sem tudott a döntőbe jutni. Utóbbin egy kicsit peches meccsen a későbbi győztes Sevilla ejtette ki a manchesterieket, így 2017 óta nem szerzett trófeát a United, akkor José Mourinhónak jött össze egy Ligakupa és egy Európa-liga-trófea, azt megelőzően Louis van Gaal egy FA-kupa-sikerrel távozott a csapat éléről.

Ole Gunnar Solskjaer felnő a feladathoz? Forrás: AFP/Carl Recine

A téli szünet és a koronavírus miatti leállást követően rázódott igazán formába a Solskjaer-csapat, amihez alaposan hozzájárult

Bruno Fernandes megszerzése.

A United 14 veretlen meccsel zárta a bajnokságot, kérdés, 22 napnyi szünet elegendő lesz-e ahhoz, hogy újra formába lendüljön a csapat.

Jó hír a United-szurkolóknak, hogy az egész Premier League-et tekintve, az előző idényben a Unitedé volt a legfiatalabb átlagéletkorú csapat, 25 évvel és 96 nappal, így bőven van még hova fejlődnie ennek a keretnek.

Februárban minden megváltozott

Marcus Rashford, Anthony Martial és Mason Greenwood hármasa remekül összeállt a szezon második felére Manchesterben, de a hiányzó láncszem egyértelműen Bruno Fernandes volt. A portugál érkezésével igazi támogatást kaptak a támadók a középpályáról. Fernandes télen érkezett, 47 millió fontért a Sporting csapatától és szinte azonnal érezhető hatása volt a csapatra, a gólhelyzetek és a gólok száma is elkezdett növekedni.

Bruno Fernandes lett Ole Gunnar Solskjaer megmentője? Forrás: AFP/Paul Ellis

És még egy adat, mióta Fernandes a Manchester United játékosa, még nem kapott ki a Premier League-ben a United. Az első félszezonját 12 góllal és nyolc gólpasszal zárta a portugál, akit sokan már Cristiano Ronaldo utódjának tartanak Manchesterben.

A portugál érkezése mellett muszáj megemlíteni Mason Greenwoodot is, aki a szezon második felére bejátszotta magát a kezdőbe.

A 18 éves Greenwood elképesztő sebességgel robbant be a csapatba, az összes sorozatot tekintve 19 góllal zárt, adott öt gólpasszt, és be is mutatkozhatott szeptemberben az angol válogatottban. Greenwood elképesztő tehetség, mindkét lábát remekül használja, a tizenhatoson belül gyakorlatilag ziccerrel ér fel, ha ő labdához jut.

Mason Greenwood gólját ünnepli Anthony Martiallal és Marcus Rashforddal Forrás: AFP/Paul Ellis

A félelmetes támadótrió ellenére az előző idényben éppen a lőtt gólokkal akadt gondja a Manchesternek, összesen 66 bajnoki góllal zárt, ami az ötödik legjobb volt a ligában, de ha azt vesszük, hogy a Liverpool 85, a Manchester City 102 gólt szerzett, akkor mindjárt másképp hangzik az a 66.

A nagy helyzetek kialakításában viszont csak a nyolcadik helyen végzett a United, így nem csoda, hogy Solskjaer elsősorban a középpályán és a támadósorban próbál erősíteni. Van de Beek ugye már érkezett, Jadon Sancho pedig régóta kiszemeltje a manchesterieknek.

Mit jelenthet a csapatnak a holland érkezése?

A Manchester United 40 millió fontot fizetett az Ajaxnak Donny van de Beekért. A 23 éves középpályás alapembere volt annak az amszterdami csapatnak, amelyik 2019-ben a BL legjobb négy csapata közé jutott, összesen 41 gólt szerzett 175 meccsen az Ajax mezében.

Van de Beek a középpálya motorja volt az Ajaxban, sokszor került a neve mellé gól vagy gólpassz, emellett fő erőssége a labdaszerzés a támadóharmadban, de kérdés, milyen szerep jut majd neki Manchesterben, hogy tudja Solskjaer beilleszteni majd Bruno Fernandes és Paul Pogba mellé, mert őket aligha hagyja majd ki a csapatból a menedzser.

Ole Gunnar Solskjaer és az új szerzemény, Donny van de Beek Forrás: twitter.com/ManUtd

Solskjaer előszeretettel küldi pályára a csapatát 4-2-3-1-es felállásban, de Van de Beek aligha kapja meg Bruno 10-es pozícióját, sokkal valószínűbb, hogy védekezőbb mentalitással kell majd szerepelnie Pogba mellett és akár Nemanja Matic helyett.

A Sky adatai szerint 2,2 szerelést mutatott be a holland bajnokságban meccsenként az új szerzemény, Matic neve mellett ugyanez a szám 2,6 a PL-ben. Van de Beek szeret sokat dolgozni, rengeteget fut meccsenként és ne legyen kétségünk, ha kell, elvégzi majd a piszkos munkát, nem véletlenül volt a közönség egyik kedvence Amszterdamban.

Van de Beek nagy segítséget jelenthet majd az olyan csapatok ellen, amelyek védekezésre rendezkednek be a United ellen, megszokhatta az ilyesmit, az Ajax átlagban 60 százalékban birtokolta a labdát a bajnokikon az előző idényben.

Az sem kizárt, hogy Solskjaer taktikát vált Van de Beek érkezésével és negyedik középpályásnak állítja be Matic, Pogba és Fernandes mellé, ebben az esetben a három támadó közül kerülhet ki valaki, minden bizonnyal Greenwood kezdene így a kispadon.

Van de Beek nem biztos, hogy rögtön a kezdőben kap majd szerepet, de az érkezésével nő Solskjaer variációs lehetősége. Sokszor hozták fel a menedzser hibájaként, hogy nem szívesen változtat az alapcsapatán, és nem igazán bízik azokban, akik a kispadon ülnek.

Itt elérkeztünk egy újabb ponthoz, amiben lépnie kell Solskjaernak. Van de Beek érkezésével telítődött a középpálya és olyan játékosok fognak komoly játékpercek nélkül maradni, mint Juan Mata, Jesse Lingard, Andreas Pereira, Fred, Daniel James, Scott McTominay. Közülük két-három játékosnak lassan ajtót kell mutatnia, mert ha mindenkit játszatni akar, annak sem lesz jó vége.

A védelem rendben van

Annak ellenére, hogy évről évre egyre többen kérdőjelezik meg David de Gea helyét a United kapujában, a spanyol az előző idényben a harmadik legkevesebb gólt kapta a bajnokságban. A Liverpool 33-at, a City 35-öt, a United 36-ot.

David de Gea magához képest többet hibázik, de a United védelme így is meggyőzően teljesítette az előző idényt Forrás: AFP/Andy Rain

Erre a teljesítményre bőven lehet építkezni. Solskjaer kérésére érkezett előző nyáron Aaron Wan-Bissaka és a csapatkapitány Harry Maguire, őket alapesetben Victor Lindelöf és Luka Shaw egészíti ki a védelemben.

Kérdés, hogy Dean Henderson aki kölcsönben a Sheffield csapatában angol válogatott kapussá nőtte ki magát, visszatérése után mennyi szerepet kap majd De Gea mellett és mennyire viselte meg Maguire-t a nyári, görögországi letartóztatás.

A védelemben Shaw mellett bevetésre kész az ifjú Brandon Williams, aki mindkét szélen tud játszani, középen pedig Eric Bailly, Chris Smalling, Phil Jones és Marcos Rojo is bevethető, itt is ideje lesz szelektálnia a menedzsernek.

A klublegenda nem optimista

Gary Neville, a Manchester United egykori játékosa és a Sky televíziós szakértője gyors igazolásokat sürget korábbi csapatánál, abban az esetben, ha a United szeretne beleszólni a bajnoki cím kérdésébe is.

Neville szerint négy-öt igazolásra lenne szüksége Solskjaernak, de ezt már hamarabb meg kellett volna tenni, nem pánikszerűen kapkodni a bajnokság kezdete előtt. Neville ugyanakkor örül, mert szerinte van koncepciója a klubnak, hagyja dolgozni a menedzsert, aki próbálja visszavezetni a csapatot a gyökereihez.

A korábbi védő szerint Jadon Sanchót most lehetne megszerezni a Dortmundtól, de Harry Kane megszerzését is támogatná, hogy egy igazi gólszerző levehesse a terhet a Greenwood, Rashford, Martial hármasról. Neville szerint kellene a csapatnak egy klasszis védő Maguire mellé, egy középpályás (akár a Bayerntől távozni akaró Thiago), egy szélső és egy balhátvéd, mert Shaw a sok sérülése miatt sem képes egy bizonyos szintet hozni.

Az eddigi trendeket figyelve, Neville vágyai egyelőre azok is maradnak, pedig a koronavírus okozta gazdasági nehézségeket most tudta volna igazán kihasználni egy akkora intézmény, mint a Manchester United.

A mi várakozásaink alapján a United csak csökkenteni fogja tudni a hátrányát a Liverpool és a Manchester City mögött, kérdés, mire megy majd a Chelsea az új sztárigazolásokkal.

A Manchester United a bajnokság meglepetéscsapata is lehet, ha ott folytatja, ahol tavasszal abbahagyta.

A szurkolók egyelőre annyival elégedettek lennének, ha a csapat folyamatosan a dobogón lenne és nem az utolsó fordulóban kellene izgulni a BL-ért és persze egy trófea is időszerű ellen. Az igazi fokmérő a Bajnokok Ligájában jön majd a manchesterieknek.

Igazolni mindenesetre még van idő, október 5-ig nyitva a piac. A Manchester United szeptember 19-én kezdi majd a bajnokságot a Crystal Palace ellen.