Egzotikus törpeállam pereli a FIFA-t, mert az nem veszi fel a tagjai közé

America ARCHITECTURE BEACH BLUE COLOUR CAST Bonaire island BUILDING CACTUS Coast Day Dutch West Indies DWELLING HORIZONTAL HOUSE ISLAND Lesser Antilles No People Outdoors ROCK rocky SEA Seashore turquoise blue WEST INDIES
Dutch West Indies, Bonaire island, sun-drenched beach house at Playa Frans, Washington Slagbaai National Park
Vágólapra másolva!
A mindössze 20 ezer lakosú karibi sziget, Bonaire a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé citálta a FIFA-t, mert az nem hajlandó felvenni a tagjai sorába.

A hivatalosan a holland korona alá tartozó sziget (municípium státuszban) 2013-ban lett az észak-amerikai és karibi térség szövetségének (CONCACAF) tagja, majd beadta jelentkezését a FIFA-tagságra is, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azonban 2019 szeptemberében elutasította őket. Ezért fordult most Bonaire a CAS-hoz.

Az ügyben természetesen a pénznek is komoly szerepe van: a FIFA tagországok ugyanis négyévente, azaz minden vb-ciklusban 6 millió dollárt kapnak a szervezettől, az olyan kis tagországok, mint Bonaire pedig további egymilliót, amiből az utazásaikat és a felszereléseiket tudják finanszírozni.

A hazai meccseit a szomszédos, és szintén holland kötődésű Arubán és Curacaón játszó Bonaire legutóbb már indult a CONCACAF Nemzetek Ligájában, ahol a három csapatos csoportjában a második helyen végzett a Bahamák mögött.

A CAS egyelőre nem tűzött ki időpontot a döntés meghozatalára.

A FIFA-nak jelenleg 211 tagállama van, a két utolsót, Gibraltárt és Koszovót 2016-ban vette fel a soraiba.