Változik a videobíró-technológia alkalmazása a Premier League-ben

videobíró VAR Premier League
Referee Stuart Attwell checks a decision with the VAR (Video Assistant Referee) during the English Premier League football match between Chelsea and Sheffield United at Stamford Bridge in London on August 31, 2019. (Photo by Ian KINGTON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Premier League 2019-20-as szezonban a játékvezetők nem voltak a helyzet magaslatán, amikor a videobírót kellett (volna) alkalmazni. Nézzük, miben változnak a technológia alkalmazásának lehetőségei az új idényben.

Az ESPN írásában kiemeli, hogy számos egyértelmű helyzetet néztek el még a technológia birtokában is a döntésért felelős személyek. Egyértelmű piros lap, miután Giovani Lo Celso brutálisan odalépett Cesar Azpilicuetának, egy-egy, a támadó csapat játékosának nem egyértelmű kezezése nyomán elvett gól, és a felvételen furcsán behúzott lesvonalak egyaránt jellemezték az elmúlt szezont.

A 2020-21-as szezonban a játékvezető a pályaszéli monitort olyan esetekben használhatja, mint lehetséges tizenegyes, vagy piros lap. Az olyan objektív döntéshez, mint amilyen egy les megítélése, nem veheti igénybe a VAR-t.

Javulhata játékvezetők és a videobíró-technológia közötti hatékonyság Forrás: AFP/Ian Kington

Az előző idényhez képest ez mindeképp előrelépés, ugyanis így a bírók hozzák meg a végső döntést egy-egy kétes szituációban, nem pedig egy a videobíró-szobában ülők. Így, hogy a felelősség a pályán fog megszületni, még kisebb lesz az esélye az "ügyeskedésnek".

A leshelyzetek visszajátszásánál a kék és a piros vonalak mellett helyet kap a zöld jelzés is: piros, ha lesen volt a támadó, zöld, ha a nem volt lesen. Az előző szezonban a lesgyanús szituációkat - pont a VAR megléte miatt - lazábban, vagy éppen később ítélték meg az asszisztensek. Ezáltal kevesebb felelősséget vállaltak, ami ahhoz vezetett, hogy ártalmatlan - vagy inkább értelmetlen - szituációban tovább nőtt a sérülésveszély.

A tizenegyeseknél a kapusok mozgását még szigorúbban fogják figyelni. Ha a kapus nem tartózkodik, legalább az egyik lábával a gólvonalon az elrúgás pillanatában, akkor meg kell ismételni azt. A tizenegyesek kivédése eddig is a poszt egyik legnehezebb feladatai közé tartozott, ezután pedig még inkább az lesz majd.

A gólvonal-technológia még precízebb lesz, ami tovább növelheti a technológia precizitásának növekedését a Premier League-ben.