Társoldalunk:

Zavaros dolgok zajlanak a Fradi BL-selejtezős ellenfelénél

2020.09.13. 10:12

Szeptember 16-án szerdán 19 órakor a Ferencváros a horvát Dinamo Zagreb együttesét fogadja a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező 3. fordulójában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, a győztes a playoffba jut, azaz egy lépés választja majd el a BL-főtáblájától. Egyben biztosan részt vehet az Európa-liga csoportkörében. A koronavírussal kapcsolatos hírek a hét közben uralták a horvát sportsajtót, most viszont úgy tűnik, mindenki egészséges a Dinamóban. Ez azonban felveti azt a kérdést, vajon mennyire lehet megbízni a horvátok tesztelésében és valóban minden úgy történik-e, ahogyan ők állítják?

Belátjuk: ebben a helyzetben nehéz a kiigazodás. Már csak azért is, mert szeptember 7-én, hétfőn a Dinamo a következő közleményt jelentette meg:Ebben a közleményben szeretnénk tájékoztatni mindenkit, hogy csapatunk egyik játékosa pozitív Covid-19 tesztet produkált. Adatvédelmi okok miatt nem fedhetjük fel a focista kilétét.A klub orvosi stábja és az epidemiológiai szolgálat döntése szerint, nincs szükség arra, hogy a többi játékos, illetve a stáb tagjai karanténba vonuljanak. A fejleményekről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt."

Két nappal később az NB I.hu szakportál kinyomozta, hogy a fertőzött Stefan Milics, a Dinamo montenegrói U21-es válogatott játékosa, aki rendszeresen játszott a Dinamo bajnoki mérkőzésein, valamint pályán volt a nemrég megrendezett Kazahsztán-Montenegró U21-es válogatott mérkőzésen is.

Ezek után a horvátok villámgyorsan bejelentették, hogy a szokásokkal, de nem az UEFA által kötelezően előírtakkal ellentétben, a mérkőzés előtti utolsó edzését nem a Groupama Arénában, hanem a hazai pályáján tartja meg. Az UEFA viszont arra kötelezi a csapatokat, hogy a nemzetközi kupameccs előtti utolsó tréning első 15 percében a klubok kötelesek a sajtót beengedni, hogy fotókat és videófelvételeket is készítsenek.

Szeptember 11-re az is kiderült, hogy nincs a nemzetközi labdarúgásban központilag elrendelt, az UEFA által akkreditált személyek által elvégzendő koronavírus-tesztelés, ami így nem a legbiztonságosabb megoldás.

Pontosan ez utóbbi tény vet fel sok kérdést a szerdai találkozóval kapcsolatban. Elsősorban azt, hogy mennyire megbízhatóak azok a tesztek, amelyeket a horvátok elvégeznek? Nem mellesleg: Horvátországban éppen Dalmácia az egyik legfertőzöttebb régió. A Dinamo szombaton este Splitben játszott és nyert bajnoki meccset, Dalmácia fővárosában. Látjuk, érzékeljük, hogy a COVID-járvány miatt a nemzetközi sportéletben is óráról órára változik a helyzet - elég csak felidézni a szlovák Slovan Bratislava csapatának esetét, amely a Feröer-szigeteken járt pórul, miután az odautazó szlovákküldöttség egyik tagja a vagari repülőtéren pozitív tesztet produkált. A Slovan így nem tudott pályára lépni a Klaksvik elleni BL-selejtezőn és kiesett a sorozatból. Éppen ez az eset mutatja meg a leginkább, mennyire képlékeny most a helyzet. De annyit engedjenek meg nekünk, hogy éljünk a gyanúperrel és feltegyük a kérdést: biztosan minden rendben van a Dinamo Zagreb játékosaival? Biztosan mindenki meggyógyult és tünetmentesen érkezik majd Budapestre? Ezek a kérdések azért is jogosak, mert elég egyetlen fertőzött játékos, elég egyetlen érintkezés egy ilyen futballistával és máris az egész csapat karantéban találhatja magát - lásd a Paks esetét.