Az őrült edző, aki csodát tett az angol bajnokságban

Horizontal, Marcelo Bielsa, Leeds United
Leeds United supporters gather beside the statue of club legend Billy Bremner, outside their Elland Road ground to celebrate the club's return to the Premier League after a gap of 16 years, in Leeds, northern England on July 17, 2020. - Leeds United were promoted to the Premier League on Friday after West Bromwich Albion's 2-1 defeat at Huddersfield ensured the Championship leaders will end their 16-year exile from the top-flight. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Marcelo Bielsa már gyerekként is rajongott a fociért, azonban egészen fiatalon, 25 évesen belátta, játékosként nem lehet a legjobbak között, így edzőnek állt. Legendásan precíz és mindenre kiterjed a figyelme, ugyanakkor munkamódszerei sokszor az őrület határát súrolják. Volt, hogy egy fa tetejéről kiabálva vezényelt le egy tréninget, máskor meg hajnali kettőkor igazolt le egy 12 éves tehetséget úgy, hogy alvás közben megnézte a lábait, majd az eredmény láttán a szüleivel aláírta a papírokat. A 65 éves argentin szakember 16 év után juttatta vissza a Leeds Unitedet a Premier League-be (PL).

A Leeds United 16 éve volt legutóbb a PL-ben, azóta a poklot is megjárta az eredményei alapján egykor szebb napokat látott angol együttes. A több mint 100 éves klub fennállása alatt három angol bajnoki címet gyűjtött be az élvonalban, az utolsót még 1992-ben. Nemzetközi szinten a Bajnokok Ligájának elődjében második lett az 1974/75-ös szezonban, az Európa-liga jogelődjét pedig kétszer is megnyerte.

Az élvonalban kemény ellenfélnek számított a kieséséig, hírhedt szurkolóinak is köszönhetően. A Manchester United korábbi sikeredzője,

Sir Alex Ferguson egyszer azt mondta, hogy az Elland Roadon van Európa egyik legfélelmetesebb atmoszférájú stadionja és a Leeds ellen idegenben játszani mindig ijesztő, még a liverpooli Anfield Road hangulata sem érhet fel hozzá.

A dicső múlt után óriási csalódás volt a szurkolóknak, hogy kedvenceik a 2000-es évek végén a harmadosztályban küzdöttek a feljutásért. Ez sikerült is a csapatnak, azonban a PL-be visszakerülés sokáig csak álom maradt. Majd eljött 2018. és az egyesület vezetői egy bizonyos Marcelo Bielsát nevezték ki a csapat élére vezetőedzőnek.

A szurkolók által rajongva szeretett argentin edző finoman fogalmazva is kilóg a szigetországi menedzserek közül, mind a munkamódszereivel, mind az életvitelével. Pedig valljuk be, ott, ahol egy bizonyos José Mourinho is dolgozik, ez azért nem olyan könnyű feladat. De hogy pontosan ki is ez a Bielsa és hogy került Angliába? Nos, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, egy kicsit közelebbről kell megismernünk hősünket.

A Leeds United a 2000-es években mélyrepülésben volt. Forrás: twitter.com/lufc

Marcelo Bielsa Argentínában született egy rendkívül jómódú család középső gyermekeként. A famíliában korábban a gyerekek általában politikusok, menő ügyvédek vagy diplomaták lettek, azonban a kis Bielsát már egészen fiatalon is csak egy dolog érdekelte szenvedélyesen, a labdarúgás.

Amint megtanult olvasni, minden reggel azzal engedte útjára a boltba tartó édesanyját, hogy vegyen meg minden fellelhető sportnapilapot és magazint, amit csak tud.

Imádott sportágában először focistaként próbált szerencsét, de már 25 éves korára belátta, hogy nem tartozik a legjobbak közé, és fizikailag sem lenne esélye előrébb lépni, így visszavonult és inkább edzőnek állt.

Az argentin Newell utánpótlás-csapatával kezdte, ahol kifejlesztett egy tudományos alapokon nyugvó játékos megfigyelő rendszert, amelyet egyébként a mai napig használ.

Azonban az argentin szakember újat mutatott, amivel már a kezdetekben megcsillantotta azt a fajta félelmetes aprólékosságot és rögeszmésséget, ami csak rá jellemző.

A segédjével, Jorge Griffával

felosztották az országot 70 körzetre, és Bielsa kis Fiatjával minden egyes héten több ezer kilométert autóztak,

hogy közelről megfigyeljenek egy-egy futballistát. Tették ezt akkor is, ha éppen a távolságok miatt csak éjszaka értek oda a kiszemeltjükhöz. Pontosan ez történt a korábbi válogatott, majd Tottenham-edző, Mauricio Pochettino esetében is, akit 12 évesen nézett ki magának a mester.

Marcelo Bielsa a futballal kel és fekszik. Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A hosszú autóút után hajnali kettőre értek a Pochettino-család házához, ahol a szülőket felébresztve arra voltak kíváncsiak, a fiúk csatlakozik-e a csapatukhoz. Amikor az édesanya fel akarta kelteni a gyermekét, hogy vele is beszéljenek, akkor Bielsa azt mondta:

„Ne aggódjon, nem kell vele beszélnem. Csak látnom kell a lábait." Miután a rendesen meglepődött anyuka felemelte a takarót, Bielsa mindent „rendben" talált és aláírták a papírokat.

A különc edző nemcsak a kiválasztásban, hanem a tréningek levezénylésében is szokatlan módszereket alkalmazott. A keze alatt dolgozó 15-16 éves srácok általában 1-1,5 órás foglalkozásokhoz voltak szokva, majd jött Bielsa és hirtelen háromórásak lettek az edzések, ráadásul végig magas intenzitással.

Ugyanakkor a maratoni hosszúságú tréningek változatosak voltak, az is előfordult, hogy nem csinálták meg kétszer ugyanazt a gyakorlatot egész nap. Ráadásul az edzések nem értek véget az utolsó sípszóval, a fiatalok sokszor kaptak otthonra plusz feladatot.

Marcelo Bielsa szerint az ördög a részletekben rejlik. Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Bielsa már ezzel felhívta magára a figyelmet, azonban az „Őrült" jelzőt nem a fentiek miatt érdemelte ki, ahhoz ennél több kellett, de az argentin szakembernek „sikerült" megugrania a lécet. Egyszer úgy vezetett edzést a csapatának, hogy nem volt a pályán. A fiúk ugyan hallották az utasításait, de egész egyszerűen nem látták sehol.

Aztán az egyik futballista felmutatott egy fa tetejére, ahol ott ült Bielsa.

Az argentin szakember képes volt felmászni egy fára saját testi épségét kockáztatva, csakhogy a legjobb szögből és magasságból lássa, mit csinálnak a fiai.

Másik alkalommal, amikor a csapat egyik hátvédjének, Dario Francónak volt az esküvője, akkor a lagzi kellős közepén

az együttes összes tagját behívta egy szobába, hogy közösen megnézzék a következő ellenfelük előző mérkőzését.

A végtelen maximalizmusa azonban nemcsak az edzésekre terjedt ki, hanem az általa irányított egyesületet körülvevő infrastrukturális körülményekre is. Amikor 2007-ben kinevezték a chilei válogatott szövetségi kapitányának, akkor a latin-amerikai ország nemzeti tizenegye finoman fogalmazva sem a legjobb feltételek mellett készült a nagy tornákra.

Bielsa érkezése után először a „körítést" tette rendbe, nagyobb ágyakat hozatott a szobákba és új plazma TV-ket. Személyesen felügyelte a fürdők rendbetételét, a légkondicionálók és a fűtési rendszerek átalakítását. Nemcsak megújult, hanem bővült is a válogatott edzőközpontja, épült egy konditerem, öltözők és egy spa részleg is.

Hogy bizonyítsa elkötelezettségét, az előbbiek kapcsán felmerült költségek egy részét saját zsebből fizette Bielsa.

Marcelo Bielsa az edzésmódszerek mellett a játékosokkal is sogat foglalkozik. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

És hogy milyen lakrészt kért saját magának az új szövetségi kapitány? Nos, az eddig leírtak tükrében már nem lesz annyira meglepő, hogy

mindössze egy hat négyzetméteres légkondicionált hálót kért TV-vel, egy szekrénnyel és egy feszülettel az ágya felett.

Az argentin edző spártai körülmények között is teljesen jól elvolt, ő nem az az ember, akit érdekelnek az ilyen dolgok, ha magáról van szó. Ellenben, ha az adott csapatnál nem úgy mennek a dolgok, ahogy azt ő szeretné, akkor minden további nélkül képes felállni a kispadról. Így tett

2016 júliusában is, amikor két nappal a hivatalos kinevezése után otthagyta a megdöbbent vezetőséget és a Lazio együttesét Olaszországban.

Az akkor 60 éves Bielsa azzal indokolta a döntését, hogy csalódott a klubban, mert az általa javasolt hét játékos közül egyiket sem tudták neki megszerezni. Márpedig korábban a szakember kijelentette, hiába van még hátra nyolc hét az átigazolási szezonból, neki legalább négy ember kellett volna a kívánságlistájáról, hogy időben elkezdhesse az együttessel a felkészülést az új szezonra.

A klub sportigazgatója, Victor Orta együtt utazott a tulajdonossal, és ekkor dobta be neki Bielsa nevét, mint lehetséges megoldást a PL-be jutáshoz. Ezek után nem sokkal Argentínába utaztak a már lassan egy éve munkanélküli mesterhez.

Marcelo Bielsa két év alatt visszajuttatta a Leedset a PL-be. Forrás: Origo

Mondanunk sem kell, hogy mire odaértek hozzá a hosszú repülőút után, már öt Leeds meccset nézett meg és tisztában volt a csapat játékával. De itt még nem állt meg, a jól sikerült megbeszélés után Orta a klub ügyvezető igazgatójával is meglátogatta Bielsát,

aki a második alkalommal már szinte mindent tudott a Leeds Unitedről és az egyesület körüli dolgokról.

Miután megegyeztek a felek, elkezdődhetett a közös munka. Bielsa kapott egy lakást nagyjából 6,5 kilométerre az edzőközponttól, de azért biztosra ment, és az ottani irodájába kért egy ágyat. A csapat mellett elkezdte a környezetet is rendbe tenni, hogy méltó legyen a Leeds hagyományaihoz.

A végletekig aprólékos és precíz Bielsa az öltözőkben újra beállítatta a szekrényekhez tartozó lámpákat, mert azok meglátása szerint nem egyenesen világították meg a futballisták helyeit.

Mellette a klubház közös helyiségébe egy fatüzelésű kandallót tetetett be, hogy a játékosok igazán otthon érezzék magukat.

Mindezek mellett a kőkemény munka, a végeláthatatlanul hosszú és tartalmas edzések is megkezdődtek az együttesnél. Ezzel kapcsolatban 2019 telén egy kellemetlen afférja is volt az argentin szakembernek, aminek a végén a klubnak egy komolyabb pénzbüntetést is ki kellett fizetni. Még a Derby County elleni rangadó előtt történt, hogy Bielsa elküldte az egyik segítőjét, hogy nézze meg a rivális edzését.

A probléma ezzel az volt, hogy az EFL szabályai szerint 72 órával a mérkőzés előtt maximum csak úgy lehet az ellenfél edzését megtekinteni, ha az ebbe beleegyezik.

A Leeds United szurkolói már nagyon várták a feljutást az élvonalba. Forrás: AFP/Paul Ellis

A botrány miatt a média óriási érdeklődése mellett az argentin mester összehívott egy rendkívüli sajtótájékoztatót,

ahol a jelenlevőknek tartott egy 66 perces prezentációt arról, hogyan készül fel ő és a stábja minden egyes bajnoki mérkőzésre.

A statisztikai és egyéb videós anyagok mellett Bielsa azt is megosztotta a sajtó képviselőivel a „kémkedés" kapcsán, hogy minden egyes Derby mérkőzést megnéztek a 2017/2018-as szezontól kezdődően, ami nagyjából 70 találkozót jelentett.

Azt is hozzátette, hogy egy meccs négyórányi elemzést igényel, ami alapján könnyen kiszámolható, hogy az egész edzői stáb összesen 280 munkaórát tett bele egyetlen ellenfél feltérképezésébe.

Az előadás meglehetősen jól sikerült, a sajtó munkatársai elégedetten távoztak, többük géniusznak nevezte a mestert. Akikben pedig ezek után is ott motoszkált, hogy Bielsa nem egy korrekt ember, és nem a fair play szellemében járt el, azoknak a sorsdöntő Aston Villa elleni bajnoki meccsen adott csattanóst választ.

Az új edző első szezonjának a végén a Leeds United az Aston Villa együttesét fogadta az EFL-ben két fordulóval a bajnokság befejezése előtt.

Ha otthon nyert volna a Leeds, akkor akár egyenes ágon fel is juthatott volna a PL-be. A mérkőzés azonban egészen hihetetlen módon alakult.

A találkozó 72. percében a hazaiak megszerezték a vezetést. Igen ám, de mindezt úgy sikerült elérniük, hogy az akciójuk közben a birminghami Jonathan Kodjia sérülten a földön feküdt. Ekkor egy pillanatra úgy tűnt, hogy Roberts kirúgja a labdát a várható ápolás miatt, azonban helyette indította a lengyel Mateusz Klicht, aki gólt szerzett.

A Leeds United tulajdonosa, Andrea Radrizzani (balra) jó döntést hozott Bielsa szerződtetésével. Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Ezt követően kisebb csetepaté alakult ki a felek között, melynek végén a hazaiak megbeszélték, hogy mi történjen. Személyesen Bielsa szólt a játékosainak, hogy engedjék gólt lőni a Villát. Ez végül meg is történt és 1-1-gyel ért véget a 90 perc, a Leeds pedig a playoff során összesítésben 4-3-ra kikapott a Derby County-tól, így nem jutott fel a PL-be 2019-ben.

Helyette kiérdemelte a csapat a FIFA Fair Play-díját ezért a tettéért.

Az argentin szakember a futball minden elemének alapos ismerete mellett a játékosaira is kiemelt figyelmet fordít. A találkozókra készülve az edzéseket követően több megbeszélést is tart a focistákkal. Van, amelyiken mindenki részt vesz, van, amelyiken csak egyes csapategységek (például csak a védők).

Ezen felül külön-külön is leül beszélni a labdarúgóival, természetesen az összes találkozón előkerül a videó elemzés is.

Az utolsó dolog, amit a focisták kapnak a lámpaoltás előtt, vagy a mérkőzés reggelén, az egy összeállítás személyre szabottan az adott futballista legjobb megmozdulásaival az előző meccséből összeválogatva.

A cél, hogy a korábban átbeszélt hibák, változtatási kérések után a futballisták pozitívan, feltöltődve menjenek ki a pályára.

Bielsa aprólékos munkája 2019-ben még nem, de 2020-ban már beérett, a Leeds United tíz ponttal nyerte meg az EFL-t és 16 év után visszatért a PL-be.

Ráadásul a sikeredző is hosszabbított egy évet a csapattal, így a 2020/2021-es bajnoki kiírásban is ő ülhet a kispadon.

Ezek után az már csak hab volt a tortán, hogy első PL-meccse a Leeds United kispadján a címvédővel, a tavalyi évet toronymagasan nyerő Liverpoollal volt idegenben. A fordulatokban és izgalmakban bővelkedő találkozó végül úgy lett 4-3 a hazai csapatnak, hogy a vendégek háromszor is egyenlíteni tudtak, de aztán a 88. percben Szalah harmadik gólja eldöntötte a mérkőzés sorsát. Öröm lehet az ürömben a Leeds számára, hogy

2008 novembere óta Bielsa együttese volt az első olyan feljutó csapat, amely legalább három találatot szerzett a regnáló bajnok vendégeként.