Társoldalunk:

A United legendája szerint a Chelsea nem nyerhet bajnokságot

2020.09.15. 15:50

Gary Neville, a Manchester United korábbi legendás játékosa úgy véli, a Chelsea nem lehet harcban a bajnoki címért, amíg nem szerződtet egy világklasszis kapust.

A spanyol válogatott Kepa Arrizabalaga 2018 nyarán 70 millió fontért érkezett a Chelsea-hez, azóta 19 gólt kapott a tizenhatoson kívülről – többet, mint bármelyik kapus a Premier League-ben.

„Az előző szezonban sok gólt kapott a tizenhatoson kívülről, a Brighton ellen megint kapott egyet, és ez a jövőben sokba kerülhet. Ha nincs top kapusod, nem nyerheted meg a bajnokságot. Ez egy sajnálatos történet egy 70 millió fontos kapus számára" – mondta a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Gary Neville, aki tudja, hogy mit beszél, hiszen a Manchester Unitedban olyan kapusok előtt futballozott, mint a dán Peter Schmeichel vagy a holland Edwin van der Sar.

Kepa a világ legdrágább kapusa, minden idők egyik legrosszabb Chelsea-igazolásaForrás: AFP/Peter Cziborra

Kepa az előző szezonban 33 bajnoki mérkőzésen 47 gólt kapott, és csak nyolc olyan meccs volt, amit sikerült nullára hoznia. Egy statisztikákkal foglalkozó honlap azt írta, hogy:

  • az 54,5%-os védési hatékonyságot tekintve Kepa Arrizabalaga a Premier League történetének legrosszabb kapusa
  • az idei szezonban a spanyol kapus 47 gólt kapott a Premier League-ben, ebből 14 lövésre el sem mozdult
  • két év alatt Kepa olyan rosszul teljesített a Chelsea-ben, hogy a Premier League 1992-es indulása óta ő kapta a londoni csapat góljainak a 8%-át.

„Néhány éve rendkívül kritikusan vélekedtem Loris Kariusról és Simon Mignolet-ről. A Liverpool 50 gólt kapott egy szezon alatt, de amint jött Alisson, minden rendbe jött. Ugyanez volt az én időmben Peter Schmeichel távozása után Manchesterben, de amint megérkezett Van der Sar, minden a helyére került. Hasonló volt a helyzet a Manchester Citynél, ahol Pep Guardiola első szezonjában Claudio Bravo rengeteg gólt kapott. Gyenge volt a védési statisztikája, így a csapat győzelmi mutatója sem volt az igazi. Aztán megvették Édersont, és minden rendbe jött. Ha nincs megfelelő kapusod, rengeteget kell küzdened, de soha nem fogsz bajnokságot nyerni" – folytatta a Manchester United legendája.

Kepa és Lampard a Brighton elleni meccs utánForrás: AFP/Richard Heathcote

„Nem nyerhetsz bajnokságot egy olyan kapussal, aki egyfolytában kapja a gólokat távoli lövésekből, nem uralja a területét a beadásoknál és bizonytalan a rögzített játékhelyzeteknél. Ez komoly probléma, amivel Frank Lampard is tisztában van. Ő BL-győztes csapatban játszott, és ha három éven belül nem nyer bajnokságot, akkor meneszteni fogják. Kíméletlennek kell lennie, és meg kell szabadulnia Kepától ennek érdekében. Mivel a klub 70 millió fontot fizetett érte, érthető, hogy menteni akarja a helyzetet, hogy ne legyen a Kepáért kifizetett összeg kidobott pénzt, de az igazság, hogy az már elúszott" – tette hozzá Gary Neville.

Ha hinni lehet az angol sajtónak, aki Kepa napjai meg vannak számlálva a Chelsea-nél, ugyanis a londoni csapat közel áll hozzá, hogy szerződtesse a Stade Rennes kapusát, Edouard Mendyt.

A világ legdrágább kapusa lett a Premier League történetének legrosszabbja

Kepa Arrizabalaga, az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea kapusa a védési hatékonysága alapján a Premier League történetének legrosszabb kapusa lett. A labdarúgásban az egyik legősibb alapszabály, hogy egy jó csapat úgy indul, hogy: végy egy jó kapust.