A FIFA anyagilag is támogatna egy korrupcióellenes ügynökséget

fifa logo
FIFA president Gianni Infantino gestures as he speech during the sign memorandum of understanding with World Health Organization (WHO) aimed at promoting and protecting public health globally through football, on October 4, 2019 in Geneva. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke hétfőn közölte, hogy anyagilag is támogatnának egy olyan globális ügynökséget, amely a sportban jelenlévő korrupció ellen küzd.

A sportvilágban már több mint egy évtizede beszédtémát szolgáltat egy olyan testület létrehozása, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA) hasonlóan tevékenykedik, de gazdasági kérdésekben, úgy mint a korrupció, a fogadási csalás és a szervezett bűnözés jelenléte.

"A FIFA-nál készek vagyunk befektetni egy ilyen ügynökségbe, amelynek létrehozása elősegítheti a sport biztonságos működését a következő évtizedekben" - mondta a sportvezető az ENSZ Ausztriában tartott rendezvényén.

A FIFA anyagilag is támogatna egy korrupcióellenes ügynökséget Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az amerikai és a svájci hatóságok évek óta nyomozást folytatnak a labdarúgásban, és már elértek a sportág legfelső köreihez is. Büntetőeljárás indult a FIFA korábbi elnökével, Joseph Blatterrel, valamint az európai szövetség egykori vezetőjével, Michel Platinivel szemben hűtlen kezelés miatt. A nyomozás hatására nemzetközi tisztségviselők egész generációjának kellett távoznia posztjáról, ennek eredményeként Infantino 2016-ban az elnöki székbe ülhetett. Vele szemben Svájcban jelenleg ugyancsak vizsgálódnak a Michael Lauber volt svájci államügyésszel folytatott titkos találkozói kapcsán.

"Soha többé! Soha többé korrupciót a futballban!" - mondta Infantino.