Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerdán 2-1-re nyert a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában a horvát Dinamo Zagreb ellen a Groupama Arénában. Ezzel a sikerrel Szergej Rebrov csapata bejutott a BL playoff körébe, és biztossá tette, hogy ismét főtáblán szerepelhet Európában. Késő estére kiderült: a norvég Molde idegenben legyőzte az azeri Qarabagot, vagyis ellenük juthat be a Fradi a BL-főtáblájára.

A magyar bajnok, tavaly El-csoportkörös FTC remek augusztust produkált. A BL-selejtezőben előbb hazai pályán 2-0-ra legyőzte a svéd Djurgarden együttesét, majd

a második fordulóban nagy bravúrt bemutatva 2-1-re nyert a skót Celtic otthonában.

A Dinamo a tavalyi évhez hasonlóan az utolsó előtti akadályt jelenti a zöld-fehérek számára a legrangosabb sorozat csoportköréhez. A horvát csapat a selejtező második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a román bajnok CFR Cluj ellen játszott Kolozsváron. Azon a meccsen pedig nagyon megszenvedett a Dinamo, amely 2-2-s eredményt követően végül tizenegyesek után jutott csak tovább.

A két csapat tavalyi párharcát a zágrábiak a horvátországi 1-1 után a budapesti 4-0-s sikerükkel döntötték el, így itt volt az esély a Ferencváros számára, hogy visszavágjon a kiváló erőkből álló riválisának. Előnyt jelenthetett a meccs előtt a Fradi számára, hogy

a harmadik körös párharcok, ahogy az idei korábbi fordulókban, most is egy mérkőzésen dőltek el.

Így érkezett meg a Ferencváros a stadionhoz:

A mérkőzésre komoly járványügyi intézkedések mellett lehetett bejutni - lázmérés, kézfertőtlenítés, kötelező maszkviselés -, ennek ellenére mégis könnyedén ment minden. A stadionban ezúttal sem lehettek szurkolók, ám

a Groupama Arénán kívül összegyűltek a zöld-fehér csapat fanatikusai, a szurkolásuk pedig be is hallatszott, amely plusz erőt adhatott a hazai játékosoknak.

Fantasztikusan indult az összecsapás, a Fradi már a második percben megszerezte a vezetés: Tokmac cselezte be magát balról a tizenhatoson belülre,

beadására pedig remekül érkezett a csapatkapitány, Lovrencsics Gergő és a bal alsóba lőtt az ötös jobb sarkáról.

A Dinamo azonnal megpróbált váltani a kapott gólt követően, de Dibusz szerencsére ezúttal is kiválóan védett. Előbb a 7. percben Stojanovic 14 méteres lövését védte a kapus, majd két perccel később

Orsic passza után kapura tört Ademi, de hiába lőtt az az ötös bal sarka elől, Dibusz bravúrral védett.

Pillanatokkal később az FTC is veszélyeztetett, Tokmac kiugratása csak egy kicsit volt hosszú Uzuninak, ráadásul Livakovic kapus remekül jött ki a kapujából. A 11. percben már ismét a vendég együttes próbálkozott, de Majer szabadrúgását Dibusz kiöklözte a léc alól.

A Fradi kiválóan kezdte a Dinamo elleni meccset Fotó: Koncz Márton - Origo

A 16. percben jobb oldali szöglet után lesről lőtt a kapuba Gojak,

a ferencvárosi védők látták a partjelző intését, így az eset előtt meg is álltak. Majd a játékvezető felszerelésével adódtak gondok, amelyet egy rövid szünet meg is oldott. A 20. percben ismét nagy lehetősége volt a Dinamónak, Petkovic csapta be csúnyán egy köténnyel Blazicot, de a hétről leadott lövésébe Kovacevic lépett bele.

A 23. percben egyenlített a Dinamo: Majer jobb oldali szögletét a kapu elé csúsztatta a rövid saroknál Ademi, majd

Orsic elől a bevetődő Uzuni a saját kapuja közepébe sodorta a labdát közelről.

A Fradi helyzetét tovább nehezítette, hogy

a 24. percben a gólszerző Lovrencsicset le kellett cserélni, a helyére Botka Endre érkezett.

A 28. percben nagy Fradi-helyzet marad ki, Civic bal oldali beadása után Gvardiol az utolsó pillanatban mentett az ötösön Uzuni elől.

Az egyenlítő gól után újra átvette a meccs irányítását a Fradi Fotó: Koncz Márton - Origo

A 34. percben úajbb Civic bal oldali beadás után ezúttal Boli elől mentett az ötösön a bevetődő Gvardiol. Négy perccel később újabb hazai lehetőség maradt ki, Blazic jobbról Uzuni elő emelt, a labda átszáll Gvardiolon, de az FTC szélsője már nem tudta közelről erősen kapura pörgetni a labdát, így Livakovic védett.

A 42. percben Majer passzolt Kastrati elé, akit utolért Sigér, és gyönyörű becsúszással szerelt. Az első félidő hátralévő idejében sem esett már újabb gól - a végén még Livakovic mentett nagyot a kapujából kifutva Uzuni elől -, így 1-1-s döntetlennel vonultak a csapatok pihenőre.

Uzuni öngólja alakult a félidei 1-1-s állás Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidő is gyors Fradi-góllal kezdődhetett volna, de

a 46. percben Uzuni jobb oldali szögletét követően Sigér nem találta el jól a labdát az ötösön.

Az 53. percben mégis Dibusznak kellett nagyot védenie Stojanovic lövése után, majd pillanatokkal később Kastrati lövése ment el a jobb sarok mellett, mert még bele tudott érni Civic. A 60. percben a Dinamo edzője cserével próbált frissíteni a csapatán, Jakic állt be Majer helyére.

A 62. percben Civic órási hibája után - utolsó emberként vesztett labdát a félpályánál -, létszámfökényben mehetett a vendég együttes, de

Orsic hiába lőtt 11 méterről, nagyot mentett Somália.

Somália nagyon harcosan játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

A 65. percben pedig újra előnybe került a Ferencváros: Boli passzát ketten is elvétették, így kapura törhetett Uzuni, aki 17 méterről higgadtan lőtt a kapu bal sarkába.

A Dinamo az utolsó 20 percre cserékkel próbált meg frissíteni, majd gyorsan át is vette a játék irányítását. A 77. percben jobb oldali beadás után rosszul találta el fejjel az ötösön Gavranovic a labdát, amely így kapu mellé ment. Közben azért a ferencvárosi kontrákban is ott volt a veszély.

A 80. percben Tokmac visszahúzása után jött egy kis veszekedés a pályán, de a német játékvezető sárga lapokkal gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A Dinamo ment előre a folytatásban is az egyenlítésért, de helyzetük kevés volt.

A Fradi fantasztikusan játszott a hajrában, megtartotta az előnyét - Dibusz még védett egy nagyot -, és

a Dinamo 2-1-s legyőzésével továbbjutott a BL-selejtezőben.

A Ferencváros a selejtező utolsó, playoff körébe jutott, ahonnan győzelemmel a BL, vereséggel az Európa-liga csoportkörébe kerülhet. A vesztes Dinamo Zagreb számára sem ér véget az európai szereplés, ugyanis átkerült az El kvalifikációs szakaszának zárófordulójába.

A Ferencváros ellenfele a playoffban a norvég Molde csapata lesz, amely tizenegyesekkel verte az azeri Qarabagot.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló:
Ferencváros-Dinamo Zagreb (horvát) 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Tobias Stieler (német)
gólszerzők: Lovrencsics (2.), Uzuni (65.) illetve Uzuni (23. - öngól)
sárga lap: Boli (67.), Nguen (78.), Frimpong (79.), Civic (87.), illetve Gojak (61.), Jakic (81.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics (Botka, 25.), Blazic, Kovacevic (Frimpong, 73.), Civic - Sigér, Somália, Haratin - Nguen, Boli (Isael, 67.), Uzuni

Dinamo Zagreb: Livakovic - Stojanovic, Dilaver, Gvardiol, Leovac - Ademi - Kastrati, Gojak (Gavranovic, 71.), Majer (Jakic, 60.), Orsic (Ivanusec, 72.) - Petkovic