Soha nem látott dologra készül a Bayern München

Preview of the 2020/2021 Bundesliga opener FC Bayern Munich-FC Schalke 04. sport sports jersey professional footballer GAME DFL 13th season 2012 12 men Bundesliga ball sports 1st league league game SOCCER PLAYER club jersey club dress club soccer football
Preview of the Bundesliga opener 2020/2021 FC Bayern Munich-FC Schalke 04. Archive photo: general, symbol photo, feature, edge motif, championship trophy, cup in the confetti rain, hands. Soccer 1st Bundesliga, 33rd matchday, FC Bayern Munich (M) -FC Augsburg (A) 3-0. German championship, German champions, soccer champions, championship trophy, championship cheers. Liga1, matchday33, season 2012/13, on 05/11/2013. ALLIANZAREN A. Usage worldwide
Vágólapra másolva!
Pénteken este 20.30-kor a Bayern-Schalke mérkőzéssel indul a Bundesliga 2020-21-es idénye. A szezon megint a Bayern Münchenről szól majd - óriási meglepetés lenne, ha nem így történne. A BL-győztes bajor sztárcsapat olyan célt tűzött ki maga elé, amelyet még senki sem ért el: veretlenül aranyérmet nyerni a világ egyik legerősebb bajnokságában.

A Bayern München 2020-ban 26 tétmérkőzéséből huszonötöt megnyert és csak egy összecsapáson játszott döntetlent. A Schalke legutóbb 22 mérkőzéssel ezelőtt győzte le a Bayernt. Azóta 3 döntetlen mellett 18 bajor sikert könyvelhettek el. Az utolsó gelsenkircheni győzelem több mint 9 évvel ezelőtt, 2011-ben a Német Kupa elődöntőjében született. Akkor Manuel Neuer még a Schalke kapuját védte.

Most az is szenzáció lenne, ha a Bayern München nem nyerne zsinórban kilencedszer bajnoki címet.

Ha komoly célt szeretne kítűzni maga elé a csapat, akkor a veretlen bajnoki győzelmet kellene. Ilyet még senki nem produkált a Bundesligában.

A triplázó keretben túl nagy változás nem történt a Bajnokok Ligája diadal óta. Három kölcsönjátékosa, Perisics, Coutinho és Odriozola visszament korábbi klubjához, Thiago és Martinez is valószínűleg távozik, ezzel a középpálya mind védekező, mind támadó fronton kissé gyengül. Odriozolán kívül mindannyian hasznos tagjai voltak a mindent megnyerő csapatnak, de igazából csak Thiago számított közülük alapembernek az utóbbi időben. De neki már a tavasszal is megvoltak az utódai. A támadó szekcióba (Coutinho és Perisics posztjára) elvileg kulcsembernek érkezik Leroy Sane, aki ha nem lesz sérült, mint több közvetlen elődje ezen a poszton, akkor komoly erősítés. Eredményesebbé válhat a csapat a profi szerződést kapó Joshua Zirkzee-vel is. Ő nem csak triplázott az elmúlt hónapokban, hanem „ász-pókert" csinált,

ugyanis a bajnoki cím, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája elhódításán kívül az amatőr csapattal megnyerte a Bundesliga3-at is.

A Bayern München sorozatban kilencedik bajnoki aranyának megnyerésére készül Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Papíron akár a 116. Bayern-Schalke is lehetne a nyitóforduló rangadója, ám

a sors összehozott szombat késő délutánra két Bajnokok Ligája indulót.

A Bayern után a két legtöbb Bundesliga bajnoki címmel rendelkező két gárda, a két Borussia 106-szor játszik egymással. Akárcsak az elmúlt években, most is a Dortmundtól lehet várni, hogy megnehezítse a Bayern dolgát. Mert a kerete most is bombaerős. A 2014-es világbajnoki finálét eldöntő gólt összehozó Schürrle és Götze ugyan már nincs itt, de ők már tavaly sem sokat tettek hozzá a csapat teljesítményéhez. Van két jó kapusa, világbajnoka a védelemben, hét minőségi középpályása, és elöl egy Haalandja. Ezekkel a játékosokkal öt vereségnél kevesebbel kellene végezni a Bundesligában, mosolyogva túlélni a csoportkört a Bajnokok Ligájában.

A norvég Erling Braut Haaland a Dortmund legnagyobb ásza Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Még akkor is, ha maradt a vezetőedzői poszton Lucien Favre, aki a célok elérését meggátolhatja. Mindkét Borussia elsősorban támadó játékban lehet jó, a Gladbach a BL-indulást az új szezonban is elérheti. Ha nagyon nem viseli meg az őszi nemzetközi szereplés.

Mert ott is illene helytállnia, mert amit tavaly az Európa-liga csoportkörében produkált az méltatlan volt hozzá és az egész német labdarúgáshoz.

Akárcsak most, 2003-ban is a nyitófordulóban randevúzott a Bremen és a Hertha. A Werder 3-0-ra nyert, és ettől akkora lendületet kapott, hogy a szezon végén megnyerte a bajnoki címet. És a Német kupát is. Ott 6-2-re győzte le a Herthát. A két mérkőzésben az a közös, hogy

mindkettőn három magyar focista játszott.

És több olyan találkozó is volt a 2000-es évek elején, amelyen a brémai Lisztes Krisztián próbálta lerázni a Hertha védekező középpályását, Dárdai Pált és ha ez sikerült, akkor indulhatott Király Gábor kapuja felé. A Bundesliga történetének talán legnagyobb magyar párharcai voltak 2001 és 2005 között a Bremen és a Hertha összecsapásain. A Lisztes irányította csapat 2004-ben bajnokságot és kupát is nyert, ez a klub utolsó aranykora. 2005 áprilisában Lisztes pont Dárdaiék ellen játszotta utolsó mérkőzését a Werder mezében. És arról nem őrizhet kellemes emlékeket, mert a Hertha 1-0-ra nyert Brémában. Hol van már a Lisztes-féle aranycsapat? A nyár elején csak óriási szerencse és osztályozó segítségével tudott bent maradni a Bremen. Idén biztos, hogy jobban fog szerepelni. Maradt a tehetséges edző Florian Kohfeldt, érkezett Bittencourt és Toprak. Ők biztosan hasznára lesznek a csapatnak, de egy csatár még kellene Brémába.

A Hertha leigazolta a Kölntől Cordobát és a Freiburgtól a kapus Schwolow-t. Talán ők több hasznára lesznek a csapatnak mint a távozó öreg Ibisevic és Kalou. A szezon bemelegítésének szánt Német Kupa első fordulójában úgy kapott ötöt Braunschweigben, hogy Schwolow szenvedett a kapujában.

A tipikus tavaszi edző, Bruno Labbadia lehet, hogy megint csődöt mond ősszel?

Akkor viszont tavasszal már egy másik csapathoz mehet megmentőnek. A Hertha keretének legérdekesebb változása, hogy Dárdai váltott Dárdait. A klublegenda idősebb fia, Palkó távozott, érkezett viszont a középső, Márton.

A freiburgi Sallain kívül két magyarra várhat még főszerep idén. A sorsolásnak köszönhetően ők rögtön a nyitófordulóban találkozhatnak.

Lipcsében a mainzi Szalai Ádám csatár rohamozhatja a Gulácsi Péter által őrzött kaput.

A két játékos néhány hét múlva együtt próbálja kivívni az Európa-bajnokságon szereplés lehetőségét, de most egymást próbálja majd elkeseríteni a német pontokért vívott csatában. Tavaly november 2-án is beszélgettek a kivonuláskor az öltözőfolyosón, és akkor még nem sejtették, hogy az a találkozó bevonul a történelembe.

Vasárnap Szalai Ádám a Mainz színeiben rohamozhatja Gulácsi Péter és a Lipcse kapuját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Ugyanis a Leipzig 8-0-ra gázolta el a Mainzot. Szánalmas teljesítményt nyújtott a vendéggárda, Gulácsi viszont nyugodt, békés szombat délutánt élhetett át. Sandro Schwarz edző a félidőig sem hagyta szenvedni Szalait, már a 40. percben (0-4-nél) lecserélte őt. Így csak a kapott gólok felét nézhette végig a pályáról, a tavaszi találkozót pedig a nézőtérről.

Ő járt jobban, ugyanis Gulácsiék 5-0-ra nyertek Mainzban, ezzel az a ritka bravúrt hajtották végre, hogy egy bajnokságban 13-0-ás gólkülönbséget hoztak össze ugyanazon csapat ellen.

Erre lehetne mondani, hogy a visszavágás reményében utazik szombaton Szászországba a Mainz, ám nem valószínű, hogy pont a BL-elődöntős otthonában lesz sikeres a kis csapat. Mert Európa legjobb négy csapata közé már Timo Werner nélkül jutott a szász társulat. Bizonyítván, hogy lehet élet a német válogatott elsőszámú (egyetlen?) csatára nélkül is. Gulácsi mellett Orbán, Klostermann, Sabiztzer, Poulsen, Forsberg maradt, Hee-Chan Hwang jött a salzburgi „farmcsapatból".

Bár akkora varázsló nem lehet Nagelsmann edző, hogy akár a Bundesligában, akár a BL-ben előrébb lépjen a gárda.

Előbbiben a harmadik hely tűnik idén is reálisnak. Szalai Mainza más tervekkel vág neki a szezonnak: a tavalyinál nyugodtabb bentmaradás reményében. Ádám negyedik fellépésén éri el a 250. Bundesliga mérkőzését, és már túl van az 50. találatán. Az évadot is góllal nyitotta, a Német Kupa első fordulójában betalált a Havelse kapujába.

Kis számban, de visszatérhetnek a nézők a német stadionokba Forrás: AFP/Andreas Gebert

Indul végre a Bundesliga, és ezen tényen túl az is jó hír, hogy nem a tavasz végén, nyár elején látott üres nézőterek előtt. Ugyanis jelen állás szerint a nyitófordulóban a stadionok ülőhelyeinek 20 százalékán lehetnek szurkolók. A mostani egészségügyi helyzetben már ez is öröm abban a bajnokságban, amelyben az elmúlt 11 szezonban (a legutóbbit nem számítva) soha nem ment a meccsenkénti átlag nézőszám 40.000 alá.

A Bundesliga első fordulójának párosítása:
Bayern München-Schalke 04
Eintracht Frankfurt-Arminia Bielefeld
1. FC Köln-1899 Hoffenheim
Union Berlin-FC Augsburg
VfB Stuttgart-SC Freiburg
Werder Bremen-Hertha BSC
Borussia Dortmund-Borussia Mönchengladbach
RB Leipzig-FSV Mainz 05
VfL Wolfsburg-Bayer Leverkusen