Hatszor annyi német szurkoló jön a Szuperkupa-döntőre, mint spanyol

Budapest, 2019. november 14. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. szeptember 6-án. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én. MTI/KKBK
Vágólapra másolva!
A spanyol Sevilla 2500 darabot visszaküldött a rendelkezésére bocsátott 3000 jegyből a szeptember 24-i budapesti Európai Szuperkupa-döntő előtt. 

Az Európa-liga-győztes spanyolokat így várhatóan csak 500 drukker kíséri el a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München elleni mérkőzésre, amelynek a Puskás Aréna ad otthont. A találkozót az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyfajta teszteseménynek szánja, ahol azt tanulmányoznak, milyen körülmények között lehet nemzetközi futballmeccseket – ha korlátozott számban is, de – nézők előtt megrendezni.

A spanyol szurkolók jelentős része azonban a koronavírus-járvánnyal összefüggő megnövekedett utazási és szállásköltségek, valamint a találkozó idejére bevezetett rendkívül szigorú magyar szabályok miatt inkább nem vállalja az utazást, írja a katalán Mundo Deportivo című lap.

A Puskás Arénában hosszú idő után először lehetnek újra nézők Forrás: Nehézy László

A szabályok előírják, hogy belépéskor mindenkinek testhőmérséklet-mérésen kell átesnie, 37,8 C vagy afölötti testhőmérséklettel pedig nem lehet belépni a stadionba. A maszk használata kötelező a stadion területére való belépés után, az arénában történő mozgásnál, az ülőhely elfoglalása után pedig ajánlott. A drukkereknek tartaniuk kell a másfél méteres távolságot – kihelyezett jelölések segítik őket –, a szervezők ezt a lelátó elfoglalható helyeinek kialakítása során is figyelembe vették.

Sípos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője a külföldről érkező szurkolókkal kapcsolatban korábban elmondta, ők kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba. A Németországból és Spanyolországból érkező drukkerek mozgása elkülönítve történik, így az utazás, a stadion megközelítése és elhagyása során sem érintkeznek másokkal. A külföldi szurkolóknak az érkezést követően legkésőbb 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot.

Azok a drukkerek, akik a koronavírusra jellemző tünetek bármelyikét észlelik magukon, illetve akik a mérkőzést megelőző 14 napban pozitív COVID-tesztet produkáltak, vagy kapcsolatban álltak ilyen személlyel, nem léphetnek be a stadionba, tette még hozzá a szóvivó.