Volt idő, amikor az MTK és a Fradi is négyet lőtt a Bayernnek

Fazekas László gól KÉPKIVÁGÁS SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása FOTÓTÉMA FOTÓ sportoló egész alakos fotó akció FOTÓ ÁLTALÁNOS háló
Budapest, 1974. április 10. Fazekas László megszerzi az első gólt az Újpesti Dózsa-Bayern München BEK mérkőzésen a Népstadionban. /1:1/ MTI Fotó: Petrovits László
Vágólapra másolva!
Amikor 1935-ben a Ferencváros és a Hungária vezetői Nemzetközi Húsvéti Serleg-mérkőzésekre a brünni Zidenice csapata mellett egy németet is meghívtak Budapestre, nem sejtették, hogy történelmet írnak. Ugyanis Németországból egy müncheni együttest invitáltak, az FC Bayernt. Ahogy a Nemzeti Sport akkor beharangozta a tornát „az 1931-32-es német birodalmi bajnok, és az őszi prágai élcsapat, a Sparta leverője" érkezett Budapestre. Akkor jött Magyarországra először a Bayern, csütörtökön pedig újra Budapesten lép pályára a német bajnok.

1935. április 21-én, húsvét vasárnapján 8000 néző előtt a „Hungária-középkörúton" a Hungária nevű csapat ellen (a mai MTK elődje) lépett először pályára Magyarországon a Bayern. És 4-1-re kikapott, a korabeli tudósítás szerint „a négy gól nem is fejezi ki hűen a kék-fehérek fölényét." Ezt erősítette Senkey Imrének, az MTK edzőjének értékelése is:

Az is kiderül a cikkből, hogy a bajorok nagyon érdekes öltözékben léptek pályára: „meggypiros nadrág, fehér ing, meggypiros keskeny gallérral és karral". A müncheniek már akkor is komoly segéderőkkel érkeztek, ugyanis az edzőn kívül még masszőr is jött velük. A nagyobb játéktudás viszont vasárnap a Hungária, hétfőn pedig a Ferencváros oldalán volt. A zöld-fehérek ugyanis 4-3-ra nyertek a Bayern ellen. Az Üllői úton, 6000 néző előtt vívott mérkőzésen a Bayern az első félidőben jól játszott, vezetett is, és ezt megemlítette edzője, Ludwig Hoffmann a találkozó után:

Hosszabban nem volt ideje értékelni a bajor mesternek, ugyanis játékosaival együtt nagyon kellett sietnie, hogy elérje az esti, müncheni vonatot.

Nehogy hiányozzanak a játékosok kedden a munkahelyükről.

Ennek a két 1935-ös találkozónak aligha vannak már élő tanúi, a Bayern második látogatására viszont még sokan élénken emlékeznek. 1974-ben több mint 300 ezer ember szerette volna látni a világ akkori legjobb csapatát, és 80 ezren ezt meg is tehették a helyszínen, míg a televízió közvetítésnek köszönhetően minden sportrajongó figyelemmel kísérhette az országban. És nem akármilyen tétért zajló találkozóra érkezett az Újpesti Dózsához a Bayern: Bajnokcsapatok Európa-kupája elődöntőre. A mai magyar fociszurkoló eszével, tapasztalatával szinte elképzelhetetlen, hogy az Újpesti Dózsa elődöntőt vívott a legrangosabb európai klubsorozatban. És nem is volt esélytelen, hisz Várhidi Pál, vezetőedző kétgólos győzelmet remélt a pesti találkozótól. A müncheniek nagyon komolyan és precízen készültek erre a kirándulásra, Udo Lattek vezetőedző már hétfőn, az utolsó hazai edzésen kijelölte a szerdai kezdőcsapatot:

Budapest, 1974. április 10. Fazekas László megszerzi az első gólt az Újpesti Dózsa-Bayern München BEK mérkőzésen a Népstadionban Forrás: MTI/Petrovits László

Maier-Hansen, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner-Zobel, Roth, Kapellmann-U.Hoeness, G.Müller, Torstensson.

Még szakácsot is hozott magával a kedden kora délután (ezúttal már repülővel) érkező csapat. Ezt gúnyosan a szemére is hányta egy német újság, azt írva, hogy míg korábban Walter Scheel külügyminisztert tökéletesen kielégítette a világhírű magyar konyha, és a magyaros vendéglátás, addig Beckenbauerék ragaszkodnak a hazai ízekhez. Vagyis nem bíztak semmit a véletlenre.

Két órával a kezdés előtt már 30 ezer ember volt a Népstadionban, és természetesen a kezdésre zsúfolásig megtelt legnagyobb arénánk. Amelyet sajnos kis túlzással annyira ismert az Újpest, mint a Bayern. A Dózsa játékosai sokkal szívesebben játszottak volna a saját pályájukon, a Megyeri úton, de a nagyobb bevétel miatt vezetőik a Népstadionba vitték a találkozót.

Udo Lattek 1974-ben a Bayern München vezető edzőjeként járt a Népstadionban az Újpest elleni BEK-elődöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Galuschka

Persze, ezen nem múlt semmi. A hajtós, ám nem túl magas színvonalú mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott. Szentmihályi kapus hibájából a szezon közben igazolt Torstensson szerzett vezetést a Bayernnek. A hajrában Kellner lapos középre adása után Fazekas 7 méterről egyenlített, majd így idézte fel gólját a lefújás után: „Nagyon jól érkezett elém a labda, habozás nélkül, nagy erővel lőttem, mert észrevettem, hogy Maier elmozdult."

Ahogyan az várható volt az 1-1 kevésnek bizonyult a visszavágóra, melyen a Bayern 3-0-ra nyert. És el is hódította a BEK-serleget. Története során először.

Négy évvel később, 1978. május 6-án jött legközelebb Magyarországra a Bayern. A Hungária körútra, ahol 1935-ben is járt, és az ellenfele is ugyanaz a csapat volt, csak ekkor MTK-VM néven. A Bayernnek Lóránt Gyula volt az edzője, aki a magyar válogatott kulcsembereként olimpiai bajnoki címet és vb-ezüstérmet nyert. Hivatalosan ez tétmérkőzés volt, a magyar források Nemzetközi Kupa '78 néven emlegetik a sorozatot, a külföldiek Intertotó Kupaként. Az utóbbi fedheti inkább a valóságot, hiszen a bajnokságok befejezése utáni, de az 1978-as világbajnokság kezdete előtti meccsmentes időszakban ezek a tétmeccsnek tűnő összecsapások szerepeltek sok ország totó-szelvényein. A magyaron egyébként hazai NB II-esek, vagyis erre a csatára nálunk nem lehetett fogadni.

Ja, és csatáról korántsem volt szó. Pedig a Bayern nem tartalékos összeállításban érkezett: Junghans - Niedermayer, Horsmann, Augenthaler, Dürnberger - Weiss, Rausch, Kapellmann, Wohland – G. Müller, U. Hoeness (Arbinger).

Gerd Müller az MTK ellen is pályára lépett Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Goebel

Négy világbajnok lépett pályára Budapesten. Hárman, Gerd Müller, Uli Hoeness és Hans-Joseph Kapelmann korábban, 1974-ben érte el ezt a sikert, Augenthaler pedig jócskán ezután, 1990-ben. Ám a bajor csapat által mutatott játék annyira nem volt világszínvonalú, hogy a magyar társaság gólokkal nyerhetett volna.

Gerd Müller 300 métert mozgott az egész mérkőzés alatt. Csapata alig értékelhető teljesítményéről ezt mondta a találkozó után: „Nekünk elég ez a döntetlen. Münchenben egészen más felfogásban játszunk majd" – mondta Gerd Müller.

Tévedett a német nemzet bombázója, ugyanis három héttel később Münchenben az MTK 3-1-re nyert. Hivatalosan 2.514 néző előtt az Olimpiai Stadionban. Akkoriban egy szép májusi napon ennél többen összejöttek ott egy stadiontúra során is. De a negatív nézőcsúcsról csak közvetve tehet a magyar csapat, a siker viszont 100 százalékosan a játékosoké. Kerüljön is szóba, hogy kik szerezték a gólokat: Fülöp Ferenc, Koritár Lajos és Kovács János. Az MTK-VM egyébként megnyerte a csoportját az AS Roma, a Saint-Étienne és a Bayern München előtt.

Ekkor, 1978-ban játszott utoljára tétmeccsen a Bayern hazánkban. Járt még kétszer itt, de azok barátságos találkozók voltak.

2004-ben a Győri ETO megalakulásának 100. évfordulójára érkezett. Három évvel a Bajnokok Ligája megnyerése után a sikeredző, Ottmar Hitzfeld irányításával. Ekkor sem lépett pályára rossz csapat: Rensing - Sagnol (Ochs), R. Kovac, Linke (Fink), Hargreaves - Deisler, Jeremies (M'Bock), Ballack, Trochowski - Makaay (Pizarro), Santa Cruz.

Roque Santa Cruz küzd a győri Regedei Csabával Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hazaiakat irányító Reszeli Soós István, szakmai igazgató így nyilatkozott a találkozó előtt:

A Bayern a születésnapi mérkőzésre nem csak a klubnak hozott ajándékot, hanem minden nézőnek. A szektorok bejáratánál mindenki egy elegáns Bayern mezt kapott. És a régi ETO stadion gyepén sem osztott ki nagy zakót az ünnepre érkezett társaság. Ballack kettőt rúgott, Makaay és Santa Cruz egyet-egyet. Tőlük akkoriban a világ egyik csapatának sem volt szégyen gólt kapni. Oliver Kahnnak viszont nem lehetett gólt lőni, mert ugyan a világ akkori legjobb kapusa itt volt, de épp' csak megmutatta magát a győri publikumnak. Egy autó körbe vitte a stadionban, majd leült a padra, és napszemüvegben élvezte a tavaszi napsütésben induló találkozót.

Oliver Kahn a győri napsütésben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2004-es meccsen 4-1-re nyert a Bayern. Amikor 2013-ban legközelebb jött Győrbe akkor is. Viszont ezen látogatása alkalmával friss BL-győztesként érkezett, ráadásul megnyerte a Bundesligát és a Német Kupát is. Badstuber és Luis Gustavo sérülés miatt nem tartott a csapattal, míg Boateng, Dante, Kroos, Robben, Mandzukic és Pizarro különböző okok miatt maradt otthon. Így ez a csapat lépett pályára: Starke - Rafinha, Van Buyten, Martinez, Contento - Kirchoff, Thiago - Weiser (Götze),Derflinger (Ribéry), Shaqiri - T. Müller (T. Schweinsteiger)

Közülük ketten voltak a kezdőcsapat tagjai a londoni BL-döntőben. A pad viszont igen erős volt és figyelmet érdemlő. Az ott helyet kapó Bastian Schweinsteiger aktívabb volt, mint egyik-másik pályán lévő csapattársa. Ugyanis kitalálta, hogy az éppen használaton kívüli mezeket ha ügyesen helyezi el a kispad tetején, akkor azok pont árnyékot tudnak nyújtani a lemenő nap utolsó támadásaival szemben. Viszont ez állandó koncentrációt igényelt, és folyamatos helyezkedést, de az unatkozó sztárok megfeleltek ennek a kihívásnak. A labdarúgás nevű kihívás már okozott egy kis gondot a pályán lévő társaknak, vagy nézzük a dolog szívet melengető oldalát: az akkori magyar bajnok remekelt ellene.

Franck Ribéry a 2013-as győri meccsen Forrás: AFP/Ferenc Isza

A szünetben 1-0-ra vezetett a Győr. Aztán a második játékrész elején a német csodacsapat nem engedte ki az ETO-t a saját kapuja elől két szerzett gólig. Az új edző behozta a sérüléséből felépült Götzét, aki ekkor szerepelt először új csapata mezében. Levette azt a pad tetejéről Bastian Schweinsteiger nagy bánatára, és nem sokkal Götze után jött Ribéry is. Sőt később egy Schweinsteiger nevű fiú is, akit elképesztő üdvrivalgással fogadott a publikum. De ő nem a BL-győztes, később világbajnokká váló Bastian volt, hanem Tobias nevű bátyja. Utóbbinak az a legnagyobb sikere, hogy 2006-ban a másodosztályú Braunschweig-1860 München meccs mindkét gólját ő szerezte. Egyébként csak azért tudott eljönni a győri kirándulásra, mert az vasárnapra esett, ugyanis neki hét közben keményen kellett dolgoznia a munkahelyén. E mellett focizgatott, abból ugyanis senki nem él meg, hogy az öccse világsztár. Ez a Tobias-fivér sem Győrben lett sikeres focista, viszont a svájci válogatott Shaqiri új tulajdonságát mutatta meg (még régi társainak is): fejelt két gólt. A további kettőt Götze szerezte. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Bayernben óriási karriert fut be.

Neuert, Lahmot , Alabát és Bastian Schweinsteigert csak a meccs előtti bemelegítés során láthattuk a pályán, a meccset mind a négyen a padon töltötték. Melyről Strieder, Schmitz és Fischer szomorúan állt fel, mert utóbbiak sajnálták, hogy nem kerültek pályára még ezen a találkozón sem.

A sajtótájékoztatón mindenki megköszönte a négykarikás autógyárnak, hogy létrejött a meccs, a két edző bókolt egymásnak, Pintér Attila még egy üveg bort is adott Guardiolának, mondván ne csak a mérkőzésre emlékezzen ezen kirándulás alkalmával.

Hét év telt el azóta. Most ismét BL-győztesként érkezik Magyarországra a Bayern München. Ám ezúttal egy nagyon komoly tétmérkőzésre, a Sevilla elleni európai Szuperkupa találkozóra.