Társoldalunk:

Volt idő, amikor az MTK és a Fradi is négyet lőtt a Bayernnek

2020.09.22. 05:59

Amikor 1935-ben a Ferencváros és a Hungária vezetői Nemzetközi Húsvéti Serleg-mérkőzésekre a brünni Zidenice csapata mellett egy németet is meghívtak Budapestre, nem sejtették, hogy történelmet írnak. Ugyanis Németországból egy müncheni együttest invitáltak, az FC Bayernt. Ahogy a Nemzeti Sport akkor beharangozta a tornát „az 1931-32-es német birodalmi bajnok, és az őszi prágai élcsapat, a Sparta leverője" érkezett Budapestre. Akkor jött Magyarországra először a Bayern, csütörtökön pedig újra Budapesten lép pályára a német bajnok.

1935. április 21-én, húsvét vasárnapján 8000 néző előtt a „Hungária-középkörúton" a Hungária nevű csapat ellen (a mai MTK elődje) lépett először pályára Magyarországon a Bayern. És 4-1-re kikapott, a korabeli tudósítás szerint „a négy gól nem is fejezi ki hűen a kék-fehérek fölényét." Ezt erősítette Senkey Imrének, az MTK edzőjének értékelése is: Ha nem állnak le a fiúk négy gól után, könnyen még nagyobb arányú lehetett volna a győzelem.

Az is kiderül a cikkből, hogy a bajorok nagyon érdekes öltözékben léptek pályára: „meggypiros nadrág, fehér ing, meggypiros keskeny gallérral és karral". A müncheniek már akkor is komoly segéderőkkel érkeztek, ugyanis az edzőn kívül még masszőr is jött velük. A nagyobb játéktudás viszont vasárnap a Hungária, hétfőn pedig a Ferencváros oldalán volt. A zöld-fehérek ugyanis 4-3-ra nyertek a Bayern ellen. Az Üllői úton, 6000 néző előtt vívott mérkőzésen a Bayern az első félidőben jól játszott, vezetett is, és ezt megemlítette edzője, Ludwig Hoffmann a találkozó után:Ma jobban ment a csapatomnak a játék, de a Ferencváros győzelme megérdemelt.

Hosszabban nem volt ideje értékelni a bajor mesternek, ugyanis játékosaival együtt nagyon kellett sietnie, hogy elérje az esti, müncheni vonatot. Nehogy hiányozzanak a játékosok kedden a munkahelyükről.

Ennek a két 1935-ös találkozónak aligha vannak már élő tanúi, a Bayern második látogatására viszont még sokan élénken emlékeznek. 1974-ben több mint 300 ezer ember szerette volna látni a világ akkori legjobb csapatát, és 80 ezren ezt meg is tehették a helyszínen, míg a televízió közvetítésnek köszönhetően minden sportrajongó figyelemmel kísérhette az országban. És nem akármilyen tétért zajló találkozóra érkezett az Újpesti Dózsához a Bayern: Bajnokcsapatok Európa-kupája elődöntőre. A mai magyar fociszurkoló eszével, tapasztalatával szinte elképzelhetetlen, hogy az Újpesti Dózsa elődöntőt vívott a legrangosabb európai klubsorozatban. És nem is volt esélytelen, hisz Várhidi Pál, vezetőedző kétgólos győzelmet remélt a pesti találkozótól. A müncheniek nagyon komolyan és precízen készültek erre a kirándulásra, Udo Lattek vezetőedző már hétfőn, az utolsó hazai edzésen kijelölte a szerdai kezdőcsapatot:

Budapest, 1974. április 10. Fazekas László megszerzi az első gólt az Újpesti Dózsa-Bayern München BEK mérkőzésen a NépstadionbanForrás: MTI/Petrovits László

Maier-Hansen, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner-Zobel, Roth, Kapellmann-U.Hoeness, G.Müller, Torstensson.

Még szakácsot is hozott magával a kedden kora délután (ezúttal már repülővel) érkező csapat. Ezt gúnyosan a szemére is hányta egy német újság, azt írva, hogy míg korábban Walter Scheel külügyminisztert tökéletesen kielégítette a világhírű magyar konyha, és a magyaros vendéglátás, addig Beckenbauerék ragaszkodnak a hazai ízekhez. Vagyis nem bíztak semmit a véletlenre.

Két órával a kezdés előtt már 30 ezer ember volt a Népstadionban, és természetesen a kezdésre zsúfolásig megtelt legnagyobb arénánk. Amelyet sajnos kis túlzással annyira ismert az Újpest, mint a Bayern. A Dózsa játékosai sokkal szívesebben játszottak volna a saját pályájukon, a Megyeri úton, de a nagyobb bevétel miatt vezetőik a Népstadionba vitték a találkozót.

Udo Lattek 1974-ben a Bayern München vezető edzőjeként járt a Népstadionban az Újpest elleni BEK-elődöntőbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Galuschka

Persze, ezen nem múlt semmi. A hajtós, ám nem túl magas színvonalú mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott. Szentmihályi kapus hibájából a szezon közben igazolt Torstensson szerzett vezetést a Bayernnek. A hajrában Kellner lapos középre adása után Fazekas 7 méterről egyenlített, majd így idézte fel gólját a lefújás után: „Nagyon jól érkezett elém a labda, habozás nélkül, nagy erővel lőttem, mert észrevettem, hogy Maier elmozdult."

Ahogyan az várható volt az 1-1 kevésnek bizonyult a visszavágóra, melyen a Bayern 3-0-ra nyert. És el is hódította a BEK-serleget. Története során először.

Négy évvel később, 1978. május 6-án jött legközelebb Magyarországra a Bayern. A Hungária körútra, ahol 1935-ben is járt, és az ellenfele is ugyanaz a csapat volt, csak ekkor MTK-VM néven. A Bayernnek Lóránt Gyula volt az edzője, aki a magyar válogatott kulcsembereként olimpiai bajnoki címet és vb-ezüstérmet nyert. Hivatalosan ez tétmérkőzés volt, a magyar források Nemzetközi Kupa '78 néven emlegetik a sorozatot, a külföldiek Intertotó Kupaként. Az utóbbi fedheti inkább a valóságot, hiszen a bajnokságok befejezése utáni, de az 1978-as világbajnokság kezdete előtti meccsmentes időszakban ezek a tétmeccsnek tűnő összecsapások szerepeltek sok ország totó-szelvényein. A magyaron egyébként hazai NB II-esek, vagyis erre a csatára nálunk nem lehetett fogadni.

Ja, és csatáról korántsem volt szó. Pedig a Bayern nem tartalékos összeállításban érkezett: Junghans - Niedermayer, Horsmann, Augenthaler, Dürnberger - Weiss, Rausch, Kapellmann, Wohland – G. Müller, U. Hoeness (Arbinger).

Gerd Müller az MTK ellen is pályára lépettForrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Goebel

Négy világbajnok lépett pályára Budapesten. Hárman, Gerd Müller, Uli Hoeness és Hans-Joseph Kapelmann korábban, 1974-ben érte el ezt a sikert, Augenthaler pedig jócskán ezután, 1990-ben. Ám a bajor csapat által mutatott játék annyira nem volt világszínvonalú, hogy a magyar társaság gólokkal nyerhetett volna. Gerd Müller 300 métert mozgott az egész mérkőzés alatt. Csapata alig értékelhető teljesítményéről ezt mondta a találkozó után: „Nekünk elég ez a döntetlen. Münchenben egészen más felfogásban játszunk majd" – mondta Gerd Müller.

Tévedett a német nemzet bombázója, ugyanis három héttel később Münchenben az MTK 3-1-re nyert. Hivatalosan 2.514 néző előtt az Olimpiai Stadionban. Akkoriban egy szép májusi napon ennél többen összejöttek ott egy stadiontúra során is. De a negatív nézőcsúcsról csak közvetve tehet a magyar csapat, a siker viszont 100 százalékosan a játékosoké. Kerüljön is szóba, hogy kik szerezték a gólokat: Fülöp Ferenc, Koritár Lajos és Kovács János. Az MTK-VM egyébként megnyerte a csoportját az AS Roma, a Saint-Étienne és a Bayern München előtt.

Ekkor, 1978-ban játszott utoljára tétmeccsen a Bayern hazánkban. Járt még kétszer itt, de azok barátságos találkozók voltak.

2004-ben a Győri ETO megalakulásának 100. évfordulójára érkezett. Három évvel a Bajnokok Ligája megnyerése után a sikeredző, Ottmar Hitzfeld irányításával. Ekkor sem lépett pályára rossz csapat: Rensing - Sagnol (Ochs), R. Kovac, Linke (Fink), Hargreaves - Deisler, Jeremies (M'Bock), Ballack, Trochowski - Makaay (Pizarro), Santa Cruz.

Roque Santa Cruz küzd a győri Regedei CsabávalForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hazaiakat irányító Reszeli Soós István, szakmai igazgató így nyilatkozott a találkozó előtt:Csakúgy mint a játékosoknak, életem talán legnagyobb élménye lesz ez a Bayern elleni összecsapás, bár bevallom, annyi mindent kellett intéznem ezzel a találkozóval kapcsolatban, hogy szinte időm sem volt felfogni, mekkora dolognak is nézünk elébe. Hogy mennyire várom a mérkőzést? Talán jobban, mint egy randevút mondjuk a nagyon csinos Jennifer Lopezzel."

A Bayern a születésnapi mérkőzésre nem csak a klubnak hozott ajándékot, hanem minden nézőnek. A szektorok bejáratánál mindenki egy elegáns Bayern mezt kapott. És a régi ETO stadion gyepén sem osztott ki nagy zakót az ünnepre érkezett társaság. Ballack kettőt rúgott, Makaay és Santa Cruz egyet-egyet. Tőlük akkoriban a világ egyik csapatának sem volt szégyen gólt kapni. Oliver Kahnnak viszont nem lehetett gólt lőni, mert ugyan a világ akkori legjobb kapusa itt volt, de épp' csak megmutatta magát a győri publikumnak. Egy autó körbe vitte a stadionban, majd leült a padra, és napszemüvegben élvezte a tavaszi napsütésben induló találkozót.

Oliver Kahn a győri napsütésbenForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2004-es meccsen 4-1-re nyert a Bayern. Amikor 2013-ban legközelebb jött Győrbe akkor is. Viszont ezen látogatása alkalmával friss BL-győztesként érkezett, ráadásul megnyerte a Bundesligát és a Német Kupát is. Badstuber és Luis Gustavo sérülés miatt nem tartott a csapattal, míg Boateng, Dante, Kroos, Robben, Mandzukic és Pizarro különböző okok miatt maradt otthon. Így ez a csapat lépett pályára: Starke - Rafinha, Van Buyten, Martinez, Contento - Kirchoff, Thiago - Weiser (Götze),Derflinger (Ribéry), Shaqiri - T. Müller (T. Schweinsteiger)

Közülük ketten voltak a kezdőcsapat tagjai a londoni BL-döntőben. A pad viszont igen erős volt és figyelmet érdemlő. Az ott helyet kapó Bastian Schweinsteiger aktívabb volt, mint egyik-másik pályán lévő csapattársa. Ugyanis kitalálta, hogy az éppen használaton kívüli mezeket ha ügyesen helyezi el a kispad tetején, akkor azok pont árnyékot tudnak nyújtani a lemenő nap utolsó támadásaival szemben. Viszont ez állandó koncentrációt igényelt, és folyamatos helyezkedést, de az unatkozó sztárok megfeleltek ennek a kihívásnak. A labdarúgás nevű kihívás már okozott egy kis gondot a pályán lévő társaknak, vagy nézzük a dolog szívet melengető oldalát: az akkori magyar bajnok remekelt ellene.

Franck Ribéry a 2013-as győri meccsenForrás: AFP/Ferenc Isza

A szünetben 1-0-ra vezetett a Győr. Aztán a második játékrész elején a német csodacsapat nem engedte ki az ETO-t a saját kapuja elől két szerzett gólig. Az új edző behozta a sérüléséből felépült Götzét, aki ekkor szerepelt először új csapata mezében. Levette azt a pad tetejéről Bastian Schweinsteiger nagy bánatára, és nem sokkal Götze után jött Ribéry is. Sőt később egy Schweinsteiger nevű fiú is, akit elképesztő üdvrivalgással fogadott a publikum. De ő nem a BL-győztes, később világbajnokká váló Bastian volt, hanem Tobias nevű bátyja. Utóbbinak az a legnagyobb sikere, hogy 2006-ban a másodosztályú Braunschweig-1860 München meccs mindkét gólját ő szerezte. Egyébként csak azért tudott eljönni a győri kirándulásra, mert az vasárnapra esett, ugyanis neki hét közben keményen kellett dolgoznia a munkahelyén. E mellett focizgatott, abból ugyanis senki nem él meg, hogy az öccse világsztár. Ez a Tobias-fivér sem Győrben lett sikeres focista, viszont a svájci válogatott Shaqiri új tulajdonságát mutatta meg (még régi társainak is): fejelt két gólt. A további kettőt Götze szerezte. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Bayernben óriási karriert fut be.

Neuert, Lahmot , Alabát és Bastian Schweinsteigert csak a meccs előtti bemelegítés során láthattuk a pályán, a meccset mind a négyen a padon töltötték. Melyről Strieder, Schmitz és Fischer szomorúan állt fel, mert utóbbiak sajnálták, hogy nem kerültek pályára még ezen a találkozón sem.

A sajtótájékoztatón mindenki megköszönte a négykarikás autógyárnak, hogy létrejött a meccs, a két edző bókolt egymásnak, Pintér Attila még egy üveg bort is adott Guardiolának, mondván ne csak a mérkőzésre emlékezzen ezen kirándulás alkalmával.

Hét év telt el azóta. Most ismét BL-győztesként érkezik Magyarországra a Bayern München. Ám ezúttal egy nagyon komoly tétmérkőzésre, a Sevilla elleni európai Szuperkupa találkozóra.