Eső, hideg és egy motivált Molde vár szerdán a Fradira

FOOTBALL - UEFA EUROPA LEAGUE - CELTIC v MOLDE CELTIC EUROPA FOOT FOOTBALL GLASGOW league PHASE DE POULE Soccer SPORT UEFA SQUARE FORMAT
Molde fans cheer on their team before kick off during the UEFA Europa League Group A football match between Celtic and Molde on November 5, 2015 played at Celtic Park in Glasgow, Scotland. Photo Richard Lee / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerdán a norvég Molde otthonában lép pályára a Bajnokok Ligája playoff körének első meccsén. Ha a párharcot sikerrel veszi a magyar bajnok, akkor 25 év után lehet újra a BL főtábláján, de az Európa-liga csoportköre már most biztos. Ha a norvég fociról beszélünk, a klubcsapatok közül elsőként a Rosenborg neve ugrik be mindenkinek. De mit kell tudni a Molde csapatáról? A norvég Tromsö magyar kapusedzője, Gángó András segített eligazítani kicsit az Origo olvasóit.

„Az utóbbi tíz évben négyszer lett bajnok a Molde, volt két második helye is, miközben a Rosenborg ötször tudott bajnokságot nyerni. Az egyetlen kivétel a Strömsgodset bajnoki címe volt az elmúlt évtizedben.

Gángó András (lila mezben) évekig védett a Feröer-szigeteken, ma már a norvég Tromsö kapusedzője Forrás: Facebook - Gángó András

A Rosenborg méltó kihívója lett a Molde, amely egy 32 ezres város focicsapata. A klubot két dúsgazdag vállalkozó karolta fel pár évtizeddel ezelőtt, ennek köszönhetően adták át a csapat új stadionját 1998-ban.

Az utóbbi tíz évben kétszer szerepelt az El csoportkörében a Molde, amely remekül fektetette be a bevételeit, és folyamatosan neveli ki a tehetséges játékosokat. Innen igazolt például Salzburgba Erling Haaland, aki ma már a Dortmund játékosa" – mesélte a Fradi ellenfeléről Gángó András, aki szerint a Molde a norvég bajnokságból is kiemelkedik a támadójátékával, mint elmondta, többnyire Erling Moe csapata irányítja a meccseket. A Molde játékosai közül Wolff Eikrem emelkedik ki, aki az egész bajnokság egyik legjobbja, de Leke James is veszélyes támadó.

A Molde festői helyen lévő stadionja Forrás: AFP/Daniel Sannum Lauten

Gángó szerint nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Molde erősebb vagy gyengébb ellenfél lesz-e a Ferencváros számára, mint volt a Dinamo Zagreb vagy a Celtic.

9 fok és eső vár a Fradira

A norvég meteorológiai intézet előrejelzése szerint szerdán este Moldéban esőre és plusz 9 fokos maximumra lehet számítani. Az időjárás tehát nagyjából hasonló lesz, mint amilyen a Celtic-Ferencváros összecsapáson volt Glasgowban.

„Ami az elmúlt tíz évben Magyarországon a Fradi és a Videoton volt, az Norvégiában a Molde és a Rosenborg. Ez a két meccs egy komoly erőmérő lesz arról, hogy jelen pillanatban hol áll a két bajnokság egymáshoz viszonyítva. A Fradi nem volt kiemelt a BL-sorsolás előző körében, ez volt az egyetlen oka annak, hogy a norvégok örültek a párosításnak."

Ole Gunnar Solskjaerral lett először bajnok a Molde. Solskjaer ma már a Manchester United menedzsere. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Gángó személyes élményeiről is mesélt, tavaly a tavaszi szezonban otthon 2-1-re nyertek a Molde ellen, úgy, hogy majdnem egy egész félidőt emberhátrányban játszottak.

A Molde szurkolói Forrás: DPPI via AFP/Richard Lee

„Mondanom sem kell, óriási mezőnyfölényben voltak, a kapusunk 10-esre védett. Ősszel idegenben extrém körülmények között játszottunk, viharos szélben, szakadó esőben. Ömlött az eső egész nap, nem lepődtem volna meg, ha le sem játszottuk volna a meccset, állt a víz a pályán, több komikus jelenet is volt, sajnos azt a meccset 3-0-ra elveszítettük" – mondta a magyar kapusedző.

A Molde a BL-ben

A Molde eddig egy alkalommal szerepelhetett a Bajnokok Ligája főtábláján. 1999-ben a selejtező első körében a CSZKA Moszkva ellen idegenben kaptak ki 2-0-ra, de otthon 4-0-ra nyertek az oroszok ellen. A második selejtezőkörben a spanyol Mallorcát ejtették ki. A hazai 0-0 után idegenben az 1-1-es eredmény pont elég volt.


A csoportkörben a Real Madrid, a Porto és az Olympiakosz mögött negyedik lett a csapat, hazai pályán 3-2-re nyertek a görögök ellen, így három ponttal zárták a csoportkört.

A Molde-Ferencváros meccset szerdán 21.00 órától játsszák, a visszavágót következő kedden rendezik majd, szintén 21.00 órától.