Vágólapra másolva!
Több ezer debreceni drukker jelenlétében, óriási ünneplés közepette mutatták be a Nagyerdei Stadionban a DVSC-be 12 és fél év szünet után visszatérő, 108-szoros válogatott labdarúgót, Dzsudzsák Balázst, aki mostantól hivatalosan is a DVSC játékosa. Dzsudzsák legutóbb 2007 tavaszán futballozott magyar bajnoki mérkőzésen. Ha edzője, Kondás Elemér úgy dönt, akkor szeptember 28-án, hétfőn a Pécs elleni NB II-es bajnokin debütálhat. Helyszíni riport.

Kedden alig múlt el délután háromnegyed négy, amikor tényleg hivatalossá vált, amiről korábban már szerte az országban beszéltek:

a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs hivatalosan is a DVSC játékosa lett.

Ebben persze nem sok újdonság volt, hiszen aki kicsit is járatos a magyar futball világában, sejthette ezt pár napja. A DVSC kedd délutánra nyilvános edzést hirdetett – erre érkeztünk mi is a hajdúsági városba.

„Nagy kockázatot vállal Dzsudzsák ezzel a szerződéssel" – ezzel a felütéssel indult a beszélgetés egy órával az edzés kezdete előtt a Nagyerdei Stadion melletti büfében. Nevezzük inkább kocsmának a helyet, különben is, ha van biztos pont, ahol információkhoz juthat az ember, akkor tényleg az ivóba kell mennie. Az előbbi mondatot két idősebb Loki-drukker közül az egyik fogalmazta meg, a másik azonnal helyeselt:

Aztán azzal folytattuk a beszélgetést, hogy mégiscsak nagy dolog a magyar válogatottsági rekordot tartó középpályás visszatérése Debrecenbe. Mindenki azt találgatta, vajon hány néző jön ki az edzésre. Voltak, akik ezret tippeltek, de néhányan azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy több ezren üljenek fel a Nagyerdei Stadion lelátójára. Az érdeklődést mi sem jelezte jobban, hogy Budapestről egyre-másra érkeztek az újságírók, a tévé – és rádióriporterek.

jegyezte meg egy idősebb, sokat látott kolléga. Annyian azért nem voltunk, de az érdeklődés a percek múlásával egyre magasabbra hágott.

A kiemelt figyelem nem volt véletlen: elvégre Dzsudzsák Balázs még mindig képes egy-egy mondatával, igazolásával, megmozdulásával tömegekre hatni.

Nem sokkal az edzés kezdete előtt már az volt a kérdés, hogy Kondás Elemér, a Loki vezetőedzője vajon berakja-e a játékost hétfőn este a Pécs elleni bajnokin? Akkor játssza ugyanis a következő mérkőzését az NB II-ben a Lokit.

A kocsmát hamarosan kénytelenek voltunk otthagyni, mert a pálya szélén zajlottak az események. Az összes operatőr összes kamerája a játékos kijáró felé fordult, amikor egy hang bődült el a várakozás izgalmas csendjében.

Beindult a locsoló az újsgírók legnagyobb örömére Fotó: Csudai Sándor - Origo

A biztonsági őr előrejelzése nem hatott meg senkit, főleg nem a házigazdákat, akik tényleg beindították az öntöző-berendezést. Ennek már fele sem volt tréfa. Közben jelezték, hogy a percre pontosan megtervezett menetrend szerint Dzsudzsáknak 16.45-kor kell megjelennie a stadionban. Ekkor a futballista rövid beszédet intéz a néphez, majd megkezdi a DVSC 60 perces edzését. Innentől kezdve minden a forgatókönyv szerint alakult.

Háromnegyed ötkor megjelent a 108-szoros magyar válogatott futballista, aki a következőket mondta a stadionban ülő többezer nézőnek.

"Köszöntök mindenkit így tizenkét év után. Már ettől a fogadtatástól is hidegrázós lettem. Köszönöm mindenkinek, hogy ez a pillanat eljöhetett. Nyírlugoson, 33 évvel ezelőtt mertünk egyet álmodni a szüleimmel. Tizenkét év külföldi élet után, egy sikeres Eb-szereplés és 108 válogatott meccs, valamint debreceni és holland bajnoki címekkel a hátam mögött az életem így lesz teljes.

Dzsudzsák Balázs Debrecenben köszönti a szurkolókat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megígérhetem, hogy ahogy eddig is, most is kiteszem a szívemet a pályán. Szeretném mindenkinek megmutatni, hogy a Debrecen nem az NB II-be való, és azért jöttem ide, hogy segítsek a klubnak és a Debrecent visszajutassam az első osztálya. Tizenkét évvel ezelőtt úgy mentem el, hogy Magyar Kupát és a Szuperkupát is volt alkalmam a magasba emelni. Ezt leghamarabb remélem, fél év múlva is megtehetem, és visszaállíthatom a Debrecent az NB I dominanciájába" – mondta a 108-szoros válogatott szélső a Nagyerdei Stadionban.

Természetesen a lelátóról óriási taps köszöntötte Dzsudzsákot, aki nehezen tudta leplezni a meghatottságát.

Rengereg néző gyűlt össze Dzsudzsák Balázs köszöntésére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek után Kondás Elemér vezetésével kezdődött meg a DVSC edzése. A lelátóról úgy tűnt, hogy Dzsudzsák Balázs hamar felvette a ritmust, a gyakorlatokat együtt végezte el a többiekkel. A nézők közben folyamatosan azt találgatták, hogy mikor lép majd pályára először a DVSC klubikonja.

Dzsudzsák Balázs edzés közben Debrecenben Forrás: Csudai Sándor

Az edzés végén az Origo sport Kondás Elemértől, a DVSC vezető edzőjétől azt kérdezte, mikor láthatja a közönség először a Loki színeiben Dzsudzsákot?

Egy biztos, Balázs leigazolása nagy szakmai segítség lesz a számunkra. Nem véletlenül választottuk őt és az sem véletlen, hogy ragaszkodik hozzánk. Abban is bízom, hogy az érkezése sokat jelent majd a csapatnak, meg a város lakóinak, a klub szurkolóinak is."

Óriási médiaérdeklődés övezte Dzsudzsák Balázs visszatérését Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek után Dzsudzsák Balázs lépett a mikrofonhoz. Az Origo Sport azt kérdezte tőle, hogy a debreceni igazolása jelentheti-e azt, hogy október 8-án Szófiában ott lehet a magyar válogatottban a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn.

Szintén az Origo Sport kérdezte, hogy már a Pécs elleni, szeptember 28-i NB II-es bajnoki mérkőzésen is pályára léphet?

Nekem a DVSC érzelmi döntés volt és nem is nagyon volt más a fejemben. Eldöntöttem: ha Magyarországon folytatom a pályafutásom, akkor azt Debrecenben fogom megtenni.

Dzsudzsák számára a debreceni igazolás érzelmi kérdés volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bárki bármit mond, állít mást, én tudom, hogy miért jöttem ide és tudom, hogy miért most hoztam meg ezt a döntést. Szeptember 15-ig adtam időt magamnak, voltak külföldi ajánlataim is, többek között Lengyelországból is.

Elhangzott az a kérdés is, hogy a nyáron történtek után mennyire érzi magát csalódottnak, milyen érzések dúlnak benne? „Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy beszéljek-e erről, beleálljak-e mindebbe. Most egészen biztosan nem fogok hosszan beszélni,

A hangnem olykor egészen ijesztő volt, de megtanultam mindezt kezelni, még akkor is, ha olykor ez fájt nekem. Egyszer, ha majd vége lesz a pályafutásomnak, szívesen beszélek erről, most azonban nem akarok többet mondani."

Dzsudzsák Balázs válaszol az újságírók kérdéseire Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dzsudzsák a válogatottal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon büszke volt a Törökország elleni győztes csapatra. Nagyon sok érzelem dúlt benne, amikor látta a nemzeti csapatot. Most azonban kizárólag a DVSC-re akar fókuszálni.

Úgy véli, a debreceni igazolását nem kell megmagyaráznia senkinek. 34 éves lesz decemberben, még jó néhány évig szeretne játszani.

A középpályásnak az interjú után még arra is maradt energiája, hogy a leglelkesebb debreceni szurkolókkal közös szelfit készítsen.

Dzsiudzsák Balázs közös szelfit készít a leglelkesebb Loki-drukkerekkel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tényleg volt olyan Loki-drukker, aki megkönnyezte a visszatérést, a hírek szerint a hétfői Pécs elleni bajnokin legalább 8-10 ezer néző lehet ott a Nagyerdei Stadionban. Majd Dzsudzsák mindenkinek megköszönte a részvételt és ennyit mondott:

A hétfői Debrecen-Pécs mérkőzésről az Origo Sport a helyszínről tudósít majd.