Vágólapra másolva!
Novothny Soma a 2019/2020-as bajnoki szezont Újpesten fejezte be, de az új idényt már Bochumban, a Bundesliga 2-ben kezdte el. A 26 éves csatárnak több ajánlata is volt, azonban a szakmai fejlődés lehetősége és a saját céljai miatt Németország mellett döntött. Új csapata a szerződtetése előtt nemcsak a focitudását, hanem a magánéletét is ellenőrizte. A némettel egyelőre hadilábon áll a korábbi korosztályos válogatott futballista, de az edzések mellett már a nyelvtanulást is felvette a napirendjébe. Interjú Novothny Somával.

Az utolsó újpesti bajnoki mérkőzése még júniusban ért véget. Mit csinált utána?
Nagyjából 2-3 nap kellett, amíg összepakoltam Budapesten a dolgaim, majd úgy döntöttünk Rellával (Novothny menyasszonya, Rubint Rella – a szerk.), hogy elutazunk a szüleim balatoni nyaralójába egy kicsit pihenni.

Két hetet adtam magamnak a teljes feltöltődésre, közben rokonokat látogattunk, aztán Veszprémben (ott kezdett el Novothny focizni – a szerk.) edzettem.

Köszönhetően a legjobb barátomnak, aki ott a második számú csapat edzője, együtt dolgozhattam az együttessel, labdás tréningeken vehettem részt.

Az új kihívást, a karrierem folytatását korábbra terveztem, így a végén már azért stresszesebben teltek a napjaim, aztán szerencsére jött a bochumi ajánlat.

Már júniusban voltak megkeresései, vagy akkor még csendesebb időszak volt?
Olvasni is lehetett korábban, ami igaz is volt, hogy Zalaegerszegről megkerestek és a Mezőkövesd is hívott telefonon. Külföldről az NB I vége után még nem volt semmi mozgás, de akkor még kint a legtöbb helyen ment a bajnokság. Ezt is megbeszéltük a menedzseremmel, Vörösbaranyi Józseffel, hogy az elején csend lesz, élvezzem a pihenést, majd július közepén kezdődnek a dolgok.

Így is lett, tényleg annak a hónapnak a közepén, végén indultak el a megkeresések.

Novothny Soma (jobb oldalon) Újpesten fejezte be a 2019/2020-as szezont. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A török másodosztályból a Tuzlaspor részéről volt egy komoly ajánlat, de úgy éreztem, hogy több van bennem, és egy olyan helyre mehetek majd, ami karrier szempontjából jobb lehet nekem.

A menyasszonyom, a család és a menedzserem próbáltak megnyugtatni. Megfordult a fejemben, hogy megyek Törökországba vagy Zalaegerszegre, mert elfogyott a türelmem.

Aztán jött a Bochum hívása augusztus végén, hogy több csatár közül kiválasztottak engem és egy másik focistát, majd pár nap múlva már azzal hívtak, hogy engem szeretnének leigazolni. Nem is sokat gondolkodtam az ajánlatukon, egyből mondtam, hogy részemről rendben a dolog.

A klub múltja miatt úgy voltam vele, hogy 26 évesen bele szeretnék ebbe vágni.

Milyen jövőképet vázoltak önnek?
A sportigazgatóval beszéltem, aki őszintén elmondta, hogy a Silvère Ganvoula nevű csatáruk most az első számú támadó, aki a tavalyi kiírásban 13 gólt szerzett a bajnokságban és egyébként több együttes is érdeklődik iránta.

Emellett elmondta azt is, hogy a kiválasztásom előtt rengeteg videót megnéztek rólam.

Sőt, így utólag azt is megosztotta velem, hogy még a közösségi oldalamat, és a menyasszonyomét is megnézték, mert nemcsak a focitudásomra voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy a személyiségem is illik-e a csapatba.

Azzal is tisztában voltak, hogy két hónapig nem volt csapatom, így nem vagyok 100%-os formában. Ugyanakkor, ha ki tudom harcolni a helyem a csapatban, akkor én is bizonyíthatok majd a pályán.

Novothny Soma (bal oldalon) az Újpesttel Magyar Kupát nyert 2018-ban. Fotó: Polyák Attila - Origo

Mik a Bochum céljai a bajnokságban?
Itt a másodosztályban a klubok nagy része már volt a Bundesligában korábban, így mindenki úgy vág neki az évnek, hogy jó lenne feljutni. Nyilván vannak olyan egyesületek, amelyeknek nagyobb a költségvetése, ebbe a körbe a Bochum nem tartozik bele, de az a cél, hogy mi is minél közelebb legyünk a feljutáshoz.

Milyen volt az első napja a csapatnál?
Először elmentem az orvosira, majd aláírtam a szerződésem a sportigazgatóval és a menedzsereimmel. Ezt követően körbevezettek a stadionban, volt fotózás is, de a csapattal csak a két negatív koronavírus-tesztem után találkozhattam.

Kicsit féltem az első találkozástól, mert régebben, pár éve, a nápolyi időszakom alatt voltam kint Bielefeldben, és akkor nem nagyon beszélt velem senki a csapatból.

Ezért izgultam, hogy itt mi lesz, de aztán Cristian Gamboa, a Costa Rica-i hátvéd már az első percben odajött hozzám, hogy tudja, milyen rosszak lehetnek az első napok, ezért nagyon sokat segített.

Utána egy olasz belső védővel is szóba elegyedtem, mert vele a nyelv nem volt akadály, aztán szépen lassan mindenki mással is beszéltem angolul, de szeretnék németül is megtanulni, mert az lenne az igazi.

Már most belevág a nyelvtanulásba?
Az első és legfontosabb az volt, hogy Rellával és a kiskutyánkkal találjunk lakást, ami szeptember harmadik hétvégéjén sikerült is, így eljöhettünk a hotelból. Ezek után már elkezdődhet a nyelvtanulás is, közösen a menyasszonyommal.

Novothny Soma (jobb oldalon) az NB I-ben a DVTK-ban is szerepelt. Forrás: Dvtk.eu

Milyenek az edzések, miben mások, mint az NB I-ben vagy a dél-koreai másodosztályban voltak?
Annyi futás a világon nincs, mint Dél-Koreában volt (nevet – a szerk.). Az összehasonlításokat nem szeretem, de az látszódik, hogy

gyors gondolkodásúak a játékosok, nagy az iram, és a bajnokság elég fizikális, sok ütközéssel, futással.

Mik a céljai Németországban?
A következő 3-4 hónap az alkalmazkodásról szól majd, hogy felvegyem a ritmust. Szeretnék mindenképpen odakerülni a padra, de be is állnék. Azért azt látom, ez már az a szint, ahol a keretbe kerülésért is élet-halál harc folyik.

Beszéltem Simon Krisztiánnal (csapattársak voltak az Újpestben Simonnal, aki az 1860 München játékosa volt korábban – a szerk.), aki azt mondta, hogy itt,

ha gólt rúgsz, maximum akkor van biztos helyed a csapatban a következő fordulóban. A németeknél az edzésmunkát, a hozzáállást és nagyon sok minden mást is néznek.

Fix kerettag szeretnék lenni, és ahogy egyre jobb formába kerülök fizikálisan is, meg felveszem a ritmust, akkor jó lenne, ha hozzám tudna nyúlni az edző a meccseken. Aztán, ha egyre több lehetőséget kapok, meg akarom mutatni, hogy lehet helyem a kezdőben is. Ez persze egy hosszabb folyamat lesz, de úgy érzem, van bennem annyi, hogy ki tudjam harcolni a több játékpercet az együttesben.

Ön szerint egy jó kinti teljesítménnyel a válogatott közelébe kerülhet?
A célom egyértelműen az, hogy kapjak meghívót a nemzeti tizenegybe.

Szerintem minden focizni kezdő gyerek álma az, hogy egyszer majd felhúzhassa a felnőtt válogatott mezét.

Ez sem egyről a kettőre fog működni, mint az sem, hogy itt kezdő legyek. Lépésről lépésre haladva arra koncentrálok, hogy 100%-os formában legyek, el kezdjek játszani és utána lehet gondolkozni a válogatottba kerülésen is.