Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerda este a Molde otthonában lépett pályára a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának első mérkőzésén. Az FTC 25 éve járt először és eddig utoljára a legrangosabb európai kupa főtábláján, és most a Molde elleni párharc választja el az újabb bravúrtól. A zárt kapus, műfüves találkozón hamar megszerezte a vezetést a Fradi, a második félidő elején aztán kétgólos előnyben is futballozott, de a Molde visszajött a meccsbe és végül 3-3-mal ért véget a 90 perc. Ez összességében nagyon jó eredmény, az idegenben lőtt gólokkal ugyanis a Fradinál az előny. A szeptember 29-én esedékes visszavágón így már egy 0-0-ás, 1-1-es vagy 2-2-es döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy a 31-szeres magyar bajnok ismét a legjobb klubcsapatokkal szerepeljen a Bajnokok Ligájában.

A Ferencváros az alábbi kezdővel állt fel az összecsapáson: Dibusz – Botka, Blazic, Frimpong, Civic – Laïdouni, Haratyin, Somália – Tokmac, Boli, Uzuni.

Szergej Rebrov vezetőedző három helyen változott a Dinamo Zagreb elleni győztes csapathoz képest.

A nem teljesen egészséges Lovrencsics Gergő helyén Botka Endre kezdett, a horvátok ellen megsérült Adnan Kovacevic helyére Abraham Frimpong került be a védelem közepébe, míg Sigér Dávid helyén a nyáron igazolt Aïssa Laïdouni játszott a középpályán.

A Molde az alábbi tizenegy futballistával kezdte a műfüves találkozót a tengerparti stadionban: Linde, Wingo, Gregersen, Ellingsen, Haugen, Aursnes, Hussain, E. Hestad, Wolff Eikrem, Knudtzon és James.

Mindössze hat percet kellett várni az első komolyabb lehetőségre, amelyből a Ferencváros gólt is szerzett. Tokmac kiválóan ugratta ki Botkát, aki remekül ment el a jobb oldalon, és

beadására a kapu előtt Boli érkezett tökéletes ütemben. A 26 éves játékos pedig nem hibázott, közelről lőhetett és megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak.

A bekapott gólt követően kicsit magukhoz tértek a házigazdák és az első negyedóra végén egy támadás befejezéseként Leke James révén egy kapu mellé fejelt labdával jelezték, hogy ők is meccsben vannak.

Ezután is próbálkoztak a norvégok, de a Fradi védelme rendkívül stabil volt. A védekezés mellett támadásépítésekre is futotta a 31-szeres magyar bajnok erejéből, de igazán veszélyesebb lehetőséget a félidő végéig már nem tudott kialakítani, így a szünetre 1-0-s FTC vezetéssel mentek el a felek pihenni.

Az első 45 perc statisztikáit nézve elmondható volt, hogy a Ferencváros magabiztosan irányította a találkozót, 56%-ban volt a magyar együttesnél a labda.

A Molde ötször próbálkozott kapura lövéssel, de egyszer sem kellett Dibusznak védést bemutatnia, mert a hazaiak nem találták el a kapuját.

Az első félidőben rendkívül magabiztosan játszott a Fradi. Forrás: MTI/EPA/NTB/Svein Ove Ekornesvag

A második játékrész első perceit megnyomták a norvégok, egyik akciót építették fel a másik után a magyar kapu közelében, ugyanakkor komoly veszélyt nem okoztak Dibusznak. A Fradi aztán hasonlóan az első félidőhöz, hét perc után megszerezte az újabb gólt a mérkőzésen.

Újfent Botka adta be jobb oldalról a labdát, amely megtalálta Uzunit.

A 25 éves játékos pedig jó 10-11 méterről fejelt a kapuba, 2-0-ra módosítva az eredményt.

Nem sokáig örülhetett a Ferencváros a kétgólos vezetésnek, mert

három perccel később egy Molde szöglet után James emelkedett a legmagasabbra és ezúttal nem hibázott, 2-1-re szépítve az állást.

Sajnos kicsit megzavarta a Fradit a bekapott gól, amelyet kihasználtak a hazaiak, és

egy jól felépített támadás végén a csapatkapitány, Wolff Eikrem lőtt Dibusz kapujába a 65. percben.

A Molde nem állt meg, a 72. percben ismét James ugrott fel jó ütemben egy norvég támadás végén, és fejelt kapura, Dibusz azonban magabiztosan fogta a kapura tartó labdát.

Alig két perccel később óriási lehetőség adódott a Molde előtt, Blazic eladott labdája után James lőtt kapura a tizenhatoson belül, a lövésbe bevetődő Haratyin pedig vállal blokkolt.

A norvégok tizenegyest reklamáltak, a bíró igénybe vette a videóbíró segítségét, majd ő is kiment az oldalvonalra, hogy megnézze mi történt.

Miután alaposan megvizsgálta a történteket, a szögletzászlóra mutatott, így sarokrúgással folytatódott a mérkőzés. A közvetítésben látszott, hogy

a bíró a videózás után megrázta a fejét, jelezve, hogy nem érti, mit kellett ezen nézni, szó sem lehetett 11-esről.

A következő fontos esemény a 83. percben történt, egy Molde szabadrúgást követően, melynek végén

Ellingsen fejelt Dibusz kapujába, 3-2-re fordítva a mérkőzés állását.

Itt még mindig nem volt vége a találkozónak, alig három perccel később ismét a videóbíró került a főszerepbe, mert a hazaiak közül egy lövés blokkolásánál Brynhildsen kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül.

A spanyol bíró határozottan fújta be 11-est és a videóbíró is megerősítette a döntést. A büntető mögé Haratyin állt és magabiztosan lőtt a kapuba, 3-3-ra alakítva az eredményt.

A meccs végén a játékvezető hat perc hosszabbítást rendelt el, de újabb gól már nem született, így 3-3-mal ért véget az első felvonás a Ferencváros és a Molde között, Norvégiában.

Ez összességében nagyszerű eredmény: az idegenben lőtt gólok miatt szinte biztos, hogy döntetlennel is a Fradi jut tovább.

A párharc második mérkőzése szeptember 29-én, kedden, 21 órakor lesz a Groupama Arénában.