Társoldalunk:

Egy meccsnél sokkal többet jelent a budapesti Szuperkupa-döntő

2020.09.24. 14:25

Csütörtökön 21 órától a Bajnokok Ligája-címvédő német Bayern München és az Európa-liga-győztes spanyol Sevilla csap össze a Puskás Arénában az Európai Szuperkupáért. Mindkét sztárcsapat a legjobbjaival lép majd pályára ezen a rangos összecsapáson. A koronavírus-járvány második hullámában egy másik, különösen fontos tényező is előtérbe kerül: az UEFA azt vizsgálja, hogy milyen feltételekkel lehet visszaengedni a nézőket a lelátókra a nemzetközi találkozókon. Amennyiben a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor már az őszi BL- és El-mérkőzéseken is lehetnek nézők a stadionokban.

Magyarország még soha nem rendezett ilyen rangos, egy meccsen eldőlő nemzetközi kupamérkőzést. Az európai klubfutball két csúcssorozatának győztese mérkőzik meg egymással a Puskás Arénában, a találkozó győztese pedig hazaviheti az UEFA Európai Szuperkupáját. A Bayern München ezt 2013 után másodszor tehetné meg, míg a Sevilla négy elbukott döntő (ezek közül 2014 és 2016 között sorozatban háromszor vesztettek) után első ízben ünnepelhetne.

Az UEFA 1973 óta ereszti össze a BL (BEK) és az EL (UEFA-kupa), illetve korábban a KEK aktuális győztesét. 1997-ig két alkalom (1984 és 1986) kivételével mindig kétmeccsesek voltak párharcok, majd a meccsszámok növekedése és a BL rangjának látványos emelkedése egy mérkőzésre redukálta a nemzetközi kupaszezont hivatalosan megnyitó mérkőzést. A meccseknek 1998-tól 2012-ig a monacói II. Lajos Stadion adott otthont, a 16 ezres létesítmény azonban egy idő után már nem volt kellően impozáns. Ahogy Monaco sem volt igazán csábító célpont az adott évben egymásnak feszülő két csapat szurkolói számára. 

A mérkőzés rangjának megfelelő, impozáns stadion a Puskás ArénaForrás: MTI/Illyés Tibor

Így aztán az utóbbi hét kiírást hét városban rendezték meg Prágától Isztambulig, hogy 2020-ban a tavaly ősszel átadott Puskás Arénában találkozzon a Bayern München és a Sevilla. Az eredeti helyszín a portói Estadio de Dragao lett volna, a portugálok azonban a koronavírus-járvány miatt inkább visszaléptek, így került képbe Budapest, amelyik vállalta a rendezést.

Biztonságos? Biztonságos!

Európa túlnyomó részén március elején leállt az élet a labdarúgásban, a bajnokságokat vagy befagyasztották, vagy lezártnak nyilvánították (pl. Franciaországban, Belgiumban). Ahol május végén, június elején mégis folytatták a sorozatokat, túlnyomórészt ott is zárt kapuk mögött, azaz üres lelátók előtt mentek a meccsek. A topligák kivétel nélkül így jártak el, és az UEFA – nagyon komoly anyagi veszteséget elkönyvelve – így volt kénytelen befejezni a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát. Kupagyőzelem ide vagy oda, sem a Bayern, sem a Sevilla számára nem lehetett különösebben lélekemelő, hogy saját szurkolói helyett az üres lelátóknak, de legjobb esetben is a tévé képernyők elé képzelt drukkereknek emelték a magasba a trófeát Portugáliában, illetve Németországban.

Üres lelátók előtt a legnagyobb győzelem sem tud igazán szép lenniForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Michael Regan / Uefa / Handout

Ezen szeretne változtatni az UEFA, és a budapesti mérkőzés során azt vizsgálják, hogy mennyi szurkoló, milyen körülmények között, milyen biztonsági intézkedések sora mellett térhet vissza a lelátókra a nemzetközi mérkőzéseken (a nemzeti bajnokságokban és kupasorozatokban az adott ország szövetsége és kormánya közösen dönthet a stadionok megnyitásának szabályairól). 

Bízunk benne, hogy a budapesti Szuperkupa-döntő lesz az első lépés ahhoz, hogy a nemzetközi mérkőzéseket ismét szurkolók előtt rendezhessük meg. Szorosan együttműködve dolgozunk a magyar szövetséggel és a magyar kormánnyal azon, hogy biztosíthassuk a résztvevők és a szurkolók egészségének megóvásához szükséges intézkedéseket

– fogalmazott az európai szövetség közleményében Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke augusztus végén, hangsúlyozva, amíg le nem vonják a tanulságokat, addig továbbra is zárt kapus lesz valamennyi nemzetközi mérkőzés. 

"Sokat tapasztalhatunk a találkozóból, hogy mit kell tennünk a következő szezonban. De azt mindig szem előtt kell tartanunk, amit a helyi kormányok előírnak, a rendelkezéseket szigorúan be kell tartani" – hangsúlyozta szeptember elején az európai futballklubokat tömörítő szövetség (ECA) online értekezletén.

Az UEFA akkori közlése szerint a 67 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Aréna kapacitását csak mintegy 30 százalékosan használják ki, azaz mintegy 20 ezer belépőt értékesítettek. A két résztvevő klub szurkolói 3000-3000 jegyet kaptak, amiből a kiújuló járványhelyzet, valamint a megemelkedett úti- és szállásköltségek miatt a spanyolok később 2500-at visszaküldtek az UEFA-nak, míg a bajorokat várhatóan 2100 drukker kíséri el. Ugyanakkor a visszaküldött jegyek nem mentek kárba. Az MLSZ a hét elején azt mondta az Origónak, hogy a fel nem használt jegyeket az UEFA azonnal értékesítette.

A Puskás Aréna várja a Bayern és a Sevilla játékosaitForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A nézőknek maszkot kell viselniük, fertőtleníteniük kell a kezüket, tartaniuk kell egymástól a megfelelő távolságot, és mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét. Magyarországra érkezésekor minden jegytulajdonost kötelező orvosi vizsgálatnak vetnek alá. Ezen kívül egy angol vagy magyar nyelvű, 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztre is szükségük lesz azoknak, akik a helyszínen nézik végig a mérkőzést.

Az ország legbiztonságosabb pontja

Az MLSZ-nek nincs kétsége afelől, hogy a Puskás Arénánál biztonságosabb hely nem lesz csütörtökön este hazánkban. 

A szervezés rendkívül alapos előkészítő munkát igényelt, figyelni kellett többek között az utaztatásra, a határon és a stadionba történő beléptetésre, ott a biztonsági előírások és egészségügyi követelmények betartatására – fogalmazott a szervezés részleteit illetően Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Az UEFA szakembereivel egyeztetve a mentőszolgálat, a rendőrség, valamint a biztonságért, közlekedésért felelős szervek is részt vettek az előkészítő megbeszéléseken.

A helyszín önmagában garantálja, hogy ez egy kiváló rendezvény lehet, hiszen a Puskás Aréna lesz a jövő évi Európa-bajnokság egyik helyszíne, itt lesz 2023-ban majd az Európa-liga döntő, és a magyar válogatott is itt játssza a mérkőzéseit"  – mondta a szóvivő, leszögezve: a létesítmény megfelel az UEFA szigorú előírásainak és a szurkolók igényeinek is. A legfontosabbnak a szigorú járványügyi előírások betartását nevezte Sipos Jenő.

Az ilyen képekre egy ideig még biztosan várnunk kellForrás: Koncz Márton - Origo

"A Bayern München-Sevilla összecsapás szabadtéren rendezett labdarúgó-mérkőzés. Mint ilyen, megrendezése nézők előtt kevésbé kockázatos, mint bármilyen zárt térben megtartott esemény. Sőt, a szigorú és alapos egészségügyi előírások eredményeként a zsúfolt utcai jelenlétnél is lényegesen nagyobb biztonságban lesznek azok, akik a Puskás Arénában tekintik meg a találkozótírta szerdai közleményében az MLSZ, felhívva a figyelmet, hogy a nézők előtt megrendezett hazai bajnoki mérkőzések több hónapra visszamenő tapasztalata nem mutatja, hogy különösen kockázatos lenne kilátogatni a szabadtéri sportrendezvényekre.

"A külföldről ideérkezők olyan szigorú egészségügyi szűrés után léphetnek a Puskás Arénába, hogy a velük való esetleges találkozás nem jelent további pluszkockázatot. A két csapat szurkolótáborának tagjai egyébként elkülönítve tekinthetik meg a mérkőzést, nem találkoznak a magyar szurkolókkal" – olvasható még az MLSZ honlapján. Ugyanakkor kiemelik azt is, hogy számítanak valamennyi, a stadionba kilátogató szurkoló együttműködésére a szabályok betartásának terén.

Bizakodó, de nem elbizakodott riválisok 

Beszéljünk arról is, hogy mi várható a pályán. A találkozóra mindkét csapat a legjobb összeállításában érkezik, a bajorok a Liverpoolba igazoló Thiago Alcántara és a sérült Kingsley Coman kivételével a BL-döntőben látott kezdőjüket is pályára küldhetik. Habár az európai aranylabdás támadó, Robert Lewandowski kisebb sérüléssel bajlódik, nem zárható ki a pályára lépése. 

Robert Lewandowski (b) játékára nem biztos, hogy számíthat Hansi Flick vezetőedző, miközben Thomas Müller (j) minden bizonnyal a pályán leszForrás: MTI/Illyés Tibor

"Azért jöttünk ide, hogy futballozzunk. A csapat a mérkőzésre fókuszál, célunk a trófea megnyerése, ám ez nem lesz egyszerű, a Sevilla kitűnő csapat, remek edzővel – mondta a találkozót megelőző sajtótájékoztatón Hansi Flick, a bajorok vezetőedzője.  Koncentrálnunk kell, 98-99 százalék nem elég egy olyan csapat ellen, mint a Sevilla, 100 százalékot kell nyújtanunk.

Kollégája, a spanyol válogatott és a Real Madrid élén is megfordult Julen Lopetegui egyetért a német szakemberrel abban, hogy csak a legjobbját nyújtó csapat győzhet csütörtök este. 

Rendkívüli, hogy itt lehetünk és megküzdhetünk egy ilyen trófeáért egy hatalmas ellenféllel.Ezen a mérkőzésen a legjobbunkat kell pályára tennünk ahhoz, hogy versenyben lehessünk a Bayernnel"  – mondta, és aligha jár messze a valóságtól.

Ha a szokásos egységet tudja felmutatni a Sevilla, akkor lehet esélye a Bayern ellenForrás: AFP/Laszlo Szirtesi

A Sevilla jó formában fejezte ugyan be a szezont (február 9. óta nem kapott ki tétmérkőzésen), a Bayern viszont egyenesen félelmetes volt tavasszal-nyáron: a bajorok tétmeccsen legutóbb tavaly decemberben, a Mönchengladbach otthonában maradtak alul, azóta 27 meccsből 26-ot megnyertek egy döntetlen mellett. Ki nem emlékezne a Barcelona 8-2-es megsemmisítésére, de az új szezont is egy nyolcassal (8-0) nyitották, aminek a Schalke látta a kárát.

Akinek van jegye, az a szigorúbb beléptetés és a biztonsági intézkedések miatt induljon elő időben, jóval a kezdést megelőzően. Ajánljuk az autó helyett a BKK igénybevételét, a közlekedési vállalat sűrített járatokkal segíti a szurkolók mozgását.

A 21 órakor kezdődő Bayern München - Sevilla UEFA Szuper Kupa döntőt az Origo élőben közvetíti.