Vágólapra másolva!
AZ UEFA Végrehajtó Bizottság Budapesten tanácskozott a csütörtök esti európai Szuperkupa előtt. A Kempinskiben tartott megbeszélés után rövid sajtótájékoztatót tartott az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin.

A sportvezető több versenysorozatot érintő döntés mellett elmondta, az egész szezonban használhatják a klubok a karantén után bevezetett ötcserés szisztémát többek között a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Nemzetek Ligájában is, valamint a magyar válogatottat érintő Európa-bajnoki pótselejtezőkön is.

Ceferin elmondta, a Nemzetek Ligája következő döntőjét jövő október 6. és 10-e között rendezik majd, és azt is, hogy a közeljövőben minden tanácskozást Svájcban tartanak majd.

Ami a válogatott meccseket érinti, jövőre márciusban lehetnek meccsek, májusban és júniusban az Eb-re készülve lesznek még válogatott találkozók, majd augusztustól minden hónapban lesznek meccsek, a vb-pótselejtezőket 2022 márciusában rendezik előreláthatóan.

Ceferin természetesen kitért a csütörtök esti mérkőzésre is, amit a Bayern München és a Sevilla vív majd az európai Szuperkupáért.

Ceferin elmondta, a Puskás Aréna kapacitásának 30 százalékát sem éri majd el a nézőszám, ezért a stadionban semmilyen egészségügyi kockázatnak nem lesznek kitéve a szurkolók.

A szervezet elnöke szerint sokan politikai ügyet akarnak kerekíteni a csütörtök esti meccsből, de ő ebbe nem szeretne belemenni.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke Forrás: AFP/Harold Cunningham

„A legkönnyebb az lett volna, ha nem csináltunk volna semmit, akkor nem követhettünk volna el semmilyen hibát. Mindenki tisztában van azzal, hogy az egészség a legfontosabb. Reményt szeretnénk adni az embereknek, ezért megtettük azt, amit úgy gondoltunk, hogy meg kell tennünk" – mondta Ceferin, aki hozzátette, sok országban a mainál sokkal nagyobb arányban engedik be a szurkolókat a stadionokba.

„Nem a pénz és a bevétel miatt lehetnek ma este szurkolók a Puskás Arénában.

Ennek a meccsnek a megszervezése sokkal nagyobb költséggel járt, mint amit a jegyeladások fedeznének. Nagyon sok ember munkája kellett ahhoz, hogy szurkolók lehessenek a stadionban."
Az UEFA elnöke hozzátette, nem tesztként tekintenek a csütörtöki meccsre, hanem „pilot projectként", amit majd ki kell értékelniük, de hozzátette, akármilyen döntést hoz az UEFA, a végső döntés mindig a helyi kormányoké, ezekben a döntésekben pedig nincs oka kételkednie a sportvezetőnek.