A szerelem hozta Európába, botrányszereplőként érkezett Barcelonába, legnagyobb sztárként zavarták el

Horizontal
Atletico Madrid's Uruguayan forward Luis Suarez gestures during the Spanish league football match Club Atletico de Madrid against Granada FC at at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on September 27, 2020. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Luis Suárez ment, pedig nem akart. Ha rajta múlt volna, maradt volna Barcelonában, ameddig csak lehet, de nem rajta múlt. Az uruguayi új fejezetet nyitott kalandos életében, de abban biztosak lehetünk, a botrányai ellenére minden korábbi klubjánál szívesen látják újra, és abban is, hogy a góllövéssel nem lesz, ahogy soha nem is volt gondja.

19 évesen, a szerelem után Európában

Luis Suárez mindössze 19 éves volt, amikor Uruguayból megérkezett Európába. A sok dél-amerikai játékossal ellentétben nem egy spanyol vagy portugál csapathoz igazolt, hanem egy teljesen idegen kultúrával rendelkező országba, Hollandiába, ahol a Groningen játékosa lett.

Suárez első meccsén csak pár percet kapott a Feyenoord elleni bajnokin, majd a Crvena zvezda elleni UEFA-kupa-meccsen szintén csak csereként állt be az első fordulóban. Az idegenbeli nyitányon az uruguayi ugyan gólt szerzett, de a csapata 4-2-re kikapott. Suárez a visszavágón már kezdett, kiharcolt egy tizenegyest, amit a csapattársa be is lőtt a második félidő közepén, majd két perccel a gól után a holland edző, Ron Jans lecserélte.

Suárez ekkor mutatta meg először a valódi temperamentumát:

nem fogadta el a kezet, amit az edzője nyújtott felé, elviharzott mellette, miközben spanyolul mondta a magáét. Jans sem fogta vissza magát, az esős meccsen földhöz vágta az esernyőjét, ami két darabra tört.

Luis Suárez a Groningen mezében Forrás:

A Groningennek egy gól kellett volna még a továbbjutáshoz, de maradt az 1-0, a hollandok pedig kiestek. Jans nem volt haragtartó, három nappal később Suárez kezdő volt a Vitesse elleni bajnokin, ahol a 82. percben még 3-1-re vezetett az ellenfél. Az uruguayi kiharcolt egy tizenegyest, majd az utolsó két percben két gólt szerzett (ezek voltak az első góljai a holland bajnokságban), a Groningen pedig 4-3-ra megnyerte a meccset. Suárez és az edző boldogan pacsizott, még egy szép új, zöld esernyő is előkerült, ami mutatta, hogy szent a béke.

Suárez tehát 2006 júliusában igazolt Európába, később azt mondta, ez után a meccs után változott meg mindenkinek a viszonya vele kapcsolatban, ekkor dőlt el, hogy a 800 ezer euró, amit a Nacionalnak fizettek érte, nem kidobott pénz volt. A Groningen delegációja eredetileg egy másik játékos miatt utazott Uruguayba, de Suárez teljesítményére felkapták a fejüket, belőtt egy tizenegyest és volt egy másik szép találata is, végül pedig

egy meccs alapján szerződtették.

Suárez 19 évesen költözött a holland kisvárosba, ahova később követte két évvel fiatalabb barátnője, Sofia Balbi is, aki ma már a felesége. A hölgy azért is érdekes, mert a családjával Barcelona közelébe költözött, mielőtt Luis Európába igazolt volna, aki ezért mindent megtett, hogy ugyanazon a kontinensen lehessen.

Luis Suárez és Sofia Balbi 2019-ben erősítették meg újra házasságukat Uruguayban, a kép ott készült Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Suárez mindössze 15 éves volt, amikor megismerte Sofiát, az első randira csak úgy tudta elhívni, hogy utcaseprés közben összeszedett egy kis aprót. A lány családja befogadta Luist, gyakran náluk evett, második otthonra talált. Aztán amikor Sofia a családjával Európába költözött, eldöntötte, hogy profi focista lesz, hogy a lány közelébe kerüljön. A Nacionalnál 18 évesen bekerült az akkori bajnokcsapatba, majd jött a groningeni lehetőség.

Sofia, amint lehetett, követte Hollandiába, Amszterdamban már első gyermekük is megszületett (már háromnál tartanak), idővel pedig ugye a barcelonai szerződés is összejött, de erről majd később.

Suárez 90 kilósan érkezett, de hamar diétára fogták, amit ő lelkiismeretesen tartott is, lefogyott 83-ra, ráadásul rövid idő alatt hollandul is megtanult, ami miatt a szurkolók is a szívükbe zárták.

Első hollandiai szezonjában 37 meccsen 15 gólt szerzett, de a temperamentuma miatt folyamatosan olyan volt, mint egy időzített bomba. A játékvezetői ítéletekre mindig váratlanul hevesen reagált, 2007 februárjában, első válogatott meccsén ki is állították, a klubjában ugyanakkor még lapot sem kapott.

Segítségével a Groningen szezon végén újra kiharcolta a nemzetközi kupaszereplést, ő pedig felkeltette az Ajax érdeklődését:

az amszterdamiak 3,5 millió eurót ajánlottak érte, de a Groningen meglepetésre nem fogadta el az ajánlatot.

Suárez a szövetég elé vitte az ügyet, menni akart a Bajnokok Ligája-induló csapathoz, miközben a szurkolók már mezeket égettek. A bürokrácia végül nem jelentett megoldást, az Ajax egy 7,5 milliós ajánlattal kínálta meg a Groningent, amire már nem lehetett nemet mondani.

A csatár 2007 augusztusában már az Ajax játékosa volt, első meccsén gólt szerzett, első hazai bajnokiján pedig duplázott, a gólkirállyal, Klaas-Jan Huntelaarral félelmetes csatárpárost alkotott Amszterdamban. Összesen 159 meccsen lépett pályára az Ajaxban, ezeken 111 gólt szerzett!

Luis Suárez 2008-ban az Ajax mezében Forrás: AFP/Koen Van Weel

Az Ajax csapatával egy bajnoki címet és egy kupát nyert, kétszer lett a klub, egyszer a bajnokság legjobb focistája, 2010-ben ő lett a holland bajnokság gólkirálya.

Suárez a rosszfiú: Isten keze és a három harapás

Suárez nevét a nemzetközi közvélemény a 2010-es világbajnokságon ismerte meg igazán. Óscar Tabárez csapata sokak kedvence lett, Mexikó, a házigazda Dél-Afrika és a franciák előtt megnyerte a csoportját, a nyolcaddöntőben Suárez két góljával nyertek Dél-Korea ellen 2-1-re, majd jött a Ghána elleni negyeddöntő és a hosszabbítás. Suárez a 121. percben, még mindig 1-1-es állásnál a gólvonalon kézzel védte Stephen Appiah lövését, amiért ő pirosat, Ghána tizenegyest kapott.

Asamoah Gyan a lécre lőtte labdát, a levonuló Suárez ünnepelt, miközben a csapatok a tizenegyespárbajra kezdtek készülődni, amit Uruguay 4-2-re megnyert.

Suárez a meccs után ünnepeltette magát, Isten kezének és a torna védésének titulálta a megmozdulását, miközben minimum egy földrész, de még sokan mások a pokolba kívánták.

Suárez pályafutása addigi legemlékezetesebb megmozdulása Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Uruguay később az elődöntőben a hollandoktól, majd immár újra Suárezzel a bronzmeccsen a németektől is kikaptak, mindkétszer 3-2-re.

Amilyen jól alakult minden a holland bajnokságban, annyira furcsán távozott az Ajaxtól az uruguayi.

2010. november 20-án egy PSV elleni meccsen szólalkozott össze Otman Bakkallal, akit a vita hevében meg is harapott. Az Ajax gyorsan lépett, megbüntette a játékosát és el is tiltotta két meccsre, de természetesen a szövetség sem gratulált a holland lapok által „Kannibálnak" elnevezett csatárnak, aki hétmeccses eltiltást kapott.

Suárez nem is lépett többet pályára az Ajaxban, januárban 26,5 millió euróért elvitte a Liverpool. Eltiltása ellenére elbúcsúzott tőle a klub, a szurkolók felállva tapsolták meg a stadionban, de csak civilben tudott elköszönni tőlük a pályán.

El Pistolero furcsán távozott Amszterdamból Forrás: AFP/Marcel Van Hoorn

A Liverpool ugyanazon a napon jelentette be Suárez és Andy Carroll érkezését, ma már furcsa, hogy az utóbbi játékosért másfélszer annyit fizetett a 'Pool. Suárez február 2-án debütált, csereként beállva szerzett gólt a Stoke ellen, a szezonban aztán még 13 bajnokin lépett pályára, négy gólt szerzett, a Vörösök pedig hat helyet léptek előre az érkezése után és a hatodik helyen végeztek.

2011 nyarán a válogatottal is összejött a nagy siker: Uruguay megnyerte a Copa Américát, Suárez négy gólt szerzett és a torna legjobbjának járó díjat is megkapta. A remek nyár után finoman szólva sem lett kiegyensúlyozott a következő szezonja, 11 bajnoki gólt szerzett, miközben a Liverpool csak nyolcadik lett, de a világ (sport)sajtója nem erről beszélt, hanem arról, hogy

rasszista megjegyzéseket tett egy októberi bajnokin a Manchester United játékosára, Patrice Evrára.

Most nyolcmeccses eltiltást és 40 ezer fontos büntetést kapott. Sokan kiálltak akkor az uruguayi mellett, de emiatt utólag egyre többen kértek bocsánatot. Suárez a két csapat következő meccsén nem volt hajlandó kezet fogni a francia védővel.

Luis Suárez és Patrice Evra szóváltása Forrás: AFP/Andrew Yates

A következő nyáron Suárez új szerződést kötött a Liverpoollal, Robbie Fowler és Fernando Torres után a klub harmadik játékosa lett a PL-ben, aki egy bajnoki idényben elérte a húszgólos határt, az összes kiírást tekintve 30 góllal zárt, második lett a bajnokság góllövőlistáján, de ez a szezonja sem telt el botrány nélkül. Áprilisban egy Chelsea elleni bajnokin megint harapott, ezúttal Branislav Ivanovic karjába.

A klubja pénzbüntetést szabott ki rá, a szövetség egy független bizottságot kért fel, hogy vizsgálatja ki az ügyet, aminek a vége egy újabb, ezúttal tíz meccsre szóló eltiltás lett.

Suárez a szezon végén bejelentette távozási szándékát, arra hivatkozva, hogy a médianyomás nagyon kellemetlen a családjának. Az Arsenal emlékezetes 40 millió plusz egy fontos ajánlatot tett érte, de a Liverpool nem engedte el.

Nagyon közel volt a Liverpool bajnoki címe Forrás: AFP/Paul Ellis

Suárez szerint neki megígérték, hogy sikertelen BL-kvalifikáció esetén mehet, de nem mehetett. Az előjelek ellenére élete formájában focizott a szezonban. Talán a legemlékezetesebb meccse a Norwich elleni 5-1-es siker volt, amikor négy gólt szerzett. 15 meccs elég volt neki a 20 bajnoki gólhoz, Ian Rush óta elsőként szerzett a Liverpoolban 30 bajnoki gólt, 33 meccsen 31-gyel zárt végül, ő lett az Év játékosa a Premier League-ben, méghozzá első, nem európai játékosként. Gólkirályként, bajnoki ezüsttel zárta a szezont, Steven Gerrard hírhedt elcsúszásával maradtak csak le a bajnoki címről. Liverpoolban 133 meccsen 82 gólt szerzett és 47 gólpassza volt.

Amikor már úgy tűnt, minden rendben van, jött a 2014-es világbajnokság.

Suárez a dél-amerikai selejtezősorozat gólkirálya lett, de a vb-n nem alakult jól minden. A Costa Rica elleni vereség alkalmával nem lépett pályára. A második meccsen az ő két góljával nyert Uruguay 2-1-re Anglia ellen, majd jött az a bizonyos meccs az olaszok ellen.

Giorgio Chiellini és Luis Suárez találkozása a 2014-es világbajnokságon Forrás: AFP/Daniel Garcia

Suárez újra harapott, ezúttal Giorgio Chiellini volt az áldozat. A csatár eleinte szabadkozott, hogy csak ütköztek, ez pedig benne van a játékban, de ezt rajta kívül senki sem hitte el. (Uruguay egyébként 1-0-ra nyert, továbbjutott a csoportból, de a következő meccsen Kolumbia kiejtette a dél-amerikai riválist.)
A FIFA két nappal az olaszok elleni meccs után kilenc válogatott meccsről tiltotta el, valamint négy hónapra minden focival kapcsolatos szervezett sporttevékenységtől, és 100 ezer svájci frankot is be kellett fizetnie.

Suárez három harapása egy videóban:

Suárez nem sokkal később elnézést kért Chiellinitől és megígérte, hogy jobban fog figyelni és többet nem fordul majd elő ilyesmi.

Barcelonában otthonra talált

Eltiltás ide vagy oda, 2014 júliusában leigazolta a Barcelona. A kiszivárgott hírek szerint több, mint 80 millió eurót kapott Suárezért a Liverpool, de az edzéseket és a meccseket sem látogathatta az érvényben lévő büntetése miatt. Ezt a Sportdöntőbíróság később feloldotta, kimehetett a meccsekre és az edzéseket is elkezdhette.

Tétmeccsen 2014. október 25-én mutatkozott be a Real Madrid elleni bajnokin, Lionel Messi és Neymar társaként, és mindjárt adott is egy gólpasszt Neymarnak, igaz, 3-1-re kikaptak. Az első gólját a BL-ben szerezte, az APOEL elleni 4-0-s siker alkalmával.

Suárez első idényében triplázott a Barcával, 25 gólja és 20 gólpassza volt, betalált a Juventus elleni BL-döntőben is. A Messi, Suárez, Neymar hármas, azaz az "MSN" egészen elképesztő 122 góllal zárta a szezont.

A futballtörténelem egyik legjobb támadóhármasából mára csak Messi maradt Forrás: AFP/Josep Lago

A következő szezonban Suárez rögtön góllal és gólpasszal kezdett az európai Szuperkupában, a decemberi klubvilágbajnokságon két meccsen öt gólt szerzett, amivel elhozták azt a trófeát is. Februárban és áprilisban is négy-négy gólt lőtt több meccsen is, előbb a Valencia, majd a Deportivo és a Gijón ellen is egymás után kétszer, ez korábban még senkinek sem sikerült, végül 40 góllal lett gólkirály és újra bajnokságot nyert, valamint övé lett az európai Aranycipő is, de a gólpasszok listáján is első lett Messivel holtversenyben, 16-tal, az MSN ezúttal még önmagán is túltéve 131 gólt termelt.

Suárez első 100 spanyol meccsén összesen több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi: 88 találat mellett 43 gólpassz volt a mérleg.

Suárez Neymar távozása után is szállította a gólokat, Messivel a pályán és azon kívül is remekül megértették egymást.

A két sztár szomszéd házakban lakott, a két család nagyon jó kapcsolatot ápolt egymással, a gyerekek ugyanoda jártak iskolába, rendszeresen együtt nyaraltak.

Suárez mindent megnyert a Barcelonával hat év alatt, de a 2019-20-as, a koronavírussal és barcelonai edzőváltásokkal tarkított szezon, mint a nyáron kiderült, az utolsót jelentette számára a katalán fővárosban.

Az uruguayi hiába volt stabil kezdő Luis Enrique, Ernesto Valverde és Quique Setién irányítása alatt is, a Bayern München elleni 8-2-es Bajnokok Ligája-negyeddöntős vereség után eljött a váltás ideje. Neki ugyan esze ágába sem lett volna menni, de az új edző, Ronald Koeman hamar egyértelművé tette, Suáreznek mennie kell. Szíve szerint jóbarátja, Messi is ment volna, de őt nem engedte el olyan könnyen az elnök, mint az uruguayit, aki bagóért lett az Atlético Madrid csatára. K

oeman nem is volt (vagy nem lehetett) kíváncsi arra, mit tud az a csatár, aki a Barcelonában 283 meccsen lőtt 195 gólt és adott 113 gólpasszt.

A katalánok színeiben csak Lionel Messinek és César Rodrígueznek van nála több gólja.

Suárezt még megsiratták kicsit a Barcelona kamerái előtt, amikor sajtótájékoztatót kellett tartania a távozása előtt, lefényképezték az öltözőszekrényével és a trófeák sokaságával, amit a katalán klubbal megnyert pályafutása során, aztán vette a cókmókját és elrepült Madridba, ahol edzett egyet-kettő, hétvégén pedig beállt a Granada ellen cserként, lőtt két gólt és adott egy gólpasszt kevesebb, mint fél óra alatt.

Luis Suárez egyelőre szokatlan új munkaruhájában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Egy biztos: Suárezt lehet szeretni vagy utálni, de a teljesítményét nem lehet megkérdőjelezni, ahogy azt sem, hogy a Barcelona szurkolói állva fogják tapsolni majd az uruguayit, amikor Atlético-mezben majd visszatér és gólt szerez szeretett csapata ellen.