Társoldalunk:

Azt mondják, ez lesz életük legfontosabb meccse - mindjárt jön a Fradi, hogy elérje a BL-csodát

2020.09.29. 19:18

Kedden 21 órától a norvég bajnok Molde ellen harcolhatja ki a Ferencváros, hogy 1995 után második alkalommal is ott lehessen a Bajnokok Ligája főtábláján. A múlt heti idegenbeli 3-3 remek kiindulási alapot jelent, de azért óvatosnak kell lenni: a Fradi nem ringathatja, és nem is ringatja magát abba a hitbe, hogy megvan a továbbjutás. Támadásban eredményesnek, védekezésben határozottnak kell lenni, és akkor ősszel újra BL-meccseket rendezhetnek egy magyar stadionban, ezúttal a Groupamában.

Szeptember 23-án a Ferencváros nagyon közel került a főtáblához, hiszen a rájátszásban már az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén az 52. percben 2-0-ra vezetett. Ezt követően fordított a Molde, de a Fradi egyenlített. A 3-3-as végeredmény még mindig inkább a magyar bajnok felé billenti mérleg nyelvét, de azért igaza van a meccs után nyilatkozó Myrto Uzuninak.

„Nem örülök ennek az eredménynek, mert nyerni akartunk" – mondta az albán szélső, aki ugyanakkor hozzátette: Az eredménytől függetlenül úgy érzem, hogy jó munkát végzett a csapat, a budapesti mérkőzésen minden esélyünk meglesz a továbbjutásra. 

A Fradi játékosai, a norvég bajnokságot jól ismerő Tokmac Nguen, Franck Boli, de Dibusz Dénes és Botka Endre is egyetért abban, hogy a Molde jó csapat, amelyiket csak végig koncentrált és rendkívül fegyelmezett játékkal lehet legyőzni.

„Mondtam a csapattársaimnak a meccs előtt, hogy a Molde nagyon jó csapat, és ezt a meccs be is bizonyította. A budapesti mérkőzésen dominálni fogunk, és be fogunk jutni a Bajnokok Ligájába  – vetítette előre a kedd esti találkozó forgatókönyvét Tokmac.

A norvégok is tudják, hogy Tokmac Nguen (fehérben) a Fradi legveszélyesebb focistájaForrás: MTI/EPA/NTB/Svein Ove Ekornesvag

A norvégok harciassága, illetve az, hogy milyen mértékben képesek dominálni a játékot, egy kicsit talán még Szergej Rebrovot is meglepte, aki az első mérkőzés után a hasonlóan erős ellenfelekkel vívott csaták tapasztalatainak hiányával magyarázta, hogy 2-0-s előnyről nem sikerült nyerni. 

Nagyon jól ránk jöttek a második félidőben, ettől függetlenül hazai pályán lesz esélyünk bizonyítani. Most még nem tudok tanulságot levonni, csak a következő meccs után. A Molde nagyon erős csapat, de ugyanannyi esélyünk van a csoportkörbe jutásra, mint a mostani találkozó előtt - mondta az ukrán szakember.

Az biztos, hogy a Ferencváros most óriási lehetőség előtt áll, hiszen a DVSC sikeresen végigharcolt selejtezősorozata óta egyetlen magyar csapat sem került ennyire közel a főtáblás szerepléshez. Ennek megfelelően a zöld-fehérek az elmúlt napokat csakis a Molde elleni meccsre való felkészülésnek szentelték.

A Budafok elleni bajnoki találkozót elhalasztotta a csapat, így eggyel több nap jutott a pihenésre és a norvégok elleni taktikai elemek gyakorlására. Mi lehet a Fradi erőssége? Elsősorban az, ami eddig is volt: a csapategység és a villámrajt. Az eddigi négy selejtezőmérkőzésen a Djurgarden elleni találkozó kivételével a 7. percben már rendre a Ferencvárosnál volt az előny,  azt pedig nem kell ecsetelni, hogy mennyivel könnyebben tudja egy csapat a saját játékát játszani, és a meccs ritmusát diktálni, ha nála van az előny.

Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (18) gólt szerez a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgow-ban 2020. augusztus 26-án. Tette mindezt a 7. percbenForrás: MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne

A Ferencváros játékosainak ezúttal már nemcsak az ellenféllel kell megküzdeniük, hanem az óriási nyomással is meg kell tudniuk birkózni. A tét minden értelemben hatalmas: szakmailag és pénzügyileg is. Most, amikor a négykörös selejtezősorozat végén mindössze hat csapat csatlakozhat az alanyi jogon főtáblás együttesekhez, óriási presztízst jelent, ha egy csapat az összes akadályt leküzdve lehet ott a 32-es főtáblán. Az is lehet, hogy ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben. 

A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Szergej Rebrov el is mondta, hogy éppen ezzel motiválta a játékosait. Megkérdezte őket, hogy ki játszott már karrierje során a BL-ben. És Olekszandar Zubkovon (az ukrán támadó a Sahtar Donyeckkel szerepelt a főtáblán) kívül senki sem tehette fel a kezét.

"Le kell vetkőzni a gátlásokat, mert a csapat idegenben nem mutatott meg mindent, amit tud. Itthon más mérkőzésre számítok, mindenkinek a legjobb formáját kell majd hoznia. Nagyon nehéz menetelésen vagyunk már túl eddig is, de a szemünk előtt most már a csoportba jutás lebeg mutatta meg az irányt az ukrán szakvezető.

Szergej Rebrov igyekezett mindenre felkészíteni a Fradi játékosaitFotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyobb a nyomás, mint bármelyik másik mérkőzés előtt, hiszen tudjuk, hogy ez a meccs nemcsak a fradistáknak, hanem egész Magyarországnak, a magyar labdarúgásnak is nagyon fontos - mondta a Molde elleni első találkozón remekül játszó, két gólpasszt is kiosztó válogatott védő, Botka Endre. – A helyén kell kezelni a felfokozott hangulatot, nekünk, futballistáknak ezt egy kicsit ki is kell zárni ezekben a napokban, és csak tenni a dolgunkat, ahogy eddig is. Az idei selejtezősorozatban minden meccs előtt nagy nyomás volt a csapaton, hiszen korábban egyetlen mérkőzés döntött a továbbjutásról, ám a Molde elleni visszavágóra úgy tekintünk, mintha egy döntő következne.  Talán mondhatom, hogy mindenkinek ez lesz az eddigi legfontosabb mérkőzése. Nem tudjuk, hogy legközelebb mikor leszünk ilyen közel ahhoz, hogy bejussunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe, most viszont minden adott ahhoz, hogy ott legyünk. Jó csapatunk van, nagyon egyben vagyunk, ezt ki kell használni."

A klub számára pedig pénzügyileg sem mindegy, hogy a BL-ben, vagy az Európa-ligában szerepelhet-e: eddig mindkét csapat 6,4 millió eurót (körülbelül 2,3 milliárd forint) keresett a selejtezőben, amelyik gárda innen továbbmegy, az további 15,25 millió euróval (5,5 milliárd forint) gazdagodik, míg az El-csoportkör 2,92 millió eurót (1 milliárd forint) ér.

Azért a norvégokról se feledkezzünk meg: a Molde vezetőedzője, Erling Moe a hétfő esti sajtótájékoztatón a skandinávokra jellemző örök optimizmussal onnan közelítette meg az esti találkozót, hogy ők az eddigi három párharcukból kétszer is idegenben jutottak tovább.  Azaz nem jönnek zavarba vendégként sem, ráadásul a zárt kapus rendezés inkább a hazai csapatot sújtja, hiszen őket, azaz a Fradit fosztja meg szurkolóinak a támogatásától.

Gyerünk a moziba
Ha a helyszínen nem is, de otthon, Moldéban lesz szervezett szurkolás. A klub honlapján megjelent hír szerint a csapat főtámogatójának jóvoltából, ahogy az első mérkőzést, úgy a visszavágót is a helyi moziban követhetik a csapat bérletesei, valamint a klub által meghívott vendégek.

Ha már a Marco Rossi által az októberi válogatott mérkőzésekre is meghívott Botka Endre fentebb a hangulatot említette, akkor írjuk is le: ha az UEFA a Dinamo Zagreb elleni találkozóhoz hasonlóan ezúttal is megadja az engedélyt, akkor ismét közel kétezer fradista szurkol majd a sasszobor tövében a csapatnak.

Ahogy Franck Boli, a Fradi csatára fogalmazott a találkozót megelőző hétfői sajtótájékoztatón: Most a BL kapujában állunk, de egyáltalán nem vagyok meglepődve, hiszen jó csapat vagyunk.