A lengyelek már tudják, ki lesz az UEFA-nál az Év játékosa

fbl Horizontal
(FILES) This file photo taken on September 24, 2020 shows Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski celebrating after he scored an offside goal during the UEFA Super Cup football match between FC Bayern Munich and Sevilla FC at the Puskas Arena in Budapest, Hungary. - Champions League winners with Bayern Munich, Robert Lewandowski and Manuel Neuer are among the favourites for UEFA European Player of the Year award on October 1, 2020, which this year takes on a new prestige without the Ballon d'Or. (Photo by Attila KISBENEDEK / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lengyel lapok egybehangzóan állítják, hogy tudják, ki kapja csütörtökön az előző idény legjobb futballistájának járó díjat az UEFA genfi eseményén.

A Sport.Onet.pl és a Meczyki.pl nevű online lapok is állítják, hogy biztos forrásból tudják, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára, Robert Lewandowski kapja az elismerést a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolásával egybekötött genfi eseményen.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a győztes a Lewandowski, Manuel Neuer (ugyancsak Bayern München), illetve Kevin De Bruyne (Manchester City) hármasból kerül ki, és tulajdonképpen az sem meglepetés, hogy a lengyel csatár kapja az egyéni elismerést. Lewandowski ugyanis még a Németországban mindent megnyerő, majd a bajorokkal a BL-t is hibátlan teljesítménnyel behúzó, a szezont pedig európai Szuperkupa-győzelemmel megkoronázó csapatból is kiemelkedett: 47 találkozón 55 gólt szerzett, a Bundesligában 34, míg a BL-ben 15 találattal lett gólkirály.

A szurkolók szerint sem volt senki jobb a lengyelnél:

A 17 órakor kezdődő genfi program keretében nevezi meg az UEFA 12 kategóriában nevezi meg az elmúlt idény legjobbjait: az év férfi és női játékosa, az év edzője férfi és női csapatnál, továbbá a Bajnokok Ligája legjobb kapusa, védője, középpályása, csatára a férfiaknál és a nőknél.

A szavazásban, amely múlt szerdán ért véget, a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga főtáblán érintett 48 csapat edzője és 55 kiválasztott sportújságíró adhatta le voksát. A szavazóknak az első hármat kellett megadniuk, az első helyezés öt, a második három, a harmadik egy pontot ért, az edzők nem szavazhattak saját játékosaikra.

A trénereknél teljes a német dominancia: az első három közé Hansi Flick, a Bayern München, Jürgen Klopp, az FC Liverpool és Julian Nagelsmann, az RB Leipzig – Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatának – mestere került.

A nőknél a BL-győztes Olympique Lyon két játékosa, Wendie Renard és Lucy Bronze, továbbá a döntőben vesztes VfL Wolfsburgot erősítő Pernille Harder jelölt az elmúlt idény legjobb játékosa címre.