Társoldalunk:

Ha ezt a meccset megnyerjük, pénteken az egész sziget szabadságra megy

2020.10.01. 10:56

Magyarországon csütörtökön a 17 órakor kezdődő labdarúgó BL-sorsolás és a 20 órakor kezdődő Standard Liége-MOL Fehérvár Európa-liga playoff-mérkőzés tartja lázban a szurkolókat. Ugyanakkor lesz egy olyan El-playoff meccs, amely egy egész ország futballját alapjaiban változtathatja meg. Ezt Írországban, a Dundalk stadionjában rendezik, ahol a feröeri KÍ csapata lesz a vendég. 

Egy héttel ezelőtt már megírtuk, mekkora bravúrt hajtott végre a klaksviki kiscsapat, a KÍ, amelynek kapusedzője Turi Géza. Turi a feröeri futballban szinte intézménynek számít, hosszú éveket töltött a Vikingur együttesének kapujában, feröeri bajnok és kupagyőztes is.

Az év legromantikusabb focimeséjét magyar szereplő is írta

A feröeri bajnok Klaksvík csapata bejutott a labdarúgó Európa-liga playoffjába, azaz a kiscsapat egyetlen mérkőzésre van a főtáblára jutástól. A skandináv ország klubcsapatai még soha nem szerepeltek egyetlen nemzetközi kupasorozat csoportkörében sem, így a Klaksvík tényleg történelmi lehetőség előtt áll.

Fia, Dávid ma már szintén a Vikingur felnőttcsapatának tagja, a 18 éves fiú egyre nagyobb szerepet kap a gotai csapatban. Az egy héttel ezelőtti Európa-liga selejtező a grúz Dinamo Tbiliszi ellen, az ott elért 6-1-es hazai győzelem örökre emlékezetes marad minden feröeri számára. Ez a diadal jelentette a KÍ csapatának továbbjutását és azt, hogy csütörtökön este a Dundalk ellen játszhat a főtáblára kerülésért. 

Így készülnek a KÍ játékosa a Dundalk elleni meccsreForrás: KÍ

A továbbjutó csapat 2 millió 920 ezer eurót kap az UEFA-tól. Ekkora összeghez korábban soha nem jutott feröeri futballcsapat, mert ezt megelőzően egyetlen klub sem játszhatott ilyen tétért a szigetországban. A KÍ-nek amúgy nem jelenthet megoldhatatlan feladatot a Dundalk elleni meccs, a klaksviki futballisták kaphattak volna ennél jóval nehezebb ellenfelet a playoffban.

Atli Gregersen korábban a Vikingurban is focizott, meg a feröeri válogatott csapatkapitánya is volt. Azt mondja, hogy ez a meccs alapjaiban változtathatja meg az ország labdarúgását. Atli Gregersen ettől nem féltétlenül boldog.

Mindenki csak és kizárólag a pénzt nézi ebben az esetben, ez pedig kicsit szomorú dolog. Ugyanakkor nem tagadható, hogy a több milló eurós bevétel mind a feröeri, mind az ír labdarúgásnak óriási lökést jelentene. A KÍ csapata nagyon egységes és erős, ezt a Dundalk is tapasztalni fogja. Eddig úgy játszottak, hogy minden perc öröm volt a számukra, most viszont tényleg óriási lesz a tét. Ha a KÍ-nek sikerülne a továbbjutás, akkor a csapat játékosai kitörhetnének az amatőr létből és profik lehetnének. Ez elképesztő dolog lenne a Feröer-szigeteken.

Klaksvik, a Feröer-szigetek második legnagyobb városa, ahol izgatottan várják a KÍ-Dundalk El-playoff meccsetForrás: Lantos Gábor

A feröeri futball számára nagyon izgalmas napok ezek. A múlt hétvégén a Bundesligában is megszületett az első, történelmi feröeri gól: Joan Simun Edmundsson lőtte a Bielefeld győztes találatát a Köln ellen. 

Csütörtökön délelőtt Messengeren sikerült elérnem a már Dundalkban tartózkodó Turi Gézát, aki a következőket mondta az Origónak:

A csapatot felkészítettük az esti összecsapásra. Remélem, a játékosok mentálisan is bizonyitják, hogy egységes, erős csapat vagyunk, ahogy korábban a svájci Young Boys ellen tettük a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A hangulat felfokozott, de ez egy ilyen meccs esetében teljesen normális."

Klaksvík a világ egyik leggyönyörűbb helyeForrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne/Patrick Dieudonne

Sigurjon Einarsson, a Dimma.fo weboldal szerkesztője a következőket nyilatkozta. "Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer egy feröeri csapat ilyen tétért küzdhet majd."

A KÍ története a BBC figyelmét is felkeltette. A csapat játékosai is úgy beszéltek a Dundalk elleni összecsapásról, mint az életük egyszeri, talán soha vissza nem térő lehetőségéről. Amikor a KÍ győz, a munka gyorsabban és jobban megy a helyi halgyárban. Ha a csapat veszít, akkor rosszabbul." Klaksvikot a Feröer-szigetek halászati fővárosának hívják. "Ha az ember sétálni megy és találkozik az emberekkel, mindenki a fociról beszél. Az itt élők nagyon izgatottak attól, hogy csapatuk a Dundalk ellen az Európa-liga csoportkörbe jutásért játszhat."

Edzésben a KÍ játékosai ÍrországbanForrás: KÍ


A Klaksvík játékosainak több mint fele teljes, vagy részmunkaidőben dolgozik. A 22 éves csapatkapitány, Jakup Biskopsto Andreasen nemrégiben fejezte be tanulmányait, ő villanyszerelő lesz. 

Gulak Andrias Jacobsen egy halászüzemben dolgozik. A csapatban vannak ácsok, festők és könyvelők is. Annak érdekében, hogy mindenki edzeni tudjon, az edzések a munkaidő után kezdődnek.

Lukasz Jarosinski, a feröeri csapat kapusa azt mondta: "Ha a Dundalk ellen nyerünk, akkor a szigetek összes dolgozója szabadnapot vesz ki. A KÍ-ben négy légiós van, a lengyel kapus az egyik. Ő így emlékezett vissza a Dinamo Tbiliszi legyőzésére. "Azt a meccset a fővárosban, Tórshavnban játszottuk, mert a mi stadionunk nem volt erre alkalmas. Onnan utaztunk vissza, Klaksvikba. A város bejáratánál a szurkolók minden kereszteződésben megállítottak minket. Legurult egy-két üveg sör is, de semmi más, mert tudtuk, hogy egy hét múlva a klub történetében a legfontosabb mérkőzés vár ránk a Dundalk ellen. Nem engedhettük meg magunknak nagyobb ünneplést, annál is inkább, mert a játékosok többsége másnap dolgozni ment."

Futballünnep KÍ-módraForrás: AFP/Pierre-Henry Deshayes

A Dundalk-Klaksvík Európa-liga playoff mérkőzés csütörtökön este 20.30-kor kezdődik Írországban.