Sokáig közel volt a bravúrhoz, de végül nem jutott az Európa-liga főtáblájára a MOL Fehérvár

VOETBAL FOOT FOOTBALL LUIK EUROPEALEAGUE PLAYOFFS PLAYOFF PLAY-O
Illustration picture shows a play-offs game of the UEFA Europa League competition between Belgian soccer team Standard de Liege and Hungarian team MOL Fehervar FC, Tuesday 01 September 2020 in Liege. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár a szünetben még vezetett, végül azonban 3-1-re kikapott a belga Standard Liége-től az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában. A fehérváriak remekül kezdétk a meccset, a második félidőben azonban nem tudták felvenni a belga csapat által diktált iramot. A Standard Liége két büntetőt is rúghatott.

Márton Gábor egyetlen helyen változtatott az előző körben a francia Reims elleni kezdőjén: a csatár poszton Zivzivadze helyett a mozgékonyabb Nikolics Nemanja kezdett. Egyébként a fehérváriak az esélyesebbnek tartott csapatok ellen megszokott öt védős formációban álltak fel, ahol ezúttal Fiola Attia a védelem bal oldalán kapott szerepet.

Nikolics már az első percben ki is léphetett egy labdával, és csak nagy nehezen – nem is feltétlenül szabályosan – tudta megállítani egy védő a tizenhatos vonalától egy méterre. Majd az első vendég szögletet is a támadó harcolta ki.

És ő szerezte a találkozó első gólját is!

A 10. percben egy labdaszerzés után Houri indította Nikolicsot, aki mellett elcsúszott Laifis, de közben olyan "jól" ért bele a labdába, hogy az éppen annyira lassult le, hogy tökéletes legyen Nikolicsnak, aki a kapussal szemben már nem nagyon szokott hibázni. Most sem tette, azaz 1-0-ra vezetett a Vidi. Ez volt a fehérváriak első akciógólja a selejtezősorozatban.

A remek formában lévő csatárnak ez már a kilencedik gólja volt a szezonban: egy válogatott találat, négy bajnoki és két Magyar Kupa-gól mellett most már az Európa-ligában is két találatnál jár.

Tudván, hogy a Standard az idényben még nem kapott ki hazai pályán, várható volt nagyobb sebességre kapcsolnak a belgák, amit meg is tettek, de azért ez sem volt olyan félelmetes tempó, amit nem tudott volna átvenni a Vidi. A fehérváriak rendkívül fegyelmezetten védekeztek, a Houri, Petrjak, Nikolics támadó trió pedig rendre kellemetlen pillanatokat tudott okozni a belga védőknek.

A Standard a félidő utolsó negyedórájában beszorította a Vidit, Amallah bal oldali szabadrúgását kellett védenie Kovácsik Ádámnak, ami után a védők takarították el a labdát, és többször is beverekedték magukat a magyar tizenhatosra. Igaz eközben a belga kapu előtt is volt esély gólszerzésre, ha Houri pontosabban ad középre, könnyen megduplázhatta volna előnyét a Fehérvár.

Nemanja Nikolic, a MOL Fehérvár FC játékosa (b) gólt lő a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 4. fordulójában játszott Standard Liege - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Liege-ben 2020. október 1-jén Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Szünet után sem változott a forgatókönyv, nyomott a Liége, de az biztató volt, hogy az első 45 percben egyszer tudták eltalálni a kaput. Az 50. percben azonban másodszor is eltalálták a kaput, és ezúttal Gavory már jól célzott: balról leadott ballábas lövése után a bal alsó sarokba vágódott a labda (1-1). A vidi 358 perc után kapott újra gólt.

A Vidi letámadással igyekezett enyhíteni a kapujára nehezedő nyomást, azonban komoly problémát jelentett, hogy a fehérváriak nem tudták tartósan megtartani a labdát, így pedig egyre ritkábban tudtak támadásokat indítani. Márton Gábor is érezte, hogy váltani kell, úgyhogy a 64. percben Petrjak és Nikolics helyére Funshót és Zivzivadzét küldte be.

A játék képe ettől még nem változott, és félő volt, hogy a Vidi nem fogja bírni erővel az állandosuló nyomást, és előbb vagy utóbb megtörik a belgák nyomása alatt. Ez végül a 76. percben történt meg, amikor egy szögletnél Muszliu rántotta meg Dusenne-t, aki látványosan hanyatt dobta magát, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Amit Amallah rendkívül magabiztosan lőtt a kapu közepébe (2-1).

A 84. percben Fiola hibázott a hazai térfélen, a belgák szempillantás alatt Kovácsik kapujánál voltak, a kilépő Balikwishát pedig elsodorta Stopira – a játékvezető ezt is befújta, újabb büntetőt rúghatott a Standard Liége, és Amallah ezúttal is magabiztos volt (3-1).

A Vidi így elszenvedte első vereségét az idényben, ami azt jelentette, hogy a fehérváriak számára így véget ért az idei európai kupaszereplés.

Eredmény, Európa-liga, rájátszás:
Standard Liége–MOL Fehérvár FC 3-1 (0-1)
gólszerzők: Gavory 50., Amallah 77., 84. (mindkettő 11-esből), ill. Nikolics 10.

"Először is gratulálok a Standardnak a továbbjutáshoz. Összességében megérdemelték, de úgy érzem, az első tizenegyesig egyenrangú partnerek voltunk – mondta a lefújás után a fehérváriak szakvezetője, Márton Gábor. – Az elejétől kezdve többet birtokolták a labdát, amire készültünk is, ez a labdabirtoklási fölény az első félidőben nem sok veszélyt jelentett.

Ha a az egész sorozat elején azt mondják, hogy eljutunk a rájátszásig, biztosan nagyon örültünk volna, most viszont nem lehetünk elégedettek, mert szerettünk volna bejutni a csoportkörbe."

"Jó csapat ellen játszottunk, tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk – értékelt a klub honlapjának a Vidi gólját szerző Nikolics Nemanja. – Jól kezdtünk, jókor rúgtuk a gólt, de sajnálom, hogy nem tudtunk többet is rúgni, mert sok területünk volt. A gól után talán túlságosan visszaálltunk és magunkra húztuk őket.

Az egyenlítő gól után viszont már nagyon beszorultunk. Nagyszerű dolog lett volna újra az Európa-ligában játszani."