Sokáig közel volt a bravúrhoz, de végül nem jutott az Európa-liga főtáblájára a MOL Fehérvár

2020.10.01. 21:59

A MOL Fehérvár a szünetben még vezetett, végül azonban 3-1-re kikapott a belga Standard Liége-től az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában. A fehérváriak remekül kezdétk a meccset, a második félidőben azonban nem tudták felvenni a belga csapat által diktált iramot. A Standard Liége két büntetőt is rúghatott.

Márton Gábor egyetlen helyen változtatott az előző körben a francia Reims elleni kezdőjén: a csatár poszton Zivzivadze helyett a mozgékonyabb Nikolics Nemanja kezdett. Egyébként a fehérváriak az esélyesebbnek tartott csapatok ellen megszokott öt védős formációban álltak fel, ahol ezúttal Fiola Attia a védelem bal oldalán kapott szerepet.

Nikolics már az első percben ki is léphetett egy labdával, és csak nagy nehezen – nem is feltétlenül szabályosan – tudta megállítani egy védő a tizenhatos vonalától egy méterre. Majd az első vendég szögletet is a támadó harcolta ki. És ő szerezte a találkozó első gólját is!

A 10. percben egy labdaszerzés után Houri indította Nikolicsot, aki mellett elcsúszott Laifis, de közben olyan "jól" ért bele a labdába, hogy az éppen annyira lassult le, hogy tökéletes legyen Nikolicsnak, aki a kapussal szemben már nem nagyon szokott hibázni. Most sem tette, azaz 1-0-ra vezetett a Vidi. Ez volt a fehérváriak első akciógólja a selejtezősorozatban.

A remek formában lévő csatárnak ez már a kilencedik gólja volt a szezonban: egy válogatott találat, négy bajnoki és két Magyar Kupa-gól mellett most már az Európa-ligában is két találatnál jár.

Tudván, hogy a Standard az idényben még nem kapott ki hazai pályán, várható volt nagyobb sebességre kapcsolnak a belgák, amit meg is tettek, de azért ez sem volt olyan félelmetes tempó, amit nem tudott volna átvenni a Vidi. A fehérváriak rendkívül fegyelmezetten védekeztek, a Houri, Petrjak, Nikolics támadó trió pedig rendre kellemetlen pillanatokat tudott okozni a belga védőknek.

A Standard a félidő utolsó negyedórájában beszorította a Vidit, Amallah bal oldali szabadrúgását kellett védenie Kovácsik Ádámnak, ami után a védők takarították el a labdát, és többször is beverekedték magukat a magyar tizenhatosra. Igaz eközben a belga kapu előtt is volt esély gólszerzésre, ha Houri pontosabban ad középre, könnyen megduplázhatta volna előnyét a Fehérvár.

Nemanja Nikolic, a MOL Fehérvár FC játékosa (b) gólt lő a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 4. fordulójában játszott Standard Liege - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Liege-ben 2020. október 1-jénForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Szünet után sem változott a forgatókönyv, nyomott a Liége, de az biztató volt, hogy az első 45 percben egyszer tudták eltalálni a kaput. Az 50. percben azonban másodszor is eltalálták a kaput, és ezúttal Gavory már jól célzott: balról leadott ballábas lövése után a bal alsó sarokba vágódott a labda (1-1). A vidi 358 perc után kapott újra gólt.

A Vidi letámadással igyekezett enyhíteni a kapujára nehezedő nyomást, azonban komoly problémát jelentett, hogy a fehérváriak nem tudták tartósan megtartani a labdát, így pedig egyre ritkábban tudtak támadásokat indítani. Márton Gábor is érezte, hogy váltani kell, úgyhogy a 64. percben Petrjak és Nikolics helyére Funshót és Zivzivadzét küldte be.

A játék képe ettől még nem változott, és félő volt, hogy a Vidi nem fogja bírni erővel az állandosuló nyomást, és előbb vagy utóbb megtörik a belgák nyomása alatt. Ez végül a 76. percben történt meg, amikor egy szögletnél Muszliu rántotta meg Dusenne-t, aki látványosan hanyatt dobta magát, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Amit Amallah rendkívül magabiztosan lőtt a kapu közepébe (2-1).

A 84. percben Fiola hibázott a hazai térfélen, a belgák szempillantás alatt Kovácsik kapujánál voltak, a kilépő Balikwishát pedig elsodorta Stopira – a játékvezető ezt is befújta, újabb büntetőt rúghatott a Standard Liége, és Amallah ezúttal is magabiztos volt (3-1).

A Vidi így elszenvedte első vereségét az idényben, ami azt jelentette, hogy a fehérváriak számára így véget ért az idei európai kupaszereplés.

Eredmény, Európa-liga, rájátszás:
Standard Liége–MOL Fehérvár FC 3-1 (0-1)
gólszerzők: Gavory 50., Amallah 77., 84. (mindkettő 11-esből), ill. Nikolics 10.

"Először is gratulálok a Standardnak a továbbjutáshoz. Összességében megérdemelték, de úgy érzem, az első tizenegyesig egyenrangú partnerek voltunk – mondta a lefújás után a fehérváriak szakvezetője, Márton Gábor. – Az elejétől kezdve többet birtokolták a labdát, amire készültünk is, ez a labdabirtoklási fölény az első félidőben nem sok veszélyt jelentett. Ebben a játékrészben jó kontralehetőségeink voltak, de elkapkodtuk őket, vagy a végén nem voltunk elég higgadtak, így nem tudtunk még egy gólt szerezni, emiatt van bennem hiányérzet. Ha a az egész sorozat elején azt mondják, hogy eljutunk a rájátszásig, biztosan nagyon örültünk volna, most viszont nem lehetünk elégedettek, mert szerettünk volna bejutni a csoportkörbe."

"Jó csapat ellen játszottunk, tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk – értékelt a klub honlapjának a Vidi gólját szerző Nikolics Nemanja. – Jól kezdtünk, jókor rúgtuk a gólt, de sajnálom, hogy nem tudtunk többet is rúgni, mert sok területünk volt. A gól után talán túlságosan visszaálltunk és magunkra húztuk őket. A szünetben azt beszéltük, hogy ki kell húzni az első negyedórát, amikor biztos, hogy nagyon nyomnak majd a belgák. Ha abban az időszakban rúgunk még egy gólt, szerintem lezárhattuk volna a meccset. Az egyenlítő gól után viszont már nagyon beszorultunk. Nagyszerű dolog lett volna újra az Európa-ligában játszani."