Vágólapra másolva!
Csütörtök este sorsoltak a Bajnokok Ligájában, és kiderült, hogy a Barcelona és a Juventus egy csoportban szerepel majd, abban, amelyben a Ferencváros is. Ennek apropóján elevenítjük fel a világfutball két legnagyobb sztárjának, Cristiano Ronaldónak és Lionel Messinek egymás elleni mérkőzéseit.

A két klasszis eddig 35 alkalommal lépett pályára egymás ellen, de

2008 óta tartó közös pályafutásukban még nem volt ekkora szünet, mint most, ami 2018 májusa óta tart.

A Ferencváros is testközelből figyelheti majd, mire megy egymás ellen Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, ugyanis a Barcelona és a Juventus mellett a Dinamo Kijev, és ki ne tudná, a Ferencváros szerepel még a Bajnokok Ligája G csoportjában.

Az első találkozások

Lionel Messi a Barcelonában kezdett focizni, Cristiano Ronaldo pedig nagyon fiatalon került a Sporting csapatától a Manchester Unitedhez, így érthetően nem találkoztak olyan sűrűn a pályákon, hiszen különböző bajnokságokban szerepeltek.

Cristiano Ronaldo a 2008-as Barcelona-Manchester United meccsen - ez volt az első közös meccsük Forrás: AFP/Andrew Yates

Az útjuk először 2008 áprilisában keresztezte egymást, amikor a United és a Barcelona a Bajnokok Ligájában találkozott. Az első meccsen Barcelonában 0-0 lett a meccs vége, Cristiano Ronaldo már a harmadik percben tizenegyest rontott, de nem lett végzetes következménye, a visszavágón Paul Scholes bombagólja döntött, a United pedig meg sem állt a Bajnokok Ligája-győzelemig.

Lionel Messi nézi, ahogy Paul Scholes eldönti a párharcot Forrás: AFP/Lluis Gene

Ronaldo a döntőben gólt is szerzett a Chelsea ellen, itt szerezte meg első BL-trófeáját az öt közül, és az öt Aranylabdája közül is ebben az évben kapta az elsőt.

Messi egy év múlva tudott visszavágni, amikor 2009-ben a BL döntőjében futott össze a Barcelona és a Manchester United.

A címvédő nem tudott mit kezdeni Pep Guardiola csapatával, a Barca 2-0-ra nyert, Messi szerezte a második gólt,

ez volt az a találat, amit Rio Ferdinand mellől fejelt az apró argentin Edwin van der Sar kapujába.

A spanyol bajnokság teljes kisajátítása

Cristiano Ronaldo 2009-ben lett a Real Madrid játékosa, amikor már a nála két évvel fiatalabb Lionel Messivel együtt ők voltak a világ legjobb focistái. Ronaldo a világ legdrágább játékosaként érkezett Madridba, ahol eleinte a 9-es mezt viselte, ameddig Raúl is a csapatnál volt.

Cristiano Ronaldo átigazolásakor teljesen megtelt a Santiago Bernabéu Stadion Madridban Forrás: AFP/Dani Pozo

Eközben Messi is a csúcsra tört, 2009 és 2012 között zsinórban négy aranylabdát nyert (összesen hatnál tart), és megindult az addig elképzelhetetlennek gondolt rivalizálás. A két játékos földöntúli mutatókkal rukkolt elő, sorra döntötték az addig kőbe vésettnek hitt rekordokat.

Ameddig mindketten a spanyol bajnokságban fociztak, Messi 476 meccsen lépett pályára, 472 gólt szerzett és adott 176 gólpasszt. Ugyanez az adat Cristiano Ronaldónál 438 meccs, 450 gól és 133 gólpassz, ami azt jelenti, hogy

Messi 85 perc 16 másodpercenként, Ronaldo 84 percenként lőtt gólt átlagosan, ami szinte felfoghatatlan adat, jobb mint egy gól/meccs, és mindez kilenc éven keresztül.

A két játékos először 2009. november 29-én futott össze a bajnokságban, azt a meccset a Barcelona nyerte 1-0-ra. Az áprilisi, második bajnoki meccset 2-0-ra nyerte a Barcelona, itt már Messi is gólt szerzett.

Nem lehetett boldog az első el Clásicója után Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ronaldo először 2011 februárjában tudott gólt szerezni olyan meccsen, ahol Messi is játszott, ez egy Argentína-Portugália barátságos meccs volt, amit 2-1-re nyertek az argentinok, CR és Messi is betalált.

2011 áprilisában bajnoki meccsen is betalált Ronaldo a Barcelona ellen, akkor 1-1 lett, a másik gólt éppen Messi szerezte.

Eddig két válogatott meccsen szerepeltek egymás ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

2011 volt a legmozgalmasabb évük, Messi felé billen a mérleg nyelve

2011 fontos éve volt a rivalizálásuknak, a válogatott és a bajnoki meccsel egyetemben összesen nyolcszor néztek farkasszemet. Először a spanyol Király-kupában, ahol 1-0-ra nyert a Real, CR a hosszabbításban szerezte az egyetlen gólt, majd a Bajnokok Ligája elődöntőjében is összekerült a két csapat. Az első meccsen Madridban nyert a Barcelona Messi két góljával 2-0-ra, majd a visszavágó 1-1 lett.

A pályán viszonylag ritkán kerültek egymás mellé Forrás: AFP/Siu Wu

Augusztusban a spanyol Szuperkupában volt két meccsük, egy 2-2-es döntetlen, majd egy 3-2-es Barcelona-siker, Messi összesen három, CR egy gólt szerzett, majd decemberben a bajnoki Clásicót is Messiék nyerték 3-1-re.

Spanyol bajnokikon kívül még 2012-ben volt egy kupapárharc, amit a Barcelona vett sikerrel, hiába lőtt mindkét meccsen gólt Ronaldo. 2012-ben a spanyol Szuperkupa két meccsén mindkét játékos gólt szerzett mindkét találkozón, azt a trófeát végül a Real Madrid nyerte.

A 2013-as kupadöntőben újra találkozott a két csapat, az első meccsen 1-1 lett, majd Barcelonában nyert a Real 3-1-re, itt Ronaldo két gólt szerzett. 2014-ben újabb válogatott meccsen találkozott a két szupersztár, Portugália nyert 1-0-ra. A spanyol Szuperkupa 2017-es döntőjében mindketten gólt lőttek, a Real Madrid 3-1-re nyert.

Messi és Ronaldo eddig 35 alkalommal lépett pályára egymás ellen. Messi 16 meccset nyert, Ronaldo aktuális csapatai tíz alkalommal nyertek, és volt kilenc döntetlen. Messi 22, Ronaldo 19 gólt szerzett ezeken a meccseken.

A közös spanyol időszak alatt Ronaldo két bajnoki címet, két kupát, két Szuperkupát és négy Bajnokok Ligáját nyert, kétszer elhódította az európai Szuperkupát is, háromszor nyert klubvilágbajnokságot, négyszer lett övé az Aranylabda, és háromszor lett spanyol gólkirály.

Messi 2009 és 2018 között hat bajnoki címet nyert, öt Király-kupát, négy Szuperkupát, két Bajnokok Ligáját, három európai Szuperkupát és három klubvilágbajnokságot, ötször kapta meg az Aranylabdát, és ötször lett spanyol gólkirály.

Szavazzon!

Ön szerint ki a jobb játékos?

Kilenc év alatt teljesen természetessé vált a két játékos rivalizálása, címekben, gólokban volt mérhető a teljesítményük, de Cristiano Ronaldo 2018-ban a távozás mellett döntött, és a Serie A-ba, a Juventushoz igazolt.

2018 májusában, az eddigi utolsó közös meccsükön Forrás: AFP/Josep Lago

Az utolsó meccsüket egymás ellen 2018. május 6-án vívták, Barcelonában 2-2 lett annak a bajnokinak a vége, és stílszerűen mindkét játékos gólt szerzett.

A Bajnokok Ligája Ronaldo igazi játszótere, de Messi ellen nem megy

Cristiano Ronaldo igazi vadászterülete a Bajnokok Ligája, és most ugye hosszú idő után Messivel is ott futnak majd össze, ahol legutóbb 2011-ben találkoztak, amikor a Barcelona kiütötte a Real Madridot az elődöntőben.

A Bajnokok Ligájában nem megy Ronaldónak Messi ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ronaldo a Manchester United és a Real Madrid után a Juventus játékosaként is kiállhat Messi ellen. Jöjjön egy kis kedvcsináló a következő Ronaldo-Messi párharc elé, amiből az is kiderül, hiába CR a BL gólrekordere, Messi ellen eddig mindig leblokkolt az európai porondon.

  • Messi mérlege jobb a BL-ben Ronaldo csapatai ellen, két győzelem, két döntetlen és egy vereség az argentin szemszögéből
  • Ronaldo eddig soha nem lőtt gólt nemzetközi kupameccsen Messi csapata ellen
  • Messi ezzel ellentétben már három gólt szerzett Ronaldo ellen a BL-ben
  • Ami az örökrangsort illeti, Ronaldo eddig 130 gólt lőtt a BL-ben, Messi 115-öt
  • Messi eddig két gólt szerzett a Juventus ellen a Bajnokok Ligájában öt meccsen
  • Ronaldo a BL-ben még soha nem szerzett gólt a Barcelona ellen

Azt, hogy hányszor szerepel még Messi majd Cristiano Ronaldo ellen, természetesen nem tudni, de túl sokszor már biztosan nem, így mindenkinek csak azt tudjuk tanácsolni, hogy élvezze ki a két óriás egymás elleni két következő párharcát, ráadásul magyar érdekeltsége is lesz kettejük történelmének legújabb fejezetének a Bajnokok Ligája 2020-as őszén.