Vágólapra másolva!
A Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörébe a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev mellé került. A továbbjutásra nem mondhatni, hogy óriási esélye lenne a magyar bajnokcsapatnak, de pár pontot össze lehet gyűjteni. Megnéztük, az elmúlt tíz évben mely csapatok szereztek pontot a két topcsapat, a Juventus és a Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában úgy, hogy a negyedik kalapból kerültek a csoportba.

Haladjunk időrendi sorrendben visszafele, az élénkebb emlékektől a kissé homályosabbak felé.

A Barcelona egy évvel ezelőtt rögtön botlott egyet, méghozzá a cseh Slavia Praha ellen.

A meccset a negyedik körben rendezték, tehát azt sem lehet mondani, hogy tét nélküli volna, ráadásul a két csapaton kívül még az Inter és a Dortmund volt a csoportban.

A Barcelona hazai pályán játszott 0-0-t a csehekkel, a spanyolok a Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Vidal, De Jong – Messi, Dembélé, Griezmann kezdővel álltak fel, tehát nem volt túl tartalékos a csapat. A Barca végül a hazai döntetlen ellenére megnyerte a csoportját.

A Barcelona 2018-ban sem bírt a negyedik kalapos ellenfelével, de ezt kicsit sem lehetett kínosnak nevezni, mert az olasz Internazionale ellen csúszott be idegenben egy 1-1-es meccs. A Barca ebben az évben is megnyerte a csoportját a Tottenham, az Inter és a PSV előtt.

2018-ban a Juventus ki is kapott egy negyedik kalapos csapattól, a svájci Young Boystól.

A meccs az utolsó körben volt és tétje is volt, ugyanis, ha a másik meccsen nyert volna a Manchester United a Valencia ellen, akkor az angolok a csoportelsők, de így nem számított a 2-1-es vereség. Az olaszoknál a pályán volt Cristiano Ronaldo, Bonucci, Douglas Costa, Miralem Pjanic és cserkeént beállt Paulo Dybala is.

Mindenkinek minden baja volt a Young Boys elleni meccsen Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

2017-ben egy csoportban volt a Juventus és a Barcelona. A két sztárcsapat mellé az Olympiakosz és a negyedik kalapból a Sporting érkezett. A negyedik körben a Sporting 1-1-et tudott játszani a Juventusszal, az Olympiakosz pedig 0-0-t a Barcelonával. A Barca végül veretlenül nyerte a csoportot, a Juventus egyszer kapott ki a katalánoktól.

A 2015-ös csoportkörben az a furcsaság állt elő, hogy a Juventus a két meccsből egyet sem tudott nyerni a negyedik kalapos ellenfél, a Borussia Mönchengladbach ellen.

Egy 0-0 és egy 1-1-es meccs volt. A hazai, 0-0-s meccsen a németek a kaput sem találták el, idegenben pedig sokáig emberhátrányban játszott a Juventus. A Gladbach a második meccsen nagy fölényben volt, akár nyerhetett is volna. A csoportot végül a Manchester City nyerte a Juventus és a Sevilla előtt.

2013-ban a Juventus a csoportból sem jutott tovább a Real Madrid és a Galatasaray mögött, a törökök egy emlékezetes havas meccsen ejtették ki az olaszokat, de a kieséshez a korábbi eredmények is kellettek és az, hogy a Kobenhavn otthonában az első körben csak 1-1-et játszott a Juventus. A dánok vezettek, majd Quagliarella tudott egyenlíteni, pedig ott volt abban a csapatban Buffon, Chiellini, Pogba, Tévez és Pirlo is.

Messi a Celtic ellen 2012-ben Forrás: AFP/Ian Macnicol

2012-ben a Barcelona és a Juventus is botlott. A Barcelona egy emlékezetes meccsen kapott ki Skóciában. A Celtic már 2-0-ra is vezetett, majd Messi a hosszabbításban szépített. Tito Vilanova csapata tikitakázott, szinte felbillent a pálya a Barca javára, de a skótok kegyetlenül használták ki a lehetőségeiket, pedig Xavi, Iniesta, Villa, Fabregas, Pedro és Alexis is ott volt a csapatban. A Celtic a Barcelona mögött meglepetésre második lett akkor a csoportban.

A Juventus a dán Nordsjaelland csapatával nem bírt, pedig a Sahtar hét, a Chelsea tíz gólt lőtt a kiscsapatnak két meccsen. A Juventus idegenben játszott 1-1-et az októberi meccsen. Az olaszoknak 15 lövése találta el a kaput, de a 81. percben Vucinic csak egyenlíteni tudott.

2010 a Barcelona a Rubin Kazany otthonában játszott egy 1-1-es döntetlent, mindkét csapat tizenegyesből lőtt gólt. A Barcelonának simán belefért ez az eredmény, a csoportgyőzelem és a végső siker is összejött a katalánoknak.

A fenti eredménysor is mutatja, hogy nem lehetetlen legalacsonyabban rangsorolt csapatként borsot törni a nagyok orra alá, de persze nem is egyszerű feladat. Reméljük, hamarosan a Ferencváros sikereivel bővülhet ez a lista.