Vágólapra másolva!
Csütörtökön este Bulgária legjobbjaival játszik ki-ki mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek győztese tovább küzdhet a 2021-es Európa-bajnokságon való részvételért - a vesztes kiesik. A bolgár válogatott az elmúlt 16 évben semmilyen sikert nem ért el, egyetlen világversenyre sem jutott ki. Ezt a számukra borzalmas sorozatot akarják most Magyarország ellen lezárni.

Bulgária labdarúgó-válogatottja a XX. század első felében nem játszott meghatározó szerepet nemhogy a világ, de még Európa labdarúgásában sem.

Az 1962-ben hivatalba lépő Todor Zsivkov vezette kommunista párt azonban hamar felismerte: az átlagemberek körében legnépszerűbb sportág sikerei jótékony hatással lesznek a dolgozó nép hétköznapjaira, ennek köszönhetően Bulgária válogatottja a hatvanas években már addig soha nem látott eredményeket ért el.

Négy vb-részvétel egymás után

Először az 1962-es chilei világbajnokságra jutott ki Bulgária. Ott a történelmi első mérkőzés dátuma május 30. volt. Argentína ellen remekül helyt állt a Dimitar Kosztov, Nikola Kovacsev, Hriszto Iliev nevével fémjelzett csapat, az 1-0-s vereség miatt senki sem szégyenkezhetett.

Az

sokkal inkább fájdalmasabb volt – legalábbis nekik -, hogy a magyar válogatott már nem kegyelmezett nekik: Alberték 6-1-es győzelme fejbekólintás volt a számukra.

S bár nem jutottak tovább a csoportból, de az egyik futballnagyhatalom, Anglia ellen bizonyították (0-0), nem véletlenül kerültek be a legjobbak közé. Ha már megízlelték, milyen vb-résztvevőnek lenni, a bolgárok az 1966-os angliai vb-re is kijutottak, igaz a szerencse ezúttal is elpártolt tőlük, hiszen kegyetlenül nehéz csoportba kerültek: a Pelé, Garrincha, Djalma Santos hármasra épülő Brazília 2-0-ra győzte le őket, a remek formában lévő magyar válogatott pedig igazi mumusnak számított – ezúttal 3-1-re győztünk. A csoport harmadik mérkőzése sem sok sikert hozott: Eusébio Portugáliája 3-0-lal küldte haza – csoportutolsóként – Bulgáriát, tehát az első vb-pontra még mindig várni kellett.

A bolgár futball egyértelmű fejlődését jelzi: zsinórban a harmadik világbajnokságon is résztvevők voltak, s ugyan ezúttal sem sikerült a csoportból a továbblépés (Peru ellen csupán 3-2-re kaptak ki, az NSZK pedig 5-2-re ütötte ki őket), ám Marokkó ellen sikerült a történelmi pontszerzés (1-1), így a kiesés ellenére sem lehettek teljesen elégedetlenek Sztefan Bozskov játékosai.

Az 1974-es világbajnokságon is ott találjuk a bolgárokat, akikről elmondható: 100 százalékban fejlődtek, hiszen a csoportmeccsek során már két döntetlent is összehoztak. Svédország ellen 0-0-lal nyitottak, Uruguay ellen 1-1 jött össze, és

a történelmi továbbjutás csak azért maradt el, mert a fénykorát élő, Johan Cruyff nevével fémjelzett Hollandia 4-1-gyel küldte haza Hriszto Bonevéket.

Johan Cruyffot nem tudták megállítani a bolgárok az 1974-es vb-n Forrás: AFP/Staff

Ezután egy hosszabb szünet következett, hiszen legközelebb az 1986-os mexikói világbajnokságon találkozhattunk Bulgária legjobbjaival, akik egyből a nyitó mérkőzést játszották a világbajnoki címvédő Olaszországgal, s a szerencse sem pártolt el tőlük, hiszen Naszko Szirakov fejes góljával a 85. percben egyenlítettek. De nem tudták meglovagolni ezt a sikert, hiszen Dél-Korea ellen is csak egy döntetlen (1-1) jött össze,

a továbbjutástól pedig a későbbi világbajnok, Argentína együttese a csúcsformában lévő Diego Armando Maradona vezérletével ütötte el őket (2-0).

Lecskov csodafejese Németország ellen

Az 1990-es világbajnokság „kimaradt" Bulgária futball-történelemkönyvéből, az 1994-es vb-re viszont már beérett a Hriszto Sztoicskov, Jordan Lecskov, Kraszimir Balakov-féle Aranygeneráció, amelynek végre sikerült is az áttörés: a D-jelű halálcsoportból továbbjutottak. S miért volt ez halálcsoport?

Nigéria, Bulgária és Argentína csodálatosan körbeverte egymást (a csoport negyedik tagja, Görögország zárt 0 ponttal), egészen pontosan úgy alakult, hogy Dimitar Penev együttese - bár Nigéria ellen egy 3-0-s vereséggel nyitott - 4-0-ra verte a görögöket, s

a torna egyik nagy meglepetéseként 2-0-ra legyőzte Argentínát, hiába próbálkozott Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia vagy éppen Diego Simeone megakadályozni mindezt.

Ezt követően a szerencse is Sztoicskovék mellé állt, hiszen a Mexikó elleni 1-1 után tizenegyesekkel jutottak a negyeddöntőbe, ahol tovább folytatódott a szárnyalás: a világbajnoki címvédő német válogatott sem tudta megállítani a lendületbe jött Bulgáriát. Ugyan

Lothar Mätthaus szerzett vezetést, de a torna gólkirálya és Aranycipőse, Hriszto Szoicskov ezt kiegyenlítette, majd Jordan Lecskov látványos fejes góllal tett pontot a mérkőzésre.

Bár az elődöntőben Olaszország megállította Bulgáriát (Roberto Baggio két gólja ellen kevés volt egy Sztoicskov-büntető), a zöld-fehérek egyértelműen közönségsikert arattak.

Ezek után nem csoda, hogy együttesük – amúgy lendületből – továbbírta a bolgár futballtörténelem aranyoldalait, hiszen az 1996-os Eb az első kontinensbajnokság volt, amin részt vettek. A 7. selejtezőcsoportból Németország mögött jutottak ki Angliába, kétséget sem hagyva, hogy jogos a részvétel, hiszen nem kevesebb, mint 7 pontot vertek a 15 ponttal a csoportban harmadik helyen végző Grúziára.

Angliában a B-csoport két nagyágyúja Franciaország és Spanyolország mögött csupán négy pont jött össze (a hispánok elleni 1-1 a bravúrkategóriába tartozott, és Romániát is sikerült 1-0-ra legyűrni, de a franciák kétséget sem hagytak – 3-1 –, hogy ők a kvartett legjobbjai), jelzésértékű, hogy a bolgárok mindhárom találatát Hriszto Sztoicskov szerezte, aki egyedül kevés volt a két futballnagyhatalom ellen.

Hiába ugrik a német sorfal, Hriszto Sztoicskov szabadrúgása védhetetlenül vágódik Bodo Illgner hálójába Forrás: Origo

Tragikus volt a máig utolsó vb-szereplésük

Az 1998-as franciaországi világbajnokságon szintén ott találjuk Bulgária legjobbjait, de bármennyire nagy reményekkel érkeztek Emil Kosztadinovék, szó szerint a kertek alatt kellett hazakullogniuk. Paraguay ellen ugyan összejött még egy 0-0, de Nigéria ellen ezúttal nem tudott csodát tenni a 33 éves Sztoicskov, végül az a szégyen esett meg, hogy az utolsó csoportmérkőzésen – a szintén kieső! – Spanyolország 6-1-es vereséget mért az Aranygeneráció még megmaradt tagjaira (Trifon Ivanov, Kraszimir Balakov, Hriszto Sztoicskov).

Bulgária utolsó jelentős nemzetközi fellépése a 2004-es Európa-bajnokság volt,

ahová úgy jutottak ki csoportelsőként (!), hogy a 8-as számú csoportban többek között Horvátországot és Belgiumot is maguk mögé utasították.

A selejtezőbeli csoportgyőzelem azonban nem tett jót Bulgáriának, ugyanis Portugáliában alaposan leszerepelt: Svédország 5-0-ra, Dánia 2-0-ra, míg Olaszország 2-1-re verte Dimitar Berbatovékat.

Kudarcokkal terhelt 16 év

Innentől kezdve azonban teljes vesszőfutás jellemezte a bolgárok selejtezőbeli szereplését. A 2006-os világbajnokágra a magyarokkal egy csoportban voltak, de a csoport első két helyét a svédek és a horvátok vitték el.

Mi az ellenük lejátszott két meccsből összesen 1 pontot szereztünk. Budapesten 1-1 lett a végeredmény, Szófiában azonban ők nyertek 2-0-ra.

Négy évvel később az olaszok és az írek mögött lettek csoportharmadikok. A 2014-es vb-re sem kerültek ki, mert akkor az olaszok és a dánok vitték el a továbbjutó helyeket, de a bolgárokat még a csehek is megelőzték. 2018-ban szintén nem volt esélyük a vb-részvételre, mert a francia-svéd-holland halálhármas mögött csak a negyedik helyen végeztek.

2005 márciusában Budapesten játszott egymással vb-selejtezőt a magyar és a bolgár csapat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ami az Európa-bajnoki selejtezőket illeti, ott sem jártak több sikerrel. 2008-ban közel álltak a bravúrhoz, mert csak 1 ponttal szereztek kevesebbet a második helyen kijutó hollandok mögött. 2012-ben viszont semmi esélyük nem volt,

borzalmasan játszottak a selejtezőben, ahol az utolsó helyen zártak, mindössze 5 pontot szerezve. Ekkor Anglia, Montenegró, Wales és Svájc is megelőzte őket.

A 2016-os Eb-t szintén a tévén nézték végig, mert az olaszok, a horvátok és a norvégok mögött csak a negyedikek lettek. Pedig a csoportharmadik Norvégia ekkor pótselejtezőt játszhatott, amelyet a magyarok nyertek meg. A jövő évi Eb-re zajló selejtezőben Anglia, Csehország és Koszovó is megelőzte őket, de a Nemzetek Ligája-szereplés miatt jutottak el a pótselejtezőig. Csakúgy, mint a magyarok.

2004 óta eltelt 16 esztendő, és Bulgária legjobbjai sorra lemaradtak a futball legjelentősebb világeseményeiről. Reméljük, ez a tendencia csütörtök este 11 óra tájban sem szakad meg.