A bolgárok legyőzése után Belgrádban is bravúrra készül a magyar fociválogatott

Szófia, 2020. október 8. A magyar játékosok ünnepelnek, miután megszerezték az első gólt Bulgária ellen a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott mérkőzésen Szófiában 2020. október 8-án. MTI/EPA/Vaszil Donev
Vágólapra másolva!
A magyar és a szerb labdarúgó-válogatott is sikerrel vette csütörtökön az Európa-bajnoki pótselejtező első akadályát, így bár fáradtan, de elégedetten várhatja a két csapat az egymás elleni belgrádi összecsapást a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban.

A magyarok nem túl jó játékkal Bulgáriában nyerték meg 3-1-re a maguk elődöntőjét, a szerbek viszont még jobban megizzadtak Oslóban, ugyanis hosszabbításra kényszerültek, amelyben végül 2-1-re múlták felül a norvégokat - igaz, sokkal szórakoztatóbb és látványosabb meccsen.

A Nemzetek Ligája harmadik fordulójában így meccsdöntő faktor lehet, hogy 72 órával az év eddigi legfontosabb találkozója után melyik együttes lesz a frissebb.

Marco Rossi szövetségi kapitány már a válogatott kerethirdetésekor elmondta, hogy három-négy játékost cserél meccsről meccsre, ebből kettő biztosra vehető. Egyrészt

Sallai Rolandnak vissza kell térnie a Freiburghoz,

hogy a helyi karanténszabályok betartásával rendelkezésére állhasson német klubjának a következő találkozón, másrészt az olasz szakvezető elárulta, hogy Willi Orbánnak az első meccs után mindenképpen pihenőt ad, mivel mérkőzéshiánnyal küzd, így minden bizonnyal ezúttal több időre lesz szüksége a regenerációhoz. Rajtuk kívül további egy-két változtatás várható.

Sallai Roland nem segíthet a szerbek ellen Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

– kezdte Marco Rossi. – Természetesen most is folyamatosan figyeljük minden játékos fizikai állapotát és többen is vannak, akik valóban teljesen kihajtották magukat csütörtökön, ráadásul ezúttal ugyebár nem csak egy mérkőzés vár még ránk, hanem kettő, két igen erős ellenfél ellen, így jól kell sáfárkodnunk az erőnkkel, de emellett az elsődleges a játékosok egészsége."

A szövetségi kapitány ezután az ellenfél erősségeiről is beszélt:

„A szerb válogatott papíron jóval erősebb nálunk, ki lehet kapni tőlük, ahogy, ha kijutunk az Európa-bajnokságra, akkor a német, a francia és a portugál válogatottól is,

hiszen jól komolyabb játékerőt képviselnek nálunk. Nekünk viszont minden egyes labdáért harcolnunk kell és a kezdő sípszótól a lefújásig mindent meg kell tennünk a győzelemért az ilyen csapatok ellen is, csak így jöhetünk le felemelt fejjel a pályáról a mérkőzések végén. A szerb nagyon jó csapat, így nem hiszem, hogy összességében előny lenne számunkra, hogy ők 120 percet játszottak Norvégia ellen, mivel a teljes keretük erősebb a miénknél, így akár a cserejátékosaikkal is nagyon jók, elég a két csapat keretének az értékét összehasonlítani. Aki kicsit is jártas a labdarúgás világában, nagyon jól tudja, hogy a szerb válogatott agilis, harcos focit játszik, így nekünk is ezeket az erényeinket kell kidomborítanunk, ha eredményesek akarunk lenni ellenük."

Marco Rossi négy-öt helyen változtatni fog a magyar válogatott kezdőcsapatán Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

A Nemzetek Ligája szeptemberi dupla fordulójában a magyarok szerepeltek jobban. Hazai pályán Oroszországtól kikaptak ugyan, de előtte Törökországból elhozták a három pontot,

ezzel szemben a szerbek még nyeretlenek a csoportban, mivel előbb vereséget szenvedtek Moszkvában, majd otthon gól nélküli döntetlent játszottak a törökökkel. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntetlennel biztosan megtartanák második helyüket a négyesben, győzelemmel pedig öt ponttal elhúznának a riválistól, azaz óriási lépést tennének a bennmaradás felé. Vereség esetén viszont a szerb csapat mindenképpen megelőzi a magyar válogatottat, amely akár így az utolsó helyre is visszacsúszhatna, amennyiben a törökök meglepetésre nyernének az orosz fővárosban.

A szerb válogatottat 2019 nyara óta irányító, 68 éves Ljubisa Tumbakovics kijelentette, az Eb-selejtező után sem eresztett le a csapat. Sőt, a siker plusz lendületet adott játékosainak, ami reményei szerint Magyarország ellen az NL-ben is megjátszik majd.

„Nehéz meccsre számítok. Hasonló formációban játszik a magyar válogatott, mint mi. Azt gondolom, a legfőbb kérdés a labdabirtoklás lehet.

Nagy nyomás alatt lép pályára mind a két csapat a Nemzetek Ligája szempontjából, ugyanakkor mégis megkönnyebbülten, mivel mindkét együttes győzött a kulcsfontosságú Eb-selejtezőjén" – tekintett előre az nso.hu beszámolója szerint a mieink elleni taktikai csatára a szerb szövetségi kapitány.

Tumbakovics hozzátette, úgy érzi, megfelelő fizikai állapotban kapta meg a kerettagokat a klubjaiktól, így nem hiszi, hogy problémát jelenthetne az, hogy Magyarországgal ellentétben kilencven helyett százhúsz perces mérkőzésen tudta kiharcolni a továbbjutást. Ugyanakkor lesznek változások a csütörtöki kezdőhöz képest.

és a lehető legerősebb csapatot küldhessük pályára, legyen szó a magyarok, vagy az azt követő, törökök elleni meccsünkről." Ugyan az újságírók konkrét nevekre is kíváncsiak voltak, erre már nem tért ki a szerb kapitány.

Ljubisa Tumbakovic szerint mindenki ugyanolyan fontos a csapatban Forrás: AFP/Vidar Ruud

„Láthatóan nemzeti projekt a labdarúgás Magyarországon. A kilencvenes évek óta egyre jönnek föl. Az infrastruktúrába rengeteget öltek, s ez meglátszik ma már a futballjuk egészén.

Játékosaik és a klubjaik is ott vannak Európában, legyen szó topligás légiósokról, vagy a nemzetközi kupaporondról. Az utóbbi két évre vetítve, mondjuk tizenöt meccset nézve egyértelmű, hogy egyre stabilabb teljesítmény mellett, egyre jobb eredményeket tudnak elérni. Ami a csoport esélyeit illeti: szerintem kifejezetten kiegyenlített négyesről van szó, bármi megtörténhet, mi sem természetesebb, mind a négy csapat szeretne az élen zárni és playoffba jutni" – tette hozzá Tumbakovics

Érdekesség, hogy a két válogatott még soha nem csapott össze egymással, amióta Jugoszlávia felbomlott, azaz

Szerbia és Magyarország között ez lesz az első hivatalos labdarúgó-mérkőzés. A jugoszlávok elleni utolsó két találkozó viszont kifejezetten rossz emlékű,

ugyanis 1997 őszén előbb Budapesten 7-1-re, majd Belgrádban 5-0-ra kaptak ki a magyarok az egy évvel későbbi világbajnokság pótselejtezőjén.

A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

A negyedik fordulót jövő szerdán rendezik, amikor a magyarok a vb-negyeddöntős oroszok vendégei lesznek majd.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 3. forduló:
vasárnap:
Oroszország-Törökország, Moszkva 20.45
Szerbia-MAGYARORSZÁG, Belgrád 20.45

A csoport állása:
1. Oroszország 2 2 - - 6-3 6 pont
2. Magyarország 2 1 - 1 3-3 3
3. Törökország 2 - 1 1 0-1 1
4. Szerbia 2 - 1 1 1-3 1

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 3.):
Oroszország-Szerbia 3-1 (0-0)
Törökország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
2. forduló (szeptember 6.):
Szerbia-Törökország 0-0
Magyarország-Oroszország 2-3 (0-2)

A csoport további programja:
4. forduló (október 14.):
Oroszország-MAGYARORSZÁG, Moszkva 20.45
Törökország-Szerbia 20.45
5. forduló (november 15.):
Törökország-Oroszország 18.00
MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45
6. forduló (november 18.):
MAGYARORSZÁG-Törökország, Puskás Aréna 20.45
Szerbia-Oroszország, Belgrád 20.45