Vágólapra másolva!
A Ferencváros ukrán sikeredzője, Szergej Rebrov két év alatt két bajnoki címet szerzett a Ferencvárossal. A zöld-fehéreket előbb az Európa-liga, majd a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette, ahol igazi sztárcsapatok ellen szerepelhetnek majd. Szergej Rebrov exkluzív interjút adott az Origónak, beszélt az edzői módszereiről, gyerekkoráról és arról, miért szeret a Ferencváros edzője lenni.

Sokkal boldogabbak lettünk volna, ha a szurkolóink előtt vívjuk ki a hatalmas sikert

Eltelt már egy kis idő a hatalmas siker óta. A Ferencváros 25 év elteltével jutott újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe, összességében harmadik alkalommal van magyar csapat a főtáblán (Ferencváros 1995, Debrecen 2009). Fel tudta már fogni, mit vittek véghez?
Nagyon nehéz ezt feldolgozni a szurkolók nélkül. Különös helyzetben vagyunk, furcsa körülmények között kellett szerepelnünk, más szabályok vonatkoztak a bajnoki meccsekre és a BL-selejtezőkre. Biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb büszkeség lenne bennünk és sokkal jobban megünnepeltük volna a sikert, ha velünk lehettek volna a szurkolóink is. Nehéz volt nélkülük. Természetesen megértem, mekkora siker ez a játékosoknak, a szurkolóknak és Magyarországnak. Ez egy nagy lépés előre, ami biztosan segít majd az egész magyar focinak.

biztos vagyok benne, hogy a magyar foci a jövőben csak profitálni fog ebből.

Az 1995-ös Ferencváros, amelyik a Bajnokok Ligájában szerepelt, a mai 30-as, 40-es korosztálynak igazi legendává vált. Elérhet hasonló magasságokba ez a csapat is?
Az elmúlt két évben nagyon kemény munkát végeztünk a csapattal, hogy eljussunk idáig. Nehéz megmondani, mi sülhet ki ebből a csoportkörből. A játékosok közül egyedül Zubkovnak volt minimális BL-tapasztalata, de ebből is látszik, soha nem tudhatjuk, mi történik majd a pályán. Mindenki várja a meccseket, de ez már tényleg a legmagasabb szint. Nagyon nehéz bármit vizionálni, topjátékosok és topcsapatok ellen kell helytállni. Fel kell vennünk a versenyt és alaposan felkészülni ezekre a meccsekre is.

Szergej Rebrov a Ferencváros edzőközpontjában válaszolt az Origo kérdéseire Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már a tapasztaltnál tartunk, a csapatot tekintve messze önnek van a legkomolyabb BL-rutinja. Játékosként és edzőként is szerepelt a Bajnokok Ligájában.
Ez igaz, de én nem léphettem pályára. Hiába van játékosként és edzőként is tapasztalatom, ez teljesen más dolog. Kívülről ezt nehéz átadni, a pályán kell, hogy legyenek vezérei a csapatnak, akik tapasztaltak, tudnak segíteni, ha bármi történik. Fiatal csapatunk van, mindenért keményen meg kell harcolnunk. A következő meccsért, a következő pontért.

A csoportkört biztosító, Molde elleni meccse lefújása után fogta a fejét, hatalmas mosoly volt az arcán, amit ritkán látni. Mit érzett, amikor biztossá vált a siker?
Nagyon ideges hangulatban telt az egész meccs. A játékosok érezték, hogy már csak egy lépést, egy hatalmas lépést kell megtenniük. Nem tudták megmutatni, pontosan mire is képesek. Az utolsó tíz-tizenöt perc nagyon kemény volt, fáradtak a játékosok, már nem tudtak úgy koncentrálni. Nagyon ideges voltam, mert tudtam, hogy ennél többre is képesek vagyunk. Nagyon nehéz négy selejtezőkörön túljutni, európai bajnokcsapatok ellen, de összességében úgy gondolom, megérdemeltük a sikert.

Szergej Rebrov a Dinamo Kijev edzőjeként már szerepelt a Bajnokok Ligájában Forrás: NurPhoto/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

Mi történt a meccs után? Tudott aludni, volt ünneplés?
A feleségem is ott volt a stadionban, a siker után pezsgőztünk, de aludni nem igazán tudtam. Csak ismételni tudom, nagyon nehéz volt a szurkolók nélkül. Sokan ott voltak a stadionnál, támogattak minket, de teljesen más hangulata lett volna az egésznek, ha telt ház előtt tudjuk elérni ezt a sikert, az üres széksorok előtt az egészből elvesznek az igazi érzelmek.

Könnyebb lett volna a szurkolókkal?
A szurkolókért játszunk. Le kellett játszanunk ezeket a meccseket, de a játékosoknak és nekünk is nagyon nehéz volt üres stadionokban szerepelnünk, mert a szurkolók nélkül nincs hangulat. Boldog vagyok, hogy bejutottunk a csoportkörbe, örülök, hogy ha korlátozott számban is, de lehetnek majd nézők a meccseken. Nagyon fontos, hogy lássuk az embereket, akiknek igazán fontos a sikerünk.

Hány üzenetet kapott a Molde elleni meccs után?
Harminc-negyven üzenetet biztosan kaptam Whatsappon és Viberen is, de nem vagyok ott a közösségi oldalakon, se Facebookon, se Instagramon. A közeli barátaim gratuláltak, akiknek fontos a sikerem és velem együtt örülnek. Annyit elárulok, hogy Andrij Sevcsenko is írt.

A játékosok hogy ünnepeltek, róluk mit tud?
Alapesetben nem foglalkozom azzal, a játékosok mit csinálnak a meccs után. Ez az ő pillanatuk volt, nem tudom, mi történt az öltözőben vagy utána. Hatalmas sikert értek el, amiért két éve küzdöttünk, sokuknak ez élete legnagyobb sikere. Már az, hogy valaki ott lehet a Bajnokok Ligájában, hatalmas elismerés, ezt mindenki másképp éli meg. Az öltözőben, majd a stadionban is mulathattak, másnap nem kellett edzeniük, kaptak egy szabadnapot, mert biztos vagyok benne, hogy senki sem tudott volna az edzésre koncentrálni.

Egy BL-csoportkör Magyarországon szinte felér egy Európa-bajnoki szerepléssel, érezte, mekkora sikert jelent ez nálunk?
Tudtam, hogy az ország nagy része szurkolt nekünk ezeken a meccseken, az emberek boldogok akkor is, ha más klubért szurkolnak. Az egész országot képviseljük nem csak a Ferencvárost. Látom, hogy az embereknek mennyire fontos ez az egész. Emlékszem, amikor a magyarok Szlovákia vagy Horvátország ellen játszottak, milyen hangulat volt. Tavaly a Dinamo ellen is nagyon sok szurkoló jött velünk idegenbe. Ez nagy siker az egész országnak, kicsit azt érezhetik a szurkolók, hogy most jobbak, mint a szomszédos országok csapatai. A szurkolók büszkék a csapatra.

Szergej Rebrov szerint a Ferencváros most egész Magyarországot képviseli Fotó: Polyák Attila - Origo

Két éve, amikor megérkezett a Ferencvároshoz, gondolta volna, hogy szinte mindent elér majd ennyi idő alatt? Bajnoki címek, csoportkör az Európa-ligában, majd a Bajnokok Ligájában. Meddig fejlődhet még ez a csapat?
Nem tűzök ki magam elé hatalmas célokat, a mindennapi munkában hiszek. A játékosokkal is ezt próbálom megértetni, hogy

mindig az adott meccsre kell koncentrálni, aztán pedig meglátjuk, mit tudunk elérni. Én így dolgozom.

Minden meccsre alaposan felkészülök, minden meccset nagyon komolyan veszek, ezt próbálom a játékosoknak is átadni. Ha csak arra gondolunk, hogy egy év múlva hova kellene eljutni, úgy nagyon nehéz. Persze, kellenek tervek, stratégia, de a cél az, hogy a lehető legkomolyabban vegyük a meccseket, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle, mint most. Senki nem úgy gondolkodott, hogy nekünk most be kell jutnunk a Bajnokok Ligájába. Megtettük, amit tudtunk, kihoztuk magunkból a maximumot, és megérdemelten jutottunk be, de csak azért érdemeltük meg, mert minden meccsen megfelelően koncentráltunk.

Két éve normális célkitűzésnek gondolta, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen a Ferencváros?
Egy olyan klubnál, mint a Ferencváros, senki nem mondhatja meg az edzőnek, hogy két év múlva a Bajnokok Ligájában kell szerepelni. Természetesen mindenki gondol rá, hogy jó lenne ott lenni, van esélyünk odakerülni, de ezt célnak kitűzni, szinte lehetetlen küldetés. Ehhez a sikerhez mindenki kemény munkája kellett.

Voltak ajánlataim, de szeretek a Ferencvárosnál dolgozni

Mennyire kapták fel a fejüket Európában, hogy ekkora sikert ért el egy magyar csapattal, edzőként mekkora fejlődésnek számít ez?
Természetesen ez nagyon komoly eredmény, de én csak a saját munkámra koncentrálok. Nem gondolkozok olyanon, hogy most hol állhatok az edzők rangsorában vagy ilyesmi.

Szerintem minden edző ilyen, teszi a dolgát, de soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Őszintének kell lenni a játékosokkal, keményen dolgozni és a siker majd jön.

Szergej Rebrov két év alatt szinte mindent elért a Ferencváros csapatával Fotó: Polyák Attila - Origo

Lehet ezen a szinten tartani a Ferencvárost?
Azt hiszem fontos a játékosoknak, hogy ne veszítsenek a motivációból, szeressenek keményen dolgozni, tovább fejlődni. Az én filozófiám az, ha a játékos elveszíti a motivációját, akkor változtatni kell. Meg lehet nézni, az első évemhez képest hány poszton változott a keret. A játékosoknak intenzíven kell dolgozni, és persze kellenek a megfelelő képességek is.

így maradhatunk versenyben.

A Fradi versenyben lehet még ennél is jobb játékosokért vagy egy szezon a BL-ben ehhez kevés?
A klub komoly pénzt kap most, de nagyon nehéz döntés, hogy ebből érdemes-e drága játékosokat venni és az ő magas fizetésükre elkölteni ez. Nem egyszerű döntés, de valamennyit biztos költünk, télen megint erősíteni kell, figyelni kell a klub jövőjére is.

Tudom, hogy önnek is van menedzsere, mint a játékosoknak. Az edzőknél hogy működik, önöket is megkeresik ajánlatokkal, mint a játékosokat?
Van különbség a játékosok és az edzők között. Ha például egy játékosnak van egy ötéves szerződése, akkor védve van, maradhat a klubnál öt évet. Egy edző soha nem tudhatja, mit hoz az élet, teljesen más élet edzőnek lenni. Ha egy játékos nem hozza ki magából a maximumot, akkor legrosszabb esetben kikerül a kezdőből. Idegeskedhet, de a szerződése védi. Ha egy edző hátradől, akkor pillanatok alatt összeomolhat minden, amit addig felépített.

Volt ajánlata más csapatoktól az elmúlt két évben?
Igen, kaptam néhány ajánlatot, de szeretek itt lenni.

Minden Bajnokok Ligája ellenfelünket jól ismerem

Beszéljünk kicsit a sorsolásról. Sokkal nehezebb nem lehetett volna: Juventus, Barcelona, Dinamo Kijev. Hogy lehet ilyen ellenfelekből felkészülni? Elkezdett már készülni?
Korábban is figyeltem ezeket a csapatokat. Mindig megnézem a Barcelona és a Dinamo Kijev meccseit is. A Juventusét talán kevesebbet, de a legtöbb meccset nézem, ahogy például a Manchester City, a Liverpool vagy újabban az Atalanta meccseit is. A lényeg, hogy ismerem ezeket a csapatokat, nem úgy kell készülnöm, mint mondjuk a Molde ellen. Mindenki ismeri ezeket a csapatokat, mindenki tudja, hogy játszanak, de senki nem tudja, hogy kell ellenük játszani. Senki nem tudja, hogy kell a Liverpool ellen játszani, de az Aston Villának például sikerült, megtalálta a módszert. Meg kell mutatni a játékosoknak a csapatok erősségeit, esetleges gyenge pontjait. Nem kell félni, önbizalommal kell pályára lépni, és akkor tudjuk jól képviselni a magyar focit.

Rebrov nagyon jól ismeri a leendő ellenfeleket Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha ön mindent tud az ellenfelekről, akkor a stábja munka nélkül marad?
Dehogy. Hiába gondolom azt, hogy tudok mindent, az információkat tálalni kell a játékosoknak. Nem lehet a játékosoknak levetíteni három meccset. Olyan az egész, mint a konyhai előkészületek. Az alapanyagot meg kell tisztítani, meg kell főzni, és csak utána lehet tálalni. A játékosoknak is a kész információkat kell tálalni. Hogy védekezik, hogy támad az ellenfél, el kell magyarázni bizonyos dolgokat. Nem lehet ezt hat-hét órában megmutatni, maximum húszperces felvételeket kapnak. Fontos, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy megértsék, higgyenek abban, amit mi mutatunk.

Sok játékossal beszéltem, és abban mindenki egyetértett, hogy soha nem volt még olyan felkészült edzője, mint Szergej Rebrov. Hol tanulta ezt a mentalitást?
Játékoskoromban is nagyon komolyan vettem a felkészülést, és nagyon fegyelmezett voltam. Mindig a csapat érdekeit tartottam szem előtt. Sok edzővel volt dolgom,

figyeltem az edzéseket. Élvezem, ha fejlődhetek, a folyamat végén pedig kialakul egy saját stílus.

Mindenki nagyon boldog, hogy Messi vagy éppen Cristiano Ronaldo ellen léphet pályára a Ferencváros, de mit szól ahhoz a csapat edzője, ha ekkora sztárok, zsenik ellen kell készülni?
Én is örülök. Örülök, hogy itt lehetünk, hogy topcsapatok jönnek Budapestre. Alaposan fel fogunk készülni, de mindenki tisztában van azzal, mire képes Messi vagy Ronaldo, hogy mennyibe kerül egy ilyen játékos. A pályán szerencsére tizenegy játékos van és nem egy. Nagy esemény ez az egész országnak, a szurkolók pedig boldogok lehetnek, hogy a világ legjobbjait láthatják majd.

Éppen a Fradi BL-csoportjában fut össze újra Messi és Ronaldo Forrás: AFP/Josep Lago

Mivel lenne elégedett a csoport után? Gondolkozik pontokban, gólokban?
Huszonöt éve nem volt ott a csapat a BL-ben. A legfontosabb, hogy versenyképesek legyünk, hogy jól képviseljük a Ferencvárost és Magyarországot.

Járt már a Puskás Arénában, ahol a hazai meccseiken szerepelnek majd?
Egyszer, tavaly egy U21-es meccsen. Gera Zoli a válogatott edzője, kimentem szurkolni nekik. Azóta nem voltam ott.

Örül, hogy ott lesznek a meccsek?
Persze. Ezek a meccsek a szurkolóknak nagyon fontosak, minél többen lehetnek ott, annál jobb.

Barcelonában gólt is lőtt korábban BL-meccsen, milyen érzésekkel tér vissza oda?
Jó érzésekkel, ha valamelyik játékosom gólt szerez majd. Nem szoktam a játékoskarrieremmel foglalkozni. Ha belépek egy stadionba, ahol már jártam, előjön pár emlék, de most más dolgom van. Nem kell elmondanom a játékosoknak, hogy figyelj, én így lőttem gólt a BL-ben. Megérdemelten jutottunk ide, megérdemlik, hogy itt szerepeljenek.

Beszéljünk kicsit a harmadik ellenfélről, a Dinamo Kijevről, ahol játékos és edző is volt. A távozása kicsit furcsára sikerült, milyen érzésekkel tér majd vissza?
Nem lesz egyszerű. Szeretem a Dinamo Kijevet, itt lettem igazi focista, tíz évig játszottam a csapatban. Tisztelem az ellenfelet, de félre kell rakni az érzelmeket. Profi vagyok, a Fradi sikeréért dolgozom.

A Dinamo Kijev ellen nem lesz egyszerű visszatérni Fotó: Polyák Attila - Origo

Van valaki Kijevben, akitől segítséget kér majd?
Remek edzői stábom van, ha megoldható, kimegy valaki a helyszínre, megnézni az ellenfelet, nincs szükségünk külső segítségre.

Milyen gyakran jár Ukrajnában?
A leállás miatt sajnos most nem lehet úgy jönni-menni, mint korábban. Nyáron voltam legutóbb.

Gyerekként álmodozott arról, hogy egyszer eljut majd idáig?
Amikor én voltam gyerek, még másképp működött minden, a Bajnokok Ligája is. Akkor tényleg csak a bajnokok szerepeltek a BEK-ben, nagy presztízs volt ott szerepelni, ma már sokkal nagyobb üzlet az egész. Én a donyecki régióban születtem, arról álmodoztam, hogy a Sahtar játékosa lehessek. Végül úgy alakult, hogy a Dinamo játékosa lettem. Gyerekként még nem voltam biztos benne, hogy focista leszek. Sokáig egyszerre röplabdáztam, kosaraztam, fociztam. Napi három edzésem volt. Reggelente iskola előtt kosáredzés volt, suli után foci, majd este röplabda. Ez volt az életem, imádtam a sportot, és a jövőmet sem látom a sport nélkül.

És a Fradi nélkül?
Szeretünk itt lenni. Én is, és a családom is. Szeretem a magyar embereket, mindenki nagyon kedves velünk. A gyerekeim itt járnak óvodába. Csak a nyelvvel van gondunk, az nem igazán megy, nagyon nehéz. Pár szót már ismerek, megy a jó reggelt, a jó estét, a köszönöm, de azért örülök, hogy a csapatnál mindenki tud angolul, így sokkal kényelmesebb.

Hogy vészelték át a karantént?
Itt voltunk Budapesten. Mi tudtunk edzeni a csapattal, de a család természetesen be volt zárva. Nem volt könnyű két gyerekkel, pláne egy másik országban, de boldog vagyok, hogy annak a résznek vége. Nem volt könnyű egy öt és egy három és fél éves gyerekkel, van egy 21 éves fiam is, de ő nem velem él. A kisebbik fiam mindig azt kérdezi, mikor lesz ennek vége, de persze senki nem tudja erre a választ.

Szeptember vége óta megállítják, ha lemegy a boltba vásárolni?
Valamiért a nők nem igazán, de a férfiak annál inkább. Sokan megköszönik, amit elértünk, kérnek egy közös képet vagy egy aláírást, de ez teljesen normális.

A Groupama Aréna helyett a Puskás Arénában lesznek a Ferencváros hazai BL-meccsei Fotó: Hirling Bálint - Origo

Sokan a szemére vetik a csapatnak, hogy csak három-négy magyar kap rendszeresen lehetőséget, mit üzenne azoknak, akiknek ez nem tetszik?
Mindig lesznek ilyenek. Amikor Szaúd-Arábiában fociztam és nyertünk a második meccsemen 6-0-ra, az első kérdés az volt, hogy mi ez az unalmas játék, minek passzolunk ennyit. A fociban a legfontosabb, hogy legyen konkurencia. Én nem nézem, hogy magyar vagy külföldi az illető. Nekem fontos lenne, hogy a legjobb magyarok a Fradiban focizzanak, de ez nem így működik. Ha megnézzük a válogatottat, a játékosok kilencven százaléka külföldön focizik. Nem egyszerű őket hazahozni. Ha továbbra is a legmagasabb szinten akarunk játszani, akkor konkurencia kell a posztokra, néha ezt a harcot pedig elveszítik a hazai játékosok. Valaki nem lehet csak azért a csapatban, mert magyar.

Október 20-án Barcelonában kezd a Fradi a BL-ben. Nekem még mindig szürreális kimondani, hogy Barcelona-Ferencváros meccset rendeznek.
Higgye el, nekem is. Nem könnyű, de mit lehet tenni? Nagyon nehéz meccs lesz, ez lesz az első a csoportkörben, ráadásul idegenben. Jól fel fogunk készülni, hogy méltón képviseljük az egész országot. Biztos vagyok benne, hogy a játékosok nagyon fogják élvezni, hogy egy szinten szerepelhetnek a Barcelonával és a válogatott is profitálhat majd abból, ha a játékosok magabiztosan térnek majd vissza.

A Ferencváros programja a Bajnokok Ligájában: