Vágólapra másolva!
A román Steaua Bucuresti a Bajnokok Ligája elődjében, a BEK-ben az 1985-86-os kiírásban a dán, a magyar, a finn és a belga bajnokkal találkozott. A Vejle, a Budapesti Honvéd, a Kuusysi Lahti és az Anderlecht legyőzésével jutott a döntőbe és ott a 0-0-át követő tizenegyespárbaj során elhódította a legértékesebb európai klubtrófeát. Egy évvel később a Porto a máltai, a csehszlovák, a dán és a szovjet aranyérmesnél bizonyult jobbnak a döntőbe vezető úton. A Rabat, a Vitkovice, a Bröndby és a Dinamo Kijev hajtott fejet a portugál csapat előtt, mely ezt követően a fináléban is diadalmaskodott. A Ferencváros a nyáron ugyanebben a sorozatban a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnok ellen nyert párharcot. De ezzel csak a főtáblán van. Korábban egy ilyen sorozattal döntőbe lehetett jutni, most csak a legjobb 32 közé. Ahol tulajdonképpen kezdődik a versengés.

Ha ezeket a tényeket nézzük, sajnálhatjuk, hogy ekkorát változott a lebonyolítás módja. Mert a legjobb 32 közé a saját bajnokságában nyújtott teljesítménye alapján 26 csapat automatikusan bekerül. Közülük 11 volt bajnok a hazájában.

26 hely tehát eleve foglalt a főtáblán. A maradék hat hely közül még kettőt elvisznek a nem bajnokcsapatok (az úgynevezett nem bajnoki ágról), és a megmaradó 4 főtáblás helyért küzdött a kontinens további 43 aranyérmese.

Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Forrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

Az 1997-ig érvényes szisztéma szerint a jelenlegi 32-es tábla résztvevői közül csak 15 csapat nevezhetett volna ebbe a sorozatba.

Hiszen nem indult volna a sorozatban pl. a Barcelona, a két manchesteri csapat, a Chelsea, az Inter, az Atalanta, a Dortmund, a Leipzig vagy az Atlético Madrid.

Nyilván a labdarúgás rajongói szívesebben nézik az utóbb említett csapatokat a versengésben, mint pl. a Ferencváros által elbúcsúztatott aranyérmeseket, vagy éppen a bajnoki ágról a 32 közé jutott Midtjyllandot, Olimpiakoszt. De mi, magyarok is voltunk nyertesei a korábban, évtizedeken át érvényben lévő kiírásnak. Elég csak azt szóba hozni, hogy a történelem során a BEK-ben három magyar csapat is három (!) párharc megnyerésével a legjobb négy közé került.

Először a Vasas hajtotta végre ezt a bravúrt.

Az 1957-58-as kiírásban. Akkor még csak 24 csapat nevezett, mert több bajnokság nem volt a kontinensen. Így nyolc csapat rögtön a legjobb 16 között kezdhetett, a további 16-nak mérkőzni kellett ezért a körért. A selejtezőre kényszerített és kiemeltek listája ma elég viccesnek tűnik. Miközben a Manchester Unitednek, a Milannak, a Saint-Étienne-nek és a Benficának selejtezőt kellett játszania, addig a nyolcaddöntőben csatlakozott a továbbjutókhoz a címvédő Real Madridon kívül a belga Royal Antwerpen , a svéd Norrköping, a holland Ajax, a svájci Young Boys, a csehszlovák Dukla Praha, a román CCA Bucuresti , a nyugatnémet Borussia Dortmund. Szerencsére a luxemburgi Dudelange, mely két találkozón 14-et kapott a Crvena Zvezdatól nem került a kiemeltek közé.

A Népstadionban az 1958-as BEK-elődöntőben a Vasas és a Real Madrid érkezik a pályára Forrás: magyarfutball.hu

A magyar bajnok Vasas is már az elején kénytelen volt pályára lépni, ami azért is volt furcsa, mert a világbajnoki döntős ország bajnokságát képviselte. Persze ha már ott volt, egy győzelem, egy vereség mutatóval búcsúztatta a bolgár aranyérmest, a CDNA Szófiát. A továbbiakban pedig a svájci és a holland bajnokot. A Young Boyst és az Ajaxot. Mindkettőt egy győzelem, egy döntetlen mutatóval. Annak a sorozatnak a végén rendezett világbajnokságra sem a svájci, sem a holland válogatott nem tudta kvalifikálni magát, az utóbbi labdarúgásának felemelkedése csak bő egy évtizeddel később kezdődött, mind klubszinten, mind válogatott szinten.

És a három győzelemnek köszönhetően a Vasas bejutott a legjobb négy közé.

Amikor 1964 nyarán a Győr nevezett a BEK-be akkor rajta kívül még 30 csapat tette ezt meg. Így a címvédő Interen kívül mindenkinek játszani kellett a nyolcaddöntőért. A Győr az első körben nehéz ellenfelet kapott, a keletnémet Chemie Leipziget. Annak a csapatnak csak annyi köze van az idén nyáron BL-elődöntőt vívó RB Leipzighez, hogy ugyanabban a városban játszott, mint Gulácsi mai csapata. Esélytelenként, de kettős győzelemmel ment tovább a Győr, majd a Vasas korábbi útjához hasonlóan ő is az aktuális bolgár és holland aranyérmest búcsúztatta. Utóbbit úgy hívták, hogy Door Wilskracht Sterk. Ez sem boldog őse egyik ismert csapatnak sem, és még ekkor sem jegyezték a holland futballt komolyabb szinteken.

Hat mérkőzésből négyet megnyerve találta magát a legjobb négy között a Győr.

A Győr és a Benfica összecsapása szintén a BEK-ben a legjobb négy között zajlott Forrás: magyarfutball.hu

1973-ban is 31 csapat indult a BEK-ben, ekkor is bekerült a mezőnybe egy-két oda nem való társulat. A nyolcaddöntőért vívott párharcok során az északír bajnok tizenegy gólt kapott Bukarestben, a máltai nyolcat Bruges-ben, az izlandi két meccsen tizenegyet a Baseltől. Az Újpesti Dózsa ebben a körben az ír aranyérmest, a Waterford Unitedet ütötte ki,

később a Benficát és a Csehszlovákiát képviselő Szpartak Trnavát.

Az előbbi komoly bravúr volt, az utóbbi inkább várható, bár ne feledjük, hogy Csehszlovákia két évvel később Európa-bajnokságot nyert. Ráadásul a Magyar Néphadsereg 1968-as csehszlovákiai bevonulása miatt meglehetősen ellenséges hangulat fogadta a Dózsát Nagyszombatban. Még szerencse, hogy a mindent eldöntő 11-es párbajra Budapesten került sor. Az Újpest három győzelemmel jutott az elődöntőbe.

Udo Lattek 1974-ben a Bayern München vezető edzőjeként járt a Népstadionban az Újpest elleni BEK-elődöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Galuschka

A Ferencvárosnak idén három győzelemmel négy párharc megnyerése csak a legjobb 32 közé jutáshoz volt elég. Ahogy a legutóbb a főtáblára kerülő magyar csapat, a DVSC svéd-észt-bolgár útvonalon történő BL-selejtezős menetelése is korábban a BEK-ben többet érhetett volna, mint 2009 őszén a Bajnokok Ligájában.

Változnak az idők, változik a foci, változik a lebonyolítás. És örök igazság: mindig olyan viszonyok között kell bizonyítani amilyen adott pillanatban van. Lehet keseregni a jelenlegi szisztéma miatt, de lehet örülni is!

Mert az új évezred első éveiben érvényben lévő rendszerben a mindenkori magyar bajnok esetleg egy német, angol, spanyol, olasz dobogóssal is találkozhatott a selejtezőben.

És találkozott is, erre leginkább a Zalaegerszeg és a Debrecen játékosai, szurkolói emlékezhetnek. Hisz ezen csapatok útját a Manchester United állta el a csoportkör felé vezető úton.

A Ferencváros 25 év után szerepelhet ismét a Bajnokok Ligájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azokban az időkben nem volt sansza hazánk legjobbjának a csoportköre jutni. Most a 43 közepes, gyenge és gyakorlatilag nem létező bajnokság aranyérmesének nyári vetélkedésében erre folyamatosan lehet esély. A Ferencváros most ezzel az eséllyel élni tudott. Ha ezt a szintet az aktuális magyar bajnok a jövőben is teljesíteni tudja, akkor az egy ideig kielégíti a szurkolókat. Majd néhány év múlva jöhet az újabb lépés, amikor már a csoportkörbe sem tanulni megy egy magyar csapat, hanem a továbbjutás esélyével.