Zidane elzavarta, Ancelotti imádja: a sztárcsapatoknál megbukott vb-gólkirály újra szárnyal

fbl Horizontal, James Rodríguez
Everton's Colombian midfielder James Rodriguez (L) is congratulated by Everton's Italian head coach Carlo Ancelotti (R) as he is substituted during the English Premier League football match between Everton and Brighton Hove and Albion at Goodison Park in Liverpool, north west England on October 3, 2020. (Photo by Jan Kruger / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A szurkolók, de még talán a szakemberek szerint sincs James Rodrígueznél megosztóbb labdarúgó. Na nem a kolumbiai személyiségére kell gondolni, mert soha nem a balhéival tűnt ki, sokkal inkább arra, hogy hol helyezkedik el a futballvilág képzeletbeli polcán. Jelenleg az angol Evertonban játszó focista a pályafutása elején vb-gólkirályként robbant be a köztudatba, azóta viszont hiába játszott a Real Madridban és a Bayern Münchenben is, valahogy soha nem tudta átlépni a saját árnyékát. Zinedine Zidane a nyáron mindenáron szabadulni akart tőle, ez sikerült is, ennek pedig most az Everton drukkerei örülnek a legjobban. Bár csak pár meccset játszott még Carlo Ancelotti csapatában, máris sokak szerint a másodvirágzását éli.

James Rodríguez a Kolumbia északkeleti részén található Cúcuta városában látta meg a napvilágot, a gyerekkorát viszont már Ibaguéban töltötte. Középosztálybeli család egyetlen gyerekeként nevelkedett, és az apjától örökölte a futball szeretetét. Wilson James Rodríguez Bedoya is labdarúgó volt. Miután az ifjúsági válogatott tagjaként szerepelt az 1985-ös szovjet U20-as világbajnokságon, felnőtt pályafutását a Deportes Tolimában, majd pedig a Cúcuta Deportivóban töltötte.

Az apja egyébként ugyanolyan tehetséges volt, mint a fia, de a sérülések és az alkohol miatt nem futott be nagy pályafutást.

Viszont emiatt később sokat tudott segíteni a gyerekének, hogy ő ne kövesse el ezeket a hibákat.

Ettől még nem James Rodríguezé a tipikus dél-amerikai csodatörténet, hogy a hihetetlen szegénységből, az utcáról kitörve lett végül focista, James ugyanis különböző fociakadémiákon edződött.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

cuando mi papa jugaba en el deportes tolima

James Rodríguez (@jamesrodriguez10) által megosztott bejegyzés,

„Mindig is szerettem a labdarúgást. Apám vitt le a tolimai akadémiára, amikor még csak ötéves voltam" – mondta James Rodríguez a kezdetekről, aki gyerekként a Cúcuta Deportivo együttesében is játszott. Érdekesség, hogy

gyerekként nem egy nagy sztár volt a példaképe, mint például Valderrama vagy Asprilla, hanem a Super Campeones nevű focis rajzfilm egyik karaktere, Tsubasa kapitány.

– emlékezett vissza Miguel Ángel Crispin, aki a hatodik osztályban volt évfolyam- és csoporttársa Rodrígueznek az Alberto Santofimio Caicedo de Ibagué iskolában.

Ám így sem volt könnyű helyzetben, mivel

gyerekként súlyos dadogással küzdött, ez pedig nem könnyítette meg a beilleszkedését.

A beszámolók szerint a szülei sok pénzt költöttek beszédterapeutára, ennek ellenére James nagyon félénk volt. Ez a probléma egyébként a mai napig kíséri, az interjúkban még mindig nagyon bizonytalan emiatt.

James 2011-ben házasodott meg, felesége Daniela Ospina volt – 2017-ben váltak el – , akivel 2013-ban megszületett közös gyerekük, Salome.

Daniela egyébként David Ospina testvére, aki James jó barátja és válogatott csapattársa. 2019 októberében megszületett a fia, Samuel.

Az édesanyja nem az Everton játékosának a volt felesége és nem is jelenlegi barátnője. A hírek szerint egy béranya hordta ki a gyereket, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Son lo mejor que me ha pasado.

James Rodríguez (@jamesrodriguez10) által megosztott bejegyzés,

Visszatérve a játékos pályafutásához,

2007-ben az Envigado FC csapatához került a kolumbiai másodosztályba, az együttes pedig a következő évben már az élvonalban játszott.

Az első évében nyolc meccsen jutott szóhoz, az élvonalban azonban már 22 alkalommal, ráadásul 9 gólt is szerzett.

James Rodríguez európai pályafutása a Banfieldből indult Forrás: AFP/Alejandro Pagni

James 2008-ban az argentin CA Banfield csapatához igazolt, ahol két szezon alatt 49 meccsen 9 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott. Ilyen teljesítmény után nem csoda, hogy a portugál FC Porto – amely egyébként is híres a fiatal tehetségek megtalálásában – felfigyelt az akkor mindössze 18 éves focistára, akit 5,1 millió euróért leigazolt.

Már az első évében megemelték a kolumbiai játékos fizetését, illetve a kezdeti 30 millió eurós kivásárlási árát 45 millió euróra emelték.

A Portóval a három bajnoki cím mellett Európa-liga-sikert is ünnepelhetett Forrás: AFP/Miguel Riopa

Három fantasztikus év és Európa-liga-siker után – 108 meccs, 32 gól, 41 gólpassz – 45 millióért el is vitte a Monaco, amivel nemcsak a francia klub, de a bajnokság történetének addigi legdrágább igazolása is lett.

A francia együtteshez 2018-ig írt alá, itt egy szezon alatt 38 mérkőzésen 10 gólt szerzett és 14 gólpasszt jegyzett.

A 2014-es brazíliai világbajnokságon James Rodríguez hat találattal gólkirály lett,

ráadásul a FIFA Castrol Index alapján bekerült a statisztikai rendszer alapján összeállított álomcsapatba, ennek köszönhetően pedig 2014 nyarán meg is valósult az álma, ugyanis a Real Madrid játékosa lett.

James Rodríguez a legfontosabb láncszem a kolumbiai csapatban Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

James Rodríguez neve komolyabban először 2014 februárjában merült fel a Real Madrid kapcsán, akit az akkori pletykák alapján Ángel Di María helyére szemelt ki a spanyol sztárcsapat.

A Marca szerint a klub már 2007 óta figyelte a játékos fejlődését, de még túl fiatalnak tartották, így inkább Mesut Özilt igazolták le.

2014 nyarán azonban felpörögtek az események. A kolumbiai focista soha nem titkolta, hogy a Real Madridért dobog a szíve, nagy álma, hogy egyszer a madridi sztárcsapatban játszhasson. Ennek érdekében a hírek szerint még a monacói fizetéséből is hajlandó lett volna engedni.

A licit 45 millió euróról indult, a Monaco viszont 85 milliót kért érte, így hiába egyeztek meg könnyen a játékossal, a Monaco már nehezebb dió volt. Florentino Pérez végül ki tudott harcolni egy mindkét fél számára megfelelő megállapodást, ami

a pletykák szerint 75 millió euró, opciókkal. A Real Madrid végül 2014. július 22-én jelentette be az átigazolást.

Rodríguez végül hat évre írt alá, évi nettó 7 millió eurós fizetésért.

"Nagyon boldog vagyok, egy álom valóra vált. Remélem, hogy nagyon boldoggá teszem a szurkolókat, és rengeteg címet nyerhetek itt" – mondta az aláírást követően.

A James Rodríguez nevével ellátott mezek szépen fogytak Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A Marca beszámolója szerint, miután bemutatta a Real Madrid James Rodríguezt,

a stadion boltjában egy óra alatt 900 mezt adtak el. A 900 mez azt jelenti, hogy percenként 15 mez fogyott el James Rodríguez névvel és a 10-es számmal.

Bár a Real Madridnál számos trófeát nyert, nem futotta be azt a pályát a spanyol fővárosban, amit sokan reméltek tőle. Pedig a számokat böngészve – 125 meccsen 37 gól és 42 assziszt – nem kell szégyenkeznie, az összkép mégsem az igazi. Első szezonja végén Carlo Ancelottit menesztették, Zinedine Zidane rendszerében pedig nem igazán volt számra hely, onnan indult el a kálváriája.

Hiába nyert két BL-t is a Real Madriddal, mindkét félben marad bőven hiányérzet Forrás: AFP

de tudom, hogy keményen dolgozott, és ott próbálta a lehető legtöbbet kihozni magából, ahol lehetőséget kapott" – mondta az édesapja.

Nem csoda, hogy James a több játéklehetőség reményben

2017 nyarán kétéves kölcsönszerződést írt alá a Bayern Münchennel, ahol ismét együtt dolgozhatott Ancelottival, igaz nem sokáig,

mivel az olasz edző 2017 szeptemberében távozott a bajoroktól.

2018-ban a BL-elődöntőben találkozott Rodríguez a Real Madriddal, a visszavágón gólt is szerzett, azonban az akkori német csapata így is búcsúzott a tornától.

A Bayern Münchenben 67 mérkőzésen 15 gólt szerzett, és 20 gólpasszt adott, ennek ellenére nehéz lenne azt mondani, hogy meghatározó játékossá vált a bajor sztárcsapatban. Igaz, főleg a második németországi szezonjában nem kímélték a sérülések sem, és ez a formájára is kihatott.

Kölcsönszerződése 2019 nyarán lejárt,

James Rodríguez ismét a több játéklehetőség reményében kérte, hogy ne léptessék életbe a szerződésében szereplő vásárlási opciót.

A Bayernnel is szép eredményeket ért el, de nem volt elégedett a pályán töltött idővel Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

„James már meghozta a döntését. Négyszemközt közölte velem, hogy arra kéri a klubot, ne léptesse életbe a szerződésében szereplő opciót. Ilyen körülmények között nincs is értelme.

Több játéklehetőséget szeretne, meghatározóvá válni egy csapatban, amire nálunk nincs garancia" – mondta a Bildnek Rummenigge.

A 76-szoros kolumbiai válogatott labdarúgó a 2019/20-as szezonra visszatért a Real Madridhoz, ahol azonban minden sorozatot figyelembe véve mindössze

14 meccsen lépett pályára, 728 percet játszva. Ez idő alatt mindössze egy gólt szerzett, és két gólpasszt adott. Zinedine Zidane tehát ismét csak perememberként számított a kolumbiai klasszisra,

nem is rejtette véka alá, hogy Garet Bale-lel együtt szabadulna tőle, így nem volt meglepő, hogy megint mindenki azt találgatta, mi lehet a következő állomása.

Bale és Rodríguez is távozott Madridból Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

2020 nyarán pedig ki más, mint Carlo Ancelotti dobott neki ismét mentőövet, immár harmadszor, két évre aláírt a Premier League-ben szereplő Evertonhoz.

A két klub nem közölte a játékos vételárát, ám egybehangzó sajtóhírek szerint az Everton a foci világában aprópénznek számító 25 millió euró körüli összeget fizetett a Real Madridnak.

James Rodríguez pedig eddig meg is hálálta Carlo Ancelotti bizalmát.

Eddig négy összecsapáson játszott a Premier League-ben, három gólt szerzett, és adott két asszisztot is. Szárnyal tehát a kolumbiai,

a jó játékának köszönhetően pedig az Everton is megállíthatatlan. A csapat az előző idényben a csalódást keltő 12. helyen zárt a PL-ben, 50 ponttal lemaradva az ősi rivális Liverpooltól, most viszont hibátlan teljesítménnyel, 12 ponttal áll az élen.

Nem hiába írtuk azt a felvezetőnkben, hogy James Rodríguez az egyik legnehezebben megítélhető focista. Sokak szerint igazi klasszis, mások szerint csak egy átlagos játékos. Az tény, hogy a kisebb csapatokban, főleg ha érezte, vagy érzi a bizalmat, akkor szárnyal. Így volt ez a Porto, a Monaco és most az Everton esetében is, de a válogatottban is képes egészen fantasztikus teljesítményekre. Ám

az sem lehet véletlen, hogy a két sztárcsapatban, a Real Madridban és a Bayern Münchenben sem tudott kihagyhatatlan játékossá, húzóemberré válni.

Carlo Ancelotti bizalma szárnyakat ad James Rodrígueznek Forrás: AFP/Jan Kruger

Nem kérdés, hogy fantasztikus labdarúgó, akinek azonban megvannak a maga korlátai. Most viszont

jó helyen van, jó ember kezei alatt, amely hatalmas lökést adhat neki.

Ebből pedig leginkább az Everton profitálhat, amellyel érdemes lesz számolni idén a BL-helyekért vívott harcban a Premier League-ben.