Több mint ötmilliárd eurós veszteséget okozhat a kluboknak a koronavírus

Andrea Pirlo Cristiano Ronaldo Juventus
Juventus' Italian coach Andrea Pirlo (R) congratulates Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) as Sampdoria's Italian coach Claudio Ranieri (Rear R) looks on at the end of the Italian Serie A football match Juventus vs Sampdoria on September 20, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgó egyesületek akár 5,2-6,3 milliárd eurónyi összegtől is eleshetnek a bevételi oldalon a koronavírus-járvány miatt, Andrea Agnelli, az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) elnöke szerint.

Agnelli csütörtökön, a Juventus részvényeseinek szervezett találkozón azt mondta, a kontinens egyesületei pénzügyi szempontból komoly károkat szenvedtek azzal, hogy a hatóságok a mérkőzések törlését rendelték el, majd a bajnokságok újraindulásakor korlátozták a nézőszámot, vagy zárt kapus találkozókat rendeltek el.

A Juventusnak is komoly anyagi károkat okozott a koronavírus Forrás: AFP/Miguel Medina

"Mérkőzések és versenysorozatok nélkül nincs hozzáférésünk a számláink bizonyos tételeihez, ezek nélkül pedig a rendszer fenntarthatatlanná válik" - fogalmazott Agnelli, aki a Juventusnak is az elnöke. A sportvezető hozzátette, a mostani helyzet valódi következményeit várhatóan csak 2021 őszén tudják majd teljes egészében kiértékelni.

Agnelli azt mondta, a mostani előrejelzésbe beleszámolták a jegyeladás hiánya miatt keletkezett bevételkiesést, valamint a vészhelyzet hatását a reklámokkal és hirdetésekkel összefüggő megállapodásokra, illetve a televíziós jogokra vonatkozóan, melyeket majd minden klubnak újra kell tárgyalnia.