Vágólapra másolva!
Az Origo, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet elfeledett futballnemzedékek sorozatában hátrányos helyzetben élő régi labdarúgónagyságokról írunk – cikkünk ezúttal arról szól, hogy a memóriazavarokkal járó gondok legendás magyar futballisták életét is megnehezítik. Az 56-szoros válogatott Tóth József állítja, nincs semmi baja, és rendszeresen jár futni, a felesége azonban elárulta, hogy a férje legalább egy éve nem volt futni, orvoshoz pedig azért nem jár, mert már aktív futballistaként is félt az orvosoktól.
Összjáték: a Magyar Nemzet, az Origo és Nemzeti Sport közös projektje Forrás: Origo

Egy közelmúltban végzett brit kutatás szerint az agyi és idegrendszeri eredetű betegségek kockázata a futballistáknál nagyobb, mint az átlagembereknél, az agykárosodások elsődleges okai a fejjel való játék miatt vannak. A Glasgow-i Egyetem harmincezer emberen végzett kutatása kimutatta, hogy a focistáknál az Alzheimer-kór (szellemi leépülés) ötször, a motoneuron betegség (az akaratlagos izommozgást befolyásoló idegsejtek károsodása) négyszer, a demencia három és félszer, a Parkinson-kór kétszer annyi esetben alakul ki. A skót kutatók meggyőződése, hogy minden fejelés kisebb-nagyobb agyi traumát okoz.

A Nemzeti Sport cikkéből számos statisztikai adat mellett kiderül, hogy olyan legendák küzdöttek/küzdenek emlékezetzavarral, mint az angolokkal 1966-ban világbajnokságot nyerő Jackie Charlton vagy a Bayern München történetének gólrekordere, a szintén világbajnok Ger Müller, akiről 2015-ben derült ki, hogy Alzheimer-kórral kezelik.

Minden idők legjobb magyar futballistája, Puskás Ferenc is Alzheimer-kórral küzdött élete utolsó éveiben. A Budapest Honvéd és a Real Madrid legendás játékosáról nem tudható, hogy pontosan mikor kezdődött a betegsége, de 2000-től egyre gyorsabban romlott az állapota.

Betegségével kapcsolatban Almási Tamás Puskás Hungary című filmjében Grosics Gyula elmondta, hogy amikor a 2000-es évek elején a régi nagyok összejöttek az óbudai Régi Sipos étteremben, a rendezvény végén felajánlotta, hogy hazaviszi Puskást. Majd beültek a gépkocsiba, és ekkor Puskás megjegyezte Grosicsnak, még ne induljon, várják meg Grosicsot...

Újpesti körökből származó információ szerint Tóth József a Pécs, az Újpesti Dózsa és az MTK 56-szoros válogatott focistája, az 1978-as és 1982-es vb-t is megjáró játékos hasonló betegséggel harcol. A felesége a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a férje sok mindent elfelejt, de nem akar orvoshoz menni, és amúgy is kikéri magának, hogy beteg. Tóth hangoztatta, hogy nincs neki semmi baja, rendszeresen jár futni, mire a felesége megjegyezte, már egy éve nem volt.

Zombori Sándor (balra) hét évig játszott a Vasasban Forrás: MTI/Petrovics László

Tóth József korábbi pécsi csapattársa, a Vasas és a francia Montpellier korábbi 26-szoros válogatottja, 1978-as vb-résztvevő, az ugyancsak 68 éves Zombori Sándor – aki később a Nemzeti Sport labdarúgórovatának munkatársa is volt, majd a Sport Televízió szakkommentátoraként dolgozott – hasonló problémával küzd. A fia, a korábbi magyar válogatott Zalán a nemes cél miatt nyíltan beszélt édesapja állapotáról –, ugyanakkor nem gondolja, hogy a közvéleménynek tudnia kellene édesapja betegségéről.

„Fontosnak és humánusnak tartom a Nemzeti Sport kezdeményezését, szerencsére mi nem szorulunk anyagi támogatásra, viszont tény, számos egykori világbajnoki résztvevő van, aki esetleg rászorulna a havi járadékra. Ezért is járulok hozzá, hogy édesapám neve bekerüljön a cikkbe, mert a példája bizonyítja, hogy a betegség az ismertebb futballistákat sem kerüli el. Így talán nagyobb nyilvánosságot kap az ügy" – mondta Zombori Zalán.

A teljes cikket a linkre kattintva olvashatják el.