Így még soha senki nem látta a legendás 6:3 góljait - videó

Puskás Ferenc, Aranycsapat, foci, 6-3, Wembley, 1953
HUNGARY, Budapest : (FILES)Picture taken 25 November 1953 shows Ferenc Puskas (C) leading his team at Wembley Stadium of London prioir to a friendly match against England. Hungarian and Real Madrid football legand, the inspiration of the 'Mighty Magyars' national side that dominated world football in the 1950s, died this morning after a long illness in his 79 years old age. AFP PHOTO / ARCHIVE ZOLTAN THALY JR.
Vágólapra másolva!
A futballtörténelem egyik legnagyobb mérkőzésének, az 1953-as Anglia–Magyarország találkozónak a 67. évfordulóján, azaz 2020. november 25-én mutatja be a Super TV2 az Évszázad mérkőzésének digitálisan felújított és kiszínezett kópiáját.

A 4:2-es félidő után az Aranycsapat által 6:3-ra megnyert találkozót egyetlen focirajongónak sem kell bemutatni, sőt még azoknak sem, akik nem ülnek a tévé elé egy-egy Bajnokok Ligája-napon, bajnoki mérkőzésekkel zsúfolt hétvégén, vagy éppen akkor, ha a magyar válogatott lép pályára. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány csapata Hidegkuti Nándor három, Puskás Ferenc kettő és Bozsik József egy góljával valósággal megsemmisítette azt az angol csapatot, amelyik hazai pályán addigi fennállása 90 éve alatt egyszer sem kapott ki a kontinensről érkező válogatottól. Nem véletlen, hogy Puskásék fantasztikus játékát látva az angol lapok azonnal az Évszázad mérkőzéseként kezdték emlegetni a találkozót, amelyik megváltoztatta az angol futballt.

A mérkőzés 67. évfordulóján pedig olyan formában nézhetjük meg újra a találkozót (amit akkor a brit BBC televízió rögzített), ahogy eddig még soha nem láthattuk: a digitálisan felújított és kiszínezett kópia valósággal életre kelti a futball hőseit.

Forrás: BBC via Getty Images / a PUSKAS.COM Kft. engedélyével

A kor technológiai feltételei nem tették lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC filmre rögzítse az adást, ezért egy televízió képernyőjére irányított kamerával „vették fel" a két félidőt.

A Magyar Telekom most nem csak elhozta a BBC által filmre rögzített mérkőzést, hanem a digitális technológia vívmányait felhasználva fel is újította hiszen az nem pusztán egy emlékezetes meccs, hanem nemzeti örökség és büszkeség egy része. A cél az, hogy a digitális világ ezen keresztül is közelebb hozza egymáshoz az időseket és fiatalokat, közös élménnyé emelve a legendás mérkőzést. A filmben a magyar gólokat színesben láthatjuk majd, mert a digitális felújítás során ezeket a filmrészleteket ki is színezi a Telekom – áll a munkát elvégző cég közleményében.

– mondta a sajtóeseményen Bozsik Péter labdarúgó, magyar bajnok edző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik József fia. A sportszakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy mi, magyarok világraszóló eredményekre is képesek lehetünk.

Bozsik Péter (középen) édesapja, a 101-szeres válogatott Bozsik József is gólt szerzett a Wembley-ben Forrás: Magyar Telekom

A mérkőzés digitális felújítását és a gólok kiszínezését a budapesti Melon FX végezte: a stúdió munkatársai 3 hónapon át dolgoznak a BBC-től érkezett 67 éves kópia restaurálásán.

A november 25-i Super TV2-es premiert követően a legendás 6:3 digitalizált változata három hónapig elérhető lesz a Telekom Videotékában is.