Társoldalunk:

Barcelona előtt Kisvárdán nyert a BL-re készülő Ferencváros

2020.10.16. 21:57

Magabiztosan játszva nyert Kisvárdán 2-0-ra a Ferencváros a labdarúgó NB I péntek esti mérkőzésén. A Fradi négy nappal a Barcelona elleni BL-meccs előtt játszotta le ezt az összecsapást, amelynek második félidejében sokkal jobban játszott ellenfelénél. A hazai csapat az összes nagy helyzetét kihagyta, így Szergej Rebrov együttese továbbra is veretlen az élvonalbeli magyar bajnokságban.

Péntek este nem sokkal 7 óra után. A szinte teljesen sötét kisvárdai utcákon hosszú, tömött sorokban vonulnak az emberek a Várkerti Stadion felé. Nem véletlenül, mert az a Fradi érkezik a városba, amely négy nap múlva Barcelonában, a Bajnokok Ligájában szerepel majd.

"Tudja, merre van a sajtóparkoló?" - tekertem le az ablakot.
"Menjen erre egyenesen, aztán balra, talán ott megtalálja, még hely is lesz, ha szerencséje van."
"Aha, szóval, maga sem tudja igazán?"
"Miskolci rendőr vagyok. engem is csak úgy vezényeltek ide."
"Miskolci? Akkor hajrá, Diósgyőr!"

Erre már a rózsaszín sapkás komoly hatósági erő is csak mosolyogni tudott. Azt az őskáoszt, ami a stadion környékét egy órával a kezdés előtt jellemezte, már ő sem tudta igazán kezelni. 

A Fradi a barcelonai BL-meccs előtt érkezett meg KisvárdáraFotó: Csudai Sándor - Origo

Végül igaza lett, a töksötétben addig kanyarogtunk, amíg találtunk egy szabad helyet, oda úgy álltunk be, mintha az életünk múlna rajta. Ekkor már túl voltunk az M3-as autópálya mezőkövesdi építkezésén (fél óra ácsorgás), a stadion keresésén, már csak a regisztráció és némi séta következett. Megérkeztünk Kisvárdára, ahol a Bajnokok Ligájában szereplő Fradi volt a vendég. Vagy azt is mondhatnám: a Barcelona-Fradi BL-meccs előtt megnéztük a Kisvárda-Fradi NB I-es mérkőzést.

Az első igazi meglepetés az volt, hogy a Fradi kapuját Dibusz Dénes védte. Ő két nappal ezelőtt még Moszkvában az oroszok elleni Nemzetek Ligája összecsapáson állt a magyar válogtaott kapujában. Szinte mindenki azt hitte, hogy Kisvárdán sor kerülhet Bogdán Ádám első NB I-es meccsére - erre azonban még várni kell egy kicsit. Bármennyire hihetetlen, a Liverpool volt kapusa a magyar elsőosztályú bajnokságban még egyszer sem védett. Az NB II-ben igen, a Vecsés kapusaként. A Fradiban rajta kívül még Lovrencsics kapott szerepet magyar játékosként. A helyi hangosbeszélő illő tisztelettel köszöntötte a BL-ben szereplő Fradit. S lássanak csodát: a zöld-fehéreket még a hazai közönség is megtapsolta. 

Egy Fradi és egy kisvárdai helyzettel indult a mérkőzésFotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy iramban és egy-egy nagy helyzettel indult a csata. Előbb a 4. percben Tokmac indította Heistert a pálya bal szélén, akinek beadását Boli fejelte kapura - a kipattanót kivágták a hazaiak, egészen pontosan Rubus. Ez óriási mentés volt. Három perccel később jött az első hazai lehetőség. Lucas lőtt a tizenhatos előteréből, a kapuval szemből, ám Dibusz védeni tudott. Nagy védés volt ez a Fradi kapusától. 

Az első negyedórában a Fradi birtokolta többet a labdát, de további nagy helyzetet nem tudott kialakítani. A meccs szinte teljesen telt ház, 3122 néző előtt zajlott. Azt nem lehetett mondani, hogy a Ferencváros mindent egy lapra feltéve támadott volna, a Várda pedig túlságosan is tisztelte ellenfelét. A 24. percben a túlságosan magabiztos Dibusz addig-addig vezette a labdát saját tizenhatosán belül, amíg majdnem összehozott egy várdai gólhelyzetet. Viana bele tudott lépni a labdába, csaknem megszerezte azt, de aztán a labda mellé vágódott. Az első félidő középső szakasza csendesen csordogált, de a 36. percre felpörögtek az események. Navrátil jobb oldali beadását szépen vette át mellel Sassá, aki elesett, a közönség hevesen büntetőt reklamált, mert úgy vélték, hogy Frimpong szabálytalankodott. Berke bíró azonban másképp látta az eseményeket. Egy perccel később Lovrencsics nagyszerű beadását Boli remek bokamozdulattal perdítette a léc fölé. Ez volt a meccs addigi legszebb jelenete. 

Lovrencsics (balra) és a labdaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő hajrájában már nem történt érdemleges esemény, a szünetben 0-0 volt az állás. A szünetben több emberrel beszélgetve (ők kisvárdaiak voltak) azt a következtetést lehetett levonni, hogy a BL-szereplés miatt most tényleg mindenki a Ferencvárosról beszél. Ha nem is mondták ki, hogy irigylik őket, azért a tisztelet mindenképpen kivehető volt a szavaikból. Aztán persze a barcelonai mérkőzéssel kapcsolatban is felszedett az ember pár információt. A katalán csapat a saját, hétfő déli sajtótájékoztatójára senkit sem enged be (azt online tartják majd), ellenben a Fradi előzetes sajtókonferenciája nyitott lesz. Talán azt is elárulhatom, hogy az Origo Sport hétfőn este már Barcelonából jelentkezik majd.

A Fradi-szurkolók Kisvárdára is eljöttekFotó: Csudai Sándor - Origo

De most még csak a szabolcsi városban voltunk, folytatódott a meccs a második félidővel. Amelynem az elején a Fradi mintha döntésre szerette volna vinni a dolgot. Legalábbis a folymatos támadásaiból és mezőnyfölényéből erre lehetett következtetni. 

Aztán eljött az 59. perc, amikor csaknem megszerezte a vezetést a Kisvárda. Egy hazai kontratámadás után Viana adott be, a labdát Frimpong a saját kapuja felé lőtte, de a Fradi nagy szerencséjére Dibusz Dénes a helyén volt és menteni tudott. Ha ez bement volna, öngóllal jutott volna előnyhöz a Várda. Egyre több volt a szabálytalanság, a percek múlásával pedig a feszültség is nőtt a játéktéren.

A piros mezes Kisvárdával alaposan meg kellett küzdenie a FerencvárosnakFotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi mindenképpen szerette volna döntésre vinni a dolgot, mert a BL-szereplés mellett a csapatnak nagyon oda kellett figyelnie az NB I-re is. Ma még kevesen beszélnek a 2021-22-es szezonról, de akkor indul majd az UEFA új sorozata a Konferencia Liga. Ennek megjelenésével pedig csak a mindenkori magyar bajnok reménykedhet a BL, vagy Európa-liga főtáblás szereplésben. 

A 67. percben sikerrel végződött a Ferencváros sokadik ellencsapása. Civic jó csellel indult meg a bal oldalon, Baturina nem érte el a beadást, Isael azonban igen. A Fradi játékosa mintegy három méterről jobbal a léc alá lőtt. Ezzel a góllal szerezte meg a vezetést a Ferencváros.

A válasz sem késett soká: alig egy perccel később Melnik beadását Sassá fejelte Dibuszba, ez óriási helyzet volt. Miként a 73. percben is gólt szerezhetett volna a Kisvárda. Ekkor Sassá beadását Viana elől Frimpong küldte a léc fölé - ez hatalmas mentés volt a Fradi játékosától.

A meccs egyetlen góljának a szerzője, Isael örülFotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy a találkozó utolsó negyedórájába léptünk, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a Fradi innentől az idővel is játszik majd. Az óra lepörgetése tökéletesen sikerült, a nagyobb rutinnal rendelkező FTC sikeresen őrizte egygólos előnyét, majd egy öngóllal növelni is tudta azt. A 88. percben gyors ferencvárosi támadás futott végig a pályán.

A kisvárdai öngól pillanataFotó: Csudai Sándor - Origo

Skvarka indította a csereként beállt szlovák Robert Makot, akinek bal oldali, lapos beadását. Roman Karaszjuk becsúszva a saját kapujába lőtte. Öngól és 0-2.

A Fradi ezzel a győzelemmel hangolt a kedd esti, Barcelona elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre, s továbbra is veretlen az NB I 2020-21-es szezonjában.

A meccs végén a Fradi-játékosok hosszan éltették a szurkolóikat. Tudták, hogy Barcelonában egyetlen magyar drukker sem lehet majd ott, mert a Bajnokok Ligája-meccset zárt kapuk mögött rendezik. A hálás közönség megköszönte a játékot és "mindent bele" ordítással küldte a BL-csatába kedvenc játékosait.