Társoldalunk:

Ilyen gyilkos küzdelem folyik a Liverpoolnál a csapatba kerülésért

2020.10.16. 14:34

Elgondolkodtató történetet osztott meg a hallgatókkal Tom Brewitt, a Liverpool egykori futballistája, aki egy padcastben nyíltan beszélt arról, hogy milyen eszközökhöz folyamodott, hogy helyet kapjon Jürgen Klopp csapatában.

A most 23 éves Brewitt a 2015-16-os idényben, azaz Jürgen Klopp első liverpooli szezonjában még csak az utánpótlásban játszott, azonban az Exeter elleni FA-kupa-mérkőzés előtt a rengeteg sérülés megnyitni látszott az utat a fiatal, és tehetségesnek tartott középhátvéd előtt. 

Brewitt úgy érezte, mintha "meg lenne írva a csillagokban", hogy eljött az ideje, és végre pályára léphet tétmérkőzésen is az első csapatban, mesélt az öt évvel ezelőtt történtekről a Football Journeys című podcastben. Volt egy riválisa, Daniel Cleary személyében, de ez csak még elszántabbá tette: "Bármit is kell tennem, én megteszem" – mondta, és nem a levegőbe beszélt.

Úgy voltam vele, ha ez azt jelenti, hogy sérülést kell okoznom, vagy rámennek a barátságaim, az sem érdekel, annyira elszánt voltam, hogy bekerüljek a csapatba, semmi más nem érdekelt – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtt történtekre a Pool ificsapatának egykori kapitánya, aki ráadásul egészen jóban is volt Clearyvel.

Brewittnak fogalma sem volt arról, hogy nem fog bekerülni a csapatba, mert Klopp már eldöntötte, hogy José Enriquét játszatja majd ott, illetve az Aston Villánál kölcsönben lévő Tiago Illorit is visszahívta. Brewitt tehát azzal a tudattal készült a következő hetekben, hogy akár ő is lehet a befutó a középhátvéd helyéért folyó versenyfutásban.

"Úgy voltam vele, hogy vagy ő, vagy én, így aztán rászálltam az edzéseken. Karácsony előtt és a két ünnep között minden edzésen Clearyt követtem, ahogy az egymás közötti játékban is, és rúgtam, ahol értem. Nem akartam neki komoly sérülést okozni, éppen csak akkorát, hogy ne tudjon játszani az Exeter ellen."

A dolgok azonban eldurvultak, nagyjából egy héttel a kupameccs előtt Brewitt egyik akciója túl keményre sikerült, amit már Cleary sem hagyott annyiban, és megpróbált törleszteni, aminek az lett a vége, hogy Brewitt szándékosan, teljes erőből megtaposta.

"Tudom, hogy ez már egy ronda szerelés volt, és szándékos is, és csöppet sem vagyok rá büszke. De nem is szégyellem. A fejemben az volt, hogy vagy ő, vagy én, és én magamat választottam – vallotta be őszintén Brewitt.

Cleary a hátsó, Brewitt az első sorban bekarikázva:

A kisebb verekedést követően Klopp az öltözőbe zavarta Clearyt, aki a következő két hétben a sérülése miatt nem tudott játszani. Igaz Brewitt sem léphetett pályára, miután az egyik edzésen összeütközött egy csapattársával és agyrázkódást szenvedett. 

Brewitt a következő szezonban a Middlesbrough csapatához került, majd a jelenleg a hatodik vonalban (National League North) szereplő AFC Flyde játékosa lett, ahonnan idén nyáron igazolt a negyedosztályban (League Two) szereplő Morecambe-be.

Az ír Cleary 2016 nyarán Birminghambe került, ahonnan 2018-ban haza igazolt, és a legutóbbi ír bajnokságot megnyerő Dundalk FC játékosa lett. Brewitt szavaira pedig így reagált:

"Attól, hogy elfújod más gyertyáját, a tiéd még nem fog fényesebben világítani. Szerencsés voltam, hogy egy darabban maradt a lábam az után a szerelés után."

Címlapi kép: A Liverpool játékosai edzenek a klub melwoodi edzőközpontjában 2019. október 22-én a Genk elleni Bajnokok Ligája-találkozó előtt (Fotó: Paul Ellis / AFP)