Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott eddigi szenzációs őszi szereplésére talán még a legelvakultabb szurkolók sem számítottak. Marco Rossi csapata a vártnál könnyebben nyerte meg a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőt, míg a Nemzetek Ligájában a második helyen áll egy olyan csoportban, amire a sorsolás után az emberek nagy része azt mondta, hogy talán még pontot sem fog szerezni a magyar csapat. Az olasz szakember 2017-ben már bajnoki címet nyert a Budapest Honvéd csapatával, ami akkor csodaszámba ment, most pedig, úgy tűnik, újabb nagy tettet hajthat végre Magyarországon, hiszen már csak egy lépésre van az Eb-szereplés kiharcolásától.

A pokolból a mennyországba

A magyar válogatott az Eb-selejtező sorozatban két bravúros eredményt is elért: a Groupama Arénában 2-1-re legyőzte a vb-ezüstérmes horvát csapatot, majd 1-0-s győzelmet aratott az Eb-elődöntős walesi válogatott fölött. Ősszel azonban jött egy hazai vereség a szlovákok elleni kulcsfontosságú meccsen, majd egy háromgólos vereség a horvátok otthonában. Ennek ellenére a magyar válogatott 2019 novemberében úgy léphetett pályára Cardiffban, hogy ha nem kap ki a walesi csapattól, akkor biztosan kijut az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatottnak azonban esélye sem volt a walesi fővárosban, aminek az volt a fő oka, hogy a komplett védelem hiányzott a mérkőzésről.

Kádár Tamás összeveszett a kapitánnyal, Kalmár Zsoltnak eltört a bokája az Uruguay elleni stadionavató mérkőzésen, a Puskás Arénában. Korhut Mihály és Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphetett pályára, míg a védelem vezére, az RB Leipzigben futballozó Willi Orbán térdsérülés miatt nem tarthatott a válogatottal, így az alapemberek közül csak Lovrencsics Gergő és Baráth Botond maradt bevethető.

Aaron Ramsey két gólt lőtt a magyarok elleni cardiffi Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Paul Ellis

Az ezer sebből vérző magyar válogatott végül papírforma szerinti, 2-0-s vereséget szenvedett, de már a meccs előtt tudható volt, hogy mivel a magyar válogatott Finnország mögött a második, az abszolút sorrendben a 31. helyen zárta a Nemzetek Ligáját, akkor is pótselejtezőt játszhat, ha nem nyer Walesben.

A magyar válogatott a koronavírus győztese

Három nappal a walesi vereség után biztossá vált, hogy a magyar válogatott 2020. március 26-án Szófiában, a bolgár válogatott ellen játssza az Eb-pótselejtező elődöntőjét, amit ha megnyer, akkor a Puskás Arénában fogadja az Izland-Románia párharc győztesét. Azt már akkor is tudtuk, hogy a bolgár együttes nem egy világverő csapat, de nagy tételben azért nem mertünk volna fogadni a magyar válogatott győzelmére, hiszen idegenben sosem egyszerű, pláne egy sorsdöntő meccsen, hiszen az ilyenekből a közelmúltban rendre rosszul jöttünk ki.

Az év elején aztán kitört a koronavírus-járvány, és sorra álltak le a focibajnokságok a világ minden pontján, így értelemszerűen a márciusi találkozót is elhalasztották októberre. Marco Rossinak így négy hónap helyett majdnem egy egész év állt rendelkezésére a győztes játékrendszer begyakoroltatásához és a személyi cserék végrehajtásához.

Mi lett volna, ha?

Ahogy azt öltözői berkekben mondani szokás: a két legjobb játékos a „ha" a meg a „volna", de olyan mondás is van, hogy mindig az a legjobb játékos, aki éppen nem játszik. De kikkel és milyen taktikával álltunk volna fel a bulgáriai Eb-pótselejtezőn, ha a meccset az eredeti, márciusi időpontjában rendezik?

A taktikáról csak Marco Rossi tudna nyilatkozni, de az tudható, hogy 2019-ben a válogatott 10 mérkőzést játszott (nyolc Eb-selejtezőt és két barátságos meccset), ezek közül csak egyszer – a márciusi szlovákiai meccsen – állt fel három védővel a csapat, az összes többi meccsen Rossi a 4-2-3-1-es szisztémát alkalmazta, két védekező és három támadó középpályással és egy erőcsatárral.

Willi Orbán a magyar válogatott egyik leggólerősebb játékosa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az biztos, hogy a védelem vezére, a selejtezősorozatban két gólt is szerző Willi Orbán nem léphetett volna pályára, ugyanis tavaly októberben térdsérülést szenvedett egy Wolfsburg elleni Német Kupa-meccsen és csak 2020 májusában térhetett vissza a pályára.

A Bulgáriában gólpasszt adó és szabadrúgásból gólt lövő Kalmár Zsolt játéka is kérdéses lett volna, ugyanis a DAC középpályásának 2019. november 15-én eltört a bokája az Uruguay elleni stadionavató mérkőzésen a Puskás Arénában. A dunaszerdahelyi csapat kapitánya végül 2020 februárjában visszatérhetett a pályára, de a meccshiány érződött a teljesítményén, így nyilván nem az a Kalmár Zsolt lépett volna pályára, aki idén ősszel kilenc bajnokin nyolc gólt lőtt, és vezeti a Fortuna Liga góllövőlistáját.

Minden edző rémálma: egy edzőmeccsen elveszíteni egy fontos játékost Fotó: Koncz Márton - Origo

Könnyen lehet, hogy Szalai Attila sem játszott volna, ha márciusban rendezik a pótselejtezőt. A ciprusi Apollon Limassol 22 éves védője tavaly novemberben, Uruguay elleni mutatkozott be a válogatottba, csereként kapott 18 percet Marco Rossitól, de négy nappal később nem lépett pályára a cardiffi sorsdöntő Eb-selejtezőn, így nem valószínű, hogy tavaszra bejátszotta volna magát a csapatba.

Ugyanez elmondható a Ferencváros középpályásáról, Sigér Dávidról is.

A 29 éves játékos 2019 szeptemberében, egy Montenegró elleni barátságos meccsen mutatkozott be a válogatottban, majd az Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőn kapott négy percet.

A szlovákok, a horvátok és a walesiek elleni rangadókon nem kapott szerepet Marco Rossitól, így elmondható, hogy az ő bevetéséhez is kellettek a Nemzetek Ligája-meccsek és a Fradi rendkívüli őszi szereplése a Bajnokok Ligája-selejtezőkben.

Az NB I egyik legjobb játékosa, a francia származású Loïc Nego sem játszhatott volna márciusban. A MOL Fehérvár FC szélsője előtt októberben nyílt meg a lehetőség arra, hogy a magyar válogatottban szerepeljen, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség enyhítette a honosításra vonatkozó szabályait.

Loic Nego nagy erőssége lehet a válogatottnak Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Nego 2019. február 14-e óta magyar állampolgár, de eddig azért nem léphetett pályára a magyar nemzeti együttesben, mert korábban szerepelt tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is, ez pedig kizáró ok volt az országváltáshoz.

A Fradi-csoda is hatással van a válogatottra

A 31-szeres magyar bajnok Ferencváros fantasztikus BL-szereplése is kellett a magyar válogatott sikeréhez. A zöld-fehéreknek ősszel már az első selejtezőkörbe be kellett kapcsolódniuk a sorozatban, és négy, papíron jobban jegyzett ellenfelet – a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot – kiejtve kerültek fel a Bajnokok Ligája főtáblájára, ezzel pedig ott tart a magyar labdarúgás, hogy a novemberi Eb-pótselejtező mellett még a Juventus, az FC Barcelona és a Dinamo Kijev is Budapestre látogat. Vagyis a válogatott Izland elleni sorsdöntő Eb-selejtezője mellett testközelből láthatjuk minden idők két legjobb futballistáját, Cristiano Ronaldót és a Lionel Messit a Puskás Arénában – ráadásul tétmeccsen.

Az, hogy a Ferencváros az utóbbi hónapokban ilyen komoly meccseket vívott meg sikerrel, a magyar válogatottnak is jót tett, hiszen tavaly Sigér Dávid még csak egy újonc peremember volt a nemzeti csapatban, mostanra pedig kirobbanthatatlan a középpályáról, Nagy Ádám mellől.

Sigér Dávid a Fradi után lassan a magyar válogatottból kirobbanthatatlan lesz Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az ötszörös válogatott Botka Endrét is meg kell említeni, aki 2016 novemberében, Bernd Storck kapitánykodása alatt mutatkozott be a válogatottban, de egy Kazahsztán elleni 2018-as barátságos meccset leszámítva évekre elfelejtették. Szergej Rebrov kezei alatt azonban óriási fejlődött a Ferencvárosban, Rossi pedig meghívta a Bulgária elleni pótselejtezőre, ahol csereként kapott lehetőséget, majd a szerbek és az oroszok elleni Nemzetek Ligája találkozókat is végigjátszotta.

Mivel Gulácsi Péter a világ egyik legjobb kapusának számít, így Dibusz Dénesnek nincs sok esélye bekerülnie a válogatottba, de bármikor bevethető, és ha történne valami Gulácsival, senki sem pánikolna be, mert Dibusz is igazi klasszis.

Dibusz Dénes két nagy védést is bemutatott az oroszok elleni NL-meccsen Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

A Fradi kapusa már tavalyi Európa-liga csoportkörben is parádézott, és a BL-selejtezőkben is magabiztos teljesítményt nyújtott. Az oroszok elleni NL-meccsen 10. válogatottságát ünnepelte, nem is akárhogyan. Bekapott gól nélkül hozta le a meccset, és két óriási védést is bemutatott.

Győztes taktika vezéráldozatokkal

Rossi 2018-as kinevezésekor azt a hatalmas feladatot kapta, hogy úgy juttassa ki a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, hogy közben sikeresen vezényeljen le egy generációváltást, ami talán az egyik legnehezebb dolog egy edző életében. Elég csak arra gondolni, hogy

összesen négyen – Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám és Szalai Ádám – maradtak a Storck-féle válogatottból, amely öt évvel ezelőtt kiharcolta az Eb-szereplést a norvégok elleni pótselejtezőben.

Marco Rossi idén átállt a háromvédős rendszerre, aminek a sikerességét bizonyítja, hogy a magyar válogatott sorozatban három tétmérkőzést nyert meg idegenben, amire 1985 óta nem volt példa.

A háromvédős rendszer áldozata egyértelműen a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs.

A 108-szoros magyar válogatott balszélső már 2018 őszén is kihagyott négy Nemzetek Ligája-meccset, mert Marco Rossi nem hívta be a válogatottba az akkor csapat nélküli játékost. A helyzet most is hasonló volt. Dzsudzsák március 14-én lépett pályára utoljára az Egyesült Arab Emírségekben szereplő Al-Ain csapatában, ezt követően pedig egész nyáron csapatot keresett. Végül aztán aláírt az NB II-ben szereplő Debrecenhez, Rossi viszont kerek perec kijelentette, hogy a másodosztályból nem hajlandó játékost behívni a válogatotthoz. Dzsudzsák mellőzésének viszont sokkal inkább taktikai okai lehetnek.

Dzsudzsák Balázst szinte lehetetlen beilleszteni a 3-5-2-be Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Rossi által favorizált 3-5-2-es játékrendszer a stabil védekezésre épül, ami annyit tesz, hogy a három középső védőt kisegítik a két szélen helyezkedő szárnyvédők, akiknek lebutított kifejezéssel, az a feladatuk, hogy kilencven percen keresztül zakatoljanak fel-alá, segítsék a támadásokat és a védekezéseket is. Dzsudzsák viszont egy ízig-vérig támadó szellemű játékos, aki 23 évesen, ereje teljében sem volt alkalmas arra, hogy szárnyvédőt játsszon, ezért képtelenség lenne azt várni tőle, hogy közel 34 évesen Roberto Carlosszá fejlődjön.

Mindenképpen az előnyünkre vált, hogy ilyen sok mérkőzést játszottunk le ilyen rövid idő alatt ebben a rendszerben. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire várjuk a néhány hét múlva következő mérkőzést, és biztos vagyok benne, hogy ebben a játékrendszerben kamatoztatni tudjuk az ezeken a mérkőzéseken szerzett tapasztalatokat, és ki tudjuk javítani a most tapasztalt hibákat" – nyilatkozta az oroszok elleni mérkőzés után Szalai Ádám, a magyar válogatott új csapatkapitánya.

Könnyen lehet, hogy Kádár Tamás sem lesz már a magyar csapat tagja. Az 57-szeres magyar válogatott hátvéd 2019 októberében két kapitális hibájával főszerepet vállalt a horvátok elleni háromgólos vereségben, ezt követően Marco Rossi nem nevezte a keretbe az azeriek elleni Eb-selejtezőre. Kádár tavaly októberben izomsérülést szenvedett, és azt mondta Rossinak, jelezni fogja, amikor meggyógyult.

Kádár Tamás egy év volt legutóbb válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez nem történt meg, viszont november 10-én már leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén – a válogatott pedig nélküle utazott el tavaly novemberi cardiffi Eb-selejtezőre. Kádár azóta sem volt válogatott, Marco pedig a napokban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja elég motiváltnak.

Mit várhatunk Izland ellen?

Az izlandiak a 2016-os Európa-bajnokságon elkápráztattak mindenkit. A magyar csapatnál, úgy tűnik, sikeresen zajlik a generációváltás, az izlandi együttes viszont rohamosan öregszik. A keret átlagéletkora 28 év, de tíznél is többen betöltötték már a 30. életévüket.

A leginkább meghatározó játékosok között Gylfi Sigurdsson mellett Gudmundssont, Gunnarssont és Árnasont említeném, de valóban, még mindig az Everton támadója messze a legfontosabb játékosunk. A kezdőcsapatunk öregszik. Románia ellen a legjobbjainkkal álltunk fel, ami remek teljesítményt és 2-1-es győzelmet eredményezett. A dánok ellen viszont már Gudmundsson és Árnason is hiányzott sérülés miatt, míg Alfred Finnbogason azon a mérkőzésen sérült meg, elég korán – ez pedig egyszerre már túl sok Izlandnak" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az izlandi Stod2 televízió munkatársa, Sindri Sverrisson.

Gylfi Sigurdsson és Jóhann Gudmundsson, az izlandi csapat legnagyobb sztárjai Forrás: AFP/Pascal Guyot

Annak ellenére, hogy az izlandi csapatban több magas focista is található, a szabadrúgások és szögletek levédekezésével komoly gondjaik vannak, ami kedvező lehet a mieinknek, ugyanis

a magyar válogatott az Eb-selejtezők kezdete óta összesen 15 meccset játszott, és 17 góljából nyolcat rögzített helyzetek után szerzett.

„Az a mérkőzés más lesz, mint a többi, de van okunk rá, hogy bizakodva várjuk. Most az a legfontosabb, hogy két lábbal a földön maradjunk. Nem mintha tartanék attól, hogy bárki is elszállna – ezt a csapatot a megfelelő hozzáállás jellemzi.

– mondta a Nemzeti Sportnak Marco Rossi, aki a skandináv együttest erősebbnek tartja a bolgároknál, viszont a szerbeknél és az oroszoknál nem.

Marco Rossi három év után újabb csodát tehet Magyarországon Fotó: Koncz Márton - Origo

"Izland a klasszikus négy-négy-kettes hadrendet alkalmazza, nem is akárhogyan. Tulajdonképpen bemagolta a rendszert, de hatékonyan használja.

Elöl és hátul is magas és erős labdarúgókat vonultat fel, a szélről érkező beadások ugyanúgy veszélyesek lehetnek, mint a szabadrúgások és a szögletrúgások.

Más stílus, más mérkőzés, más ellenfél vár ránk, de megtesszük, amit csak lehet" – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki a válogatott következő ellenfelét már nyolc-kilenc hónapja tanulmányozza.

A magyar szurkolók pedig a tavaly novemberi sorsolás óta ezt a mérkőzést várják a legjobban.

Ami pedig a legfontosabb: van okunk bizakodni.