25 év után újra Fradi-gól, bátor magyar foci a BL-ben, de végül négy góllal nyert a Barcelona

Barcelona, 2020. október 20. Frenkie de Jong a Barcelona (b) és Franck Boli, a Ferencváros játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában játszott FC Barcelona – Ferencvárosi TC mérkőzésen a barcelonai Camp Nou stadionban 2020. október 20-án. MTI/AP/Joan Monfort
Vágólapra másolva!
A nagyon bátran kezdő, lesgólt és kapufát is lövő Ferencváros 5-1-es vereséget szenvedett Barcelonában a labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójában. Az első félidőben Messi és Ansu Fati révén a Barcelona jutott két gólos előnyhöz, ezt Coutinho növelte a második félidő elején 3-0-ra. Aztán jött a Fradi és Tokmac, aki kiharcolt egy tizenegyest, Haratin pedig 25 év után szerzett ismét ferencvárosi gólt a BL-ben. Pedri és Dembelé még a végén betalált, így született meg a Barcelona negyedik és ötödik gólja. A Ferencváros mindent elkövetett a szoros eredményért, tisztességesen harcolt és nem vallott szégyent a világ egyik legjobb csapatának az otthonában. 

25 év szünet után lépett pályára a Bajnokok Ligájában a Ferencváros a Barcelona otthonában. Az első percekben nagyon bátran kezdett a magyar bajnok. A 6. percben szabadrúgáshoz jutott a házigazda, Messi lőtt 24 méterről, a jobbra tartó labdát Dibusz könnyedén védte. A Fradi továbbra sem játszotta el az áldozati bárány szerepét, a 10. percben pedig tényleg csak néhány centin múlott, hogy nem szerzett vezetést Szergej Rebrov csapata.

Tokmac bátran és erőszakosan indult meg, gólt is lőtt, de sajnos a játékvezető szerint lesről indult. Tényleg les volt, de tényleg csak néhány centin múlott.

A 12. percben Messi lőtt 30 méteről jócskán kapu fölé szabadrúgásból. Egy perccel később Dibusz Dénes nevétől volt hangos a Camp Nou. A magyar kapus bravúrja után a spanyol kommentátorok nem győzték a Fradi játékosának nevét kiabálni.

Aztán eljött a 20. perc, amikor már tényleg csak a szerencse mentette meg a Barcelonát a góltól. Tokmac lekészítése után Isael lőtt 7 méterről hatalmas kapufát.

Ezt érdemes megnézni.

A 26. percben aztán megszerezte a vezetést a Barcelona. Messi mutatott be egy szólót, majd Kovacevic hagyta ott a lábát, büntetővel jöhetett a hazai csapat. A tizenegyest Messi magabiztosan lőtte a kapuba.

A 31. percben Ansu Fati lőtt laposan a rövidre 15 méterről, a bal oldalról, de Dibusz magabiztosan védett. Öt perccel később megint Ansu Fati volt a főszereplő, 6 méterről lőtt, Dibusz hatalmas bravúrral védett. A Fradi kapusa pont otthagyta a bal lábát, ahová a labda érkezett. Egy perccel később Messi lőtt kapufát 7 méterről, de lesről indult, így érvénytelen lett volna akkor is, ha bemegy a labda.

A 42. percben már két góllal vezetett a Barcelona. Ansu Fati kapott jó labdát De Jongtól, majd kapásból lőtt a kapuba 6 méterről. Sajnos nem volt les, hiába emelték a kezüket a Fradi játékosok. A mozdulat viszont, amivel Fati a gólt lőtte, gyönyörű volt.

Ezzel ért véget az első félidő, a Barcelona 2-0-s előnnyel mehetett pihenőre.

A második félidő barcelonai labdajáratással indult, a 2-0-s előny birtokában nem volt sürgős a katalán sztárcsapatnak. Az 50. percben Trincao lőtt 17 méterről, szerencsére középre tartott a labda, így Dibusz könyedén védeni tudott. Két perccel később Messi cselezgetett a jobb oldalon a tizenhatoson belül, majd Fatihoz passzolt, aki közelről sarokkal szolgálta ki Coutinhót, a brazil 15 méterről a jobb alsóba lőtt. A labda még Botka Endre lábán is megpattant. Már 3-0-ra vezetett a Barcelona.

Az 58. percben Zubkov futott el szépen a bal oldalon, középen pedig jó helyzetben várta a labdát Isael, de az ukrán passza nem sikerült, így Piqué könnyedén felszabadított. Egy perccel később Messi végzett el 26 méterről szabadrúgást, szerencsére a sorfalban elakadt a labda.

A 60. percben Tokmac ment el a jobb oldalon, lefutotta a védőket, megtartotta a labdát, majd visszagurított Isaelnek, aki 16 méterről nem találta el a kaput.

Gerard Pique (jobbra) és Alexander Zubkov csatája a Barcelona-Ferencváros mérkőzésen Forrás: AFP/Lluis Gene

Innentől kezdve tényleg nem volt sürgős a Barcelonának, miközben a Fradi nem adta fel. Ennek eredményeképpen a 67. percben Piquet lerántotta a tizenhatoson belül Tokmacot, a svájci bíró pedig jogos tizenegyest ítélt, majd kiállította Piquét. Haratin magabiztosan lőtte be a büntetőt a jobb alsóba. Neto el sem találta a sarkot. 3-1.

A kiállítás alapvetően megváltoztatta a játék képét, több lehetőséghez jutott a Fradi. A 75. percben Boli passza után Robert Mak lőtt 6 méterről, balról az oldalhálóba. A szlovák támadó kisodródott, így csoda lett volna, ha onnan betalál.

A 82. percben Dembelé futott el a jobb oldalon, négy magyar védő sem tudta megállítani a villámgyors szélsőt, aki az alapvonalról középre passzolt, ahol Pedri érkezett, és 10 méterről Dibusz kapujába lőtt.

Ez volt a negyedik Barcelona-gól, majd a 89. percben még Dembelé is lőtt egyet, amivel tényleg lezárta a meccset.

A Ferencváros tisztességesen küzdött és voltak nagyon szép pillanatai a magyar bajnoknak a Nou Campban.

Bajnokok Ligája, G-csoport, 1. forduló: Barcelona-Ferencváros 5-1 (2-0)